Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Za co zamykaja w szpitalu psychiatrycznym?

Polecane posty

Gość gość

kiedy psychiatra daje nakaz?

Gość gość
Gdy zagrażasz sobie i innym ludziom

Gość gość
albo na obserwacje albo jak stwierdzają zaburzenia psychiczne albo jak rodzina cię ubezwłasnowolni i oddaje na niby leczenie

Gość gość
W wielu przypadkach, nidgy tam nie lezalam, ale sa oddzialy otwarte i zamkniete, te otwarte sa glownie dla ludzi z depresja i nerwica, ktorzy np. dostaja tam skierowanie od psychiatry, ale czesto leczenie jest dobrowolne. Przymusowo ciezko kogos zamknac w szpitalu , trzeba dostac zgode na przymusowe leczenie, albo kogos ubezwlasnowolnic. Ale generalnie oddzialy zamkniete sa dla schizofrenikow i innych ciezkich chorob psychicznych, albo dla np. anorektyczek czy niedoszlych samobojcow, uzaleznionych od alkoholu czy narkotykow itd.

Gość gość
Albo decyzje o umieszczeniu kogos na obserwacji psychiatrycznej moze wydac np. sąd kiedy rodzina chce tego kogos ubezwlasnowolnic ( jest o tym w kpc). A tak poza tym to trzeba by sie bylo wczytac np. w ustawie o ochronie zdrowia psychicznego jakie sa dokladnie przeslanki zamkniecia kogos przymusowo w szpitalu. Pewnie zagrożenie dla swojego zycia i dla innych

Gość gość
niebezpieczny dla siebie i otoczenia

Gość gość
zastanawiam sie czy np spanie na takim oddziale jest bezpieczne, w sumie ciekawe jak tam ludzie ze soba wytzymuja

Gość gość
Mogą zamknac w wielu kwestoach na wlasne zyczenie.:P Np masz nerwice idziesz do lekarza i plczesz ze ci zle,maz pije,dziecko sie nie uczy ,masz dlugi i to zycie jest do d**y. W takiej sytuacji lekarz na NFZ zapytał moją ciocię czy chce isc sobie na 2 tygodnie" odpoczac.":D Moj sasiad 50 letni alkoholik idzie sobie kiedy chce na oddział "podleczyc się".Bardzo chcetnie go przyjmują zawsze.,bez kolejki,ot tak. ZAwssze musza przyjac kogos kto gada ze ma mysli samobojcze. Nakaz przymusowy gdy chory zachowuje sie irracjonalnie,jest zagrozeniem przed wszsytkim dla siebie. (bo jak jest zagrozeniem dla innych to raczej do aresztu).

Gość gość
Wyszukiwarka nie boli na stronie ministerstwa mozna pobrac ustawe o ochronie zycia psychicznego, od 21 art. masz o przymusowym leczeniu, poza tym pelno stron w necie na ten temat, ale prosciej wklepac temat na kafe

Gość gość
Oni chyba grupuja ludzi na podobnych. Swirow do swirow., alkoholikow do alkoholikow...anorektyczki do anorektyczek. osoby bardzo niebezpiecze raczej sa w osobnych salach bez klamek. Moj kuzyn byl odwedzic wujka i jakis Pacjent go zaczał wyzywac i przeklinac bez powodu.Nawet potem z okna sie darł na niego. to byllo przerazajace...ale podobno wielu pacjentów udaje chorych,dla uzyskania renty czy zeby sobie odpoczac.

Gość gość
Slyszalam, ze jest tam oddzial otwarty ( dla depresji czy nerwic) polzamkniety i zamniety. Takze rozni ludzie tam trafiaja. Chyba najbardziej tam pilnuja chorych na jakies urojenia i tym podobne rzeczy, albo ludzi ktorzy moga popelnic w kazdej chwili samobojstwo. Czytalam kiedys o przypadku w gazecie, ze w szpitalu psychiatrycznym byla afera bo lekarz zostawi na chwile takiego pacjenta bez opieki, a on wybiegl ze szpitala i rzucil sie pod pociag w przeciagu doslownie godziny

