Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marta

Pomocy! Faktura na podstawie paragonu

Polecane posty

Gość Zośka
Przed chwilą, Gość Marta napisał:

Ale f.kafeteria było planowane jako kobiece forum. Skąd więc tylu facetów tu siedzi?

Przyszli za spódniczkami.Każdy chce jakąś mieć.

Gość Zośka
3 minuty temu, Gość Marta napisał:

Wolałabym Miłościwie nam panująca Królowo Marto.

Może jakiś kompromis? Przewidujesz?

Gość aneta222222
6 minut temu, Gość Zośka napisał:

Przyszli za spódniczkami.Każdy chce jakąś mieć.

Rozumiem. To są Szkoci.

Gość Marta
4 minuty temu, Gość Zośka napisał:

Może jakiś kompromis? Przewidujesz?

Nie przewiduję żadnego kompromisu. Dlaczego znowu złośliwie zwraca się Pani do mnie przez ty? Pisze Pani przewidujesz zamiast pisać przewiduje Pani.

Gość Zośka

Przepraszam uniżenie. Jestem niedouczona, słabo czytam, mam sklerozę i niedowidzę.

To się już raczej nie zmieni. Proszę o odrobinkę tolerancji. Mea culpa...

Gość Marta
3 minuty temu, Gość Zośka napisał:

Przepraszam uniżenie. Jestem niedouczona, słabo czytam, mam sklerozę i niedowidzę.

To się już raczej nie zmieni. Proszę o odrobinkę tolerancji. Mea culpa...

Musi mi Pani za karę podarować kilogram złota.

Gość Marta
1 minutę temu, Iibed napisał:

kto placi i nie bierze paragonu ? jesli nie placilas w czerwcu to nie wystawili ci w czerwcu paragonu i co za tym idzie nie wystawia tez faktury. 

moemnt podatkowy jest w momencie zaplaty lub wydania towaru w zaleznosci co nastapi wczesniej. jak placilas w czerwcu a ktos nie wydrukowal jego problem nalezalo o to zadbac wczesniej. niech sobei doda ten paragon do miesiaca wczesniejszego recznie jest taka mozliwosc czesto ludzie np. raport dobowy robia nastepnego dnia i dodaja do poprzedniego miesiaca wtedy wystawi faktury za miesiac kiedy faktycznie nastapil moment podatkowy czyli za czerwiec. raport dobowy nalezy zrobic przed rozpoczeciem sprzedazy w dniu nastepnym etc. nic nie stoi na przeszkodzie aby raporty robic w kolejenym dniu z apoprzedni to tylko problem techniczny bo kasa nam na raporcie miesiecznym nie podliczy przychodu za dany miesiac i trzeba to recznie korygowac ale wszystko jest do zrobienia. 

reasumujac nie wydrukowala w czerwcu mogla wydrukowac czerwocowy aragon w lipcu zrobic raport dobowy dodac do poprzedniego miesiaca i dopiero rozpoczac faktyczna sprzedaz w lipcu i na koneic lipca pamietac zeby z raportu miesiecznego ten jeden raport dobowy odjac. 

Proszę się opanować i traktować mnie z szacunkiem!

Gość Zośka
7 minut temu, Gość Marta napisał:

Musi mi Pani za karę podarować kilogram złota.

Nie mam. Proszę zrozumieć. Dwa worki ziemniaków zbiorę i podaruję.

Gość Zośka
6 minut temu, Iibed napisał:

kto placi i nie bierze paragonu ? jesli nie placilas w czerwcu to nie wystawili ci w czerwcu paragonu i co za tym idzie nie wystawia tez faktury. 

moemnt podatkowy jest w momencie zaplaty lub wydania towaru w zaleznosci co nastapi wczesniej. jak placilas w czerwcu a ktos nie wydrukowal jego problem nalezalo o to zadbac wczesniej. niech sobei doda ten paragon do miesiaca wczesniejszego recznie jest taka mozliwosc czesto ludzie np. raport dobowy robia nastepnego dnia i dodaja do poprzedniego miesiaca wtedy wystawi faktury za miesiac kiedy faktycznie nastapil moment podatkowy czyli za czerwiec. raport dobowy nalezy zrobic przed rozpoczeciem sprzedazy w dniu nastepnym etc. nic nie stoi na przeszkodzie aby raporty robic w kolejenym dniu z apoprzedni to tylko problem techniczny bo kasa nam na raporcie miesiecznym nie podliczy przychodu za dany miesiac i trzeba to recznie korygowac ale wszystko jest do zrobienia. 

reasumujac nie wydrukowala w czerwcu mogla wydrukowac czerwocowy aragon w lipcu zrobic raport dobowy dodac do poprzedniego miesiaca i dopiero rozpoczac faktyczna sprzedaz w lipcu i na koneic lipca pamietac zeby z raportu miesiecznego ten jeden raport dobowy odjac. 

