Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dieta rocznego dziecka

Polecane posty

Gość gość
gość dziś Czyli ty uważasz np. że rodzice muszą mieć zespół downa, żeby dziecko go miało? Bo patrz pani, zdrowym ludziom rodzą się dzieci z trisomią... A skoro wszyscy w rodzinie są zdrowi i jedzą to samo, co ty, to wybacz, ale problem leży w tobie, a nie w jedzeniu, czy to soli czy czegokolwiek innego.

Gość gość
gość wczoraj gość dziś Czyli ty uważasz np. że rodzice muszą mieć zespół downa, żeby dziecko go miało? Bo patrz pani, zdrowym ludziom rodzą się dzieci z trisomią... A skoro wszyscy w rodzinie są zdrowi i jedzą to samo, co ty, to wybacz, ale problem leży w tobie, a nie w jedzeniu, czy to soli czy czegokolwiek innego. x Dyskusja z babą, która porównuje Downa do NABYTEGO uszczerbku na zdrowiu, nie ma najmniejszego sensu

Gość gość
gość dziś To ona twierdzi, że to "nabyte", i to jeszcze od soli :D A widać jak byk, że wrodzone.

Gość gość
gość dziś gość dziś To ona twierdzi, że to "nabyte", i to jeszcze od soli smiech.gif A widać jak byk, że wrodzone. x Nie idiotko, nie wrodzone. Nigdy nie przejawiałam zdolnosci do tachykardii ani nadcisnienia. Zaczeło sie to w pewnym momencie zycia. Wiec to jest efekt jedzenie słonego, a nie wrodzone czy genetyczne. To samo potwierdzili lekarze.

Gość gość
Musisz mieć c*****e zdrowie skoro od odrobiny soli masz takie przeboje. Na szczęście jesteś wyjątkiem :)

Gość gość
Idiotko, można pół życia przeżyć z wrodzonym problemem, zanim się ujawni! A nikt normalny od soli zawału w wieku 20 lat nie dostaje, kretynko.

Gość gość
Kazdy lekarz ci powie, ze takie efekty "szczypty soli" u niemowlaka wychodzą po nastu albo i kilkudziesieciu latach. Pokaz mi jakiekolwiek badanie które wykaze, ze mialam to juz wczesniej, ale sie nie ukazywało? Sorry, ale lekarz wie lepiej niz jakas paniusia z kafeteriii, która niemowle solą chce traktować ;)

Gość gość
https://dziecisawazne.pl/sol-w-diecie-dziecka/ Maksymalna zalecana dawka dla niemowlaka to 0,400 g sodu dziennie – z mleka i innych posiłków. Dlatego niemowlakom nie można podawać produktów wysokoprzetworzonych. Ze względu na udowodnioną szkodliwość nadmiaru soli producenci usunęli ją ze składu posiłków w słoiczkach. Tak samo powinny postępować mamy gotujące posiłki dla niemowląt. Wydaje się to oczywiste, jednak szacuje się, że aż 80% mam dosala posiłki niemowlętom! Nie powinno nam się wydawać, że solona marchewka smakuje lepiej. Dziecko, które nie zna smaku słonego, jedząc warzywa przygotowane bez soli, czuje tylko prawdziwy, naturalny smak. Pozwólmy mu cieszyć się tym smakiem. Zalecana norma dla dzieci w wieku 1-3 lata wynosi 0,750 g, dla dzieci 4-6 lat 1,000 g, a 7-9 lat do 1,200 g. Są to wielokrotności tego, co potrzebują niemowlaki, jednak jeśli weźmiemy pod uwagę to, że kromka białego chleba zawiera ok 0,240 g sodu, to widzimy, że trzy kromki suchego chleba mogą zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na sód u trzylatka! Jeśli dodamy do tego wędlinę lub ser, samym śniadaniem można wyrobić 100% dobowej normy. Wszystkiemu, co podajemy dzieciom, trzeba przyjrzeć się z bliska i czytać etykiety (zdziwić się można ilością sodu w produktach takich jak płatki śniadaniowe czy ciastka). x Ale debilki nadal swoje wiedzą. Roczniakowi podam sól, a 3 latek dostanie wodke. no bo to przeciez tylko pare mililitrów. Co nie zabije to wzmocni..

