Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Kathia43

Budowa domu po 40 tce. Jest sens?

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰

Ja buduj臋 dom od 5 lat - budowa zacz臋ta po 50tce.

W tym roku si臋 wprowadzam 馃槈

A i dzieciom sie pomo偶e, w miar臋 mo偶liwo艣ci.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 hgfyf
20 godzin temu, Go艣膰 hhjjjjj napisa艂:

Typowa polska mentalnosc: czy po 30st mozna zajsc w ciaze, czy po 30 mozna isc na studia, znalezc meza, czy po 40stce mozna budowac dom.

Kochana rob co uwazasz, nie pytaj i nie czakaj na pozwolenie od innych. To Twoje zycie, jestes w polowie drogi wiec smialo !!!

Studia sko艅czy艂am maj膮c lat 40, w tym samym roku zacz艂臋艂am prac臋 zgodn膮 z wykszta艂ceniem. Dom w艂asnie "si臋 buduje", mam dzi艣 45 lat. Na wszystko jest dobry moment, czas i tak up艂ynie. Ta w艂asnie typowa polska mentalno艣膰 (zazdro艣膰 i wpier.... si臋 we wszystko) blokuje wielu ludz. Nie potrafi臋 zrozumie膰 dlaczego doros艂e osoby potrzebuj膮 potwierdzenia swoich wybor贸w聽od innych ludzi.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Iubire
1 godzin臋 temu, Go艣膰 hgfyf napisa艂:

Studia sko艅czy艂am maj膮c lat 40, w tym samym roku zacz艂臋艂am prac臋 zgodn膮 z wykszta艂ceniem. Dom w艂asnie "si臋 buduje", mam dzi艣 45 lat. Na wszystko jest dobry moment, czas i tak up艂ynie. Ta w艂asnie typowa polska mentalno艣膰 (zazdro艣膰 i wpier.... si臋 we wszystko) blokuje wielu ludz. Nie potrafi臋 zrozumie膰 dlaczego doros艂e osoby potrzebuj膮 potwierdzenia swoich wybor贸w聽od innych ludzi.

Dlatego, 偶e ka偶dy z nas jest inny? Ka偶dy聽聽ma inny potencja艂, inne deficyty i inne potrzeby 馃槈

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kali

Z moich do艣wiadcze艅聽

Mam dom na wsi, kupi艂am do remontu 120m, mieszkamy w nim z m臋偶em, dzieci w mie艣cie nie maj膮 zamiaru mieszka膰 z nami. po czterech latach stwierdzi艂am, 偶e dom m贸g艂y by膰 mniejszy 80-90 m2. Cz臋sto nasze wyobra偶enia o naszych potrzebach s膮 wyolbrzymione.

Nie mam kredytu i to jest ten luz.聽 Poniewa偶 nie jest to moja pierwsza nieruchomo艣膰, a kolejna mam pewne rozeznanie .

Niestety 偶ycie jest nieprzywidywalne i mo偶e dlatego nigdy nie zdecydowa艂abym si臋 na tak d艂ugoterminowy kredyt, szczeg贸lnie, 偶e mam w rodzinie osoby, kt贸ry taki kredyt wz臋艂yi dzi臋si臋膰 lat temu, i cho膰 dobrze zarabiaj膮聽odbija im si臋 nim.

Ten dom zapewne nie jest moim ostatnim lokum, i chocia偶 mieszka mi si臋 tu 艣wietnie, to zapewne nadejdzie czas na nast臋pn膮 przeprowadzk臋 za jakie艣 10-15 lat

Moja rada? Przed decyzj膮 pozwiedzaj troch臋 dom贸w, poczytaj fora o budowach, i przemy艣l czego Ci tak naprawd臋 potrzeba i czy jeste艣 gotowa na to wszystko, Bo to nie jest para聽but贸w, kt贸re mo偶na w ka偶dej chwili聽odda膰 do sklepu...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰

My bierzemy kredyt na 350 tysi臋cy i si臋 budujemy. Mamy 30 lat.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Eeeee
23 godziny temu, Go艣膰 Ggggg napisa艂:

To musisz miec bogatych rodzicow. Ja sobie nie wyobrazam siedziec w kredytach do konca zycia bo dzieciom dom wybudowalam czy mieszkanie kupilam.聽

Mam pracowitych i zaradny h rodzic贸w, nikt im nic nie da艂 za darmo bo zbytnio nie mia艂 kto da膰, sami wszystkiego si臋 dorobi艂, dali nam wykszta艂cenie itp. Mieszkanie i bli藕niak 500m2 wybudowane za got贸wk臋 bez kredyt贸w tak 偶e teraz nie musz膮 si臋 o nic martwi膰 偶e musieli by kredyty sp艂aca膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Onkosfera

Zainteresowal mnie Tw贸j post, bo mam zupe艂nie inne do艣wiadczenia(w tym temacie) i priorytety. Pisz臋 z perspektywy osoby, kt贸ra dorasta艂a w domu z pi臋knym ogrodem (obrze偶a miasta wojew贸dzkiego) na 艂adnym osiedlu, a teraz mieszka z m臋偶em i dzie膰mi w bloku, blisko centrum.

Jako dzieciak 偶a艂owa艂am, 偶e mieszkam na takim zadu.piu, 偶e 偶adne kole偶anki mnie nigdy nie odwiedzaja. Jako nastolatka i studentka przeklinalam dojazdy do szko艂y, na imprezy itp. Dlatego postanowilam, 偶e w doroslym/samodzielnym 偶yciu wol臋 blok ni偶 te godziny sp臋dzone w smierdzacym autobusie i tramwajach. Co艣 za co艣. Ogr贸d, przestrze艅 i cisza za lokalizacj臋. Mieszkamy tak ju偶 prawie 10 lat i dopiero teraz zacz臋艂am my艣le膰 偶e jednak mi tej przestrzeni i zieleni brakuje. Ale niedlugo moje dzieci p贸jd膮 do szko艂y i znowu mialyby si臋 zacz膮膰 te dojazdy w korkach?

Natomiast moi rodzice zostali w tym du偶ym domu i nie do艣膰 偶e jest pusto, to jeszcze maj膮 problemy z jego utrzymaniem (s膮 na emeryturze). Pewnie najlepiej byloby si臋 zamieni膰, ale istnieje jeszcze kilka nierozwi膮zanych problem贸w, kt贸re to uniemo偶liwiaj膮, z kt贸rych moje dawne bol膮czki i obecne obawy, to najmniejszy k艂opot (i nie temat tej dyskusji). Do tego mam jeszcze 90letnia babci臋, ktora wegetuje w wielkim zniszczonym, nieprzystosowanym domu(nikt z rodziny nie ma kasy na tak powa偶ny remont), kt贸rego oczywi艣cie sprzeda膰 nie pozwala(偶eby jej kupi膰 mieszkanie dostosowane do osoby niepe艂nosprawnej), bo "starych drzew si臋 nie przesadza"

Dlaczego o tym wszystkim pisz臋?

1. Twoje dzieci mog膮 mie膰 zupelnie inny pogl膮d na mieszkanie w domu ni偶 Ty, dojazdy, szko艂y, imprezy

2. Za par臋 lat m艂odziaki wyfruna z gniazda, zatem warto by zam贸wi膰 taki projekt, kt贸ry uwzgl臋dnialby 偶e w domu b臋d膮 mieszka膰 dwie osoby przez najbli偶sze 40 lat. I 偶e te osoby si臋 tam postarzeja.

Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Gosc

Nie wiemy gdzie autorka buduje dom . moze mozna dojechac tam zwyklym miejskim autobusem?聽Ja mam dom za miastem w malej miejscowosci i聽tu 聽500m 聽od mojego domu jest przystanek autobusowy miejski i starsze dzieciaki same dojezdzaja do szkol . Z imprezy od swieta mozna tu przyjechac taksowka i wcale oplata nie jest droga.聽聽Wiadomo tez ze mlodsze dzieci wozi sie do szkoly ale to tak samo jak w zyciu w miescie, rowniez prowadzi/wozi sie dzieci.聽

Odnosze wrazenie ze niektorzy uwazaja聽zycie za miastem jako zycie na聽odludziu聽gdzie chyba juz nie ma zadnego kontaktu ze swiatem (czyt. miastem).

To nie sa te czasy. Co do odwiedzin kolegow/kolezanek moich dzieci. Wczesniej umawiam sie z mama tych dzieci i zabieram je ze soba np po szkole, pozniej odwoze do domu, a i przy聽okazji do jakiego sklepu od razu podskocze. Takie wyolbrzymianie problemow to nie problemy bo na wszystko znajdzie sie rozwiazanie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Go艣膰
13 godzin temu, Go艣膰 Onkosfera napisa艂:

Zainteresowal mnie Tw贸j post, bo mam zupe艂nie inne do艣wiadczenia(w tym temacie) i priorytety. Pisz臋 z perspektywy osoby, kt贸ra dorasta艂a w domu z pi臋knym ogrodem (obrze偶a miasta wojew贸dzkiego) na 艂adnym osiedlu, a teraz mieszka z m臋偶em i dzie膰mi w bloku, blisko centrum.

Jako dzieciak 偶a艂owa艂am, 偶e mieszkam na takim zadu.piu, 偶e 偶adne kole偶anki mnie nigdy nie odwiedzaja. Jako nastolatka i studentka przeklinalam dojazdy do szko艂y, na imprezy itp. Dlatego postanowilam, 偶e w doroslym/samodzielnym 偶yciu wol臋 blok ni偶 te godziny sp臋dzone w smierdzacym autobusie i tramwajach. Co艣 za co艣. Ogr贸d, przestrze艅 i cisza za lokalizacj臋. Mieszkamy tak ju偶 prawie 10 lat i dopiero teraz zacz臋艂am my艣le膰 偶e jednak mi tej przestrzeni i zieleni brakuje. Ale niedlugo moje dzieci p贸jd膮 do szko艂y i znowu mialyby si臋 zacz膮膰 te dojazdy w korkach?

