Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moze przyszla mamusiaa

STYCZNIÓWKI 2020

Polecane posty

20 godzin temu, Gość Asia napisał:

Cześć dziewczyny właśnie zaczynam 7 tydzień ciąży. Mam straszne nudności i rano wymioty . Macie jakieś sposoby na ich zmniejszenie. Jestem wrakiem człowieka, nie mam na nic siły i apetytu. 

Mi na lekkie nudności pomagało bardzo częste jedzenie (nawet jak nie miałam ochoty) ale w bardzo małych ilościach, nawet co pół godziny. Pij dużo wody i sprawdź jak na Ciebie działa jedzenie migdałów. Są też gumy do żucia dla kobiet w ciąży na nudności i wymioty (ja nie stosowałam ale możesz spróbować). A na wizycie możesz zapytać swojego ginekologa, czasami zalecają B6 chyba z magnezem. Trzymaj się !

Gość gość

Witajcie dziewczyny, termin mam na 9 stycznia. Proszę Was o poradę, jestem na samym początku 10 tygodnia. Wczoraj byłam na badaniu, 3 tygodnie temu już widziałam zarodek i serduszko. Wczorajsza wizyta bardzo mnie zaniepokoiła. Lekarz, który wykonywał usg baaaardzo długo się przyglądał i nic nie mówił, myślałam, że zawału dostane. W końcu sama zapytałam czy fasolka żyje. Powiedział że tak, że urosła, ale dalej się tak patrzył długo a mi się wyć chciało i nadal nic nie mówił. Więc ja znowu zapytałam czy serduszko jest w porządku, powiedział że bije ale troszkę za wolno, że w tym tygodniu powinno troszke szybciej no ale w tych tygodniach dzieciaki nadrabiają w ciągu kilku dni. I dalej nic nie mówił tylko się patrzył. Nie mógł zrobić zdjęcia badaniem przez pochwę więc zaczął badać przez brzuszek. I przez brzuszek zrobił. Ale ja już się bardzo zdenerwowałam tym jego milczeniem. Na koniec wizyty znowu zapytałam to jak z tym serduszkiem ile? Powiedział że ok 120 - 140. Czytam teraz że w tym tygodniu serduszko powinno bić najszybciej. Dziewczyny wariuje, boje się o moje maleństwo, myślę czy nie iść do innego lekarza, żeby się wypowiedział, w domu mówią że wyolbrzymiam, ale dziwnie ten lekarz wczoraj się zachowywał. Co myślicie?

Gość 000

Myślę, że trzeba spokojnie czekać na rozwój wypadków. Pomyśl, że twój stres utrudnia prawidłowy przepływ krwi np bo masz podniesione ciśnienie. A to na pewno może zaszkodzić. Nic nie zrobisz już, ciąża to zjawisko dynamiczne, na każdym etapie matki się stresują, tego nie da się uniknąć. Trzeba się z tym pogodzić i zająć myśli czymś innym.

Gość gość

Dzięki, ktoś jeszcze?

Gość Chianti
21 godzin temu, Gość Asia napisał:

Cześć dziewczyny właśnie zaczynam 7 tydzień ciąży. Mam straszne nudności i rano wymioty . Macie jakieś sposoby na ich zmniejszenie. Jestem wrakiem człowieka, nie mam na nic siły i apetytu. 

Asia, rozumiem Ciebie doskonale bo to co ja z tym przeżywam to jakieś piekło od rana do wiecsora, nawet w nocy, wymioty po 20 razy... Myślę,że to po prostu trzeba przeżyć w kryzysowych sytuacjach - kroplówka i nawodnienie. Mi pomaga przegryzanie , najgorzej jest po nocy jak śpię 8-9 godzin i rano mam spadek cukru mdli strasznie więc w nocy jak się budzę to zjem wafla ryżowego popiję sokiem i nie jest źle. Życzę Ci duży sily i wytrwałości! 

