Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Guzek w piersi, pytania i proszę o wsparcie

Polecane posty

Gość gość

Znalazłam guzek w piersi. Jutro idę do lekarza, ale trochę się martwię. Miałam już kilka biopsji, ale ten guzek jest inny, jak się go dotyka. Czy któraś z Was miała tez guzki, czy okazały się wlokniakami, czy czymś poważniejszym? Jeśli to był rak to jakie były pierwsze oznaki?

Gość gość
Ja mam guzki pod brodawkami. Usg nic nie wykazało. Zniknęły same po 8 miesiącach, a po kolejnych dwóch miesiącach pojawiły się znów. We wrześniu mam kolejną wizytę u lekarza.

Gość gość
Ile masz lat i czy były u Ciebie w rodzinie przypadki raka ?

Gość gość
Jestem po 40. Już miałam kilka biopsji, ale to były włókniaki. W rodzinie nie było raka piersi (inne tak). Ten guzek jest jakiś inny. Te poprzednie były okrągłe i łatwo się przesuwały pod skóra. Ten jest położony powyżej piersi, jest jak wałeczek, ale głównie można wyczuć, gdzie się zaczyna, a nie gdzie się kończy po drugiej stronie

Gość gość
A która to pierś? I czy jesteś praworczna?

Gość gość
We wczesnym stadium nie ma zadnych oznak, troche bolesne wezly pachowe. Moj nowotwor zostal wykryty dzieki mammografii, potem biopsja i operacja usuniecia go z piersi i radioterapia. Mam tylko mala blizne pod pacha. Kontrolna mammografie i usg mam co roku. Trzymaj sie jutro, bedzie dobrze. Pewnie biopsja cie nie minie, wiem, najgorsze jest czekanie na wynik.

Gość gość
Praworęczna miało być.

Gość gość
Ja miałam coś, co też bym określiła jako waleczek. Na USG lekarz powiedział, że to powiększony gruczol, nic czym miałabym się przejmować. Po kilku miesiącach samo zniknęło. Czy to co wyczuwasz jest twarde?

Gość gość
To prawa pierś i jestem praworęczna. Czy to ma znaczenie? Może jest większe prawdopodobieństwo jakieś nowotworu w zależności od ręki? 21:32 to dużo przeszłaś... czyli mialas operacje oszczędzająca. Zostawili Ci również węzły chłonne pachowe? Czy duży był nowotwór? Jak go dotykałam to byłaś w stanie go wyczuć? Czy miał określony kształt, i przesuwal się pod skóra?

Gość gość
Nowotwory wystepuja najczesciej w 4 cwiartce piersi. Miejmy nadzieje, ze to wlokniak.

Gość gość
Tak, twarde jest. I jest tylko z jednej strony. Ponad piersią

Gość gość
A która to jest czwarta ćwiartka piersi? Nie mogę znaleźć w internecie...

Gość gość
To ja z 21.22. Mam 38 lat. W mojej rodzinie nie było raka piersi. Bolą mnie przy dotyku.

Gość gość
Nie siedź na forach tylko wyśpij sie i jutro jak najszybciej do lekarza. Jesli od razu nie dostaniesz konkretnych skierowań na dalsze badania, idz prywatnie. Co by nie wyszło nie załamuj sie, czas działa na twoją korzyść. Młoda jesteś, dasz rade. Te wszystkie. Włókniaki też bym usunęła na twoim miejscu.. W lutym tak wysłałam przyjaciółkę z włókniakami i „innym” małym guzkiem. Też było że to pewnie taki jak tamte że to nic, jak czubeczek małego palca. Co się okazało, że pod palcami czuć było tylko koniuszek. Raczysko rosło w głąb. Właśnie skończyła ostatnią chemioterapię, miała chyba ze 20 wylewek, czerwone potem białe. 18września ma zaplanowaną mastektomie. Guz sie zmniejszył, ale pierś i tak odejmą. Profilaktycznie bo guz jest hormonalny a takie podobno lubią wracać. 33 lata ma, rak jie wybiera wieku, trzeba sie badać i najmniejsza zmiana pod nóż

Gość gość
21.37 Tak, mialam usuwany tylko rejon nowotworu. Na szczescie bylo to wczesne stadium, in situ, to znaczy tylko w tkance piersi. Stad i operacja w piersi i wezly mam zachowane. Mam gesta tkanke w piersi, nic nie mozna bylo wyczuc. Rozpoznanie bylo dzieki mammografii, w usg guz byl niewidoczny.