Natomiast moi rodzice zostali w tym du偶ym domu i nie do艣膰 偶e jest pusto, to jeszcze maj膮 problemy z jego utrzymaniem (s膮 na emeryturze). Pewnie najlepiej byloby si臋 zamieni膰, ale istnieje jeszcze kilka nierozwi膮zanych problem贸w, kt贸re to uniemo偶liwiaj膮, z kt贸rych moje dawne bol膮czki i obecne obawy, to najmniejszy k艂opot (i nie temat tej dyskusji). Do tego mam jeszcze 90letnia babci臋, ktora wegetuje w wielkim zniszczonym, nieprzystosowanym domu(nikt z rodziny nie ma kasy na tak powa偶ny remont), kt贸rego oczywi艣cie sprzeda膰 nie pozwala(偶eby jej kupi膰 mieszkanie dostosowane do osoby niepe艂nosprawnej), bo "starych drzew si臋 nie przesadza"

Dlaczego o tym wszystkim pisz臋?

1. Twoje dzieci mog膮 mie膰 zupelnie inny pogl膮d na mieszkanie w domu ni偶 Ty, dojazdy, szko艂y, imprezy

2. Za par臋 lat m艂odziaki wyfruna z gniazda, zatem warto by zam贸wi膰 taki projekt, kt贸ry uwzgl臋dnialby 偶e w domu b臋d膮 mieszka膰 dwie osoby przez najbli偶sze 40 lat. I 偶e te osoby si臋 tam postarzeja.

Pozdrawiam

Tylko, 偶e autorka nie ma ma艂ych dzieci, a z imprezy zawsze mo偶na dzieciaka przywie藕膰. Poza tym, kto powiedzia艂, 偶e autorka bedzie sie budowa膰聽 na odludziu? Moje doje偶d偶aj膮 do szko艂y i jak na razie im korona z g艂owy nie spad艂a. Ja ca艂e 偶ycie doje偶d偶am, szko艂y, praca. Jak kto艣 mieszka w wielkim mie艣cie, to te偶 musi wsi膮艣膰聽 w autobus, czy ttramwaj, 偶eby聽 dojecha膰 do szko艂y 艣redniej. Nie przesadzajmy z t膮 niemo偶no艣ci膮 utrzymania domu. Teraz buduje si臋 domy ekonomiczne i ergonomiczne. Poza tym, jak si臋 nie dba o dom i czeka z usterk膮 do tzw usranej 艣mierci, to potem s膮 du偶e, drogie naprawy. Prawda jest taka, 偶e utrzymanie domu jest ta艅sze ni偶 mieszkania.聽

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Darria
1 godzin臋 temu, Go艣膰 Go艣膰 napisa艂:

Tylko, 偶e autorka nie ma ma艂ych dzieci, a z imprezy zawsze mo偶na dzieciaka przywie藕膰. Poza tym, kto powiedzia艂, 偶e autorka bedzie sie budowa膰聽 na odludziu? Moje doje偶d偶aj膮 do szko艂y i jak na razie im korona z g艂owy nie spad艂a. Ja ca艂e 偶ycie doje偶d偶am, szko艂y, praca. Jak kto艣 mieszka w wielkim mie艣cie, to te偶 musi wsi膮艣膰聽 w autobus, czy ttramwaj, 偶eby聽 dojecha膰 do szko艂y 艣redniej. Nie przesadzajmy z t膮 niemo偶no艣ci膮 utrzymania domu. Teraz buduje si臋 domy ekonomiczne i ergonomiczne. Poza tym, jak si臋 nie dba o dom i czeka z usterk膮 do tzw usranej 艣mierci, to potem s膮 du偶e, drogie naprawy. Prawda jest taka, 偶e utrzymanie domu jest ta艅sze ni偶 mieszkania.聽

Moje doje偶daj膮 do szk贸艂 12聽km a mieszkam w mie艣cie :D. Z tym 偶e to jedno z wi臋kszych miast w Polsce dlatego przemieszczanie si臋 z punktu A聽do punktu聽B聽to tyle km. Sama do pracy jade 17km :). Co do koszt贸w utrzymania domu to 艣wieta racja. Utrzymanie domu jest ta艅sze. Mielismy mieszkanie oko艂o 80m2 i bardzo duze oplaty nas wychodzily. Po 4 latach dopiero udalo mi sie je sprzedac i pokryc czesc kredytu poniewaz bylismy w trakcie budowy domu. Dom to wygoda. Nie ma w艣cibskich spojrzen sasiadow co kupili, co przywie藕li, czy odwieczny problem z parkowaniem samochod贸w. Widok ogrodu聽馃檪 poranna kawa i 艣niadanie na tarasie to s膮 chwile kiedy utwierdzam si臋 w przekonaniu 偶e byla to najlepsza decyzja . Wieczorne grilowanie, spotkania ze znajomymi. Nigdy bym tego nie zamienila. Dzieciaki zadowolone z wlasnego mini boiska i basenu w lato.聽

Autorko buduj si臋!!!! Nie b臋dziesz 偶a艂owa膰!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Onkosfera
2 godziny temu, Go艣膰 Go艣膰 napisa艂:

Gdy by艂am ma艂olata, uwa偶a艂am, 偶e przywo偶enie mnie z imprezy przez rodzica jest mega s艂abe i zazdroscilam kolezankom i kolegom z wielkich blokowisk na kt贸re dojezdzala szybka komunikacja, 偶e mog膮 sobie wr贸ci膰 sami. Co do dojazd贸w do szko艂y, to te偶 mi korona nie spada艂a, tylko to by艂 taki sta艂y "annoying factor", jak schodek o kt贸ry wiecznie si臋 czlowiek potyka, pokonuj膮c t膮 sam膮 tras臋.

