Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gosc

Rozprawa zaoczna

Polecane posty

Gość Gosc

Witajcie.Kilka miesiecy temu zona zalozyla rozwod,po miesiacu czasu przyszlo mi awizo z sadu na adres pod ktorym nie mieszkam wiec nie odebralem.Od tamtego dnia nie otrzymalem kolejnego awiza na rozprawe,czy odbyl sie proces zaoczny? Czy jest to mozliwe?

28 minut temu, Gość Gosc napisał:

czy odbyl sie proces zaoczny? Czy jest to mozliwe?

Sprawa rozwodowa odbywa się niezależnie od stawiennictwa stron, od czego wyjątkiem jest niestawiennictwo powoda (lub pełnomocnika) na pierwszej rozprawie. Także, jeśli Twoja żona lub osoba ją reprezentująca się nie stawiła, a nie usprawiedliwiła swojej nieobecności, sąd najprawdopodobniej zawiesił postępowanie. Może ono zostać wznowione na jej wniosek. W przypadku zaś Twojej nieobecności sprawa pozostaje w toku i może rozstrzygnąć się zaocznie, bez Twojego udziału, a o wyroku sądu zostaniesz powiadomiony pocztą. Dodam, jeśli zostałeś wezwany do stawiennictwa, a tego nie uczyniłeś i nie wyjaśniłeś powodu niemożliwości dostosowania się, narażasz się na grzywnę. Jeśli nie wiesz, ''na czym stoisz'', możesz skonsultować się z żoną, bądź wystosować wniosek do sądu o udzielenie stosownych informacji.

Gość Gosc

Zona twierdzi ze rozprawy jeszcze nie bylo,to troche dziwne przez tyle miesiecy!A czy sad moze prosic zone o podanie mojego nowego adresu zamieszkania, i czy w tym pierwszym pismie  dostaje sie tylko pozew czy tez wezwanie na rozprawe?

Gość rta

Sąd nie prosi. Strony są zobowiązane podawać aktualny adres do korespondencji. Możesz iść lub wcześniej zadzwonić, pokazać swój dowód osobisty pracownikowi obsługi i poznasz swój numer sprawy i możesz nawet przejrzeć akta [jeśli będą dostępne na miejscu].  Terminy są różne, teraz wakacje, może się przedłużyć. Możesz sprawdzać wokandę elektronicznie, podając numer sprawy [sygnatura]

Gość rta

Odpis pozwu doręczany jest wraz z wezwaniem na rozprawę i zobowiązaniem do złożenia pisemnej odpowiedzi na pozew [w 2 egzemplarzach]

Idź do sądu, okaż dowód osobisty, znajdziesz swoją sprawę i umówisz się na zapoznanie z aktami!

Gość Gosc

To znaczy zeże byla sprawa i ja moglem o tym nie wiedziec,wyroku sądu tez nie otrzymalem

Gość Swietłana Ukrainka
1 godzinę temu, Gość Gosc napisał:

Witajcie.Kilka miesiecy temu zona zalozyla rozwod,po miesiacu czasu przyszlo mi awizo z sadu na adres pod ktorym nie mieszkam wiec nie odebralem.Od tamtego dnia nie otrzymalem kolejnego awiza na rozprawe,czy odbyl sie proces zaoczny? Czy jest to mozliwe?

sędziowie są z narodu koszernego

Gość Gosc

Żona nie chce mi udostępnic nr akt co mogę zrobic?

Gość ddddd

no przecież ci napisałam, co ty taki doorny jesteś?

Cytat

Możesz iść lub wcześniej zadzwonić, pokazać swój dowód osobisty pracownikowi obsługi i poznasz swój numer sprawy i możesz nawet przejrzeć akta [jeśli będą dostępne na miejscu]. 

nie każ mi się powtarzać, bo nie będę tracić na ciebie prądu, pieniędzy, czasu i nerwów na potwierdzanie obrazkami wpisu.

Gość Gosc

Nie jestem dorny,po prostu nie wiem w ktorym sądzie zostały zlozone papiery a zona mi utrudnia i nie chce powiedziec.