Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aska

Jak tak można nie dbać o higienę?

Polecane posty

Gość aska

Nie wiem mamy XXI wiek a wydaję mi się że niektórzy zatrzymali się chyba w XIX-ym. Dzisiaj z pracy wracałam pociągiem do którego wsiadła pani tak ok 30-32 lat, niby zadbana ładna,zgrabna  a pod pachami jeziora potu i na dodatek obcisła siwa bluzka i wszystko strasznie widoczne, to nie były plamki "dwa centymetry" tylko plamiska do piersi rozlewające się po bluzce.Rozumiem że upały itd ale jak nie można zadbać o podstawową higienę, przecież nawet najtańszy antyperspirant z marketu załatwia sprawę a kosztuje kilka złotych.

Nie wiem może nie którym szkoda kasy na tego typu specyfiki tylko wolą razić otoczenie swoimi problemami. Macie takie osoby w swoim otoczeniu? Też macie wrażenie że społeczeństwo nie dba o higienę osobistą?

Gość lidka

ja bym sie przesiadła  

Gość Jenny

a fuj.. co za obrzydlistwo

Gość Yeti

Trzeba jej było zwrócić uwagę

Gość gosc

A nie przyszko ci do głowy, ze ona np. długo biegła do tego pociągu, czy robiła długo co innego, jakis b intensywny wysiłek, sport? Plamy od potu sie moga zrobic w 20 minut, nie swiadcza o tym, ze sie ktos nie myje. a dezodorantów sie nie powinno uzywac, bo sa b szkodlliwe, człowiek sie musi pocic, temat rzeka, radze poczytac cokolwiek

Gość Gość
3 godziny temu, Gość gosc napisał:

A nie przyszko ci do głowy, ze ona np. długo biegła do tego pociągu, czy robiła długo co innego, jakis b intensywny wysiłek, sport? Plamy od potu sie moga zrobic w 20 minut, nie swiadcza o tym, ze sie ktos nie myje. a dezodorantów sie nie powinno uzywac, bo sa b szkodlliwe, człowiek sie musi pocic, temat rzeka, radze poczytac cokolwiek

Zgadzam się 

Gość gość
5 godzin temu, Gość gosc napisał:

Takich ludzi jest na pęczki a w komunikacji miejskiej w lato to już całkiem jest porażka.

Gość ...

z biednych rodzin to tak jest wszystko kosztuje 

Gość ...

na same mydla szampony odzywki perfumy idzie ze 300 zl na jedne zakupy

Gość ...

Szampon zwykły przeciwłupieżowy Perfumy odżywki Mydła Płyny do Kąpieli zalezy jaeszcze jakiej marki dobra butelka kosztuje ze 600 zl 

1 godzinę temu, Gość Gość napisał:
5 godzin temu, Gość gosc napisał:

Zgadzam się 

Ja również. Latem niestety większość ludzi - brzydko i dosadnie mówiąc - po prostu śmierdzi. Taka natura, wyrozumiałość się należy. Jakkolwiek, jeśli wiadomo, że dużego potu się nie uniknie, zawsze można mieć przy sobie coś na przebranie się. Letnie ciuchy nie są ciężkie i nie zajmują dużo miejsca. Skoro idzie się w tłum, zawsze można postarać się zaoszczędzić innym przykrych doznań, a sobie samemu przykrych komentarzy.

9 minut temu, Nenesh napisał:

Ja również. Latem niestety większość ludzi - brzydko i dosadnie mówiąc - po prostu śmierdzi. Taka natura, wyrozumiałość się należy. Jakkolwiek, jeśli wiadomo, że dużego potu się nie uniknie, zawsze można mieć przy sobie coś na przebranie się. Letnie ciuchy nie są ciężkie i nie zajmują dużo miejsca. Skoro idzie się w tłum, zawsze można postarać się zaoszczędzić innym przykrych doznań, a sobie samemu przykrych komentarzy.

Popieram, jestem osobą mocno pocącą się, a w lato to już w ogóle się ze mnie leje, jak gdzieś wychodzę do urzędu czy do galerii na zakupy zawsze biorę ze sobą koszulkę "zapasową", chusteczki nawilżające i antyperspirant by w razie spocenia się, móc się przebrać i czuć się w miarę świeżo.

Gość gość
6 godzin temu, Gość gosc napisał:

W dodatku wczoraj był upał 35'C. Gdyby śmierdziała, to co innego.

Gość gość
42 minuty temu, Nenesh napisał:

Nie było nic o smrodzie, jedynie o  p l a m i e  potu. Mogła biec do tego pociągu. Bez przesady. Śmierdzieli wysadzać z komunikacji, ale cśs takiego to jeszcze nie zaniedbanie.