Gość gość
OO matko... A wydawało mi się,że to ja przesadzam... Mam 1,5 roczną córkę i na prawdę rygorystycznie podchodzę do jej żywienia - tak jak i zresztą do swojego. Nie jemy cukru, pszenicy, unikamy nabiału, mięso tylko chude i to też rzadko, za to bardzo dużo owoców i warzyw. Nie dosalam jej niczego, ale też nie wpadam w paranoję i mała czasem zje np.posoloną zupę - bo jeżeli dam szczyptę soli na cały garnek zupy to świat się nie zawali... Tak samo w przypadku jedzenia w restauracji czy w gościach. No ale tak, przez to na pewno dostanie zawału w wieku 20 lat :D

Gość gość
tylko suki są w stanie sie smiac i żerować na cudzym nieszczesciu. Chyba sobie nie zdajecie sprawy ze 70% kobiet nie przezywa nawet stanu przedzawałowego :o No nie ma to jak smiac sie, ze ktos prawie zmarł. takie rzeczy tylko na kafeterii. jestem pewna, ze gdybyscie ją spotkaly w realu to gęby nie byłybyście w stanie otworzyc, a co dopiero pluc jadem. :o

Gość gość
Nikt się nie śmieje,że kobieta dostała zawału, tylko, dlatego, że uważa, że to wina jej matki która jej soliła obiady :O

Gość gość
Współczuję ci, ale uważam, że przesadzasz :)

Gość gość
Ludzie przed 40 tką z zawałem to jest około 5 % wszystkich pacjentów. A ile procent ludzi je sól ? Jaki procent odżywia się w 100 % zdrowo ? Nie wielki... Teraz i tak jest lepiej a w czasach kiedy byliśmy dziećmi w większości przypadków nasza dieta była tragiczna... A mimo to jakoś większość ludzi dożywa 30tki.

Gość gość
kromka białego chleba zawiera ok 0,240 g sodu x Wkradł Ci się błąd. 100g chleba baltonowskiego czy czysto pszennego zawiera około 450mg sodu. Kromka waży ok. 20-30g. 1g = 1000mg zatem podana przsz Ciebie ilość sodu w jednej kromce jest mocno zawyżona.

Gość gość
A w czasach naszych rodziców/ dziadków ? Podawało się 3 miesięcznym dzieciom rosół i zwykłe mleko w proszku, dosładzało się i dosalało wszystko co się dało. No i jakoś przeżyli. Nie mówię,że to było dobre, teraz mamy o wiele większą świadomość ale to nie oznacza, że mamy robić z dzieci świrów, które wszystko będą uważały za truciznę. Bo truciznę czyni dawka.

Gość gość
Dziś mam 24 lata i tachykardie, nadcisnienie, przebyty stan przedzawałowy w wieku 21 lat i wszczepione urzadzenie chroniace przed zgonem. x Bardzo jest mi przykro, że to Cię spotkało i w Twoim przypadku zalecenie ograniczenia sodu jest zrozumiałe. Jednak nigdy nie będziesz miała pewności dlaczego tak się stało. Jeśli faktycznie w domu dodawało się szczyptę soli do obiadu, a nie po 5g do każdego posiłku dla jednego członka rodziny...widzisz, nigdy nic nie wiadomo. Ja nie paliłam, nie piłam energetyków ani samych ani z alkoholem, uprawiałam sport od dzieciństwa - nie rekreacyjnie, a wieku 30 lat o mało nie zeszłam na zakrzepicę. Jestem zagadką dla lekarzy ponieważ przebadana byłam na dziesiątą stronę na hematologii. Nie ma NIC wrodzonego, żadnych nieprawidłowości.

Gość gość
gość dziś Ludzie przed 40 tką z zawałem to jest około 5 % wszystkich pacjentów. A ile procent ludzi je sól ? Jaki procent odżywia się w 100 % zdrowo ? Nie wielki... Teraz i tak jest lepiej a w czasach kiedy byliśmy dziećmi w większości przypadków nasza dieta była tragiczna... A mimo to jakoś większość ludzi dożywa 30tki. x A kiedy było tyle puszkowanych, przetworzonych, i paczkowanych potraw, które byly solone? Nie, to wytwór naszych czasów. I nie kłam, że pisałam o zawale, bo pisałam o stanie przedzawałowym. 2. Coraz wiecej młodych osób schodzi na zawał. To nie są scisle strzezone infomracje. Wystarczy isc do pierwszego lepszego szpitala z oddziałem kardiologii to ci kazdy ordynator powie, ze coraz gorzej sie dzieje.

