Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prosze o pomoc prawnika

Narzeczony chce intercyzy przed slubem jestem zalamana

Polecane posty

Gość gość
buhahah zarabiasz minimalną a on zaledwie dwa razy tyle i on myśli o zabezpieczaniu swojego "majątku " :D ? rozumiem jakby facet miał faktycznie CO zabezpieczać ale nie w takiej sytuacji...to śmieszne :D

Gość gość
Czy bierzecie slub koscielny?-intercyza wyklucza taki slub.

myslelismy nad konkordatowym w Polsce lub Cywilny w jego kraju i koscielny ( w plenerze w Polsce). intercyza we Francji to jest REGIME MATRIMONIALE

Skad te teksty o ciąży i dzieciach? Nie pisałam nic na ten temat. Nie chcemy mieć dzieci i oboje w tym temacie jestesmy zgodni.

Gość gość
Kwota jaką się zarabia nie ma nic do rzeczy. Widać po co wam ten ślub... Żeby ciągnąć alimenty w razie w. Facet już raz się wpakował w małżeństwo więc tym bardziej woli się zabezpieczyć.

Dziekuje za wpis - gość dziś Po pierwsze symetria - ty nie masz dostępu do jego konta , blokuj swoje . Rób ta intercyzę, a potem zbieraj rachunki na swoje nazwisko ( np jak kupuje. Ja nie chce jego auta, jego motoru, jego mieszkania na ktore splaca kredyt.Super by bylo jakby uczynil mnie wspolwlascicielem ale wiem ze tego nie zrobi. On sie boi rozwodu bo mial juz kiedys i boi sie ze straci jak ze mna rozwod bedzie.

PODSZYW TO NIE MOJ WPIS. JAK NAJBARDZIEJ CHCE MIEC DZIECI.---->prosze o pomoc prawnika dziś Skad te teksty o ciąży i dzieciach? Nie pisałam nic na ten temat. Nie chcemy mieć dzieci i oboje w tym temacie jestesmy zgodni. Ja sie boje, ze zostane na lodzie, jak moja ciocia. maz po kryjomu sprzedal mieszkanie, a ona zostala z niczym, bez oszczednosci bez niczego, 18 letnia corka zostala z ojcem bo ojciec na lewych pieniadzach plus ze sprzedazy mieszkania kupil dom.wiec wiem co pisze. Nie chce tego samego.

Gość gość
Autorko- w prawie koscielnym jesli podpisujecie ibntercyze-nie mozecie wziac slubu koscielnego (katolickiego)-jestem swiezo po naukach przedmalzenskich i ta kwestia byla poruszana.

Po prostu maz ja niezle urzadzil. Na boku sobie nowe zycie ukladal. A ona po powrocie z sanatorium chciala wejsc do domu a tam juz ktos inny.wiec naprawde zycie pisze swoje scenariusze.

Gość gość
Kwota jaką się zarabia nie ma nic do rzeczy. Widać po co wam ten ślub... Żeby ciągnąć alimenty w razie x alimenty i tak trzeba płacić niezaleznie od tego czy masz intercyze czy nie :) Nie wiem po co on chce zabezpieczać te swoje marne grosze ale jak ma przez to spać lepiej niech to robi :P

do ostatniego wpisu-dziekuje za wpis.Wezme wiec slub koscielny najpierw (lub konkordatowy) to potem zadnej intercyzy nie bedzie. dla mnie przysiega koscielna jest bardzo wazna.

Gość gość
Dziś zarabia marne grosze a jutro kokosy. Sepy babskie zawsze znajdą wymowke.

Gość gość
prosze o pomoc prawnika dziś do ostatniego wpisu-dziekuje za wpis.Wezme wiec slub koscielny najpierw (lub konkordatowy) to potem zadnej intercyzy nie bedzie. dla mnie przysiega koscielna jest bardzo wazna. No i bardzo dobrze, powodzenia!

Gość gość
Czy bierzecie slub koscielny?-intercyza wyklucza taki slub. a niby jakim cudem? przeciez to bzdura

Gość gość
Dziś zarabia marne grosze a jutro kokosy. x umowę małżeńską moze zawrzeć też już jak będzie te kokosy zarabiać, nawet po ślubie. Bo na razie to są dwie biedy i on i ona tylko, ze on chce swoja "biedę" zabezpieczyć :P

Gość gość
No i? Ma prawo. Dupa cię boli w związku z tym?