To prawda, 偶e domy w mojej rodzinie to stare zaniedbane pr贸chna i teraz oczywi艣cie s膮 inne technologie. Dlatego uwa偶am Autorko buduj ten dom, bo je艣li masz mo偶liwo艣ci, bo marzenia nale偶y realizowa膰. Ale namawiam na przemy艣lany projekt. Jak co艣 ma by膰 super, to najlepiej niech b臋dzie skrojone na miar臋. A nie 偶e potem wielka pusta cha艂upa po ktorej wiatr hula. Co do komunikacji, to rzeczywi艣cie nie wiemy jak przedstawia si臋 sytuacja w miejscu w kt贸rym 偶yjesz. Ja opisa艂am dojazdy w mie艣cie powy偶ej 500 tys, gdzie komunikacja miejska, wg mnie le偶y i nie wstanie, bo ulice dojazdowe nie s膮 z gumy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰

Budowa膰 mo偶na i po 60-tce聽ale nie na kredyt... Moim zdaniem obci膮偶a膰 si臋 kredytem po 40-tce, w Polsce, w niepewnej sytuacji w Europie... jest bez sensu.聽

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Lena

Pewnie, 偶e jest sens. Warto spe艂nia膰 marzenia bez wzgl臋du na wiek i nie ogl膮da膰 si臋 na innych. Wzi臋艂am si臋 za budow臋 domu z projektu homekoncept44 cho膰 jestem po 50 i 偶a艂uj臋, 偶e tak p贸藕no 馃檪 Zawsze si臋 m臋czy艂am mieszkaj膮c w bloku, a 偶e to by艂o centrum miasta i dzieciaki mia艂y blisko do szko艂y to si臋 tam siedzia艂o ze wzgl臋du na nich. Teraz one s膮 na studiach, ja mam 3 pokoje w pi臋knej okolicy blisko lasu i wszyscy s膮 zadowoleni.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
12 godzin temu, Go艣膰 go艣膰 napisa艂:

Budowa膰 mo偶na i po 60-tce聽ale nie na kredyt... Moim zdaniem obci膮偶a膰 si臋 kredytem po 40-tce, w Polsce, w niepewnej sytuacji w Europie... jest bez sensu.聽

co ma niepewna sytucja w Europie do budowy domu?聽

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Go艣膰
1 godzin臋 temu, Go艣膰 go艣膰 napisa艂:

co ma niepewna sytucja w Europie do budowy domu?聽

Pewnie jej chodzi o banki.聽

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ella

A mo偶e kupisz dom? Ja聽 w Krakowie kupowa艂am jaki艣 czas temu. Ale sama si臋聽 nawet nie porywa艂am na 偶adne szukanie ani nic. Od razu zg艂osi艂am sie do biura abc dom 馃檪

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Jolka

Kochana, pewnie 偶e warto, ja z m臋偶em jeste艣my przed 50, dzieci odchowane pojecha艂y na studia, a my w mieszkaniu sami. Dom wybudowali艣my we wsi. M膮偶 pracuje w budowlance, wi臋c mieli艣my 艂atwiej. Materia艂y wzieli艣my z msm wroc艂aw. No i zacz臋li艣my budowe. Nie spieszy艂o nam si臋, wi臋c budowa trwa艂a ok 2 lat. mieli艣my czas zeby finansowo si臋 przygotowac na kolejne etapy budowy domu聽

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰

Ja mam teraz 29 lat, m膮偶 33. Mamy mieszkanie na kredyt, ale marzymy o domku 馃檪 Przez nast臋pne 5 lat mamy nadziej臋 uzbiera膰 pieni膮dze na wymarzon膮 dzia艂k臋, a potem b臋dziemy zbiera膰 pieni膮dze na budow臋. Troch臋 to potrwa. M贸j m膮偶 zapewne b臋dzie ju偶 po 40ce, ja nied艂ugo przed, ale nigdy nie zrezygnujemy z tego marzenia.聽

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dnia 3.03.2019 o 22:15, Go艣膰 Go艣膰 napisa艂:

Szczerze? Niech si臋 odp/ierdol膮. Ja jestem rok od ciebie m艂odsza i wiesz co? To my jeste艣my z tego pokolenia, kt贸re musi o wszystko walczy膰. Nasi rodzice, pokolenie komunistyczne tak naprawd臋 nic nam nie da艂o. Chyba, 偶e na wsi na gospodarce, albo jak kto艣 w odpowiednim momencie za艂o偶y艂 DG. Najpierw si臋 szarp, kiedy wchodzisz na rynek pracy, bo pracy akurat wtedy nie by艂o. Potem si臋 szarp o dach nad g艂ow膮, szarp si臋 dla dzieci, a gdzie w tym wszystkim my? Nasze szcz臋艣cie? Buduj si臋 dziewczyno i nie patrz na innych. A dzieci przecie偶 jeszcze jakie艣 艂adne par臋 lat zostan膮 w domu. Zawsze jest sens. Dom zawsze mo偶na rozbudowa膰 o ile projekt pozwala.聽

Najwi臋kszym szcz臋艣ciem s膮 w艂a艣nie dzieci i ich dobro a nie realizacja wydumanych plan贸w. Na miejscu Twoich dzieci by艂abym rozczarowana takim my艣leniem, kt贸re powielasz po swoich rodzic贸w. Brzmi ono mniej wi臋cej taK "my艣my si臋 od pierwszej 艂y偶eczki dorabiali" brzmi znajomo, co? To dlaczego 贸w koszmar pragniesz zaserwowa膰 r贸wnie偶 w艂asnym dzieciom gdy jest jednak szansa by jako艣 im pom贸c? Dzieci to dla Ciebie wrogowie czy wpadka?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Gosc
Dnia 19.03.2019 o 11:09, Go艣膰 go艣膰 napisa艂:

Najwi臋kszym szcz臋艣ciem s膮 w艂a艣nie dzieci i ich dobro a nie realizacja wydumanych plan贸w. Na miejscu Twoich dzieci by艂abym rozczarowana takim my艣leniem, kt贸re powielasz po swoich rodzic贸w. Brzmi ono mniej wi臋cej taK "my艣my si臋 od pierwszej 艂y偶eczki dorabiali" brzmi znajomo, co? To dlaczego 贸w koszmar pragniesz zaserwowa膰 r贸wnie偶 w艂asnym dzieciom gdy jest jednak szansa by jako艣 im pom贸c? Dzieci to dla Ciebie wrogowie czy wpadka?

Sorry ale o jakich ty wydumanych pomyslach mowisz?聽Ta kobieta nie kupuje jachtu na ktorym bedzie plywac z mezem tylko buduje dom dla rodziny. Podkreslam RODZINY a co za tym idzie beda mieszkac w nim rowniez dzieci. Dzieci powinny uczyc sie samodzielnosci a nie wiecznego podawania na talerzu co nazywane jest w tych czasach pomaganiem. Najlepiej zalozyc im konta i wplacac na "lepszy聽start" a potem efekty widac kto i jak z tego skorzystal. Tak sie sklada ze znam wiele osob ktorym rodzice nie pomagali i teraz "s膮 kims" i w zyciu wielu rzeczy sie dorobili a znam i takich co sie na samo dno stoczyli bo rodzice juz pieniazkow nie dawali.

聽I nie rozumiem jak mozna mowic ze dziecko jest z wpadki czy kul膮 u nogi bo sie mu nie kupi mieszkania czy nie wplaci kilkudzieciu tysiecy na konto. Masz strasznie plytkie myslenie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
12 godzin temu, Go艣膰 Gosc napisa艂:

Sorry ale o jakich ty wydumanych pomyslach mowisz?聽Ta kobieta nie kupuje jachtu na ktorym bedzie plywac z mezem tylko buduje dom dla rodziny. Podkreslam RODZINY a co za tym idzie beda mieszkac w nim rowniez dzieci. Dzieci powinny uczyc sie samodzielnosci a nie wiecznego podawania na talerzu co nazywane jest w tych czasach pomaganiem. Najlepiej zalozyc im konta i wplacac na "lepszy聽start" a potem efekty widac kto i jak z tego skorzystal. Tak sie sklada ze znam wiele osob ktorym rodzice nie pomagali i teraz "s膮 kims" i w zyciu wielu rzeczy sie dorobili a znam i takich co sie na samo dno stoczyli bo rodzice juz pieniazkow nie dawali.

聽I nie rozumiem jak mozna mowic ze dziecko jest z wpadki czy kul膮 u nogi bo sie mu nie kupi mieszkania czy nie wplaci kilkudzieciu tysiecy na konto. Masz strasznie plytkie myslenie.

TYMCZASOWO dzieci b臋d膮 tam mieszka膰, wi臋c nie ma co zas艂ania膰 si臋 ich dobrem. Przecie偶 licealistka/studentka szybko odkryje problemy codziennych dojazd贸w na uczelnie, do pracy, powrotu z imprezy w 艣rodku tygodnia ko艂o p贸艂nocy etc.

Uwa偶am wi臋c, 偶e gdy zachodzi konflikt na linii start dla dziecka vs. w艂asne marzenia, to jednak ten dom jawi si臋 jako wydumany jacht. Nic si臋 w ich standardzie 偶ycia nie zmieni zasadniczo je艣li zostan膮 w mie艣cie gdzie i na staro艣c b臋d膮 mieli bli偶ej do przychodni, wi臋kszy wyb贸r co do sklep贸w, mo偶liwo艣膰 skorzystania z wi臋kszej ilo艣ci linii komunikacji miejskiej etc. Bezsensem jest dotowanie bank贸w zamiast da膰 w艂asnym dzieciom.