3 minuty temu, Gość gość napisał:

Nie było nic o smrodzie, jedynie o  p l a m i e  potu.[...]

A wspomniane przeze mnie ''przykre doznania' nie oznaczały wyłącznie zapachu, ale i widoków. Powinnam doprecyzować, mój błąd ;p

3 minuty temu, Gość gość napisał:

[...] cśs takiego to jeszcze nie zaniedbanie.

Zaniedbanie natury estetycznej i higienicznej, w kontekście sytuacyjnym. Nie twierdzę, że opisywana kobieta zaniedbuje się ogólnie na codzień.

Gość gość

Człowiek, który bierze prysznic CODZIENNIE (nie mówię, że rano też, ale chociaż wieczorem) NIE śmierdzi. Gdyby wszyscy to robili, nie byłoby problemu. Ale do brudasów- śmierdzieli jak do ściany.

Gość gość
3 minuty temu, Nenesh napisał:

A wspomniane przeze mnie ''przykre doznania' nie oznaczały wyłącznie zapachu, ale i widoków. Powinnam doprecyzować, mój błąd 😜

Zaniedbanie natury estetycznej i higienicznej, w kontekście sytuacyjnym. Nie twierdzę, że opisywana kobieta zaniedbuje się ogólnie na codzień.

Za mało danych, żeby orzekać "zaniedbanie". Jeśli tylko biegła do pociągu w upale, to nic wielkiego. Każdemu może się zdarzyć. Być może przebierze się natychmiast po. Czepianie się. 

Gość drodzy ludzie

Mam taką przypadłość (kobieta), wyjście nawet na 5 minut kończy się powodzią, żadne diety i leczenie nie pomaga, taka natura, jak trenuję, na siłowni pocę się bardziej niż faceci, można sobie tylko wyobrazić, co się dzieje i nie będę już straszyć

WIĘC

pod pachy zaczęłam używać męskich specyfików bez zapachu, które są po prostu skuteczniejsze. Mój problem zniknął, wreszcie  Damskie antyperspiranty są beznadziejnie słabe i wiem, że to może być problem dla niektórych pań. Ale trzeba nieraz zmienić myślenie, szukać innych rozwiązań. Problem wynika też tego, że w PL nie było kiedyś tylu upalnych dni. W razie upałów, gdy ktoś ma ten problem, polecam łazić z bluzkami na zmianę, dezo/anty w torebce, łazienki są wszędzie, warto z nich korzystać nie tylko z myślą o porannym czy wieczornym prysznicu.

Gość gość

Spróbuj pod pachy raz w tygodniu zastosować Etiaxil, ja mam spokój od lat. Tylko używaj na noc i nie za często. Zero pocenia. Nie wiem jak inne blokery, ale ten to rewelacja. 

Ta całą opisana sytuacja to nie jest żadne zaniedbanie. Zaniedbanie jest wtedy jak człowiek się nie kąpie dwa tygodnie i chodzi w tych samych przepoconych  ciuchach. Plamy potu w taki upał mogą zdarzyć się każdemu. Ja sama wyszłam dzisiaj tylko na zakupy do supermarketu, a po powrocie na mojej zielonej podkoszulce były pod pachami plamy potu wielkości średniego talerza. W taki upał jest to po prostu normalna reakcja organizmu.

Gość Gość

Mógł jej się antyperspirant skończyć, a najprawdopodobniej biegła na pociąg w poliestrowej bluzce. Ja nawet w te upały nie pocę się w bawełnie, ale raz założyłam sztuczny materiał i aż słabo mi się zrobiło, ugotowałam się prawie w leciutkiej i zwiewnej bluzeczce z plastikowych butelek, bywa. Raz mi się zepsuł rozporek i gacie mi było widać bo nie zauważyłaam, raz mi się tusz rozmazał w deszczu, raz obcas złamał, każdy ma czasem wtopę, wy też. 

Gość Djdjdkffkf

Kryształ ałunu albo magnez w sprayu, blokują rozwój bakterii a więc smród, pot jest ale bezwonnym, polecam zdrowe merody.

hehe to ja dzisiaj tak miałam, byłam rano załatwić parę sprawy w urzędzie, później 15 minut na prawdę szybkiego marszu na busa, a w busie oczywiście klimy nie było. W domu jak przyjechałam plamy miałam do połowy bluzki a t-shirt był fioletowy więc też wszyscy to widzieli, ale to żadne zaniedbanie, po prostu są upały i każdemu może się taka wpadka zdarzyć :)