Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
demoni-stracja

Pomocy, badania mojego dziecka, mastocytoza?

Polecane posty

Witam, mój syn, 14 letni ma bardzo dużo znamion na skórze, od dawna. Byliśmy u dermatologa ze 3 lata temu, obejrzała go i stwierdziła, że taka uroda i mamy przyjść za rok chyba, że będzie się coś działo. Nic się nie działo więc poszliśmy za rok i ona, że taka uroda i może to usunąć jak będzie starszy. Teraz znalazła inną panią dermatolog, ona kazała zrobić badania tzw. tryptazę. No to zrobiłam i przy normach 0 - 11,4 syn ma 12,3 a więc podwyższone. Robiłam przy okazji morfologię i tam z tych badań nie w normie to 

mpv 9,4 - 12,6 - on ma 8,1

bazofile 0,02 - 0,1 on ma 0,01 

limfocyty 20 - 40 on ma 52,90%

poza tym jest ok, CRP przy normie 0 - 5 on ma <0,60 i witaminę d ma 26 czyli mógłby mieć więcej ale nie ma tragedii. 

Niepokoję się jednak tymi wynikami, naczytałam się o mastocytozie i już szczerze mówiąc jestem bardzo zaniepokojona. Wizytę u pani dermatolog mam dopiero za 6 tygodni, na jutro umówiłam wizytę u pani pediatry aczkolwiek nie wiem czy ona mi coś powie na ten temat bo to chyba nie jej działka. Czytałam, że ta mastocytoza to raczej jak ten wynik tryptazy jest od 20 a on ma 12,3 ale mimo wszystko ma podwyższone więc lampa mi się pali. Czy ktoś z Was może mnie poratować jakimiś informacjami zanim będę rozmawiać z lekarzem? Chcę też poprosić o usg brzucha bo tak ta pani dermatolog mówiła, że jak wynik będzie niedobry to trzeba będzie zrobić więc chciałabym iść do niej już też z tym badaniem. 

Wiem, że nie tak się załatwia sprawy i wiem, że to lekarz musi ocenić ale pytam bo może ktoś akurat miał podobny wynik, podwyższony ale jeszcze nie powyżej 20. 

Z góry dziękuję 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się