Tak i start 偶yciowy wiele daje. Komfort, brak presji, 偶e trzeba 偶y膰 w permanentnym stresie, w wielu sytuacjach mo偶na wyj艣膰 z twarz膮. Sama dosta艂am kawalerk臋 na studiach, mieszkanie po pradziadkach, m膮偶 r贸wnie偶 dosta艂 dwupokoj贸wk臋 od rodzic贸w i sto razy lepiej nam si臋 偶yje bez presji, 偶e trzeba by膰 "kim艣" co oznacza, 偶e nale偶y si臋 zarzyna膰 cz臋sto w nielubianej pracy gdzie codzienno艣ci膮 jest mobbing, stres jak co艣 nie pasi kierownikowi mo偶na trzasn膮膰 drzwiami i po prostu z dnia na dzie艅 z niej wyj艣膰. Maj膮c takie zabezpieczenia mo偶na r贸wnie偶 pozwoli膰 sobie na ryzykowne inwestycje finansowe, kt贸re przynios艂y i przynosz膮 nam dalej spore pieni膮dze. Natomiast jak patrze na znajomych, kt贸rych rodzice mieli marzenia niedostosowane do stopy 偶yciowej (bo okej, dom mo偶na budowa膰, no ale ludzie nie na zasadzie zastaw si臋 a postaw si臋 - na kredyt 20 lat, za got贸wk臋 to ja jeszcze akceptuje takie plany, moi rodzice na tej zasadzie wybudowali dom na Mazurach 70m2, ale ostatecznie i tak go wynajmuj膮 dla turyst贸w, gdy偶 znajduje si臋 on centralnie nad jeziorem) to faktycznie musieli zosta膰 "kim艣" z regu艂y wyrobnikami w korporacjach, otworzy膰 small biznes, stres i nerwy ich zjadaj膮, cz臋sto tylko antydepresanty ratuj膮 samopoczucie. A tymczasem ja cz臋sto z kapita艂em wchodz臋 do ich sp贸艂ek na cichego wsp贸lnika i otrzymuje przy minimalnym nak艂adzie si艂 dywidend臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
1 godzin臋 temu, Go艣膰 go艣膰 napisa艂:

TYMCZASOWO dzieci b臋d膮 tam mieszka膰, wi臋c nie ma co zas艂ania膰 si臋 ich dobrem. Przecie偶 licealistka/studentka szybko odkryje problemy codziennych dojazd贸w na uczelnie, do pracy, powrotu z imprezy w 艣rodku tygodnia ko艂o p贸艂nocy etc.

Uwa偶am wi臋c, 偶e gdy zachodzi konflikt na linii start dla dziecka vs. w艂asne marzenia, to jednak ten dom jawi si臋 jako wydumany jacht. Nic si臋 w ich standardzie 偶ycia nie zmieni zasadniczo je艣li zostan膮 w mie艣cie gdzie i na staro艣c b臋d膮 mieli bli偶ej do przychodni, wi臋kszy wyb贸r co do sklep贸w, mo偶liwo艣膰 skorzystania z wi臋kszej ilo艣ci linii komunikacji miejskiej etc. Bezsensem jest dotowanie bank贸w zamiast da膰 w艂asnym dzieciom.

Tak i start 偶yciowy wiele daje. Komfort, brak presji, 偶e trzeba 偶y膰 w permanentnym stresie, w wielu sytuacjach mo偶na wyj艣膰 z twarz膮. Sama dosta艂am kawalerk臋 na studiach, mieszkanie po pradziadkach, m膮偶 r贸wnie偶 dosta艂 dwupokoj贸wk臋 od rodzic贸w i sto razy lepiej nam si臋 偶yje bez presji, 偶e trzeba by膰 "kim艣" co oznacza, 偶e nale偶y si臋 zarzyna膰 cz臋sto w nielubianej pracy gdzie codzienno艣ci膮 jest mobbing, stres jak co艣 nie pasi kierownikowi mo偶na trzasn膮膰 drzwiami i po prostu z dnia na dzie艅 z niej wyj艣膰. Maj膮c takie zabezpieczenia mo偶na r贸wnie偶 pozwoli膰 sobie na ryzykowne inwestycje finansowe, kt贸re przynios艂y i przynosz膮 nam dalej spore pieni膮dze. Natomiast jak patrze na znajomych, kt贸rych rodzice mieli marzenia niedostosowane do stopy 偶yciowej (bo okej, dom mo偶na budowa膰, no ale ludzie nie na zasadzie zastaw si臋 a postaw si臋 - na kredyt 20 lat, za got贸wk臋 to ja jeszcze akceptuje takie plany, moi rodzice na tej zasadzie wybudowali dom na Mazurach 70m2, ale ostatecznie i tak go wynajmuj膮 dla turyst贸w, gdy偶 znajduje si臋 on centralnie nad jeziorem) to faktycznie musieli zosta膰 "kim艣" z regu艂y wyrobnikami w korporacjach, otworzy膰 small biznes, stres i nerwy ich zjadaj膮, cz臋sto tylko antydepresanty ratuj膮 samopoczucie. A tymczasem ja cz臋sto z kapita艂em wchodz臋 do ich sp贸艂ek na cichego wsp贸lnika i otrzymuje przy minimalnym nak艂adzie si艂 dywidend臋.

Ale pier/dolisz! Dziecko mo偶e ca艂e 偶ycie mieszka膰 z rodzicami. Wed艂ug ciebie to pewnie najlepiej na wynajmie ca艂e 偶ycie i ciu艂a膰 na konto dzieciom. A tak naprawd臋 rata kredytu i reszta wychodz膮 na to samo, co wynajem, a masz swoje. Wnusiowi zapiszesz w testamencie, dok艂adnie tak, jak ty dosta艂a艣. Tak nawiasem co ci臋 obchodzi inwestycja twoich rodzic贸w, skoro dosta艂a艣 na start?

