Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MechLeśny

Ile macie zębów leczonych kanałowo? Warto się bać?Jakich past używacie ?

Polecane posty

Gość MechLeśny
3 minuty temu, Leżaczek napisał:

Bolały mnie nie raz zęby najczęściej gdy bolała głowa i szyja to jeszcze zęby 😵 w sumie długo stosowałem sensodyne szybka ulga 😌 

Te leczone ciebie bolały? 

Gość gość
10 minut temu, Gość MechLeśny napisał:

Jak o co? No nie wiem co robić. Miałem wątpliwości do tego kanałowego po tym co przechodziła moja znajoma i dlatego pytałem jak to leczenie wyglądało u was. A tutaj większość z was też pisze że lepiej wyrwać i implant wstawić. Tylko że mojej koleżance nikt nie chciał wyrwać dopóki nie miała ubytku w kości od tych wszystkich kanałówek. Dentyści nie chcą teraz rwać tych zębów jeśli się niby kwalifikują do kanałowego. Teraz nie wiem co robić bo każdy pisze inaczej. Mam zastrzeżenia do tych kanałówek całych po tym co widziałem.

Nie wyrywaj ębów tylko je lecz. Ja mam 5 kanałów. Pierwszy raz 20 lat temu, wymieniałam chyba, 4 razy. Dobrze ci

dentysta zrobi, to pochodzisz z pięć lat z plombą. Będziesz miał sztuczne zęby to nie będziesz czuł jak gryziesz, np. kromkę chleba. Lecz zęby, to jest bardzo ważne i nie wpływa na zdrowie.

Gość MechLeśny
2 minuty temu, Leżaczek napisał:

4 minuty temu, Gość MechLeśny napisał: Długo ciebie bolało zanim się znalazłaś u tego dentysty?  X ja z dziurą w zębie chodziłem dwa lata bo bałem się dentysty 😄😚

No bo to są rzeźnicy. Jak temu gościowi wyżej grzebali w kości na żywca. Nieporozumienie z nimi a w Pl to już w ogóle.

Gość MechLeśny
1 minutę temu, Gość gość napisał:

Nie wyrywaj ębów tylko je lecz. Ja mam 5 kanałów. Pierwszy raz 20 lat temu, wymieniałam chyba, 4 razy. Dobrze ci

dentysta zrobi, to pochodzisz z pięć lat z plombą. Będziesz miał sztuczne zęby to nie będziesz czuł jak gryziesz, np. kromkę chleba. Lecz zęby, to jest bardzo ważne i nie wpływa na zdrowie.

Że trzeba leczyć to wiadomo. Pytanie czy nie lepiej czasami wyrwać i zaimplantować. Ludzie różne doświadczenia z tymi kanałówkami mają. A chorujesz na coś od czasu tych kanałówek?

Gość Gosc gosc
7 minut temu, Gość MechLeśny napisał:

Długo ciebie bolało zanim się znalazłaś u tego dentysty? No mojej znajomej robili na siłę i dopiero trzeci czy czwarty i to w De powiedział że to nie ma sensu. W Polsce strasznie prą na kanałówki bo teraz dużo osób się specjalizuje w tym. Boję się też zatrucia organizmu bo dużo osób mówi że miało potem jakieś inne problemy ze zdrowiem. Leżaczek dobrze pisał że to jest trup w ciele. Ty masz poza tym implantem jakieś kanałowe? Spisują się? 

Co do leczenia kanalowego material obecnie uzywany nie jest szkodliwy dla zdrowia (obecnie mam meza dentyste i sie go teraz spytalam dla upewnienia). Leczenie kanalowe stosuje sie jak ubytek jest duzy i dotyka nerwu. Po leczeniu zab moze nam sluzyc dlugie lata. Nikt nie usunie Wam zdrowego zeba by zalozyc implant. Kilka lat temu kiedy robilam implant zab mnie nie bolal byl po leczeniu kanalowym wczesniej. Implant nigdy mnie nie bolal i nie mialam z nim problemow. 