Gość gość
x Bardzo jest mi przykro, że to Cię spotkało i w Twoim przypadku zalecenie ograniczenia sodu jest zrozumiałe. Jednak nigdy nie będziesz miała pewności dlaczego tak się stało. Jeśli faktycznie w domu dodawało się szczyptę soli do obiadu, a nie po 5g do każdego posiłku dla jednego członka rodziny...widzisz, nigdy nic nie wiadomo. Ja nie paliłam, nie piłam energetyków ani samych ani z alkoholem, uprawiałam sport od dzieciństwa - nie rekreacyjnie, a wieku 30 lat o mało nie zeszłam na zakrzepicę. Jestem zagadką dla lekarzy ponieważ przebadana byłam na dziesiątą stronę na hematologii. Nie ma NIC wrodzonego, żadnych nieprawidłowości. x Owszem, mam pewność. Witamy w XXI wieku, gdzie dobry lekarz jest w stanie znaleźć przyczyne. U mnie nie było to żadne ukryte wrodzone nadcisnienie, bo ono zostawia skutki uboczne, ktorych u mnie nie znaleziono. Polecam zmienic lekarzy to sprawa sie rozwiaze. Pani, która mnie broniła dziekuje, ale do jadu babskiego i ich naukowego analfabetyzmu przywykłam. Wszechwiedzące się znalazły za piątaka.

Gość gość
Wystarczy isc do pierwszego lepszego szpitala z oddziałem kardiologii to ci kazdy ordynator powie, ze coraz gorzej sie dzieje. x Dzieje się tak również z powodu ogromnych ilości sztucznych izomerów trans w pożywieniu, stresu oraz niskiej aktywności fizycznej.

Gość gość
BTW Nie manipuluj moimi wypowiedziami, bo przez samo nadcisnienie zaden kardiolog nie kaze wyrzucic soli z diety. U mnie to było jasne, ze to ona mnie prawie zabiła. Stresu nie miałam wcale, w szkole byłam lubiana, z dobrymi ocenami i od małego zapisana na sekcje pływacką. Czasem trenowałam i po 15 h w tygodniu.

Gość gość
Polecam zmienic lekarzy to sprawa sie rozwiaze. x O lepszego już trudno na skalę europejską :) Nie wiem też, z jakiego powodu jesteś tak opryskliwa i narzekasz na innych podczas, gdy sama piszesz w tonie obraźliwym i wszystkowiedzącym, a nue napisałam nic, co na taki ton może zasługiwać.

Gość gość
Klasyczna nienawiść do matki. Biedna kobieta :(

Gość gość
BTW Nie manipuluj moimi wypowiedziami, bo przez samo nadcisnienie zaden kardiolog nie kaze wyrzucic soli z diety. x Ok, jeśli już uderzasz w te tony, to zwróć uwagę na słowo "ograniczenie", a nie "wyrzucenie". I tak, przy nadciśnieniu kardiolodzy zalecają OGRANICZENIE sodu w diecie.

Gość gość
Poki sama nie zachorujesz to sie nie powinnas na ten temat wypowiadac

Gość gość
x Ok, jeśli już uderzasz w te tony, to zwróć uwagę na słowo "ograniczenie", a nie "wyrzucenie". I tak, przy nadciśnieniu kardiolodzy zalecają OGRANICZENIE sodu w diecie. x Kaza ograniczyc jezeli ktos przekracza norme, ale nigdy jezeli ktos je w normach. Je sie tyle ile normalny człowiek. Jak żresz ponad CPM to lekarz tez ci kaze ograniczyc kcal, ale nie zmniejszyc ponad norme..

Gość gość
gość dziś No to jednak problem jest W TOBIE, bo normalnego człowieka sól w takiej ilości NIE ZABIJA.

Gość gość
gość dziś Klasyczna nienawiść do matki. Biedna kobieta smutas.gif x Nie mam powodu jej nienawidzic. Wystarczająco dostała już po nerwach i od lekarzy jak lezałam nieprzytomna na OIOMie. :)

Gość gość
gość dziś Wyobraz sobie, ze jestem normalna, a to spozywanie soli mnie roztroiło.

Gość gość
Kaza ograniczyc jezeli ktos przekracza norme, ale nigdy jezeli ktos je w normach. x To w końcu jadłaś w normach zanim się rozchorowałaś, czy normy dziennego spożycia były przekroczone?

Gość gość
Lepiej otworz oczy, bo jak dziecko ci umrze to bedzie juz za pozno. Szlag człowieka trafia jak widzi sie taki analfabetyzm naukowy, bo moja racja jest najmojsza i wywalone na zycie dziecka. Wazne ze ja dopne swego..