Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sylwia25

Przechowywanie mleka

Polecane posty

Gość Sylwia25

Ciągle karmię piersią a muszę wyjechać na kilka dni i tutaj pojawia się pytanie czy i jak można przechować mleko, czy jest jakiś okres przydatności i czy zachowuje swoje właściwości ?

Gość gość

Mleko po ściągnięciu możesz przechowywać w lodówce 3-4 dni, jakość nie zmienia się.

Gość Gość

Możesz też zamrozić mleko. Ja tak robiłam gdy karmilam piersią. Zawsze parę woreczkow miałam tak na wszelki wypadek. 

Gość gość

Mrożone mleko można przechowywać nawet 3 miesiące, nic złego się z nim nie dzieje.

Gość karnes

Jak prawidłowo przechowywać i przygotowywać do podania pokarm kobiecy (info ze str. szkoły rodzenia prenalen):

➡ Pokarm można przechowywać w lodówce (w temp. około 4 stopni) maksymalnie do 96 godzin od ściągnięcia. To najbardziej optymalny sposób przechowywania, gdyż w trakcie zamrażania i odmrażania część składników ulega rozpadowi.

➡ Dozwolone jest także mrożenie mleczka, najlepiej w porcjach odpowiadających jednemu posiłkowi maluszka. Takie mleko można przechowywać nawet 2-3 miesiące (optymalna temp. to około -20 stopni).

➡ Przygotowując odciągnięty pokarm nie wolno go przegrzać (podgrzewamy maksymalnie do 37 stopni!) gdyż w wysokiej temperaturze zniszczeniu ulegają niektóre enzymy i hormony.

➡ Mleka kobiecego nie należy podgrzewać w mikrofalówce, gdyż fale również są w stanie zniszczyć niektóre cenne składniki.

➡ Pamiętajcie, że rozmrożonego pokarmu nie wolno ponownie zamrażać!

Gość zofia.m

Chyba nie tylko do podgrzewania mleka matki nie powinniśmy używać mikrofali,  ten sprzęt powinien być usunięty z kuchni. Robi więcej szkody aniżeli pożytku.

Gość mał-gos

Gdzieś czytałam, że przechowywanie nie powoduje obniżenia wartości odżywczej pokarmu, ale za to zmienia się zawartość wit. C, leukocytów czy też tłuszczy. Chyba powinnaś zastanowić się czy jest sens długiego przechowywania mleka.

Gość kap.k

Najlepiej maluszka mieć zawsze ze sobą, wtedy odpada ci ściąganie, przechowywanie i podgrzewanie.