Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Adzik

Żadne folie, na słońce i upał tylko styropian

Polecane posty

Gość Adzik

Mam astmę i kilka lat kombinowałam jak latem uchronić mieszkanie od południowej strony przed słońcem, wydałam kupę kasy na wynalazki typu "folia eliminująca 99% promieniowania termicznego" a sprawdził się tylko poczciwy stary styropian.

Kilka sztuk ekstrudowanego (gładkiego) wystarczy przyciąć, od środka przyłożyć na szyby i git, mieszkanko jest jak termos z chłodniejszym powietrzem, elegancko zaciemnione, a ciepło zablokowane przed wniilkaniem przez szyby do środka. Polecam, zwłaszcza jeśli ktoś ma południowe mieszkanie i saunę w domu, ten sposób naprawdę działa 

Gość gość
12 minut temu, Gość Adzik napisał:

Mam astmę i kilka lat kombinowałam jak latem uchronić mieszkanie od południowej strony przed słońcem, wydałam kupę kasy na wynalazki typu "folia eliminująca 99% promieniowania termicznego" a sprawdził się tylko poczciwy stary styropian.

Kilka sztuk ekstrudowanego (gładkiego) wystarczy przyciąć, od środka przyłożyć na szyby i git, mieszkanko jest jak termos z chłodniejszym powietrzem, elegancko zaciemnione, a ciepło zablokowane przed wniilkaniem przez szyby do środka. Polecam, zwłaszcza jeśli ktoś ma południowe mieszkanie i saunę w domu, ten sposób naprawdę działa 

a jeszcze lepsza jest wełna 🤚

Gość Adzik

Aha, styropian ekstrudowany przepuszcza światło i w pokoju jest dość jasno, to nie jest tak, że w środku jest ciemno jak w grobie. Od zewnątrz mieszkanie wygląda tak, jakby w oknach były jasne rolety 😛

Gość Adzik
9 minut temu, Gość gość napisał:

a jeszcze lepsza jest wełna 🤚

Też miałam taki pomysł, ale wełna strasznie pyli i brudzi, przy mojej astmie to masakra. Trochę trudno byłoby też przykładać ją do szyby, bo jest miękka i elastyczna, a styropian hop! wkładam po prostu pod roletę tzn. między roletę i szybę i załatwione

Gość Adzik

Zrobiłam zdjęcie, ale forum automatycznie odrzuca link, nie wiem dlaczego...

Gość Adzik

up

Idą upały, może się komuś to przyda

Gość 333

temperatury nie zmienisz i tak bo dom sie nagrzewa 

Gość Adzik
34 minuty temu, Gość 333 napisał:

temperatury nie zmienisz i tak bo dom sie nagrzewa 

Zależy jaki dom, cegła się nie nagrzewa, w bloku oczywiście może być z tym różnie w zależności od piętra i położenia mieszkania.

W upalne dni mierzyłam temperaturę pomiędzy styropianem i szybą - 50°C,  nawet jeśli mieszkanie mieści się na najgorętszym ostatnim piętrze bloku odizolowanie tego cholerstwa i zablokowanie możliwości przenikania do wnętrza daje ogromne korzyści

Zwykły termos też się nagrzewa od temperatury otoczenia, jednak spełnia swoją rolę 

Gość Adzik

W moim mieście teraz temperatura 34° w cieniu, u sąsiadów w mieszkaniu obok 30°, a u mnie w pokoju 24° 

Taka prawda - dobre ocieplenie chroni nie tylko przed zimnem, ale też przed ciepłem. Dlatego jeśli ktoś źle znosi duże temperatury, to ocieplanie styropianem pomoże mu przetrwać lato 😉