Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jewela

Jak sprawdzić majątek ojca, który mnie nie chciał.

Polecane posty

Gość Jewela

Biedna byłam zawsze, mama ledwo wiązała koniec z końcem a on nawet nie chciał płacić alimentów. Mieszka w innym mieście i nie mam możliwości ani znajomosci żeby sprawdzić co się dzieje u jego nowej rodziny. Wiem od mamy znajomej, która tam mieszka, ze się rozpił ale zdążył w nowej rodzince mojej siostrze przyrodniej kupić mieszkanie. I tu jest problem bo jest już na emeryturze, stracił zdrowie, stracił biznes( przepił) ale ma dom jednorodzinny i podobno chce go utrzymać. Z racji tego, ze moja mama nie raz się kłóciła o to z nim, ze musi płacić alimenty on podobno teraz chce coś ode mnie bo jest chory i nie zdolny do pracy. Nigdy nienchxial się ze mną spotkać.Nie chce nic od córeczki, która tak obdarował w życiu tylko ode mnie a ja ledwo ciągnę na wynajętym mieszkaniu. Podobno nie może niczego ode mnie zabrać bo już wszedł na emeryturę ale postanowiłam, ze nie daruję. Jak przyjdzie czas (nie długo )to zgłoszę się po moją część spadku. Chyba, ze będą to długi. Nie zdziwię się jak na mnie tonowe trafią. I tu moje pytanie , czy wiecie gdzie sprawdzić stan majątkowy osoby tak żeby się nie dowiedziała. Lub kto to może za mnie zrobić?

Gość gość
Też jestem zainteresowana... Moja historia jest podobna do Twojej, mój "ojciec" też mnie nie chciał, widział mnie kilka razy jak byłam mała, nie pamiętam go wcale, wujek mi mówił, że kiedyś był parę razy. Alimentów nie płacił. Znam jego stary adres, ale tam mieszka już zupełnie ktoś inny. Mama w ogóle nie chce rozmawiać o ojcu, a nie chcę jej denerwować, bo choruje. Niemniej nie chciałabym kiedyś odpowiadać za jego długi, a jeśli ma jakiś majątek, to odzyskać chociaż część pieniędzy za alimenty. Jest mi winien ponad 100 tys, mama z funduszu nie dostawała pieniędzy, bo pracowała. Niestety z komornikiem też dała w końcu spokój, bo podobno przez ileś lat nie mógł nic ściągnąć. Wracając do tematu, nie można nigdzie sprawdzić gdzie dana osoba mieszka, a tym bardziej stanu majątku, chyba, że jest to urzędnik państwowy, to muszą upubliczniać te dane. Jeżeli chodzi o długi, to jak się ma kogoś znajomego w banku, to może sprawdzić czy taka osoba jest w Bik, czy ma zadłużenia. Ja niestety nie mam takiej bliskiej osoby pracującej w banku. Mam dalszych znajomych i dalszą rodzinę, ale głupio mi ich prosić.

Gość gość
Księgę wieczystą możesz sprawdzić bez problemu. W sądzie administracyjnym.

Gość gość
Trzeba znać numer księgi.

Gość gość
Wiem tyle: ojca i jego stan majątkowy może sprawdzić dobry detektyw ale za tą przyjemność liczy 3,5 tys! komornik, ale musisz dać dane i idzie informacja zwrotna do osoby sprawdzanej,także moze się połapać,że chcesz swoją część spadku.Może zrobić wtedy darowiznę i nie dostaniesz nic.