Gość Chianti
24 minuty temu, Gość gość napisał:

Witajcie dziewczyny, termin mam na 9 stycznia. Proszę Was o poradę, jestem na samym początku 10 tygodnia. Wczoraj byłam na badaniu, 3 tygodnie temu już widziałam zarodek i serduszko. Wczorajsza wizyta bardzo mnie zaniepokoiła. Lekarz, który wykonywał usg baaaardzo długo się przyglądał i nic nie mówił, myślałam, że zawału dostane. W końcu sama zapytałam czy fasolka żyje. Powiedział że tak, że urosła, ale dalej się tak patrzył długo a mi się wyć chciało i nadal nic nie mówił. Więc ja znowu zapytałam czy serduszko jest w porządku, powiedział że bije ale troszkę za wolno, że w tym tygodniu powinno troszke szybciej no ale w tych tygodniach dzieciaki nadrabiają w ciągu kilku dni. I dalej nic nie mówił tylko się patrzył. Nie mógł zrobić zdjęcia badaniem przez pochwę więc zaczął badać przez brzuszek. I przez brzuszek zrobił. Ale ja już się bardzo zdenerwowałam tym jego milczeniem. Na koniec wizyty znowu zapytałam to jak z tym serduszkiem ile? Powiedział że ok 120 - 140. Czytam teraz że w tym tygodniu serduszko powinno bić najszybciej. Dziewczyny wariuje, boje się o moje maleństwo, myślę czy nie iść do innego lekarza, żeby się wypowiedział, w domu mówią że wyolbrzymiam, ale dziwnie ten lekarz wczoraj się zachowywał. Co myślicie?

Ja mam termin na 12 stycznia wczoraj byłam na dwóch wizytach i pokazał mi lekarz że serduszko bije ale czy szybko.i jak szybko mi nie mówił....wiem,że łatwo mówić ale myślę że nie masz się co niepokoić czasami nadinterpretujemy te miny lekarzy, te wyliczenia tygodni też mogą być błędne a kwestia kilku dni dla takiego zarodka/płodu to naprawdę dużo (w sensie że może nadrobić) bądź dobrej myśli! 😊 Ja też przeżywałam dramat bo w 6 tyg był.pusty pęcherzyk ciążowy że niby nic a teraz czlowieczka już widać 🙂

Gość gość
11 minut temu, Gość Chianti napisał:

Ja mam termin na 12 stycznia wczoraj byłam na dwóch wizytach i pokazał mi lekarz że serduszko bije ale czy szybko.i jak szybko mi nie mówił....wiem,że łatwo mówić ale myślę że nie masz się co niepokoić czasami nadinterpretujemy te miny lekarzy, te wyliczenia tygodni też mogą być błędne a kwestia kilku dni dla takiego zarodka/płodu to naprawdę dużo (w sensie że może nadrobić) bądź dobrej myśli! 😊 Ja też przeżywałam dramat bo w 6 tyg był.pusty pęcherzyk ciążowy że niby nic a teraz czlowieczka już widać 🙂

Dziękuję za odpowiedz, wierzę, że bardzo to przeżywałaś, bo to moja druga ciąża pierwszą poroniłam w 5 tygoniu, wg lekarza było to puste jajo płodowe, więc pewnie dlatego teraz tak drże ze strachu. Martwie się o maleństwo i każde usg jest dla mnie trudne.

Gość LILI

Dziewczyny,

myślicie o wykonaniu badań prenatalnych?

Ja na pewno... przede wszystkim ze względu na wiek (34 lata) i pierwszą ciążę... 

Słyszałam tylko, że to bardzo stresujące badania. Nie wiem jeszcze kiedy się należy wybrać na to badanie. 

Gość 000

Badania genetyczne ok 12 tygodnia to standard.... Test papa/nifty jest dodatkowo... Samo badanie nie jest stresujące, tylko jego wynik w sensie chorób, zwłaszcza jeśli będą wątpliwości i skierują na amniopunkcję, ale lepiej wiedzieć moim zdaniem.

Gość LILI
4 minuty temu, Gość 000 napisał:

Badania genetyczne ok 12 tygodnia to standard.... Test papa/nifty jest dodatkowo... Samo badanie nie jest stresujące, tylko jego wynik w sensie chorób, zwłaszcza jeśli będą wątpliwości i skierują na amniopunkcję, ale lepiej wiedzieć moim zdaniem.

