Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

AmidaButsu

Jutro Sobota ostatni dzień tygodnia wg Chrześcijan jak i Żydów.

Polecane posty

Niedziela zaś pierwszym dniem tygodnia.

Który w Magiczny sposób się skraca do dwóch dni? Tak jest nawet napisane na Wikipedii.

O co kaman?? Święta są jutro czy ich nie ma?:

Przed chwilą, BennieAndTheJets napisał:

A jak ktoś ma kaca codziennie to znaczy, że codziennie jest święto?

To prędzej, czy później jest bezrobotny. 😛 Dobra, nie zmieniajmy bogobojnego topa w kolejną  alkoholiadę. Choć to kuszące. ;- )

1 minutę temu, bacillus von glick napisał:

Typowy symptom u osób, nie potrafiących pić z klasą 😎

ale to u mnie czy u ciebie? Bo nie zrozumiałam. 

Przed chwilą, TwojaMuuza napisał:

ale to u mnie czy u ciebie? Bo nie zrozumiałam. 

Autoironia. Piwo "Karmi" zasadniczo wyklucza nocnego kankana na stole oraz takie poranki, gdy budzi Cię odgłos rosnącej zbyt głośno trawy. 😉 

1 minutę temu, bacillus von glick napisał:

Autoironia. Piwo "Karmi" zasadniczo wyklucza nocnego kankana na stole oraz takie poranki, gdy budzi Cię odgłos rosnącej zbyt głośno trawy. 😉 

Ja tam jutro wódeczkę bede piła,  trzeba jeszcze korzystać bo jak lato sie skonczy to i wódeczka sie skończy 

27 minut temu, AmidaButsu napisał:

Niedziela zaś pierwszym dniem tygodnia.

Który w Magiczny sposób się skraca do dwóch dni? Tak jest nawet napisane na Wikipedii.

O co kaman?? Święta są jutro czy ich nie ma?:

W Księdze Wyjścia jest napisane: "W sześciu dniach bowiem uczynił Pan niebo, ziemię, morze oraz wszystko, co jest w nich, w siódmym zaś dniu odpoczął. Dlatego pobłogosławił Pan dzień szabatu i uznał go za święty".

Szabat inaczej sobota, więc jest to dzień jakoby odpoczynku. Dlaczego? Ano dlatego (według teologów), sobota jest dniem złożenia Jezusa do grobu. Odpoczynek - spoczynek.

Zatem sobota jest robiąca - odpoczywająca, niedziela jest odpoczywająca - robiąca i każdy dzień jest od nowa. 

2 minuty temu, TwojaMuuza napisał:

Ja tam jutro wódeczkę bede piła,  trzeba jeszcze korzystać bo jak lato sie skonczy to i wódeczka sie skończy 

To jedna z najbardziej ponurych wizji zagłady naszej cywilizacji, z jaką się zetknąłem. Nawet redakcja Discovery nie wymyśliła nigdy tak pesymistycznego  scenariusza.  Już chyba wolałbym zderzenie z asteroidą.  :- ( 

1 minutę temu, G ość napisał:

W Księdze Wyjścia jest napisane: "W sześciu dniach bowiem uczynił Pan niebo, ziemię, morze oraz wszystko, co jest w nich, w siódmym zaś dniu odpoczął. Dlatego pobłogosławił Pan dzień szabatu i uznał go za święty".

Szabat inaczej sobota, więc jest to dzień jakoby odpoczynku. Dlaczego? Ano dlatego (według teologów), sobota jest dniem złożenia Jezusa do grobu. Odpoczynek - spoczynek.

Zatem sobota jest robiąca - odpoczywająca, niedziela jest odpoczywająca - robiąca i każdy dzień jest od nowa. 

A jak ostatecznie rozwiązano problem: "Czy pobożny Żyd może wydmuchać nos w szabas, albowiem jest to pewna forma pracy?" 

3 minuty temu, bacillus von glick napisał:

To jedna z najbardziej ponurych wizji zagłady naszej cywilizacji, z jaką się zetknąłem. Nawet redakcja Discovery nie wymyśliła nigdy tak pesymistycznego  scenariusza.  Już chyba wolałbym zderzenie z asteroidą.  :- ( 

dlaczego,? Takie rozluźnienie jest bardzo dobre o ile nie staje się rutyną oczywiście 🙂

9 minut temu, bacillus von glick napisał:

A jak ostatecznie rozwiązano problem: "Czy pobożny Żyd może wydmuchać nos w szabas, albowiem jest to pewna forma pracy?" 

Od piątku po zachodzie słońca do poniedziałku z nastaniem świtu, każdą czynność zaliczaną do prac wykonuje przez dziurkę w prześcieradle.

7 minut temu, G ość napisał:

Od piątku po zachodzie słońca do poniedziałku z nastaniem świtu, każdą czynność zaliczaną do prac wykonuje przez dziurkę w prześcieradle.

To tak, jakby przez dwa dni w tygodniu przepychać fortepian przez lufcik. :- (