Przepraszam, 偶e co? "powrotu z imprezy w 艣rodku tygodnia ko艂o p贸艂nocy" ha ha ha. Ty tak robi艂a艣? Zamiast si臋 uczy膰, 艂azi艂a艣 w 艣rodku tygodnia na imprezy, a na wyk艂ady niewyspana i na kacu? No to艣 du偶o z tych studi贸w wynios艂a.

1 godzin臋 temu, Weronika125p napisa艂:

Jak najbardziej jest sens, tylko czy po 40-stce udziela ci jeszcze w banku kredytu hipotecznego w razie czego.

Oczywi艣cie, 偶e udziel膮. Nawet nie wiesz ile ludzi kupuje mieszkania i domy po 40stce. Mn贸stwo. Kredyt hipoteczny to 偶adne ryzyko dla banku. Przeciwnie, dobry interes, bo jak by ci臋 szlak trafi艂, to oni maj膮 zabezpieczenie w postaci mieszkania.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 R贸b co chcesz

Co to za pytanie? Moi rodzice po 60 buduj膮 w艂a艣nie kolejny dom馃槀Najpierw mieszkali艣my w bloku, potem w szeregowcu, potem w du偶ym rodzinnym domu, gdzie ka偶dy z nas a mam brata i siostr臋 mia艂 sw贸j pok贸j, potem wyszli艣my z domu聽 rodzice dom sprzedali bo by艂 za duzy, kupili mieszkanie w bloku, jednak nie byli zadowoleni, sprzedali, kupili dom 25 km od naszego miasta, po 3 latach stwierdzili, 偶e za daleko, sprzedali teraz buduj膮 10 km od naszego miejsca zamieszkania. Gdzie mieszkaj膮 podczas budowy? Wynajmuj膮 mieszkania i nawet im do g艂owy nie przysz艂y w膮tpliwo艣ci, robi膮 tak bo chc膮. Nam wszystkim pomogli na ile mogli, g艂贸wnie to edukacja, ka偶dy na, studiach dziennych, pomogli w szukaniu dobrej pracy i dali ka偶demu na, wk艂ad w艂asny oko艂o 30-40 tys. Mamy dobre wykszta艂cenie, zawsze korepetycje z angielskiego, obozy j臋zykowe, dobre szko艂y, teraz nie musz膮 nam nic dawa膰, bo sami na siebie zarabiamy. Mamy swoje rodziny, radzimy sobie, tylko u nas a domu zawsze byli艣my nauczenia pracy, nauki, brat si臋 buntowal ok, nie dostawa艂 kasy, proste 偶ycie, proste zasady. Nie wiem sk膮d to podej艣cie, 偶e rodzice maj膮 wszystko dawa膰 swoim doros艂ym dzieciom. Nasi rodzice du偶o je偶d偶膮 po 艣wiecie, wydaj膮 na samochody, mama na kosmetyki, ubrania, ale to ich pieni膮dze, wi臋c i ich wydatki, decyzje. Sama tam samo wychowuje nasze dzieci eci, nic nie ma za darmo z manna z nieba nie spada. Za to niekt贸re moje kole偶anki s膮 w szoku jakich mam rodzic贸w, bo moja mama zna wszystkie kosmetyczne, miodowe nowinki, mog艂aby spokojnie ju偶 pracowa膰聽 w sephorze oraz w ka偶dej perfumerii馃槀 Dla mnie to jest normalne, kocham moich rodzic贸w za to jacy s膮 bo widz臋 teraz jak bardzo s膮 wyj膮tkowi na tzw polskie warunki, mia艂am ogromne szcz臋艣cie urodzi膰 si臋 w mojej rodzinie, zawsze, si臋 艣miejemy 偶e nas bocian wyrzuci艂 do najlepszego gniazda na swiecie馃槀Chcesz to buduj, ale te偶 przedstaw swoje my艣lenie,聽 bo samo pytanie ju偶 wskazuje, 偶e cos masz nie tak w kwestii rado艣ci 偶ycia.聽

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
5 godzin temu, Go艣膰 go艣膰 napisa艂:

Ale pier/dolisz! Dziecko mo偶e ca艂e 偶ycie mieszka膰 z rodzicami. Wed艂ug ciebie to pewnie najlepiej na wynajmie ca艂e 偶ycie i ciu艂a膰 na konto dzieciom. A tak naprawd臋 rata kredytu i reszta wychodz膮 na to samo, co wynajem, a masz swoje. Wnusiowi zapiszesz w testamencie, dok艂adnie tak, jak ty dosta艂a艣. Tak nawiasem co ci臋 obchodzi inwestycja twoich rodzic贸w, skoro dosta艂a艣 na start?

Przepraszam, 偶e co? "powrotu z imprezy w 艣rodku tygodnia ko艂o p贸艂nocy" ha ha ha. Ty tak robi艂a艣? Zamiast si臋 uczy膰, 艂azi艂a艣 w 艣rodku tygodnia na imprezy, a na wyk艂ady niewyspana i na kacu? No to艣 du偶o z tych studi贸w wynios艂a.

