Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dagi1979

Badanie WOLNEGO DNA PŁODU ciąża po 35 roku życia

Polecane posty

Gość Dagi1979

Dziewczyny, czy któraś z Was robiła badanie wolnego dna płodu? Jestem w 14 tc, po badaniach prenatalnych i teście PAPPA. Wyniki bardzo dobre, jednak pesel już nie ten. Pani doktor, u której robiłam badania, sugeruje, żeby zrobić badane dna... Nie wiem ile w tym komercji, ponieważ klinika, gdzie robiłam badanie, robi również badanie DNA - koszt ponad 2 tysiące. Jeśli chodzi o życie o zdrowie mojego dziecka, to oczywiście mogę tyle zapłacić, ale czy badanie jest konieczne?

Teraz jeśli ryzyko wynosi między 1;100 a 1:1000 to lekarz ma obowiązek zaproponować takie badanie. Mi wyszło 1:600 i lekarz też mi zaproponowal. Po konsultacji z moim lekarzem prowadzącym doszłam do wniosku, że nie będę robić. Zadałem sobie pytanie:czy to wpłynie ma moja decyzję? Ryzyko jest znikome, więc nie chce wiedzieć, bać się i stresować. Nie chce się zastanawiać po porodzie (bo nie miałabym serca usunąć) czy dobrze zrobiłam, bo miałam wiedzę i mogłam inaczej zrobić. Kocham dziecko, które noszę niezależnie od tego jakie będzie. A badania prenatalne i pappa wykazały małe prawdopodobieństwo więc nie chce szukać na siłę. Pozdrawiam i zdrowia dla Was

Gość gość
Nie jest konieczne. Byłoby wskazane gdyby wyniki z wcześniejszych badań były złe lub niejednoznaczne.

Gość gość
Ja sie waham czy nifty czy harmony. Autorko który planujesz? Jaki masz wynik pappa? Ja czekam na wynik

Gość gość
Pappa nie traktujcie poważnie bo wychodzą głupoty, to jak wrozenie z fusów. Koleżanki przez ten stres wywolany pappa rodzily przedwcześnie zdrowe dzieci, a nie jak wynikalo z tego badania na 70% chore. Ja w 2 ciąży po 35 roku robiłam tylko usg 3d.

Gość gość
Będąc w drugiej ciąży - w wieku 38 lat, wykonałam test Nifty. Test Pappa przysługiwał mi w ramach NFZ, ale nawet nie odebrałam wyniku. Test Nifty wykonałam w tym samym dniu, co pierwsze usg prenatalne.

Gość Dagi1979
Wyniki PAPPA - ryzyko 1:500. USG w tc wyniki, jak określiła Pani Doktor, idealne. Tylko pesel :/ W przyszlym tygodniu jestem umówiona z genetykiem, ale obawiam się, ze on to mnie tak nastraszy, ze ciąża przestanie mnie wogole cieszyć. Dodam, ze to moje trzecie dziecko

Gość gość
jak usg genetyczne wyszło dobrze, to ja bym nie robiła.

Gość Dagi1979
A co do Nify czy Harmony, to na dzień dzisiejszy nie mam pojęcia. Nawet nie wiem czy one się różnią. W necie mało informacji, a polecana strona mamaginekolog.pl jakoś średnio do mnie w tej kwestii przemawia. Oczywiście, ze tak jak mamaginekolog pisze, każda dziewczyna powinna zrobić to badanie, tylko dochodzi to tego sprawa prosta - ekonomia

Urodziłam mając prawie 41 lat, badanie USG oraz test Pappa czyli badania prenatalne wyszły mi wzorowo,ryzyko małe i nikt mi nawet nie proponował badanie wolnego DNA.Urodziłam w 39 tc.zdrowego i dużego synka 4.470 kg.

Gość Dagi1979
Zoma a dawno rodziłam? Zastanawiam się nad tym, ile w polecaniu tego badania jest komercji, a ile konieczności?

Gość Dagi1979
rodzilaś?

Gość gość
U nas usg super, pappa do bani. Niepotrzebny stres, a dziecko zdrowe. Często przy bdb usg, a kiepskim pappa wychodzą zdrowe dziewczynki, bo płeć żeńska zawyza wynik bety, która na test pappa ma wpływ

Gość gość
Moja gin ZALECA to usg, a ODRADZA pappa. Twierdzi, że to tylko statystyka. Strzelanie i, że jest to "nie poważne"

Gość gość
10:14 i 10:16 ale tu jest mowa o badaniu wolnego DNA płodu, a nie o usg i pappa

Gość gość
10:19 ale przecież to właśnie zły wynik usg lub pappa prowadzi np. do badania wolnego dna

Gość gość
WŁAŚNIE i autorka zastanawia się nad tym czy robić to badanie. "pesel nie ten" a to ma właśnie wpływ na wynik testu pappa więc dziewczyny jej odpisały, że pappa to pic na wodę.