Gość Monika
3 minuty temu, Leżaczek napisał:

3 minuty temu, Gość MechLeśny napisał: No bo to są rzeźnicy. Jak temu gościowi wyżej grzebali w kości na żywca. Nieporozumienie z nimi a w Pl to już w ogóle. X i waszą kasę dlatego lepiej nie mówić że coś czasami boli bo dla nich to tylko okazja by zarobić, podejrzewam że zdrowy ząb też rozwierca jak klient będzie się skarżyć 😞

Oczywiscie zab z naruszonym szkliwem to zab ktory bedzie juz chorowal - czyli zapewni klientow dentystom :)

Choruje miazga, a szkliwo to barieraea ochronna.

Kanalowo bym nie leczyla tylko rwala - to jest juz po zebie i tak, a bedzie on sial bakterie na inne narzady.

Zaznaczam, ze to tylko moja opinia.

Gość MechLeśny
1 minutę temu, Gość Gosc gosc napisał:

Co do leczenia kanalowego material obecnie uzywany nie jest szkodliwy dla zdrowia (obecnie mam meza dentyste i sie go teraz spytalam dla upewnienia). Leczenie kanalowe stosuje sie jak ubytek jest duzy i dotyka nerwu. Po leczeniu zab moze nam sluzyc dlugie lata. Nikt nie usunie Wam zdrowego zeba by zalozyc implant. Kilka lat temu kiedy robilam implant zab mnie nie bolal byl po leczeniu kanalowym wczesniej. Implant nigdy mnie nie bolal i nie mialam z nim problemow. 

Koleżanka mi pisze że za granicą są dentyści holistyczni którzy tak robią ale w Polsce jest jedna jedyna  taka kobieta która bierze kupę kasy za takie coś. Astronomiczne kwoty dla mało kogo i dla mnie odpada leczenie u niej. Stać mnie na prywatne usługi ale nie z aż tak wysokiej półki. U niej trzeba za konsultację zadatek 300 złotych płacić. Koleżanka mnie namawia żeby szukać w tej Polsce dentysty który tak właśnie zrobi że wyrwie i implant. Tyle że oni naprawdę nie są chętni do czegoś takiego i tu masz rację. Mnie się nie chcechodzić po ośmiu czy dziewięciu gabinetach i szukać. To nie chodzi o materiały tylko o to że podobno nie da się doczyścić martwego zęba. Mi to tłumaczyła ta znajoma że ząb jest poza tymi głównymi kilkoma kanałami zbudowany z  małych kanalików których nie da się doczyścić i te bakterie zostają.Wikipedia to potwierdza. Te główne kanały oczyścisz a tych małych nie i ten jeden procent bakterii zostaje. Dlatego to się psuje po czasie i problemy sprawia. No trup w ciele. Z drugiej strony mówisz że jesteś zadowolona?

Gość Monika

* bariera

(upilam sie sloncem ;)

Gość Gość
10 minut temu, Gość MechLeśny napisał:

No bo to są rzeźnicy. Jak temu gościowi wyżej grzebali w kości na żywca. Nieporozumienie z nimi a w Pl to już w ogóle.

Ale kto normalny na żywca robi zwykłą plombe no kuŕwa. W prywatnych gabinetach nie ma takich praktyk ale jeśli ktoś zydzi na prywatnego no to o co chodzi? Nikt bez znieczulenia nie zrobi niczego chyba że tobie się dentysta z kowalem pomylił.

Gość Monika
4 minuty temu, Gość MechLeśny napisał:

No trup w ciele.

Wiecej nie trzeba tlumaczyc.

:)

Gość MechLeśny
4 minuty temu, Gość Gość napisał:

Ale kto normalny na żywca robi zwykłą plombe no kuŕwa. W prywatnych gabinetach nie ma takich praktyk ale jeśli ktoś zydzi na prywatnego no to o co chodzi? Nikt bez znieczulenia nie zrobi niczego chyba że tobie się dentysta z kowalem pomylił.