Oczywi艣cie, 偶e udziel膮. Nawet nie wiesz ile ludzi kupuje mieszkania i domy po 40stce. Mn贸stwo. Kredyt hipoteczny to 偶adne ryzyko dla banku. Przeciwnie, dobry interes, bo jak by ci臋 szlak trafi艂, to oni maj膮 zabezpieczenie w postaci mieszkania.

Komunikujesz si臋 jezykiem niczym wyci膮gni臋ta awansem spo艂 z obory. Niemniej zni偶臋 si臋 do Twego poziomu i Ci odpisz臋 ;)

A wi臋c po kolei. Nie ma powodu by dziecko trwa艂o przy rodzicach w domu jednorodzinnym o ile nie ma gospodarstwa, bo i po co? Jaka niby jego rola? Ju偶 nie wspominaj膮c, 偶e nieodci臋ta p臋powina emocjonalna skutkuje na przysz艂o艣膰 uzale偶nieniem od rodzic贸w i w贸wczas powstaj膮 problemy m臋偶a mamisynka i c贸runi toksycznie ograniczanej przez rodzic贸w.

Po drugie nie ma przestrzeni mi臋dzy kredytem a wynajmowaniem ca艂e 偶ycie? Rozumiem kilka lat studenckich, w贸wczas mo偶na powynajmowa膰, ale po to jest w艂a艣nie start od rodzic贸w aby nie by膰 skazanym ca艂e 偶ycie na dotowanie kamienicznika.

Po trzecie m艂odo艣膰 jest w艂a艣nie od tego by si臋 bawi膰. :) Cz艂owieka rozpiera wtedy energia i niczym dziwnym nie jest, 偶e impreza studencka ma miejsce w 艣rodku tygodnia, bo wtedy w lokalach studenckich jest zni偶ka na piwo i towarzysko jest opcja si臋 zgra膰, gdy偶 wtedy wszystkim pasuje :) Organizm szybko si臋 regeneruje i spokojnie mo偶na i艣膰 na 膰wiczenia, lektoraty i jeszcze w robocie pozamula膰 byle do wieczora.

Reasumuj膮c lepiej zadba膰 o dzieci a nie o akcjonariuszy banku :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Gosc
Dnia 3.03.2019 o 20:04, Go艣膰 Kathia43 napisa艂:

Zaczelam Wam tu pisac swoja historie ale skasowalam bo聽komu bedzie chcialo sie to czytac 馃槈

Krotko i na temat,

Warto budowac dom? Wprowadzka mialaby byc za dwa lata

Dzieci maja 15lat i 17lat

Jestem dok艂adnie na tym samym etapie. Uzna艂am, 偶e ju偶 nie potrzebujemy domu. Starsze dziecko p贸jdzie na studia zanim sko艅czymy budow臋.聽

Wol臋 wyda膰 pieni膮dze na inne przyjemno艣ci 馃檪

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰

to wygl膮da jak babski kryzys wieku 艣redniego. panowie kupuj膮 sobie motory, nagle fascynuj膮聽 si臋 sportami ekstremalnymi i wyprawami do lasu by uprawia膰 survival a panie dalej marz膮 o domku gdy wypada艂oby powoli przysposabia膰 dzieci do doros艂ego 偶ycia materialnie. Marzenia dziewcz臋ce a konsekwencje dla ca艂ej rodziny.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰

PO 4O r偶? Ju偶 za p贸藕no. Si艂 b臋dziecie mie膰 coraz mniej zar贸wno 偶eby bra膰 nadgodziny, nowe zlecenia i szybciej sp艂aci膰 kredyt jak i na roboty wok贸艂.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Maksymilianka

Autorko ciesz臋 si臋, 偶e si臋 zdecydowali艣cie na realizacj臋 marze艅, powodzenia!!!

Nie s艂uchaj g艂upot tylko r贸b co chcesz, bo to Twoje 偶ycie i pieni膮dze!

My jeste艣my po 40 a o budowie b臋dziemy my艣le膰 za jakie艣 5 lat, jak c贸rka b臋dzie bardziej samodzielna - i nic nikomu do tego. Co do kwestii finansowych to 艣miesz膮 mnie te g艂osy, 偶e po 40-tce 偶aden bank kredytu nie udzieli itp. Po 40-tce, drogie panie, to ju偶 偶adna filozofia bra膰 si臋 za budow臋 nie ogl膮daj膮c si臋 na kredyty, bo jest si臋 na takim etapie 偶yciowym i zawodowym, 偶e ma si臋 odpowiednie 艣rodki zabezpieczone na ten cel

Udost臋pnij ten post

uwa偶am 偶e w ka偶dym wieku warto budowa膰 dom zw艂aszcza, 偶e teraz s膮 firmy kt贸re stawiaj膮 dom wed艂ug nowych technologi i dzi臋ki temu stawiaj膮 je szybko, a koszyt utrzymania domu te偶 nie s膮 wysokie. Przkonali艣my si臋 o tym wsp贸艂pracuj膮 z firm膮 Gamebodom

Udost臋pnij ten post