Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Gość

Jakie potrawy mozna przygotowac kilka dni przed swietami

Polecane posty

Gość Gość

Cześć Dziewczyny, pytanie jak w tytule. Jestem w koncowym etapie ciazy, energia juz nie ta 😉 i starsze dziecko pod opieką. W zwiazku z tym chcialam sobie jakos prace rozlozyc, aby nie robic wszystkiego na ostatnia chwilę. Chcialam Was zapytac, czy przyrzadzacie jakies potrawy ktore spokojnie moga polezakowac kilka dni w lodowce i nic im nie bedzie? Bo ja nie mam pomyslu. Jedynie ryba w zalewie przychodzi mi do glowy. Podzielicie się doswiadczeniem? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gość

Ja  na ostatnią chwilę zostawiam tylko rybe  resztę robie wcześniej, pierogi, uszka,,paszteciki juz są w zamrazarce

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gość
11 minut temu, Gość Gość napisał:

Kapusta. A może część zamówisz?

Nie nie, ja gotuje calkiem dobrze i lubie gotować, tylko chcialabym to sobie rozlozyc na kilka dni a nie mam pomyslu co moze dluzej postac. Bardziej chodzi mi o dania miesne na swieta. Nie wiem, moze jakies potrawy w sosach zeby nie stracily soczystosci? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gość
8 minut temu, Gość Gość napisał:

Nie nie, ja gotuje calkiem dobrze i lubie gotować, tylko chcialabym to sobie rozlozyc na kilka dni a nie mam pomyslu co moze dluzej postac. Bardziej chodzi mi o dania miesne na swieta. Nie wiem, moze jakies potrawy w sosach zeby nie stracily soczystosci? 

Ja też lubię gotować, ale inni też lubią i potrafią, ale robią to zawodowo, więc mają na to czas 😄

Mięsa praktycznie nie jemy, a wszystko poza kapustą i ciastami, czy pierogami, wymaga zrobienia na świeżo. Ja i tak głównie będę się zajadać kaszą z suszonymi grzybami i wędzonymi śliwkami, tylko jak co roku problem ze znalezieniem tych śliwek...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, Gość Gość napisał:

i tak głównie będę się zajadać kaszą z suszonymi grzybami i wędzonymi śliwkami, tylko jak co roku problem

A jaka kasza? Nie znam tej potrawy, jak ją robisz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gosc...

Ja kilka dni wcześniej zrobię bigos, zrazy i zamroze. Mam tez juz zamrozone uszka i pierogi. Sernik podobno tez można mrozić. Barszcz zawekuj i tez powinien być ok. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
21 minut temu, Gość Gość napisał:

Nie nie, ja gotuje calkiem dobrze i lubie gotować, tylko chcialabym to sobie rozlozyc na kilka dni a nie mam pomyslu co moze dluzej postac. Bardziej chodzi mi o dania miesne na swieta. Nie wiem, moze jakies potrawy w sosach zeby nie stracily soczystosci? 

Mięsa po prostu wybierz takie, które nie wymagają pracy: zamarynować i do piekarnika, obłożone ziemniakami zwykłymi czy słodkimi. Do zrobienia zostanie surówka, i z głowy. Można tak zrobić udziec jagnięcy, kaczkę, gęś... co kto lubi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kuchta

Mieso duszone czy pieczone spokojnie wytrzyma kilka dni w lodowce. Możesz tez zrobic jeszcze wczesniej i zamrozić. 

U mnie w święta nie ma tradycyjnego obiadu, jemy domowe wedliny, salatki a w porze obiadu tylko zupa grzybowa lub barszcz czerwony z uszkami. 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gość
11 minut temu, Lokiii napisał:

A jaka kasza? Nie znam tej potrawy, jak ją robisz?

Bezwstydnie prosto. Moczę grzyby. Kaszę zalewam tą wodą z grzybów i gotuję z czubatą łyżką masła, grzybami i wędzonymi śliwkami. Ale najlepsze są właśnie wędzone, a nie suszone 🙂 To i ziemniaki ze śledziem robią mi Wigilię w temacie konkretnych potraw. No widać prosta baba jestem 😄

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mama
9 godzin temu, Gość Gość napisał:

Cześć Dziewczyny, pytanie jak w tytule. Jestem w koncowym etapie ciazy, energia juz nie ta 😉 i starsze dziecko pod opieką. W zwiazku z tym chcialam sobie jakos prace rozlozyc, aby nie robic wszystkiego na ostatnia chwilę. Chcialam Was zapytac, czy przyrzadzacie jakies potrawy ktore spokojnie moga polezakowac kilka dni w lodowce i nic im nie bedzie? Bo ja nie mam pomyslu. Jedynie ryba w zalewie przychodzi mi do glowy. Podzielicie się doswiadczeniem? 

Pierogi/uszka bo można zamrozić. Bigos jest dobry do jedzenia po 3 dniach, też możesz zamrozić w sumie jak zrobisz już teraz. Pierniki można zrobić szybciej i tylko udekorować dzień przed. Są ciasta typu Snickers, które się przegryza dopiero na 3 dzień. Barszcz też robi się szybciej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Sama prawda

Bigosu się nie mrozi!!!

Bigos wkłada się gorący do słoików - nie zmienia wtedy konsystencji i smaku i tak zawekowany smakuje jak świeży i mi ze stać pół roku.

Kapusta z grochem tak samo!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kicia

Bigos dziś robiłam i już się mrozi, pierogi oraz uszka też leżą w zamrażalniku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
8 godzin temu, Gość Sama prawda napisał:

Bigosu się nie mrozi!!!

Bigos wkłada się gorący do słoików - nie zmienia wtedy konsystencji i smaku i tak zawekowany smakuje jak świeży i mi ze stać pół roku.

Kapusta z grochem tak samo!

Bigos właśnie powinien być przemrożony i odgrzany, żeby smaku nabrać, i żeby nie smakował jak świeży 😄

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gość

Rozmrożony bigos wygląda jak wysrany.

Kapusta rozciapana i woda się z niego oddziela.

Fuj!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gosc

My wlasnie dzisiaj robilismy uszka z mezem😊 ja zrobilam farsz i ciasto a on lepil bo lubi takie malutkie😁

w tygodniu zrobię jeszcze krokiety i pomroze, a w wigilie tylko usmaze( moj maz uwielbia)

Uszka pomrozilam, wyszło tego 140 sztuk... jest nas 4 ale dzieci uwielbiają i pewnie będą jadły przez całe święta...w tygodniu zrobię buraki ćwikłowe 😋 będzie do ryby

ciasta kupimy tym razem, po kawałku ( jakiś 4 rodzaje) pieke tylko ciasteczka korzenne... w wigilie z ryb to zrobię łososia w cieście francuskim ze szpinakiem (20 min roboty) i ugotuje barszcz czerwony. Sałatkę jarzynowa pokroimy w poniedziałek z mężem... takze nie narobie się strasznie☺️ I tego wam życzę kobiety👍

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Komentujesz jako gość. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

Zaloguj się, aby obserwować  

×