Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

gfk1

Problem z płodnością u partnera. Czy to możliwe?

Polecane posty

Od kilku miesięcy staramy się z partnerem o dziecko. Oczywiście bez skutku. Postanowiłam zrobić badania. Oczywiście ginekolog zlecił wszystkie podstawowe, hormony, tarczyce itp. Wszystko u mnie wyszło w porządku. Robię również testy owulacyjne i sam ginekolog potwierdził że owulację mam. Lekarz twierdzi że ze mną wszystko w porządku i trzeba próbować. Oczywiście partner również musi się przebadać z tym że... on dużo pracuje i nie ma kiedy. Na badanie trzeba się umówić wcześniej i już kilka razy musiał przez pracę przełożyć. Tak więc on jeszcze swoich badań nie wykonał.

Partner ma dziecko z poprzedniego związku i wtedy nie mieli problemów z zajściem w ciąże. Praktycznie za pierwszym razem się udało a dziecko było wpadką. Czy to możliwe że z wiekiem jego płodność spadła? Czy któraś z was ma podobną sytuację i czy w takim wypadku jedynie in vitro wchodzi w gre? Czy można jakoś poprawić płodność?

9 godzin temu, gfk1 napisał:

Lekarz twierdzi że ze mną wszystko w porządku i trzeba próbować.

Dopóki nie przebadasz drożności jajowodów nic nie wiesz.

13 godzin temu, Nemetiisto napisał:

Dopóki nie przebadasz drożności jajowodów nic nie wiesz.

Nie wiem jak to się bada ale z tego co pamiętam ginekolog robiąc mi usg mówił że jajowody mam drożne. Chyba że mówisz o jakimś innym badaniu?

2 godziny temu, gfk1 napisał:

Nie wiem jak to się bada ale z tego co pamiętam ginekolog robiąc mi usg mówił że jajowody mam drożne. Chyba że mówisz o jakimś innym badaniu?

To bolesne badanie a właściwie udrażnianie wtłaczanym do nich powietrzem i z obserwacją przez USG. Takie tylko poparzenie przez USG bez tego nie daje całkowitej pewności.

Po pierwsze - kilka miesięcy to nie jest jeszcze powód do obaw, bo to jest norma. Statystycznie możesz zajść w ciąże za pierwszym razem, jak i dopiero po roku. Oczywiście - badanie warto zrobić, ale kilka miesięcy bez zajścia w ciąże, to nie jest żadna anomalia i zarówno ty, jak i partner możecie być płodni. Po prostu - jednym udaje się od razu, a inni muszę czekać 6, 8, czasami 12 miesięcy.

A może spróbujcie sobie użyć żelu na pobudzenie plemników Prefert, u mnie się sprawdził 

Z płodnością jest różnie, ma na nią wpływ dieta, tryb życia, nawyki,, używki, stres, stan zdrowia itp. Może yć tak, że płodność jest, później może wystąpić niepłodność i coś trzeba zrobić, by płodnośc powróciła. Niech partner nie dyskutuje i idzie na badania, a ty możesz monitorowac cykl, np. na testerze owulacyjnym ze śliny.