Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Szczupla

Historia mojej diety i odchudzania

Polecane posty

Gość Szczupla

Wypisze wam takie 'diety' tutaj ktore dzialaja bez zadnych tabletek, dziwactw i tym podobnych. Ale najpierw niech sie przedstawie i powiem wam troche o sobie.

Mam 167 cm wzrostu, waze 56kg. Najwyzsza waga 75kg najnizsza 49kg. Jak widac, wahania ogromne. Od dziecka mialam bardzo zly zwiazek z jedzeniem - smutna, jem slodycze zeby nie powiedziec obrzeram sie, szczesliwa, to samo. Zestresowana, albo jem jak smok albo chodze glodna trzy dni z rzedu. Znudzona, jem chrupki i tym podobne. Waga skacze jak dzieciak na trampolinie. W koncu doszlam do wniosku ze tak nie moge. To 'w koncu' konczy ta sytuacje ktora rozwinela sie u mnie w wieku 14 lat i trwala do 27 roku zycia. Diety ktorych sprobowalam:

- Dukan

- Atkins

- Wysokoweglowodanowa (HighCarb)

- Keto

- Kopenhaska 

- Whole30

- Dieta Chodakowskiej

- Weganizm

- Wegeratianizm

I w skrocie o kazdej:

- Dukan - nic mi nie zrobil poza zlym oddechem od takiej ilosci bialka i lekkim zatwardzeniem. W ogole energii na tej diecie nie mialam. Nie polecam.

- Atkins - jak wyzej. Tak, schudlam ale na obu dietach czulam sie zle, brakowalo mi wazyw i owocow strasznie. Nie polecam.

- Wysokoweglowodanowa (HighCarb) - nic ta dieta dla mnie nie zrobila poza wzdeciami. Nie polecam.

- Keto - troche jak Atkins ale dziala lepiej. Czulam sie na tej diecie w miare ok, ale za duzo produktow zwierzecych - brakowalo mi warzyw i owocow. Polecam jesli nie lubisz owocow i warzyw.

- Kopenhaska - jest powod dlaczego ta dieta jest taka krotka. Schudlam 4 kilo w 12 dni. Myslalam ze umre pod koniec ale wlasciwie to nic mi nie bylo poza tym ze ciagle chodzilam glodna. Polecam jesli jestes w desperacji bo masz jakis wazny event za pare tygodni i nie czujesz sie dobrze w swojej skorze. Nie polecam dlugoterminowo, ta dieta jest bardziej glodowka niz dieta.

- Whole30 - mile zaskoczenie, jedyna 'dieta' na ktorej nie liczy sie kalorii i nie ogranicza jakos strasznie porcji. Schudlam w ciagu 30 dni 2.5kg wlasciwie bez wyrzeczen. Ta dieta to dieta eliminacyjna, przydatna tez jesli chcesz sprawdzic na co masz nietolerancje a lekarz nie chce ci dac skierowania. polecam

- Dieta Chodakowskiej - ciagle glodna bylam na tej diecie, trzeba nerwow ze stali, ale dziala. 4kg w 6 tygodni.

- Weganizm - bardziej styl zycia niz dieta, bardziej ze strony etycznej niz odchudzanie. Schudlam 2kg w pierwszych 4 tygodniach jedzac bardzo duzo ale warzyw i owocow, nie chleba i ziemniakow. Da sie z tym zyc ale trzeba uwazac na balans skladnikow odzywczych.

- Wegeratianizm - dieta ktorej trzyman sie obecnie bo w weganizmie miodu mi strasznie brakowalo. Znow, bardziej zdrowy tryb zycia niz dieta.

To jak jem teraz w okresie kilku lat kiedy wszystkie te diety wyprobowywalam - i wszystkie oprocz kopanhaskiej (trwa 13 dni) i Whole30 (trwa 30 dni) wyprobawalam na 3+ miesiace - zmienilo sie diametralnie.

Mam wyznaczone trzy pory posilkow:

Sniadanie (wstaje wczesnie wiec tak o 7 rano)

Obiad: 12:30

Kolacja: 18:30

Okolo 11tej rano pije cos cieplego, zwykle woda z cytryna i lyzeczka miodu albo jakas herbate ziolowa. Przestalam pic kawe bo nic mi nie dawala.

Po posilku zwykle jem owoce na deser. Uwazam tez na rozmiar porcji - niestety mam tak ze potrafilabym zjesc taka potrojna porcje posilku i nawet nie zauwazyc, wiec na to patrze. Nie chodze glodna, nie przejadam, tylko zwracam uwage co mam na talerzu. Nie cwicze jakos szczegolnie duzo tez, chodze na spacery czasami jedynie.

Waga na tym samym poziomie od ponad roku. Whole30 mialo na mnie bardzo pozytywny wplyw i to byla ostatnia 'dieta' ktorej sprobowalam. W Polsce malo kto o niej slyszal, wiec warto tu wspomniec.