Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość her87

Zespół Edwardsa a kolejne ciąże.

Polecane posty

Gość her87

Witam mój synek ma stwierdzony zespół Edwardsa, jestem w 17tc. W rodzinie tylko kuzynka od strony ojca raz urodziła dziecko z ZE, ale miała już prawie 40 lat. Z tego powodu nigdy też nie robiłam badań kariotypu. Chcę wierzyć, że to przypadek, ale przed kolejna ciążą i tak wykonam to badanie. Panicznie się jednak boję, ze kolejne ciąże też skończą się niepowodzeniami. O to dziecko staraliśmy się 2 lata, poprzednią ciążę poroniłam wcześnie, nie robiliśmy analizy cytogenetycznej. Lekarze mówili, ze to się zdąża niezwykle często. Czy są tu matki, których dzieci także miały ZE? Czy wyniknęło to z losowości czy z wadliwego genotypu? Czy kolejne wasze dzieci byly juz zdrowe. Jestem w rozsypce i proszę o wsparcie :(

Gość gość
Ja co prawda urodziłam dziecko z Zespołem Patau ale u mnie to był, że tak określę, nieszczęśliwy traf. Rodzina genetycznie zdrowa więc po prostu tak mi się przytrafiło. Później urodziłam dwoje zdrowych dzieci

Gość gość
A czy robiłaś sobie kiedykolwiek badanie kariotypu? Z tego co wiem może być wiele kombinacji różnych aberracji, przy niektorych jest 50% przy innych 25 % szans na ZE lub ZP.. Ale gratuluję, że Ci się udało, to dla mnie bardzo budujące.

Gość gość
Tak, robiłam badanie kariotypu, jest prawidłowy.

Gość Magdalena

1 grudnia 2018 roku urodziłam córkę z ZE. Lekarze mówią że to zły los na loterii. Zwykły przypadek. Pierwsza ciążę poronilam samoistnie... wtedy też mówiono nam że tak się niestety często zdarza.. tyle że ja nie chce tego słuchać. Dla nich to zwykły przypadek,  zle zrzadzenie losu a dla mnie ogromny ból i smutek. Więc mumio wszystko decydujemy się z mężem na wykonanie badań określających nasz kariotyp. Niestety obdzwonilam już kilka poradni genetycznych i terminy na NFZ są strasznie odległe dlatego zrobimy je prywatnie. 

Gość Gosc pomocny

Jest tylko jedno nadanie na 99% badanie Nifty innego nie polecam Pappa Dane tylko 50%

a badanie z krwi lepiej nie mówić 

proponuje każdemu robić badanie Nifty i po problemie 

a choroba to loteria a to badanie wykluczy każda pomyłkę a jesli urodzi się chore dziecko po badaniu płaca odszkodowanie a to oznacza ze nie ma takiej szansy 

pozdrawiam