Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jolka

Czy obowiązkowo jest włączyć prawy kierunkowskaz

Polecane posty

Gość Jolka

Mój młodszy brat oblał egzamin z jazdy. Po prawidłowym wykonaniu wielu manewrów w mieście,została ostatnia prosta do bazy.Uliczka pusta,zero ruchu pojazdów,ale po prawej stronie przy krawężniku stał samochód osobowy.Wygaszone światła w środku nikogo nie było.Brat sprawdził,czy nikt za nimi nie jedzie,włączył lewy kierunkowskaz.Po przejechaniu obok tego stojącego,pustego  samochodu wyłączył kierunkowskaz  zjeżdżając na prawą stronę.W tym samym momencie uświadomił sobie,że powinien kierunkowskaz z lewego przełączyć na prawy i dopiero wyłączyć.Włączył więc prawy kierunkowskaz,ale już był w połowie zjazdu na prawą stronę.Egzaminator zauważył,że młody się zawahał .Polecił jeszcze raz przejechać tą uliczką. Brat nie wiedział,jaki popełnił błąd.Czy za późno włączył prawy kierunkowskaz,cze też niepotrzebnie go włączył. Uznał,że stojący pusty samochód nie to nie pojazd w ruchu któremu należy po wyprzedzeniu zasygnalizować prawym kierunkowskazem zjazd w prawo.Więc drugi raz przejeżdżając obok tego wraku ponownie sprawdził,czy nikt za nim nie jedzie,włączył lawy kierunkowskaz i prawego już nie włączył .Egzaminator zaznaczył ponowny błąd i oblał osiemnastolatka.Brat jest bardzo ambitny i zawsze solidnie przygotowuje się do wszelkich zadań i egzaminów szkolnych.Na ten kurs też się starannie przygotowywał.Z teorii zdał bardzo dobrze za pierwszym podejściem.Do praktycznego oprócz jazdy z instruktorem,jeździł ze starszym bratem.Wydawało się,że nie ma obawy.Teraz jest załamany i pomimo,że zapłacone ma za egzamin poprawkowy jest w szoku i nie może się pozbierać.Mam pytanie,czy egzaminator oblał go słusznie.

Gość gość

Ty serio myslisz, ze kierunkowskaz nalezy dac tylko wtedy?
Poczytaj o omijaniu i wyprzedzaniu. Mam nadzieje, ze nie masz prawa jazdy.