Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kasia18099

Egzamin zawodowy czerwiec 2019 Asystentka stomatologiczna

Polecane posty

Gość D.Em

Dziewczyny pisały, że się tu odezwą a nadal cisza. Szkoda.. 

Gość Gość mr

Co udało mi się znaleźć na jeden z grup na fb

PODSCIELENIE PROTEZY GÓRNEJ 
Roztwór do zrobienia przy egzaminatorze i wymieszanie masy.Przygotowanie do zabiegu materiałów i narzędzi.Metryczka na wanienkę , na odpady czerwony worek,karta pacjenta,zlecenie do pracowni,data następnej wizyty i diagram do uzupełnienia.

Gość Ja3255

0 12 podsicielenie protezy dolnej. A raszta podobna

Gość Zuzi

Podscielenie?

Bezzębie czy braki częściowe?

Na jakiej łyżce?

Jaka masa? Silikonowa?

Dziewczyny, te co już są po, napiszcie prosze.

Gość D.eM.

Też już na fb to znalazłam bo tutaj nie doczekałam się odpowiedzi mimo zapewnień 😟

12 minut temu, Gość Zuzi napisał:

Podscielenie?

Bezzębie czy braki częściowe?

Na jakiej łyżce?

Jaka masa? Silikonowa?

Dziewczyny, te co już są po, napiszcie prosze.

Podścielenie dotyczy protezy górnej lub dolnej, chodzi o bezzębie. Trzeba będzie przygotować masę silikonową na woskowanym papierze. Jeżeli w arkuszu będzie napisane, że mamy brać łyżkę do bezzębia, która ma imitować protezę to to robimy i nakładamy masę na łyżkę a potem dezynfekujemy psikając płynem do tego odpowiednim, jeśli takiego zapisu w arkuszu nie ma to mieszamy tylko masę i pokazujemy egzaminatorowi.

Gość Zuzi
26 minut temu, Gość D.eM. napisał:

Też już na fb to znalazłam bo tutaj nie doczekałam się odpowiedzi mimo zapewnień 😟

Podścielenie dotyczy protezy górnej lub dolnej, chodzi o bezzębie. Trzeba będzie przygotować masę silikonową na woskowanym papierze. Jeżeli w arkuszu będzie napisane, że mamy brać łyżkę do bezzębia, która ma imitować protezę to to robimy i nakładamy masę na łyżkę a potem dezynfekujemy psikając płynem do tego odpowiednim, jeśli takiego zapisu w arkuszu nie ma to mieszamy tylko masę i pokazujemy egzaminatorowi.

Wolałam dopytać😉

Dzieki za potwierdzenie moich przypuszczeń.

Ja zdaje 24 o 16

Napisze jak będę po😉

Powiedzcie tylko jak wyglada zlecenie dla pracowni protetycznej🤔

Gość Gość

Etap kliniczny to wiadomo (to co robimy), etap laboratoryjny: podścielenie protezy np. całkowitej akrylowej górnej.

Gość D.eM.

Są dwa zadania na egzaminie. Jedna grupa miała podścielenie a inna wycisk czynnościowy. Wtedy przy wycisku czynnościowym etapem laboratoryjnym jest wykonanie wzorników zwarcia, a następnym etapem klinicznym ustalenie centralnego zwarcia

Gość D.jaa

Hmmm

Dziewczyny to opiszcie po kolei co trzeba robić przy podscieleniu

Gość Ola

Czytałam forum higienistka..... wszystko napisane krok po kroku a u nas same domysły

Gość D.eM.

O ile się nie mylę, to przy podścieleniu jest podobnie jak przy wycisku z tym, że przy podścieleniu nie kładziesz masy na łyżkę chyba, że masz ją podaną w arkuszu. Wtedy bierzesz tą do bezzębia. A w zleceniu do pracowni piszesz: podścielenie protezy górnej/dolnej, zależy. A celem następnej wizyty jest odebranie gotowej protezy. Wszystko zależy co jest w arkuszu. Dziewczyny pisały, że wszystkie wiadomości, które trzeba wpisać w dokumentacji są w zadaniu - wystarczy przepisać.

dziewczyny opiszcie proszę po kolei co należało robić na praktycznym. ja mam egzamin 25 o 8 rano. jak już będę po to wszystko wrzucę tutaj na forum

Gość Gość

Cześć dziewczyny . Mam pytanie do was bo jutro zdaje egzamin o 12. Jak już na koniec egzaminu  sprzątamy stanowisko pracy itp to co robimy z tą łyżką indywidualną z masą tez ją czyścimy i wyrzucamy do czerwonego worka ? ;/

Gość gość
1 godzinę temu, Gość Gość napisał:

Cześć dziewczyny . Mam pytanie do was bo jutro zdaje egzamin o 12. Jak już na koniec egzaminu  sprzątamy stanowisko pracy itp to co robimy z tą łyżką indywidualną z masą tez ją czyścimy i wyrzucamy do czerwonego worka ? ;/

Wydaje mi sie, ze powinna byc informacja w zadaniu, ale nam mówili zeby po zadaniu łyżkę pozostawić na asystorze, nie wyjmowac z niej masy ani nic. Ew moze byc napisane zema byc pozostawiona zapakowana do technika/ na reczniku papierowym itp. 

Gość D.eM.

Dużo dziewczyn w ogóle z łyżki nie korzystało. Także trzeba dokładnie przeczytać co jest napisane w zadaniu.

Gość D.eM.

Dziewczyny na fb piszą, że szybko zastyga. Trzeba się streszczać z mieszaniem 😉

Gość PPP

Dziś o 12 podścielenie protezy górnej. Do przygotowania prostnica i frez, do zarobienia masa silikonowa. Z dokumentacji: metryczki, karta pacjenta, zlecenie dla pracowni protetycznej, karteczka z data kolejnej wizyty 🙂

Gość okazja !

Zapraszamy na kurs (5h )" Asysty ortodontycznej" dla asystentek i higienistek dnia 24 sierpnia 2019 we Wrocławiu,

Zapisy w biurze Plus Edukacji:), liczba miejsc ograniczona!! szczegóły można znaleźć na

FB-   https://www.facebook.com/Plusedukacja.Wroclaw