Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

takiOnten

Spór z pracodawcą o wynagrodzenie, Prosze o pilną Pomoc

Polecane posty

Witajcie,

Mój problem polega na tym,że pełniąc obowiązki specjalist ds zakupów na przestrzeni 2 lat zakupiłem do firmy kilka rzeczy ze sklepów internetowych. Zajmowalem sie od zaopatrzenia produkcji po rzeczy takie jak kawa czy długopisy;).

zlozylem w styczniu wypowiedzenie i 29tego lutego czyli za 2 dni konczy mi sie  to wypowiedzenie. Dzisiaj dostałem telefon z kadr ,że z powodu ,że w kilku paczkach za ktore placono gotówką przy odbiorze nie było oryginalnych faktur zostane do wyjasnienia obciazony łączną kwotą przy wyplacie ostatniego wynagrodzenia. Dodam, że każdy taki zakup przechodzil wewnętrzna procedure a kazda elektroniczną fakturę przekazywałem do księgowości. Ta sama ksiegowość odbierała wspomniane paczki. Ja konsekwentnie odmawialem brania zaliczek gotowkowych z dwoch powodów- dział ksiegowości slynął ze `spychologi` oraz szukania zwad z innymi działami,  drugi powod to taki ze Panie sa umiejscowione jakby na początku firmy, ja zaś musialbym kazdorazowo pokonywac kilka pięter i przychodzic do bramy wjazdowej

ksiegowosc broni sie tym, że bez opieczetowanego pisma o akceptacji faktur drogą elektroniczną taka efaktrua nie ma żadnej wartosci. Jednak jak czytamy w przepisach:

A zatem odbiorca może udzielić akceptacji w dowolnej formie, na którą wyrażą zgodę obie strony transakcji, a więc np.: w formie oświadczenia przesłanego e-mailem, w formie pliku PDF lub ustnie. Dopuszczalna jest nawet zgoda domniemana. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy sprzedawca wysyła e-fakturę np. e-mailem do nabywcy, a ten reguluje płatność, która z niej wynika. Takie stanowisko potwierdził np. dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu w interpretacji z 10 lipca 2013 r. (nr ILPP4/443-177/13-4/EWW

nakazano mi stawić sie jutro osobiscie w firmie aby to wyjasnic. Nie naleze do ludzi zawistnych i nie chcialbym tego zgłaszac do PIPu i robic zamieszania. Proszę poradźcie mi co zrobić