Mkaa 2 Napisano Luty 27, 2021 Niedawno odziedziczyliśmy z mężem dom z ogrodem, po jego zmarłych rodzicach. Moja kuzynka która odwiedziła nas z mężem, bez pardonu wyleciała do nas z pytaniem ile to wszystko jest warte i jakie mamy plany, czy zamierzamy sprzedać, czy mieszkać. Bardzo mnie to pytanie zaskoczyło, a jednocześnie nie chciałam się dzielić takimi informacjami. Zbita z tropu jak zwykle palnełam głupotę i odpowiedziałam, że nie wiem ile to jest dokładnie warte, że jeszcze się tym nie interesowaliśmy. Widziałam ogromną konsternację w oczach zarówno kuzynki jak i jej partnera. Na pewno wzięli nas pod tym względem za parę ...ów. A ja do tej pory nie wiem, jak właściwie powinnam odpowiedzieć, by nie wyjść na gbura ale też nie udzielić żadnej informacji. Jakbyście odpowiedzieli na takie pytanie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lulu9 36 Napisano Luty 27, 2021 Uważam, ze dobrze odpowiedziałaś. Tez bym tak zrobiła i nie wydaje mi się, ze to było w jaki kolejek sposób nietaktowne. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marcinnn_ 4 Napisano Marzec 2, 2021 Jeśli w miarę grzecznie, to najlepiej odwrócić role, i zapytać pytającego - niech się tłumaczy. Daje to czas na spokojne przemyślenie odpowiedzi. Np. "A dlaczego pytasz? Rozglądasz się za domem na sprzedaż?" A jeśli nam nie zależy na znajomych, to można asertywnie albo wręcz niegrzecznie: "Nie omawiamy swoich planów finansowych", "Nie interesuj się", "Nie twoja sprawa" albo "A to zależy, czy się trafi bogaty frajer" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mkaa 2 Napisano Marzec 2, 2021 53 minuty temu, marcinnn_ napisał: Jeśli w miarę grzecznie, to najlepiej odwrócić role, i zapytać pytającego - niech się tłumaczy. Daje to czas na spokojne przemyślenie odpowiedzi. Np. "A dlaczego pytasz? Rozglądasz się za domem na sprzedaż?" A jeśli nam nie zależy na znajomych, to można asertywnie albo wręcz niegrzecznie: "Nie omawiamy swoich planów finansowych", "Nie interesuj się", "Nie twoja sprawa" albo "A to zależy, czy się trafi bogaty frajer" Dobry pomysł, dziękuję Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach