Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gabi88

Mama 4 plus - tak czy nie?

Polecane posty

Gość gosc
4 minuty temu, Gość Kikut napisał:

Pisalam, ze w takim razie sprawiedliwie byloby dodatek do emerytury za kazde dziecko, wtedy taka niepracujaca by miala, a kobieta z emerytura zyskalaby moze i nawet przez to podwojenie emerytury?

ale przecież kobiety które mają dzieci już dostawały kasę za niepracowanie w ciąży czy przez rok macierzyńskiego, w trakcie emerytury można sobie dorabiać, bez przesady, zrozumcie że nie ma tyle kasy by ją ciągle rozdawać

Gość Kikut
7 minut temu, Gość gosc napisał:

nie będzie sprawiedliwie. przecież i tak jeżeli miała np 3 dzieci to jeżeli od razu szła na chorobowe t miała PŁATNĄ PRZERWĘ w pracy nawet 10 lat, więc jeszcze ma mieć 9 lat szybciej emeryturę? Gdzie tu sprawiedliwość?

Jak Ty liczysz 10 lat platnej przerwy? Przeciez wychowawczy jest bezplatny, ale wlicza sie w lata, tyleze bezskladkowe.

Gość Kikut
1 minutę temu, Gość gosc napisał:

ale przecież kobiety które mają dzieci już dostawały kasę za niepracowanie w ciąży czy przez rok macierzyńskiego, w trakcie emerytury można sobie dorabiać, bez przesady, zrozumcie że nie ma tyle kasy by ją ciągle rozdawać

Ja to wiem i ten pomysl jest zly, ale skoro juz, to pisze Ci co wg mnie by bylo w porzadku. Skoro pis wymysla rozdawnictwo, gdzie najwiecej nachapia sie albo patusy albo kombinatorzy, zeby trzymac wladze, a wiadomo, ze ta ciemnota bedzie wiernym elektoratem, to coz. 

Gość gosc

To może ojciec 4 dzieci też powinien dostać wyższą emeryturę, przecież to też jest jego kosztem jak np dziecko płacze po nocach, a on na drugi dzień idzie niewyspany do pracy? Może dzieci z rodzin wielodzietnych tez powinny dostawać jakąś formę "premii" za szkodliwe warunki w jakich się wychowywały bo np. po nocach wył mały brat lub siostra, a on/ona nie mógł się uczyć? Ludzie nie rozumiecie, że tak się nie da, powinny być normalne, niskie podatki, a kasa z nich rozsądnie wydawana? I nie byłoby żadnego problemu. Jakby były niskie podatki to nikomu by się nawet nie chciało kombinować żeby robić jakieś podejrzane optymalizacje podatkowe, normalnie by płacili i nie trzeba by było utrzymywać tej bandy urzędników do pilnowania tego. Do tego  armia polityków, który rozda więcej. Masakra.

Gość gość
16 minut temu, Gość gosc napisał:

nie będzie sprawiedliwie. przecież i tak jeżeli miała np 3 dzieci to jeżeli od razu szła na chorobowe t miała PŁATNĄ PRZERWĘ w pracy nawet 10 lat, więc jeszcze ma mieć 9 lat szybciej emeryturę? Gdzie tu sprawiedliwość?

To żeby było sprawidliwie należy odliczyć WSZYSTKIE l4 od emerytur. Każdy niech choruje za swoje. Zlikwidować szpitale i przychodnie, poradnie etc. Żłobki, przedszkola, szkoły i uniwersytety. Wszystko, co państwowe ZLIKWIDOWAĆ. Każdy niech płaci za swoje. Będzie sprawiedliwie. 

Gość nie nie nie nie

Na miejscu tych kobiet które maja nim 4 dzieci i same wypracowały sobie emeryturę poszłabym protestować . Jak dla mnie one powinny dostać dodatkową  kasę .

Gość gość

I pomyśleć, że postulatem KAPITALISTÓW, (nie socjalistów) było aby robotnik zarabiał tyle by mógł utrzymać całą swoją wielodzietną rodzinę....

Gość Kikut

Mnie sie wydaje, ze na 500 tez nie ma i nie byl gotowy budzet na taki wydatek, ale rzad mowi, ze jest super. Czyli dalej beda ogolacac zamozniejszych i pracujacych, zeby rozdawac (rzekomo) biednym.

Gość gość
2 minuty temu, Gość Kikut napisał:

Mnie sie wydaje, ze na 500 tez nie ma i nie byl gotowy budzet na taki wydatek, ale rzad mowi, ze jest super. Czyli dalej beda ogolacac zamozniejszych i pracujacych, zeby rozdawac (rzekomo) biednym.

uszczelnili Vat i pieniądze się znalazly. Wam to się pewnie wydaje, że jak się tej symbolicznej kwoty nie da, to więcej zostanie w budżecie? O naiwne...aż mi was żal...W firmie łatwiej jest utopić miliony w jakimś fikcyjnym projekcie niż wysłupać trochę groszy na lepszy sprzęt dla pracowników (o premiach nawet nie wspominam). I tu analogicznie, jak nie dostaną te nieliczne matki 4+ to miliony wyfruną na bzdurne przedsięwzięcia, z których ani ty ani ja nie skorzystam, tylko jakiś znajomy królika.

Tak to drogie ekonomistki wygląda. Dla was igrzyska - wojna polsko-polska, pogrzeb z fanfarami

albo inna madzia...

hahaha

Gość ojtam ojtam

No ale mimo wszystko dawanie kasy TYLKO za urodzenie 4 dzieci jest niesprawiedliwe w stosunku do kobiet które  tez ur 4 dzieci i wypracowały sobie emeryturę. 

Gość gość
3 minuty temu, Gość ojtam ojtam napisał:

No ale mimo wszystko dawanie kasy TYLKO za urodzenie 4 dzieci jest niesprawiedliwe w stosunku do kobiet które  tez ur 4 dzieci i wypracowały sobie emeryturę. 

aco, one nie dostaną bo wypracował czy dlatego, że program (jak każdy program, ustawa i zmian, przypominam) od pewnego momentu?

Po drugie to nie jest ani TYLKO ani tylko urodzenie...

Gość Kikut
8 minut temu, Gość gość napisał:

uszczelnili Vat i pieniądze się znalazly. Wam to się pewnie wydaje, że jak się tej symbolicznej kwoty nie da, to więcej zostanie w budżecie? O naiwne...aż mi was żal...W firmie łatwiej jest utopić miliony w jakimś fikcyjnym projekcie niż wysłupać trochę groszy na lepszy sprzęt dla pracowników (o premiach nawet nie wspominam). I tu analogicznie, jak nie dostaną te nieliczne matki 4+ to miliony wyfruną na bzdurne przedsięwzięcia, z których ani ty ani ja nie skorzystam, tylko jakiś znajomy królika.

Tak to drogie ekonomistki wygląda. Dla was igrzyska - wojna polsko-polska, pogrzeb z fanfarami

albo inna madzia...

hahaha

A co ty tak bronisz tych swietnych projektow pis? 

Gość gość
5 minut temu, Gość ojtam ojtam napisał:

Swoją drogą, ile tych kobiet jest? czy ktoś zna statystyki? Osobiście znam tylko jedną taką rodzinę ale to niebotycznie bogaci ludzie 😄

Gość gosc
37 minut temu, Gość Kikut napisał:

Jak Ty liczysz 10 lat platnej przerwy? Przeciez wychowawczy jest bezplatny, ale wlicza sie w lata, tyleze bezskladkowe.

no tak studia państwowe to też się wliczają i są za darmo czyli pomyśl, że kobieta idzie na studia 5 lat, potem ma trójkę dzieci i z każdym idzie na l4, mcierzyński i wychowawczy czyli wychodzi 10 lat, potem jeszcze ma dostać 3 lata za każde dziecko szybciej emeryturę czyli kolejne 9 lat, to ja się pytam: KIEDY ONA MIAŁA UROBIĆ NA TĄ SWOJA EMERYTURĘ jak pracowała 24 lata krócej niż inni?

Gość gość
2 minuty temu, Gość Kikut napisał:

A co ty tak bronisz tych swietnych projektow pis? 

Nie pis. Bronię kobiet, bronię ludzi. Mam personalistyczno-humanistyczny światopogląd.

Praca, państwo jest dla ludzi. NIGDY odwrotnie.

Gość gosc1
2 minuty temu, Gość gość napisał:

Swoją drogą, ile tych kobiet jest? czy ktoś zna statystyki? Osobiście znam tylko jedną taką rodzinę ale to niebotycznie bogaci ludzie 😄

Ja znam jedną rodzinę, oboje nie pracują, co tu dużo pisać: typowa patologia

Gość gość ja

Niech nie dają 500 + tylko dadzą ludziom normalnie zarobić. Niech obniżą koszty pracownicze, zmniejszą stawkę VAT, podatki dla małych przedsiębiorstw, niech zatrzymają młodych w kraju. 500 + to kolejny program promujący patologię. Nie znam nikogo przy zdrowych zmysłach kto decyduje się na kolejne dziecko bo dostanie 500 zł. Kiedyś kobiety też wychowywały po kilkoro dzieci i były aktywne zawodowo. Poza tym nie ma żadnej kontroli czy te pieniądze są przeznaczane faktycznie na dziecko. W naszym kraju zawsze dają rybę a nie wędkę..

Gość Kikut

Ale wytluamczcie mi jak to jest, ze mama 4 plus pracuje i dzieci wychowane, a inna nie pracuje, bo cos tam cos tam...bo nie i tyle. Ile mozna pisac, ze kazdy wybiera i skoro te kobiety nie pracowaly, to widac mialy wywalone na prace, to niech sie martwia co robic na starosc. 

Gość gość gość

Ten program działa tez powiedzmy wstecz. Obliczyli ze ok 70 000 kobiet która urodziła  4 dzieci  nie ma emerytury  . Od kwietnia kazda z nich juz dostanie najniższa. 

Gość Kikut
5 minut temu, Gość gość ja napisał:

Niech nie dają 500 + tylko dadzą ludziom normalnie zarobić. Niech obniżą koszty pracownicze, zmniejszą stawkę VAT, podatki dla małych przedsiębiorstw, niech zatrzymają młodych w kraju. 500 + to kolejny program promujący patologię. Nie znam nikogo przy zdrowych zmysłach kto decyduje się na kolejne dziecko bo dostanie 500 zł. Kiedyś kobiety też wychowywały po kilkoro dzieci i były aktywne zawodowo. Poza tym nie ma żadnej kontroli czy te pieniądze są przeznaczane faktycznie na dziecko. W naszym kraju zawsze dają rybę a nie wędkę..

Prawda, ale wez to powiedz tym durniom co sie lapia na to rozdawnictwo i beda wiecznym elektoratem pis, poki tylko beda dawac pieniazki na czysto. 

Gość gość
4 minuty temu, Gość Kikut napisał:

Ale wytluamczcie mi jak to jest, ze mama 4 plus pracuje i dzieci wychowane, a inna nie pracuje, bo cos tam cos tam...bo nie i tyle. Ile mozna pisac, ze kazdy wybiera i skoro te kobiety nie pracowaly, to widac mialy wywalone na prace, to niech sie martwia co robic na starosc. 

Chyba trzeba by się temu bliżej przyjrzeć, ja nie byłabym w stanie pracując dobrze wychować 4 dzieci. Bez niani, gosposi, babci i grubej kasy to nie tylko dobrze ale w ogóle, chyba, że na bandziorów. A ile kosztuje państwo czyli nas  utrzymanie 4 bandziorów w więzieniu to sobie same sprawdzie i przekalkujcie.

No tak ale przecież z dziećmi SIĘ SIEDZI

Gość gość
10 minut temu, Gość gość ja napisał:

Nie znam nikogo przy zdrowych zmysłach kto decyduje się na kolejne dziecko bo dostanie 500 zł. 

A znasz kogoś, kto przy zdrowych zmysłach zdecyduje się mieć czwórkę dzieci i nie pracować by dostać 750zł [brutto] emerytury? 😄

Gość Gość
43 minuty temu, Gość gość napisał:

To żeby było sprawidliwie należy odliczyć WSZYSTKIE l4 od emerytur. Każdy niech choruje za swoje. Zlikwidować szpitale i przychodnie, poradnie etc. Żłobki, przedszkola, szkoły i uniwersytety. Wszystko, co państwowe ZLIKWIDOWAĆ. Każdy niech płaci za swoje. Będzie sprawiedliwie. 

Jestem za.

Gość Gość
33 minuty temu, Gość gość napisał:

albo inna madzia...

hahaha

Skoro są pieniądze to dlaczego nie zrezygnować ze złodziejskiego opodatkowania pracy? Może nikt nie powinien płacić składek emerytalnych? Bo po co to robić w tak bogatym państwie. Emerytury będziemy mieli za pieniądze ze szczelnego VATu. 🤣

Gość gość
15 minut temu, Gość gość gość napisał:

Ten program działa tez powiedzmy wstecz. Obliczyli ze ok 70 000 kobiet która urodziła  4 dzieci  nie ma emerytury  . Od kwietnia kazda z nich juz dostanie najniższa. 