Ale ja nie żydzę. Ja do tej pory ze znieczuleniem wszystkie plomby robiłem. Tyle że ktoś wyżej pisał że niby lepiej robić bez znieczulenia bo dentysta czuje kontakt z pacjentem czy coś i że tylko niektórzy dentyści się godzą na znieczulenie. To akurat jest dla mnie dziwne bo mnie to nawet przy zwykłej plombie nie pytali czy chcę tylko z automatu dawali znieczulenie. 

Gość MechLeśny
10 minut temu, Gość Monika napisał:

Oczywiscie zab z naruszonym szkliwem to zab ktory bedzie juz chorowal - czyli zapewni klientow dentystom :)

Choruje miazga, a szkliwo to barieraea ochronna.

Kanalowo bym nie leczyla tylko rwala - to jest juz po zebie i tak, a bedzie on sial bakterie na inne narzady.

Zaznaczam, ze to tylko moja opinia.

Tylko jak Monika znaleźć takiego który wyrwie...Mi już dwóch odmówiło kategorycznie. Że na kanałowe się umawiać i że to błąd w sztuce by był. Wiem że za granicą jest inaczej ale nie mam jak teraz latać po świecie. Muszę w Polsce być. Jak tobie się udało dentystę przekonać?

Gość Gosc gosc
6 minut temu, Gość MechLeśny napisał:

Koleżanka mi pisze że za granicą są dentyści holistyczni którzy tak robią ale w Polsce jest jedna jedyna  taka kobieta która bierze kupę kasy za takie coś. Astronomiczne kwoty dla mało kogo i dla mnie odpada leczenie u niej. Stać mnie na prywatne usługi ale nie z aż tak wysokiej półki. U niej trzeba za konsultację zadatek 300 złotych płacić. Koleżanka mnie namawia żeby szukać w tej Polsce dentysty który tak właśnie zrobi że wyrwie i implant. Tyle że oni naprawdę nie są chętni do czegoś takiego i tu masz rację. Mnie się nie chcechodzić po ośmiu czy dziewięciu gabinetach i szukać. To nie chodzi o materiały tylko o to że podobno nie da się doczyścić martwego zęba. Mi to tłumaczyła ta znajoma że ząb jest poza tymi głównymi kilkoma kanałami zbudowany z  małych kanalików których nie da się doczyścić i te bakterie zostają.Wikipedia to potwierdza. Te główne kanały oczyścisz a tych małych nie i ten jeden procent bakterii zostaje. Dlatego to się psuje po czasie i problemy sprawia. No trup w ciele. Z drugiej strony mówisz że jesteś zadowolona?

Jezeli zab byl juz leczony kanalowo i po jakims czasie znow zaczyna sie cos dziac z tym zebem jak najbardziej pacjent moze zapytac o usuniecie tego zeba i wstawienie implantu. Leczenie kanalowe jest wbrew pozoru ciezszym zadaniem niz usuniecie zeba. To jest decyzja pacjenta nie dentysty. Jezeli jeden dentysta Ci odmowil powinnas udac sie do innego. Co do implantu tak jestem zadowolona. 

Gość Gość

Ej ale autor ma rację. Teraz serio nie ma opcji żeby ci dentysta zęba wyrwał bez próby kanałowego. Boją się oskarżeń o błędy w sztuce chociaż z jakichś powodów są te kanałówki zabronione dla ludzi z zapaleniem wsierdzia na przykład. Więc takie obojętne to to nie jest. To truje. 

Gość Monika
4 minuty temu, Gość MechLeśny napisał:

Tylko jak Monika znaleźć takiego który wyrwie...Mi już dwóch odmówiło kategorycznie. Że na kanałowe się umawiać i że to błąd w sztuce by był. Wiem że za granicą jest inaczej ale nie mam jak teraz latać po świecie. Muszę w Polsce być. Jak tobie się udało dentystę przekonać?

Ja nie wyrywalam, tylko znajoma :)

Musiala szukac, bo robia problemy ( traca zarobek ).