Gość gość
I pilnuja tez napewno anorektyczki czy jedzą ,alkoholikow, narkomanow itd... No i tych oczywiscie mozna leczyc przymusowo

Gość gość
* tzn zostawił tego pacjenta samego w recepcji szpitala, dlatego on uciekł. Więc powinna być nad takimi pacjentam kontrola. Słyszałam tez ,ze w szpitalu nie mozna miec żadnych pasków, kabli , nawet ladowarek na ktorych mozna sie powiesic, ani żyletek, golarek itd. Wiktoria Mudyna o tym ciekawie opowiada na you tube bo byla w szpitalu

Gość gość
Za siedzenie na kafe..:D

Gość gość
A ja bym powiedziała, ze kafe to jeden wielki oddzial psychiatryczny :P

Gość gośćsylwias
moją teściową tak powinni kiedyś zamknąć jak przed 5 letnim moim synem z nożem wymachiwał,,babcia się zabije bo ją Rysiu rzucił'..w takim szale była że szok..mój mąż te przypały po niej ma ..nerwus nie z tej ziemi raz w przypływie szału (lub po narkotykach)wyrwał wraz firanami i zasłonami wszystkie karnisze ze ścian..jest strasznie nie zrównoważony emocjonalnie i nerwus..koleżanka mówi ze to po amfetaminie takie przypały..

Gość gośćsylwias
23.48 też tak uważam..niektórym odwala na kafe

Gość gośćsylwias
trzy razy mnie nogami z rozpędzonego auta wykopał na ulicę i pojechał bo mu się moja mina nie podobała,a raz się za mną za rowerem autem puścił wykrzykując że mnie rozjedzie ..

Gość gość
Gość 23:31 Znam taka sytuacje gdzie kobieta mająca dziecko i męża miała takie myśli żeby nożem zadźgac ich w sumie bała się tego ze tak zrobi ale ciagle jej to chodziło po głowie i to mysle jest zagrożenie dla innych,w końcu zamknęli ja w psychiatryku bo miała schizofrenie a inna tez co miała schizofrenie dzwoniła do swojej kuzynki ze porwie jej mała córeczkę

Gość gośćsylwias
12.48 masakra...skąd się to w ludziach bierze?

wystarczy powiedzieć niepowołanej osobie np. o depresji. poszperaj na kanale Bi Polarnej na yt. za niezgadzanie się z polityką firmy, też są takie przypadki, szef obserwuje pracownika non stop, więc łatwo mu uwierzą. za zbyt ubogie odżywianie się, zbyt małą wagę, jeśli jesteś kobietą, nie chwal się. ja byłam o krok od zamknięcia z tego powodu. za coś takiego co robią rodzice Afiego - obnażają sk***ysyństwo lgbt, szczepionek, brytyjskiego systemu władzy, dodatkowo robią coś co Zachodowi wydaje się wariactwem - walczą o życie dziecka, nad którym opieka jest problemem, i to jeszcze będąc parą hetero. więc do tego się UŻYWA zamknięca, a potem każda odkryta próba samobójcza. każdy psychiatra ma prawo Cię tam zesłać, za nieumówienie kolejnej wizyty (oceni, że nie rokujesz, a nie chcesz sie leczyć, musisz pokazywać, że podejmujesz kroki)

Gość gość
powinien natychmiast skierować faceta za uprawianie sexu

Gość gość
Gośćsylwias Czasem jest uwarunkowane genetycznie,a czasem przez duży stres ciężkie przeżycia zażywanie narkotyków,ale napewno jest to straszne ale dzięki lekom można funkcjonować w miarę normalnie

Gość gość
Tam idziesz, gdy Twoja psychoterapia zawiodła. Ja byłam u Dr Frątczak i moja psychoterapia się udała. Ba! Bardzo się udała, bo teraz mam ochotę żyć i cieszyć się każdym dniem. Dzięki Pani doktor mam siłę żyć, pokonywać trudności, wizyty są dla mnie przyjemnością. Serdecznie polecam!

Za siedzenie na kafe..:D

To mnie zamkną, bo się znowu zaczęłam tu pojawiać od wczoraj, z powodu "kwarantanny" 😄