Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość markrzbed

Umowa do dnia porodu a pobyt w szpitalu

Polecane posty

Gość markrzbed

Mam umowę przedłużona do dnia porodu. W dniu porodu mam powiadomić pracodawce o tym ze urodzilam , później z tego co wiem zasiłek macierzyński będzie mi wyplacal ZUS i to on bedzie mnie ubezpieczal , to prawda? ( mówię o zasiłku, nie urlopie macierzyńskim, urlop mi sie nie nalezy bo nie będę juz pracowac ) tylko co w takim razie z ubezpieczeniem po porodzie ? Czy nie bede musiała płacić za pobyt w szpitalu przez te kilka dni po urodzeniu? Nie wiem czy jak zgłosze pracodawcy o tym ze urodzilam to on dalej zgłosi to do ZUSu tego samego dnia czy ja mam to zrobić po wyjściu ze szpitala? Trzeba wypełniać jakieś specjalne wnioski ?

Gość marzkbed
A może trzeba wypełnić jakiś wniosek jeszcze przed porodem? Nie wiem czy ja mam powiadomić ZUS o urodzeniu czy robi to szpital czy pracodawca

Gość gość
Nie. Normalnie jak tylko urodzisz powiadom pracodawcę, poproś w szpitalu o z zaświadczenie do pracy, że urodziłas, bo potrzebe ci do macierzyńskiego. Dostałam takie zaświadczenie bodajże na drugi dzień po porodzie i mąż zniósł je pracodawcy. Plynnie przechodzisz z umowy o pracę na zasiłek z ZUS. Sama miałam taką sytuację. :)

Gość gość
Jeśli chodzi o ubezpieczenie, to o to się nie martw, w każdym przypadku masz prawo do świadczeń jeszcze 30 dni po ustaniu tytułu ubezpieczenia (czyli miesiąc po ustaniu umowy), a kobiety w ciąży są pod specjalną ochroną w tym zakresie i mają świadczenia w okresie ciąży, porodu i połogu (6 tyg). Czyli w żadnym wypadku nie płacisz za poród, opiekę po nim i ewentualne wizyty kontrolne. Nie mam pojęcia jak się załatwia zasiłek z ZUS, ale nie lepiej spytać bezpośrednio tam?

Gość markrzbed
Czyli skoro płynnie przechodzę z umowy o prace na zasiłek z ZUS to oznacza , ze jak ja poinformuje pracodawce o tym , ze urodzilam ( szpital wystawi to zaświadczenie) to pracodawca potem powiadamia ZUS i ja juz nie musze tego robic? A dopoki ZUS bedzie mi wyplacal zasilek macierzyński to bedzie mnie tez ubezpieczal? ( juz pomijam chronienie kobiet w ciąży, pologu itp przez te 6 tyg) a jak to w koncu jest z tym zasilkiem on jest wyplacany przez rok czy przez 20 tyg ? Bo wiem , ze kobiety ktore maja dalej umowe i przysluguje im nie tylko zasilek ale i urlop to sie jakos musza okreslic i chyba maja przez pol roku np 60%podstawy wynagrodzenia a kolejne pol roku 100% albo caly czas 80% a jak to jest z osobami ktore maja umowe do dnia porodu? Dostaja zasilek przez rok czy tylko kilka miesiecy? I w koncu 100% wynagrodzenia, 80%?