Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak radziecie sobie z problemami dzieci?

Polecane posty

Gość gość

Moja córka na początku września, skłóciła się z dwoma "przyjaciółkami". One w odwecie rozpuściły na nią bardzo paskudne plotki. W skutek czego córka została pośmiewiskiem klasy i szybko koledzy się od niej odsunęli. Plotki rozeszły się też po szkole i na przerwach też jej dokuczają dzieci z innych klas. Córka nie chce chodzić do szkoły. Interwencja wychowawcy i rozmowy z klasą nic nie dają. Podobnie jak rozmowy z rodzicami tamtych dziewczyn. Mleko się rozlało, słowa zostały rozpowiedziane, milion razy powtórzone, po drodze kilka razy poprzekręcane i wyolbrzymione i córka została z łatką. Przeniesienie jej do innej szkoły nie jest w tej chwili opcją bo musiałabym ją dowozić codziennie 20 km a jestem sama bo mąż za granicą. A mam jeszcze bliźniaki w przedszkolu i codziennie pracę 8 -16. No i problem w tym, że od wrzesnia byłam już tyle razy w szkole, tyle było spotkań z wychowawcą, konfrontacja z tamtymi dziewczynami i ich rodzicami. Jestem absolutnie przeczołgana psychicznie. I najbardziej boli mnie bezradność i beznadziejność sytuacji. Nie mogę spać po nocach, łapię się, że w pracy nie mogę pracować bo o tym myślę. Córka została sama. Nikt do niej nie dzwoni, nie napisze. Telefon milczy. Wychowawca proponował zmianę klasy ale co to da? x Jak sobie radzić psychicznie w takich sytuacjach? Bo ja wysiadam. :(

Gość gość
To bardzo tridna sytuacja. Wierzę, że Twojej córce muso być teraz bardzo ciężko. Dzieci i młodzież stać na wielkie okrucieństwa. Ile lat ma Twoja córka? I może napisz jakie to plotki lub czego dotyczą.

Gość gość
Córka ma 12 lat i jest w 6 klasie szkoły podstawowej. Przyjażniła się z tymi dziewczynkami od 4 klasy a we wrześniu tego roku posprzeczały się o jakąś głupotę. Jednej z nich podobał się jakiś chłopiec, który napisał sms do mojej córki. I się zaczęło. Dziewczyny nagadały, że moja córka nie zmienia majtek i się nie myje bo widziały, że miała żółte majtki i zaschniętą kupę na bieliźnie. Oprócz tego, że nosiła brudne, zakrwawione i śmierdzące podpaski w plecaku i, że dłubie w nosie i zjada kozy. Poza tym jedna oskarżyła, że moja córka naciągała ją na pizzę i inne rzeczy bo jest biedna. To wszytko kłamstwa. Wiem, bo moja córka bierze codziennie prysznic i zmienia bieliznę. Piorę więc wiem. Z podpaskami to w ogóle odlot bo ona jeszcze nawet okresu nie ma. Co do naciagania to córka dostaje 70 zł tygodniowo kieszonkowego i nikogo nie musi naciągać. Wszytko to złośliwe i podłe podmówienia ale jak raz zostały wypowiedziane i poszły w obieg to jak plaga - nie dało się zatrzymać. Na spotkaniu z tymi rodzicami one nie chciały sie przyznać, że kłamały. Jedyne co wymusiła na nich wychowawczyni to, że mają publicznie córkę przeprosić na forum klasy. Tyle, że to g****o dało bo zrobiły to wywracając gałami i robiąc kpiące miny. Rodzice jednej to straszne bydło - rzucali mi teksty, że gdybym nauczyła córkę higieny to nie miałaby teraz problemów a ich córeczka waliła uśmieszki pod nosem. Rodzice drugiej bardziej normalni, przyznali, że córka źle zrobiła i przeprosi. Tyle, że te przeprosiny to przyslowiowa musztarda po obiedzie. :( Ja dosłownie, nie śpię po nocach, przez to wszystko. Jestem chyba słaba psychicznie bo non stop mielę to wszystko w głowie i nie potrafię wyłączyć myślenia. Kilka nocy miałam taką depresję, że sie poryczałam w poduszkę. Mam wrażenie, że córka to lepiej znosi niż ja. Owszem ma gorsze dni, kiedy prosi, by mogła zostać w domu ale większość czasu chodzi do szkoły bo nie chce dać im satysfakcji i mówi, że ich wszystkich olewa. A mnie boli bo wiem, że na przerwie siedzi sama, że śmieją sie z niej za plecami itp.

Gość gość
Podłość dzieci jest przerażająca...to dobrze, że Twoja córka jakoś się w tej całej sytuacji trzyma. Żeby istniało proste i oczywiste rozwiązanie takiej sytuacji... Ci jedni rodzice to jakaś porażka. Jak później dzieci mają się zachowywać rozsądnie, szanować innych? Przykład idzie z góry... Chciałabym pomóc Ci znaleźć jakieś rozwiązanie, ale takie sytuacje zawsze są bardzo trudne. Przeczekać? Z pewnością buć z dzieckiem, rozmawiać, wspierać je.... Za takie zachowania w szkołach powinny być naprawde surowe kary

Gość gość
Tyle mozesz faktycznie zrobic, spedzajcie wiecej czasu na rozrywkach zeby jej poprawic humor, to ja wzmocni. A dwa-moze mialaby ochote na nowe hobby? Nie dosc, ze tez by sobie poprawila samopoczucie, zajela mysli, to jeszcze poznalaby nowe kolezanki.

Gość gość
ja , jestem zwolenniczka innych metod , po pierwsze dobry adwokat , ktory by wyjasnil co to pomowienie , rodzicom dziewczynek przeraszam ale ne rozumiem takich zachowan , moja corka nastolatka tez pomowila kiedys kogos i miala ze mna do czynienia , nie toleruje takiego czegos , po drugie , wzielabym kilku znajomych, niekoniecznie milych ( oplacilabym ) i dziewczynki spotkalyby milych panow z maszynkami do golenia, w ciemnym zaulku , opcja taka, odszczekujecie wszystko przy calej szkole , albo nastepny raz golimy na lyso ( tez sprawdzona metoda , jak corka chodzila ze swoja kolezanka na angielski i byly opluwane przez takie jedna gwiazdeczki )

Gość gość
Pogratulować męża, który Cię porzucił i zostawił z problemami dojrzewającej córki.

problemy są różne, na nude na przykład fajnie jest zapisać dziecko na jakieś zajęcia dodatkowe/pozalekcyjne, tak żeby mogło realizować swoje pasje albo, żeby takowe znalazło :) jako pomysł mogę podrzucić studio musicalu w Szczecinie https://studiomusicalove.pl/

Gość gość
Piszesz, że córka została sama. Czy córka nie ma kuzynostwa / innych znajomych poza szkołą? A córka jaka jest? Może też ma coś za uszami? Jak się broni?