Gość gość
17 50 nie bzdura, wiadomo,ze jak zataisz przed ksiedzem, ze masz intercyze to i tak slub dostaniesz. Ale w malzenswtwie katolickim nie powinno rozdzielac sie majatku. Jak myslisz o tym to znaczy ze nie chesz tworzyc wspolnoty ze wspolmaloznkiem.

Gość gość
Bardzo dobrze robi ma do tego pełne prawo, mało to przypadków, że żona puściła męża z torbami? Nie rozumiem dlaczego wywołuje takie oburzenie, postaw się na jego miejscu a zrozumiesz.

Gość gość
Co jest złego w intercyzie? Nie chcą jej tylko roszczeniowe pasożytki.

Gość gość
bzdura, to nie obowiazująca wykładnia tylko interpretacja niektórych księży. Prywatna. Cytat ze strony katolickiej: W Metropolitalnym Sądzie Duchownym w Poznaniu rozmawiałem z jednym z wiceoficjałów. Co prawda, nigdzie nie ma sformułowania wprost mówiącego o intercyzie małżeńskiej, ale zdaniem ks. dr. Rafała Pajszczyka jest to coś nietaktownego. – Intercyza może w jakimś stopniu wchodzić w skład pozornej zgody na małżeństwo. Jest to drugi pod względem częstotliwości pojawiający się powód występujący w sprawach o stwierdzenie nieważnego zawarcia małżeństwa. W jakiś sposób przez takie działanie wyklucza się jeden z kluczowych przymiotów małżeńskich, jakim jest nierozerwalność. Intercyza stoi z tym jakoś na bakier. Zdanie to nie jest wiążące. Nie znajdziemy go też w żadnym komentarzu do prawa kanonicznego. Stanowi interpretację prawną ks. dr. Pajszczyka.

Gość gość
OK.Masz racje, ale np. my przed slubem bylismy pytanie o intercyze, wiec moze nasz ksiadz byl przeciwny.

Gość gość
Kościół nawet w intercyze się wp*****la żałosne. Pragniecie tego ślubu jak kania dzdzu :D

Gość gość
Nie jest to zalosne, jak bierzesz slub koscielny to znaczy ze chcesz byc z druga osoba na dobre i na zle, nie dopuszczasz mysli o rozwodzie, ktorego kosciol nie akceptuje.

Gość gość
Bardzo dobrze robi ma do tego pełne prawo, mało to przypadków, że żona puściła męża z torbami? x z torbami, dobre :D jak on praktycznie tak samo goły w ryj jak ona :D

Gość gość
facet zimno kalkuluje i nikt nic nie mowi a jak kobieta chce sie zabezpieczyc to juz ze mysli o pieniadzach..:/

Gość gość
18:03 Jak nie bierzesz to nie chcesz? Boze jakie wy naiwne wszystkie.

Gość gość
Polki to pasożytki.

Gość gość
Obydwoje zimno kalkulujecie.przeciez w razie rozwodu nic nie stracisz ze swojego majatku, problem w tym ze nie zarobisz.jak dla mnie to provo

Gość gość
Ja bym tam podpisala na twoim miejscu. Ale niech facet zapomni o tradycyjnej rodzince. Po macierzynskim ani sie waz myslec o zostaniu z dziecmi w domu. Bo wtedy to dopiero bylabys w czarnej d***e finansowo. Znam takich debili. z jednej strony chcieli rozdzielnosci a z drugiej chcialbym zebys nie pracowala. I karpik na ryju jak slyszy ze nie bo kazdy pracuje na swoje konto. Wiec sorry skarbie ale pierzesz i gotujesz sobie sam bo ja nie mam czasu, musze pracowac.i opieka nad dzieckiem ma sie dokładnie po polowie podzielic z toba. Wstawaniem nocnym przy noworodku tez.

Gość gość
Chce intercyzy bo dużo więcej zarabia 2500e to 10000 więc kupi sobie xboxa ps4 n i wyda 5000. Z intercyza Xbox ps4 i n będą jego. Bez intercyzy pół każdej konsoli twoje. Przez lata nazbiera się duża suma np będzie odkladal pół wypłaty i po 15 latach uzbiera milion złotych. Wtedy bez intercyzy pół miliona musiał by Ci oddać. Musisz podpisać jak zarabiasz ponad połowę mniej. To nic nie zmieni możecie mieć trzy konta dwa swoje i jedno wspólne. Co miesiąc na wspólne wrzucać po 500e.