Jak dla mnie te 750 zł to taka forma uznaniowa od państwa, za wkład i bądź co bądź wysiłek, na pewno większy i trwalszy niż przekładanie 10 raz tych samych papierów na sztucznie utworzonym stanowisku w UM czy US czy innym UUU...Ech, ileż jest tego typu "roboty" wokół to same wiecie 😄

Gość Kikut
2 minuty temu, Gość gość napisał:

Chyba trzeba by się temu bliżej przyjrzeć, ja nie byłabym w stanie pracując dobrze wychować 4 dzieci. Bez niani, gosposi, babci i grubej kasy to nie tylko dobrze ale w ogóle, chyba, że na bandziorów. A ile kosztuje państwo czyli nas  utrzymanie 4 bandziorów w więzieniu to sobie same sprawdzie i przekalkujcie.

Nie rozumiem chyba Twojego toku myslenia? Ile czasu musisz byc przy dziecku? Do 18 roku zycia faktycznie? Czyli te pracujace wychowuja jedynie przyszlych bandziorow?:D Bo Ty bys dziecka nie oddala przedszkola, szkoly, tylko byla z nim cala dobe, one by nie moglo wychodzic albo zostawac samo w wieku np 13 lat, tylko wciaz z Toba az do pelnoletnosci? Czyli 4 dzieci zwalnia z pracy i sa takie matki usprawiedliwione, bo przy takiej liczbie dzieci i pracy zawodowej nie da sie absolutnie dzieci wychowac, bo jak praca to obowiazkowo niania, gosposia, babcie? Matko, skad ty bierzesz te madrosci? Chyba wiem kim jestes, ta corka tej matki co ma 55 lat, nigdy nie pracowala, was bylo 5, a wg ciebie jej sie nalezy pomostowka juz nawet za macierzynstwo, bo przeciez ona sie poswiecila. Nikt jej nie zmuszal, a to poswiecenie to tez za duze slowo, skoro wiadomo z czym sie wiaza pierwsze lata zycia dziecka. Dziecko moze nawet byc w zlobku juz, a socjalizacja dobrze wplywa. Uwazam za normalne, jesli kobieta jest z dzieckiem do 3 r.z. i wraca do pracy, ale rozumiem tez jesli oddaje mlodsze do zlobka. Ja mam dziecko i nie uwazam, ze sie poswiecam, bo ktos tym dzieckiem sie opiekowac musi. To chyba naturalna konsekwencja.?

Gość ankafanka

"A znasz kogoś, kto przy zdrowych zmysłach zdecyduje się mieć czwórkę dzieci i nie pracować by dostać 750zł [brutto] emerytury? "

Nie ale znam kobiety które ur 4-5 dzieci przepracowały  min 20 lat i nie dostana grosza więcej . 

uważasz ze to sprawiedliwe?  

Bo ja mam 1 dziecko i wiecej nie bede miala a jednak widzę ze to jest niesprawiedliwe . 

Gość gość
5 minut temu, Gość Gość napisał:

Jestem za.

To załóż temat, niech będzie sprawiedliwie, bo już w prasie piszą, że najwięcej mowy nienawiści i hejtu jest wokół 4+

Kobiety kobietom zgotowały ten los

Gość Gość
22 minuty temu, Gość gość napisał:

Nie pis. Bronię kobiet, bronię ludzi. Mam personalistyczno-humanistyczny światopogląd.

Praca, państwo jest dla ludzi. NIGDY odwrotnie.

Fajnie. Jedni mają robić na drugich. Jedni mają żyć kosztem innych. Zabieramy pracującym aby dawać leniwcom. Rzeczywiście to bardzo humanistyczny światopogląd.

Gość Gość
16 minut temu, Gość gość napisał:

Ty nie. Ale większości kobiet to świetnie wychodzi. Żadne z mojej 3 rodzeństwa nie jest bandziorem. Wszyscy jesteśmy po studiach i pracujemy. Nie mieliśmy ani niani, ani gosposi ani babci do pomocy. A mama pracowała. Tak samo 2 inne kobiety w mojej rodzinie.