Znalazla dentyste starej daty, ktory leczy, a nie robi biznes.

Popytaj wsrod znajomych najlepiej.

Po usunieciu zeba minely jej infekcje uszu czy ta zatok nie pamietam, ale wiem ze wiazala to z tym zebem wlasnie :)

Powodzenia :)

Gość Lalka

Co wy za głupoty piszecie od 15 lat mam dwa zęby kanałoweo leczone nigdy więcej się nie zepsuły i mają się dobrze troszkę pociemniały i tyle w temacie

Gość MechLeśny
5 minut temu, Gość Gosc gosc napisał:

Jezeli zab byl juz leczony kanalowo i po jakims czasie znow zaczyna sie cos dziac z tym zebem jak najbardziej pacjent moze zapytac o usuniecie tego zeba i wstawienie implantu. Leczenie kanalowe jest wbrew pozoru ciezszym zadaniem niz usuniecie zeba. To jest decyzja pacjenta nie dentysty. Jezeli jeden dentysta Ci odmowil powinnas udac sie do innego. Co do implantu tak jestem zadowolona. 

Nie czujesz tego implantu? Powiem tobie że nawet z tym u kumpeli był problem bo każdy prywatny tylko reendo i reendo i resekcja wierzchołka. Nikt jej nie chciał usunąć nawet po niepowodzeniu leczenia kanałowego. Ja miałem kiedyś rwaną kanałówkę ale siódemkę. Bo się właśnie nie przyjęła. Chcę tam implant wstawić żeby się zęby nie przesuwały ale chciałem na spokojnie a tu inny ząb wyskoczył. Tylko że naprawdę po własnych i innych doświadczeniach nie chcę płacić tysiąc zeta za kanałowe które i tak się nie przyjmie pewnie i jeszcze zaszkodzi. No a statystyczny lekarz tak jak pisałaś nie wyrwie teraz raczej zęba bez wcześniejszej próby zrobienia go kanałowo. Czytałem w sieci że niektórzy mieli takie szczęście trafić na mądrego ale nie podawali nazwisk.

Gość MechLeśny
4 minuty temu, Gość Gość napisał:

Ej ale autor ma rację. Teraz serio nie ma opcji żeby ci dentysta zęba wyrwał bez próby kanałowego. Boją się oskarżeń o błędy w sztuce chociaż z jakichś powodów są te kanałówki zabronione dla ludzi z zapaleniem wsierdzia na przykład. Więc takie obojętne to to nie jest. To truje. 

Właśnie o to chodzi. 

Gość MechLeśny
2 minuty temu, Gość Lalka napisał:

Co wy za głupoty piszecie od 15 lat mam dwa zęby kanałoweo leczone nigdy więcej się nie zepsuły i mają się dobrze troszkę pociemniały i tyle w temacie

I nie bolą ciebie? Chorujesz na coś od tego czasu? Jak pociemniały?

Gość Lalka

Idź człowieku do chirurga szczękowego na konsultacje i nie baw się z tym u jakiegoś pożal się boże lekarza dentysty. Co Wy tu ludzi straszycie wszystko sie nawet 1/4zęba mozna uratować

Gość Lalka

Mam 6 i 5 na dole zrobione kanałowo zrobiły się o jakieś dwa tony ciemniejsze nie jakieś czarne czy brązowe tylko bardziej siwe nie ma zadnej rożnicy w użytkowaniu warto zaplacic więcej żeby zrobili to sterylnie i dobrze to nic a nic nie boli i od tego momentu mi się przestaly zeby psuć. Nie mam żadnych problemów baa teraz aparatem je przesuwam i nic sie nie dzieje

Gość Gosc gosc
3 minuty temu, Gość MechLeśny napisał:

Nie czujesz tego implantu? Powiem tobie że nawet z tym u kumpeli był problem bo każdy prywatny tylko reendo i reendo i resekcja wierzchołka. Nikt jej nie chciał usunąć nawet po niepowodzeniu leczenia kanałowego. Ja miałem kiedyś rwaną kanałówkę ale siódemkę. Bo się właśnie nie przyjęła. Chcę tam implant wstawić żeby się zęby nie przesuwały ale chciałem na spokojnie a tu inny ząb wyskoczył. Tylko że naprawdę po własnych i innych doświadczeniach nie chcę płacić tysiąc zeta za kanałowe które i tak się nie przyjmie pewnie i jeszcze zaszkodzi. No a statystyczny lekarz tak jak pisałaś nie wyrwie teraz raczej zęba bez wcześniejszej próby zrobienia go kanałowo. Czytałem w sieci że niektórzy mieli takie szczęście trafić na mądrego ale nie podawali nazwisk.

Nie nie czuje tego implantu 😉 wyglada identycznie jak inne zeby. U mnie juz nie bylo szans by ratowac tego zeba. Pisalam juz wyzej leczenie kanalowe nie jest szkodliwe dla organizmu i zab moze nam sluzyc potem dlugie lata. Jak po leczeniu kanalowym mamy znow problem z tym samym zebem mozemy poprosic o usuniecie zamiadt poddawac sie kolejnemu leczeniu. Warto skonsultowac swoja systuacje z drugim stomatologiem. 

Gość w kość
16 minut temu, Gość Lalka napisał:

wybacz Monice,

upiła się dziewczyna,

Gość Monika
6 minut temu, Gość w kość napisał:

wybacz Monice,

upiła się dziewczyna,

..a zebys wiedzial :P

14 minut temu, Gość Gosc gosc napisał:

Nie nie czuje tego implantu 😉 wyglada identycznie jak inne zeby. U mnie juz nie bylo szans by ratowac tego zeba. Pisalam juz wyzej leczenie kanalowe nie jest szkodliwe dla organizmu i zab moze nam sluzyc potem dlugie lata. Jak po leczeniu kanalowym mamy znow problem z tym samym zebem mozemy poprosic o usuniecie zamiadt poddawac sie kolejnemu leczeniu. Warto skonsultowac swoja systuacje z drugim stomatologiem. 

Oczywiscie przedstawiamy tu opinie, a nie jedyne i sluszne prawdy objawione.

Warto zasiegnac konsultacji nawet kilku dentystow i ludzi, ktorzy taki zabieg mieli :)

W koncu chodzi o nasze zdrowie, a poglady na ten temat sa rozne :)

Gość Alf
1 godzinę temu, Gość MechLeśny napisał:

To grzebać w kości na żywca? A miałeś jakieś problemy ze zdrowiem potem? 

Nie miałem potem problemów ze zdrowiem. Wszystko jest ok.

Gość Asystentka

Czy wy jesteście myślący czy ameby bez mózgu wiecie jak zbudowany jest ząb i myślicie ze implant obce ciało w kości lepsze niż kanałówka zmieńcie dentystów ludzie

Gość Gość
13 minut temu, Gość Asystentka napisał:

Czy wy jesteście myślący czy ameby bez mózgu wiecie jak zbudowany jest ząb i myślicie ze implant obce ciało w kości lepsze niż kanałówka zmieńcie dentystów ludzie

Obce ciało lepsze z dwojga złego niż gnijąca martwa tkanka. Powiedz mi jak oczyścisz mikrokanaliki w martwym zębie? Ich się nie da oczyścić i to jest fakt medyczny. 1% bakterii w takim zębie pozostaje. Obojętne to nie jest.

Gość Gość
2 godziny temu, Gość MechLeśny napisał:

To grzebać w kości na żywca? A miałeś jakieś problemy ze zdrowiem potem? 

Tak, zglupial

Gość w kość
1 godzinę temu, Gość Asystentka napisał:

lubię asystentki, bo zawsze są szalenie miłe...

Gość w kość
1 godzinę temu, Gość Monika napisał:

Oczywiscie przedstawiamy tu opinie, a nie jedyne i sluszne prawdy objawione.

posłużę się cytatem, który rozwieje wszelkie wątpliwości:

"Moja jest tylko racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest Twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"