Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy można posadzić na kolanach niemowle jak samo nie siedzi 5msc

Polecane posty

Gość gość

Niemowlę niebawem kończy 5 mśc. Czy mogę go sadzac na kolanach lub w spacerówce?

Gość gość
Na kolanach sporadycznie ujdzie, ale nie powinno być to długie siedzenie, raczej na chwilkę. W spacerówce nie radzę, ja sadzałam dopiero w 8 miesiącu, bo dziecko też długo samo nie chciało siedzieć.

Gość gość
Mozna, tylko po co? Jeszcze o ile ta chwilke na kolanach nie bedzie miala jakiegos destrukcyjnego wplywu na kregoslup, to juz sadzanie na sile w spacerowce to lekkie przegiecie.

Gość gość
najwiekszy bład to nie sadzac, jezeli dziecko juz samo trzyma głowke spojojnie mozna go sadzac na kolanach, trzymajac za klatke piersiowa, z pupa mocno przycisnieta do brzucha mamy (na brzuchy mamy sie opiera), tak by plecy z nozkami tworzyły kont prosty. Własnie z braku takiej stymulacji , jak kolezanka pisze wyzej ", ja sadzałam dopiero w 8 miesiącu, bo dziecko też długo samo nie chciało siedzieć." osmiomiesieczne dziecko juz sie powinno do raczkowania rwac. Sadzac sie nie powinno samego , opartego np o poduszki, na kolanach jak najbardziej mozna.

Gość gość
15:50 ale pieprzysz głupoty. A potem nieświadome młode matki robią to co piszesz bo myślą że to jest dobre. Autorko nie wolno sadzac na siłę dziecka, które samo nie siedzi! To powoduje wady postawy i uczy nieprawidłowo prostować kręgosłup. O ile na kolanach co jakiś czas możesz posadzić na chwilę, tak na pewno w spacerówce tego nie rob, tylko pozycja półleżąca. Dziecko musi samo siąść.

Gość gość
15.50 "Kont prosty"..... i wszystko w temacie... widze ze i z rozwojem dziecka i z ortografia jestes na bakier ;)

Gość gość
Na chwilę na kolanach możesz. W spacerówce pozycja półleżąca/półsiedząca. Po kilku tygodniach dziecku wzmocni się kręgosłup, wtedy pozycja siedząca w spacerówce.

Gość gość
przeczytaj jeszcze raz! Za błąd przepraszam, wiem że tu same polonistki i idealne mamuski. Dziecka nie powinno sie sadzać stopkami do brzucha osoby trzymającej. Dziecko w wieku 5 miesiecy spojojnie mozna posadzić tyłem do siebie na kolanach, podtrzymując go za klatke piersiową. Nie pisze tu o trzymaniu tak dziecka pół dnia , ale kilka minut, np gdy czeka się u pediatry. Dziecko w wieku 5 miesięcy poprzez przerwacanie sie na plecy z brzuszka , nieco pozniej na opak, juz wzmacnia mieśnie grzebietu i rozsadna stumulacja w postaci sadzania na kolanach tylko mu pomoże. W zasadzie napisałaś to samo co ja, tylko inaczej "O ile na kolanach co jakiś czas możesz posadzić na chwilę, tak na pewno w spacerówce tego nie rob..." kontra "Sadzac sie nie powinno samego , opartego np o poduszki, na kolanach jak najbardziej mozna"

Gość gość
Wybacz, mój błąd, źle przeczytałam. Myślałam że chodzi ci o sadzanie dziecka opartego o poduszki, tak jak to kiedyś robiły babcie nasze a tego absolutnie nie powinno się robić.

Gość gość
Zgadzamsie z Pania wyzej. Mozna na kolanach i na chwile. Swoja droga teraz pelno rad typu- pod zadnym pozorem nie sadzaj, nie rozszerzaj diety przed skonczeniem 6mz. Terapeuci i specjalisci tylko zacieraja rece na zarobek. A potem matki sie zaka, ze 8mczniak tylko lezy albo nie chce nic oprocz mleka. Z raczkowaniem tez sie nie zgodze- dziecko w 8mcu nie musi raczkowac. Moja corka usiadla sama od razu z lezenia do siadu w wieku 9mcy, raczkowala majac11 a wstala na nozki majac 13. Sama bala sie chodzic, musiala przy meblach i za rece. Sama puscila sie w wieku 15mcy. Syn usiadl majac tez 9mcy, robil to na dwa sposoby- z pozyjcji na boku albo z pozycji do raczkowania. Gdy mial 9.5mca tego samego dnia raczkowal i wstal na nogi. Sam sie puscil troche po roczku. Obonormie rozni ale przeciez w normie. Diete rozszerzalam jak oboje skonczyli 4mce.

Gość gość
wiesz ze dziecko miedzy 5-6 m-c zycia dziecko zaczyna siadac z raczkow, chwile potem raczkowac. Dzieci ktore tego nie robia powinny miec wsparcie rozwojowe tz rechabilitacje. O ile opoznienie miesiaca, dwoch jest do przyjecia, to 11 miesieczne dziecko ktore nie raczkuje i nie wstaje samodzielnie ( bo nie wszystkie dzieci raczkuja) jest dosc niepokojace! Takie opoznienie moze byc przyczyna zaburzen osrodka ukladu nerwowego , co w przyszlosci moze skutkowac w utrwaleniu zlych nawykow ruchowych, ktore beda ciezkie albo niemozliwe do zniwelowania.

Gość gość
Co za bzdury, dziecko samodzielnie siada w wieku 8-10 miesięcy! A przekręca się na brzuszek i odwrotnie w 6-8 miesiącu. A chodzić samodzielnie ma czas do 18 miesiąca życia!

Gość gość
Bzdura. Moja corka o ktorej pisalam ma 10l teraz i zadnych problemow, wiec skoncz siac nieprawdziwe informacje.

Gość gość
A ja jestem tą która nie sadzala niemowlaka aż sama córka siadła w 8 miesiącu i co z Tego? Skoro jest garbata

Gość gość
gość 2018.10.15 najwiekszy bład to nie sadzac, jezeli dziecko juz samo trzyma głowke spojojnie mozna go sadzac na kolanach, trzymajac za klatke piersiowa, z pupa mocno przycisnieta do brzucha mamy (na brzuchy mamy sie opiera), tak by plecy z nozkami tworzyły kont prosty. Własnie z braku takiej stymulacji , jak kolezanka pisze wyzej ", ja sadzałam dopiero w 8 miesiącu, bo dziecko też długo samo nie chciało siedzieć." osmiomiesieczne dziecko juz sie powinno do raczkowania rwac. Sadzac sie nie powinno samego , opartego np o poduszki, na kolanach jak najbardziej mozna. X No, ale czy ja gdzieś napisałam, że dziecko nie raczkowało??? Właśnie u nas najpierw było raczkowanie, potem siadanie. Wiem, że trudno w to uwierzyć, ale tak było.

Gość gość
ale wierze moja tez najpierw zaczeła raczkowac , potem przez przypadek udało jej sie usiasc. Temat dotyczy sadzania dziecka na kolanach, np gdy karmisz lyzeczka, a nie sadzania gdzies np w łóżeczku. Przeciez nie powiesz mi ze osmiomiesieczne dziecko karmiłas na lezaco!?