Gość Dagi1979
Dziewczynki, ale u mnie usg Ok i Pappa Ok. Jedynym wskazaniem jest mój rocznik i tu dylemat...

Gość gość
No to serio puknij się w łeb. Skoro wiek jest wysoki to się robi własnie usg i pappa i jeśli tu są nieprawidłowości to uderza się dalej. Nie szukaj problemów na siłę... Jaki wynik testu pappa? 1:??

Gość gość
Trzecia ciąża w wieku 36 lat, usg wychodziły bardzo dobrze, ale te cholerne testy Pappa i Potrójne ryzyko 1:120. Proponowali amniopunkcję na którą się absolutnie nie zgodziłam. Sama na własną rękę zrobiłam test NIFTY z mojej krwi koszt niecałe 2500 zł. Wyszło, że dzidziuś zdrowy i że ma być dziewczynka. Teraz mam 37 lat i mam piekną, zdrową i grzeczną córeczkę i oczywiście dwóch starszych synów. :)

Gość Dagi1979
Gościu 11:43 pozwól, ze pukać w łeb się nie będę. Wynik testu Pappa, jak z reszta pisałam wyżej, 1:500. Pozwolisz, ze w ramach forum do tego przeznaczonego, pytanie dotyczące ciąży i macierzyństwa zadać mogę...

Dagi,urodziłam 3 miesiące temu.

Gość Dagi1979
Czy jeszcze ktoś mógłby się wypowiedzieć w temacie?

Gość gość
Dagi, odpowiedz sobie na pytanie co byś zrobiła gdyby wynik wyszedł bardzo zły? Z tego co pamiętam to ten tes wykonuje się w wysokiej juz ciąży. Ja stwierdzilam, że nie będę sie stresować (i dziecka), bo niezależnie od wyniku i tak urodzę. Urodziłam pierwsze dziecko tydzień przed swoimi 40. urodzinami a drugie mając 42. USG prenatalne zrobiłam u dobrego fachowca, wyszło za każdym razem dobrze. Więc cieszyłam się ciążą ;)

Hej! Ja jestem w 3ciej ciąży i mam 35lat. Dzisiaj miałam usg genetyczne (12tc) wszystko w normie, ale zdecydowałam się na NIPT ze względu na wiek. Wyniki poznam za ok 10 dni. Amniopunkcji się bałam, testy podwójne i potrójne są mało wiarygodne. Myślę, że żadna kobieta nie potrafi odpowiedzieć sobie na pytanie "co bym zrobiła, gdybym dowiedziała się o chorobie dziecka" Możemy być święcie przekonane o swoich poglądach, ale niestety życie często je weryfikuje dopiero gdy stawia nas przed faktem dokonanym. Dodam jeszcze, że zdecydowałam się na NIPT, ponieważ mam też prywatne ubezpieczenie zdrowonte, które pokrywa mi jego koszt. W innym wypadku z pewnością też wahałabym się dużo bardziej, bo za koszt tego badania można niemal skompletować wyprawkę.

Gość Dagi1979
Oj gdyby badanie było refundowane, to nie zastanawiałabym się czy je robić. Ale koszt niestety jest porównywalny do kosztu wyprawki...

Gość gość
2500 wyprawkka wozek 4300

Gość gość
20.54 masz rację że im wiecek badan tym bardziej zagrożona ciąża. Nawet zwykłe badanie palpacyjne czy dopochwowe usg jest dużym ryzykiem zarażeń czy powikłań. Dlatego zgodnie z PRAWEM mogę mieć zawsze i wszędzie przy każdym badaniu krocza jest mąż który czuwa i patrzy na ręce by po założeniu rękawiczek nic nie dotykał w gabinecie. Gdy cos dotyka prosi o zmianę rękawiczek. Szpitale i gabinety lekarskie to siedlisko zarazy gdyż przychodzą chorzy! !! Mąż również wspierał porody przebiega wtedy lepiej liczą sie z rodzącą bo ma świadka!

Gość gość
Dagi ciesz się ciążą i nie wymyślaj problemow :) dobry wynik usg i pappa 1:500 zważając na fakt jak słaby to test (pappa) nie masz powodów do obaw. Powodzenia

Gość gość
Zgadzam się z 19:55