Gość gość
Dodam jeszcze że w jej rodzinie nie było raka zrobili jej badani genetyczne i nie ma mutacji (ma dwie córeczki więc z tego względu robili badania) Z objawów ból piersi jak na okres ale przez większą część cyklu.

Gość gość
No to rzeczywiście nic nie wiadomo. Na razie staram się nie panikować, bo ja mam skłonności do zmian w piersiach. Ta zmiana to górna cześć nad piersią (dość wysoko) i trochę pbliżej w kierunku mostka

Gość gość
21:47 a mammografie mialas kontrolna, czy dlatego, ze coś Cię zaniepokoiło?

Gość gość
Wszystko będzie dobrze, zamknij internety, nie szukaj, nie porównuj bo kota dostaniesz... wyśpij sie i zbadaj jak najszybciej.

Gość gość
4. cwiartka to ta gorna od strony pachy. 1. zaczyna sie od mostka, 2. ponizej tej 1, 3 tez dolna i 4. gora-pacha.

Gość gość
21.52, zaniepokoily mnie wyniki z badan krwi na reumatyzm, bylo podwyzszone tzw. ANA, to jest taki wskaznik rozpadu komorek ale wszystkie inne wskazniki na reumatyzm byly w porzadku. Z moim lek. domowym skontrolowalismy wszystko, lacznie z rtg pluc, wtedy zapytal mnie o sprawy kobiece. Do gina chodzilam regularnie, badala mi piersi. Tylko mammografie troche olalam, nie bylam na badaniu 3 lata no i po kontrolnej mammografii wyszlo.

Gość gość
Trzeba co 2 lata robic jedno i drugie, i mammografie i usg piersi. W mojej rodzinie nie bylo zadnych nowotworow. Moj guzek tez byl hormonozalezny a te maja nawroty.

Gość gość
22:08 Dziękuje. A straciłaś może wagę w miesiącu poprzedzającym wynik? Mialas powiększone węzły chłonne?

Gość gość
Nie stracilam na wadze, tzn. stracilam, bo odchudzalam sie na przyjecie w rodzinie. Co do wezlow, nie byly specjalnie powiekszone tylko wrazliwe, nawet nie bolesne.

Gość gość
Dziękuje, zobaczę co powie jutro lekarz. Pewnie skieruje mnie na badania i tyle. Ech!

Gość gość
A czy to jest narośl tak jakby na żebrach? Ja mam coś takiego ponad piersią, jest jakby podłużne i przytwierdzone do podłoża, i twarde. Byłam na USG ale lekarz niż nie widział i tak już kilka lat z tym chodze. To chyba jakaś narośl na kości

Gość gość
Hmm, nie, to chyba nie jest narośl na żebrach. Ale jest bardzo wysoko. Nawet nie wiem, czy się klasyfikuje jako guzek na piersiach. Jets dosyć duże. Z jednej strony czuje, gdzie się zaczyna, ale trudno wyczuć gdzie sie kończy (z drugiej strony). To jakaś masa, ale nie jest bardzo twarda. Robiłaś jakieś badania?

Gość gość
Aaa doczytałam, ze usg. A nie pobrał materiału do biopsji albo nie mialas mammografii?

Gość gość
22.16 Autorko wagą i węzłami się nie kieruj, moja przyjaciółka raczej lekka nadwaga, o schudnięciu marzyła od lat.. węzły chłonne też bez zmian. Guz był spory bo aż 3cm w głąb piersi, a nie było jeszcze przerzutów ani do węzłów ani nigdzie indziej. Odezwij sie co ci lekarz powiedział

Gość gość
Jestem jeszcze przed wizyta. Odezwę się po. Proszę, Trzymajcie kciuki.