Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy zawsze starszy będzie miał większe doświadczenie życiowe?

Polecane posty

Gość gość

jak myślicie?

Gość gość
Z racji tego że dłużej żyje na pewno jak sama nazwa wskazuje. Choć można przeżyć 70 lat jak z płatka to wtedy będzie miał mniejsze niż jakieś dziecko.

Gość gość
Nie.Mozna przezyc zycie i nie miec wielu doswiadczen zyciowych a byc mlodym czlowiekiem i przezyc wiele.Zalezy jak sie zycie uklada.

Gość gość
Oczywiście, w końcu jest starszy :-)

Gość gość
Moja babcia była mądra życiowo bo wiele w życiu przeszła. Pochowała córkę, zięcia i dwoje wnucząt w latach 70 i 80. Dziadkowie mojego chłopaka niestety nie posiadają takiej mądrości życiowej. Mało rozumieją że świata.

Gość gość
Oo, czyżby jest tu koleżanka z wkurzonej żony? :D

Gość gość
nie zgodzę się, mam 21 lat od 15 roku zycia utrzymuję się sama, pracując , od 3 lat mieszkamm na swoim, wychowuję brata który ma 9 lat , oraz sama teraz jestem w ciązy i wyszłam za mąż kupując kredyt na dom, zycie przez 21 lat nauczyło mnie tyle co nie jednego myślę 40-60 latka, w wieku 15 lat zamiast spedzam czas z kolezankami ja wolalam zacząć pracować edukować się aby cos w zyciu osiągnąc bo rodzice rodzina miała mnie i braciszka w d***e, tak ze uwazam ze jak na 21 lat jestem bardziej obeznana w zyciu niz nie jeden 30- albo 40 latek ! zycie uczy, oj bardzo , ale bardziej uczą nas ludzie i relacja z danymi nam ludzmi ;/ niestety . ja dlatego sie nie zgadzam z opinia ze jak ktos starszy to ma wieksze doswiadczenie, zalezy tez w jakiej dziedzinie bo jesli chodzi o zycie na swoim zycie odrosle no to tak jak napisalam nie zgadzam sie .

Gość gość
To zależy co masz na myśli. Ja mam 35 i spotykam się z 40 letnia kobieta. Babka po 2 rozwodach, problemy wychowawcze z dziećmi i parę innych poważnych spraw. Ja natomiast nie miałem żadnych problemów w życiu. I rzeczywiscie ona wydaje się być bardziej doświadczona ale jak dla mnie to ona poprostu była głupia i tyle. Popełniła takie błędy których ja bym nigdy nie popełnił. I w sumie jako młodszy, mniej doświadczony ale wydaje mi się że jestem mądrzejszy.

Gość gość
Na ogól tak, ale nie zawsze.

Gość gość
gość dziś Ty masz chyba troszkę więcej lat jak 21.

Gość gość
Jeśli 2.osoby żyją tak samo a jedyną. Różnica to wiek, to tak. Ale to zdecydowana mniejszość ludzi. W każdym przypadku - nie. Czy stara baba która mieszkała całe życie z rodzicami, potem mężus w wieku 23 lat i mieszkanko na pieterku u rodziców, nigdy nie pracowala, bo zaraz po ślubie 1,2,3 ciąża itp ma mieć większe doświadczenie życiowe od np 30 latki. Która wyniosła się z domu w wieku 20 paru lat, zrobiła studia, jeździła po świecie, sama zapracowala na mieszkanie czy tam dom, starała się o dziecko 2 lata? Na pewno nie.

Gość gość
gosciu mylisz sie moj rok urodzenia to 97 :D watpisz w to ? hehhe pewnie nie wierzysz ze bank udzielił mi kredytu :) akurat bardzo dobrze zarabiam i sie udalo :)

Gość gość
Popełniła takie błędy których ja bym nigdy nie popełnił. I w sumie jako młodszy, mniej doświadczony ale wydaje mi się że jestem mądrzejszy. x Mądrzejszy nie równa się bardziej doświadczony. Ona musiała za każdym razem jakoś z tych problemów wybrnąć więc w sumie życie ją bardziej doświadczyło niż Ciebie. Ale doświadczony z kolei nie równa się dojrzalszy. Można nieraz oberwać po tyłku, jakoś z tego wyjść a potem znów popełniać te same błędy.

Gość 40 latek

Absolutnie nie! Jeśli ktoś np. często zmieniał pracę a nawet zawód,  pracował w różnych krajach, poznał setki (tysiące) osób ma o wiele większe doświadczenie życiowe, niż ktoś, kto 70 lat mieszkał w jednej wsi i orał to samo pole.

Gość Marta

Często tak jest. Ale nie zawsze i nie jest to reguła, dużo zależy od przeżyć, sytuacji, stylu życia, etc.  danej jednostki.