Też tak sądzę, że lepiej wiedzieć, więc umówiłam się już na wizytę.

15 minut temu, Midi napisał:

Ja na pewno... przede wszystkim ze względu na wiek (34 lata) i pierwszą ciążę... 

Słyszałam tylko, że to bardzo stresujące badania. Nie wiem jeszcze kiedy się należy wybrać na to badanie. 

Korzystałam z takiego kalkulatora: https://badanieprenatalne.pl/oblicz-termin-badania/

Gość Elo eloo
12 godzin temu, Gość LILI napisał:

Dziewczyny,

myślicie o wykonaniu badań prenatalnych?

W moim mieście Tuchów  jest program dofinansowany ze środków unijnych i za darmo robią 3 badania prenatalne z krwi i USG. ( zobaczcie w necie moze w waszych miastach tez takie sa ).Dla wszystkich kobiet nawet młodych warunkiem jest brak chorób genetycznych w rodzinie. Oczywiście się zapisałam Ale badania dopiero w 12-14 tyg. ( teraz jestem w 😎 moje objawy ciazy to tylko powiększone piersi i lekki trądzik ( wcześniej nie mialam) i czasem bole glowy.  Nie wiem czy się cieszyć czy martwić. Za 2  dni idę prywatnie bo przez luteine już się zaczyna infekcja intymna :((  ja myślę że jak jest możliwość to robić badania, po to są! Staram sje myslec pozytywnie Ale strach o dziecko jest silniejsze i w sumie chodzę podlamana,układam różne scenariusze zamiast się cieszyć, przez to  ze się historii  o poronieniach i obumarciach oczytalam. Lekarz mi powiedział żeby nie siedzieć na forum i nie czytać histori innych kobiet tylko zająć się sobą i o siebie dbać. Powodzenia Styczniowki !:)

Gość Elo eloo

Program się nazywa DOBRY POCZATEK trwa 3 lata. 

Darmowe badania prenatalne dla wszystkich kobiet, bez skierowania. Za Free!!!

Gość Gość styczeń

Dziewczyny , macie może jakieś doświadczenia z torbielą jajnika w ciąży? Ja mam termin na 2 stycznia i torbiel prawie 10 centymetrowa. 

Dnia 10.06.2019 o 11:54, Gość Asia napisał:

Ja też mam taki sam termin - 2 stycznia. I mam 2 torbiele na około 4 cm. Mój lekarz mówi, że ciąża jest taka sytuacją która je "leczy" w zasadzie nic nie trzeba robić, powinny zniknąć. Na każdej wizycie jedynie monitoruje ich wielkość i w zasadzie tylko tyle. 

Gość Gość styczeń

Dzięki, u mnie wszystko wskazuje na to, że torbiel pojawiła się w ciąży. Chociaż sama nie wiem bo podczas USG jamy brzusznej radiolog stwierdził , że coś naciska na pęcherz ale podejrzewał powiększoną macicę. Ale wtedy na kontroli u ginekologa nie było widać tej torbieli. Chyba, że sprawdził tylko macicę a jajników mu się nie chciało ....

Gość Nika

Mam pytanie do kobiet, które mają wymioty i nudności? Kiedy wam się zaczęły? Ja jestem dopiero w 5 tygodniu i szczęśliwie nie mam żadnych wymiotów ani nudności, ale boje się, że mogą się zacząć 

Gość Chianti
1 godzinę temu, Gość Nika napisał:

Mam pytanie do kobiet, które mają wymioty i nudności? Kiedy wam się zaczęły? Ja jestem dopiero w 5 tygodniu i szczęśliwie nie mam żadnych wymiotów ani nudności, ale boje się, że mogą się zacząć 

Mi się zaczęły nudności w 6 tygodniu a 7 i 8 tydzień wymiotowałam jak kot nawet całe dnie i noce 😛 teraz jest 9 i już wymioty przeszły ale rano mnie mdli 

Dnia 11.06.2019 o 22:51, Gość Elo eloo napisał:

W moim mieście Tuchów  jest program dofinansowany ze środków unijnych i za darmo robią 3 badania prenatalne z krwi i USG. ( zobaczcie w necie moze w waszych miastach tez takie sa ).Dla wszystkich kobiet nawet młodych warunkiem jest brak chorób genetycznych w rodzinie. Oczywiście się zapisałam Ale badania dopiero w 12-14 tyg. ( teraz jestem w 😎 moje objawy ciazy to tylko powiększone piersi i lekki trądzik ( wcześniej nie mialam) i czasem bole glowy.  Nie wiem czy się cieszyć czy martwić. Za 2  dni idę prywatnie bo przez luteine już się zaczyna infekcja intymna :((  ja myślę że jak jest możliwość to robić badania, po to są! Staram sje myslec pozytywnie Ale strach o dziecko jest silniejsze i w sumie chodzę podlamana,układam różne scenariusze zamiast się cieszyć, przez to  ze się historii  o poronieniach i obumarciach oczytalam. Lekarz mi powiedział żeby nie siedzieć na forum i nie czytać histori innych kobiet tylko zająć się sobą i o siebie dbać. Powodzenia Styczniowki !:)

A czy w Tuchowie rejestracja jest na podstawie skierowania od lekarza czy mogę iść ot tak się zapisać? 

Słyszałam, że Tuchów ma dobrą renomę jeśli chodzi o sam poród, więc pewnie cała reszta też jest w porządku. 

BTW... Tuchów w woj. małopolskim? 

Gość Elo eloo
19 godzin temu, Midi napisał:

A czy w Tuchowie rejestracja jest na podstawie skierowania od lekarza czy mogę iść ot tak się zapisać? 

Słyszałam, że Tuchów ma dobrą renomę jeśli chodzi o sam poród, więc pewnie cała reszta też jest w porządku. 

BTW... Tuchów w woj. małopolskim? 

Bez skierowania! sama zadzwoń i się umów. Od razu mi dała termin na pierwsze badanie idę 12 lipca. Tel : 48 533 304 842. 

Tak ten Tuchów w małopolskim. 🙂

Gość Dżasta

Witam wszystkich , mogę dołączyć? Termin mam co prawda na 29 stycznia ale w końcu to jeszcze styczeń 😉

Gość Martyna

Hej Dżasta ja mam dzień po Tobie:D

Gość Dżasta

Martyna to fajnie nie będę oczekującą ostatnią styczniówką 🙂 Która ciąża? Jak się czujesz?

Gość DomiDomi95

Cześć dziewczyny! Pochodzę z Małopolski i mam 24 lata. mam termin na 23.01.2020. Ciąże znosze nie najlepiej od 4tygodnia mdłości, wymioty, kompletny brak apetytu. Teraz trochę więcej jem, głównie owoce i oczywiście pije dużo wody. To moja pierwsza ciąża. Pozdrawiam was wszystkie i życzę spokojnej ciąży i szczęśliwego rozwiązania:) 

Gość Martyna

W sumie 3 ciaza. 1 zakonczona szczesliwie.

Dokladnie dzis 8 tydzien.

Hm czuje sie ciagle zmęczona  i glodna hehe i zniesmaczona zapachami wokół. 

Dżasta a  ty ?:)

Gość Dżasta

Martyna u mnie pòki co z objawòw ciążowych tylko częste oddawanie moczu 🙂 na razie nie mam mdłości i oby jak najdłużej tak pozostało 🙂 ostatnia ciąża dała mi popalić do 5 miesiąca miałam takie mdłości mimo że wymiotowałam tylko 3 razy ale niedobrze mi było non stop 😞 To moja 3 ciąża , mam 12 latkę i 14 miesięczną còrcie , tak mi się marzy chłopczyk wkońcu 🙂 ...

Gość Aksamitka

Cześć dziewczyny! Mogę się przyłączyć? 😀😀😀 U mnie 6T2D, a w poniedziałek idę na badanie USG i może zobaczę już co w trawie piszczy 😜

Gość Chianti

Jak tam dziewczyny samopoczucie? Ja 11 tydzień ale mdłości i wymioty nadal się trzymają czekam aż się to skończy 😛 za tydzień mam badania prenatalne