To może być już przysłowiowa "musztarda po obiedzie" raport miesięczny już zapewne wydrukowany.

Gość Marta
2 minuty temu, Gość Zośka napisał:

Nie da rady, dzieci coś muszą jeść. Dorzucę worek kapusty.

Zgadzam się, bo szanuję pracę biednych chłopów.

Gość Marta
5 minut temu, Gość Zosia napisał:

Najmilsza władczyni przecież widzisz jakie raporty przesyłam, choć mogłabyś co nieco oko przymknąć. Liczysz każdy okaz, oglądasz z daleka i bliska. Wydajesz rozkazy i ferujesz wyroki. Za nadgniłego lochem ciemnym straszysz.

Nie, nie pozwolę by dzieci paznokcie obgryzały. Ziemniaki z kwaśnym mlekiem to już jest coś. Tego mi i dzieciom nie odbierzesz.

Twój mąż jest moim sługą a dzisiaj znowu nadużywał okowity. Pracuje w stajniach moich a pożytek z niego żaden. Jak jeszcze raz się upije to straci u mnie pracę. Powiedz mu to.

Gość Zośka
10 minut temu, Iibed napisał:

to nie ma znaczenia raport miesiecnzy drukuej sie za dany miesiac i mozna to zrobic w kazdej chwili. kasa fiskalna nie prowadzi ksiegowosci to wszystko sie ksieguje samemu nie ma przeciwskazan zeby paragon wystawiony w lipcu zaksiegowac do czerwca. w dobie ...i ktorzy proadza dzialnosc o przychodzie 2k bo im rzadzacy wmowili ze to super oplacalne i zwolnione z zusu takie ...yczne pytania i problemy mnei nie dziwia. 

...om sie wydaje ze jak przychod nastpial ostatniego dnia miesiaca to ktos musi go na kasie zaksiegowac w ten sam dzien a co w przypadku kiedy ktos trzyma przelew w ostatni dzien miesiaca z tego samego banku o 23.29 :D ma spac z kasa fiskalna :D i wykazac sie refleksem zeby na kasie to ksiegowac w tym samym dniu :D kasa to tylko maszyna ona nie proadzi ksiegowosci sluzy jedynie do ewidencji ale te ewidencje ostatecznie prowadzi czlowiek i on za to odpowiada jak soebie to zaksieguje tak ma. osttani raz powtarzam przychod w lipcu bez problemu mozna zaksiegowac do czerwca pod warunkiem ze nie rozpoczelo sie jeszcze sprzedazy lipcowej, jesli rozpoczelo to jest z tym troche klopotu ale tez sie da, prosciej jednak wtedy zrobic zwrot i zaksiegowac ponownie w lipcu. 

Chodziło mi o to , że prawdopodobnie coś już za lipiec mają sprzedane. Aby zrobić zwrot musieliby mieć to wprowadzone w czerwcu, czy nie?

Gość Marta
Przed chwilą, Gość Marta napisał:

Dałam wam w posagu ślubnym 4 kozy. Pijcie mleko kozie. Czy twój mąż zamienił kozy na okowitę?

Gość Zośka
1 minutę temu, Gość Marta napisał:

Dałam wam w posaguślubnym 4 kozy. Pijcie mleko kozie. Czy twój mąż zamienił kozy na okowitę?

Za co jesteśmy wdzięczni do dziś dnia. Kozy przepite chłop nad sobą nie panuje.

Dobranoc:)

Gość Marta
Przed chwilą, Gość Zośka napisał:

Za co jesteśmy wdzięczni do dziś dnia. Kozy przepite chłop nad sobą nie panuje.

Dobranoc:)

Dobranoc. Pamiętaj jutro twój chłop ma być trzeźwy.

Gość Zośka
4 minuty temu, Iibed napisał:

nie. mozna to nada dodac do czerwca. nabic zrobic oddzielny raport zerujacy i ten rapot zerujacy dodac do czerwca i odjac od lipca. juz pisalem kasa nie prowadzi ksiegowosci czlowiek moze to wszystko skorygowac co wiecej moze wystawic fakture za czerwiec do paragonu w lipcu i napisac np. protokol ze z jakichs przyczyn nie wydrukowal paragonu w czerwcu. daty co do zasady na paragonie i fakturze nie powinny sie roznic ale jest cos takiego jak blad ludzki i w rzadkich wypadkach ale jest to mozliwe byle bylo to logicznie uzasadnione. podam przyklad jeszcze kilka lat temu przepisy obligoway do wystawiania paragonu w momencie zaplaty wtedy przy wysylce za pobraniem zeby dzialas zgodnei z prawem trzeba bylo wystawiac fakture do paragonu ktory jeszcze nie istnial bo nie nastapila zaplata i dopieo w momencie otrzymania kasy za pobranie nalezalo drukowac paragon do faktury ktra zostala wczesniej wydana z towarem bo z kolei inny przepis obligowa do wydawania dokumentu zakupu wraz z towarem bo imbecyl ustawodawca nie przewidzia czegos takiego jak pobranie. prawie nikt tak nie robil ale w teorii to byla jedyna mozliwosc dzialac zgodnei z rpawem. pozniej zmieniono przepis i teraz jest wydanei towaru lub zaplata. 

spokojnie faktura moze byc za czerwiec do paragonu z lipca byle ten paragon z lipca doksiegowac do czerwca. 

Super. Dziękuję za wyjaśnienie.

Parę lat temu się tym zajmowałam, było jak piszesz.

Gość Marta

Super. Dziękuję za wyjaśnienie.

Parę lat temu się tym zajmowałam, było jak piszesz.

Miałaś już spać! Czy twój chłop już w chałupie czy gdzieś się po nocy włóczy i okowitę popija?

Gość Zośka

O Pani czy w dobroci serca swego pozwolisz, że popatrzę chwilkę w gadające pudło.

Nie poświęcając Ci należytej uwag,i ale nadal oddając należną cześć.

Chłop upojony na zapiecku pochrapuje.

Gość Marta

Ja, autorka postu odpisuje dopiero teraz wszystkim. Nie mam pojęcia o co chodzi z innymi komentarzami podpisanymi jako „Marta”. 

Dziekuje wszystkim, którzy odpowiedzieli na temat i macie racje-dużo w tym mojej winy, że tego nie dopilnowalam. Jednak z tego co piszecie okazuje się ze w pewien sposób da się to zrobić. Dziękuje- teraz muszę „wywalczyc” w rozmowie zakończenie sprawy na moja korzyść 😊

Gość Zośka
2 minuty temu, Gość Marta napisał:

Ja, autorka postu odpisuje dopiero teraz wszystkim. Nie mam pojęcia o co chodzi z innymi komentarzami podpisanymi jako „Marta”. 

Dziekuje wszystkim, którzy odpowiedzieli na temat i macie racje-dużo w tym mojej winy, że tego nie dopilnowalam. Jednak z tego co piszecie okazuje się ze w pewien sposób da się to zrobić. Dziękuje- teraz muszę „wywalczyc” w rozmowie zakończenie sprawy na moja korzyść 😊

Powodzenia. Trzymam kciuki.

Gość Marta
2 minuty temu, Gość Zośka napisał:

O Pani czy w dobroci serca swego pozwolisz, że popatrzę chwilkę w gadające pudło.

Nie poświęcając Ci należytej uwag,i ale nadal oddając należną cześć.

Chłop upojony na zapiecku pochrapuje.

Pozwolę bo jestem miłościwa dla swoich poddanych. Ale nie zapomnij jutro wieczorem znowu pisać na kafeterii.

Gość Marta
5 minut temu, Gość Zośka napisał:

Powodzenia. Trzymam kciuki.

Ja też trzymam kciuki, żeby twój chłop okowity więcej nie pił ale tobie w gospodarstwie pomagał.

Gość Zośka

Jednak, jedna baba drugą babę to zrozumie : )

Upss pamięć! wybacz o Pani.

Znikam.

Gość Marta

Jednak, jedna baba drugą babę to zrozumie : )

Upss pamięć! wybacz o Pani.

Znikam.

Do jutra moja wierna sługo.

Gość Marta
21 godzin temu, Gość Marta napisał:

Do jutra moja wierna sługo.