Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Fga

Silny stres w ciazy Waszych matek

Polecane posty

Gość Fga

Czy Wasze mamy przeżywaly w ciazy jakies silne stresy ( nie chodzi o lekkie stresy, zdenerwowania tylko o bardzo silne emocje, wręcz traumy) a mimo to Wy rozwinelyscie się dobrze? 
Jestem w 33 tyg ciąży i prawie całą ciążę przeżywam silne stresy spowodowane przemocą fizyczną i psychiczną ze strony ojca dziecka. Od tygodnia juz z nim nie jestem, ale do tego czasu szlochanie, ogromne zdenerwowania az serce chcialo wyskoczyć z piersi byly prawie na porządku dziennym. Żałuję ze tak późno odeszlam. Slyszalam że dzieci takich matek nie rozwijaja sie dobrze pod wzgledem intelektualnym, są mniej inteligentne , mają nawet problemy z mową. Do konca zycia będę sobie wyrzucać że nie odeszlam wcześniej i tym samym krzywdzilam nienarodzone jeszcze dziecko. 
Czy znacie przykłady z życia gdzie faktycznie silne przezycia podczas ciazy wpłynęły na rozwój intelektualny dziecka?

Gość Madka polka

Ja miałam podobnie. Tzn inne przeżycia ale silny CIĄGŁY stres. Poza tym ja z natury jestem nerwowa. Córka ma.prawie 3 lata, rozwija się od początku super,  to bardzo mądre i bystre dziecko, koło 2 urodzin już fajnie gadała. Tyle że jest niestety nerwowa, jako niemowlak niespokojna, miała zawsze problemy ze snem, wyciszeniem. Mysle że stres w ciąży nie wpływa na inteligencję dziecka tylko ewentualnie na jego emocje. Nie martw się teraz tym,  zobaczysz ze będzie dobrze. Najważniejsze że odeszłas od pajaca, wszystko się ułoży. 

Gość Gość

Hmm jest mozliwość, ze Twoje dziecko będzie przez to bardziej nerwowe.

Gdy się denerwujesz to wydzielasz nadmiar kortyzolu. I ten kortyzol może źle wpływac na dziecko. Poczytaj o sposobach obniżających kortyzol w ciąży. Poszukaj jakie suplementy możesz bezpiecznie zażywać w ciąży. Witamina C dość mocno obniża kortyzol. 

Kwasy omega 3 (zwłaszcza DHEA) też obniżają kortyzol i działają przeciwdepresyjnie. I one sa wręcz wskazane w trakcie ciąży. Są bardzo ważne dla zdrowia dziecka, zwłaszcza dla jego mózgu. Zacznij je przyjmować. 

Musisz sie uspokoić. Włącz sobie uspokajające idosery na youtubie i tym podobne. Albo np. muzykę do medytacji, rozwijającą czakry. Tylko szukaj po angielsku. Mi w największym stresie zawsze to pomaga. Poszukaj sobie różnych afirmacji. Bądż dobrej myśli. 

Gość Ayna
4 godziny temu, Gość Fga napisał:

Czy Wasze mamy przeżywaly w ciazy jakies silne stresy ( nie chodzi o lekkie stresy, zdenerwowania tylko o bardzo silne emocje, wręcz traumy) a mimo to Wy rozwinelyscie się dobrze? 
Jestem w 33 tyg ciąży i prawie całą ciążę przeżywam silne stresy spowodowane przemocą fizyczną i psychiczną ze strony ojca dziecka. Od tygodnia juz z nim nie jestem, ale do tego czasu szlochanie, ogromne zdenerwowania az serce chcialo wyskoczyć z piersi byly prawie na porządku dziennym. Żałuję ze tak późno odeszlam. Slyszalam że dzieci takich matek nie rozwijaja sie dobrze pod wzgledem intelektualnym, są mniej inteligentne , mają nawet problemy z mową. Do konca zycia będę sobie wyrzucać że nie odeszlam wcześniej i tym samym krzywdzilam nienarodzone jeszcze dziecko. 
Czy znacie przykłady z życia gdzie faktycznie silne przezycia podczas ciazy wpłynęły na rozwój intelektualny dziecka?

Moja mama w ciazy palila fajki, rozstala sie z ojcem, mama w pewnym sensie wyrzucila ja z domu. Nie mam zadnych problemow, wrecz przeciwnie! Jestem ponadprzecietnie inteligentna i uzdolniona. Jedyny ewentualny wplyw to moze byc moje przedwczesne urodzenie.