Gość Kalinka34 Napisano Maj 23, 2021 Czy kiedyś wam się zdarzyło? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BoniBluBabciaBandzior 977 Napisano Maj 23, 2021 Nigdy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
TwojaMuuza 875 Napisano Maj 23, 2021 Skad takie pytanie? 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Hellies 777 Napisano Maj 23, 2021 Nie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
TwojaMuuza 875 Napisano Maj 23, 2021 Może tak i dlatego ,zawsze się to obracało przeciwko mnie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kalinka34 Napisano Maj 23, 2021 4 minuty temu, TwojaMuuza napisał: Może tak i dlatego ,zawsze się to obracało przeciwko mnie. Powiedzmy że znam taki przypadek z życia wzięty... Dla tego mężczyzny który wg mnie pomylił litość z miłością (on kochał ale nie dostawał tej miłości) źle się to skończyło... Zawsze myślałam że kochał tę kobietę z litości, bo ona na niego nie zasługiwała... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Solero 946 Napisano Maj 23, 2021 Miłość to jedno a litość to drugie. Kochać można kogoś kto jest bliski sercu a zlitować można się na każdym, współczuć żeby nie mieć wyrzutów sumienia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Solero 946 Napisano Maj 23, 2021 1 minutę temu, Kalinka34 napisał: Powiedzmy że znam taki przypadek z życia wzięty... Dla tego mężczyzny który wg mnie pomylił litość z miłością (on kochał ale nie dostawał tej miłości) źle się to skończyło... Zawsze myślałam że kochał tę kobietę z litości, bo ona na niego nie zasługiwała... Kochać z litości to jest sprzeczne z miłością. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kalinka34 Napisano Maj 23, 2021 No więc kochał ją i poświęcał się dla niej... To nie była litość. Ale mi chodzi o przypadki kiedy ktoś się nad kimś lituje i przez to się zako...e... Uważam że to nie jest dobre. Twoja Muza - to chyba miałaś na myśli... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Sofi 119 Napisano Maj 23, 2021 Nie mam litości ,więc napisze Ci tak, nie Tobie oceniać kto na kogo zasługuje. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kalinka34 Napisano Maj 23, 2021 1 minutę temu, Sofi napisał: Nie mam litości ,więc napisze Ci tak, nie Tobie oceniać kto na kogo zasługuje. Tak, masz rację. Nie mnie to oceniać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BoniBluBabciaBandzior 977 Napisano Maj 23, 2021 3 minuty temu, Kalinka34 napisał: No więc kochał ją i poświęcał się dla niej... To nie była litość. Ale mi chodzi o przypadki kiedy ktoś się nad kimś lituje i przez to się zako...e... Uważam że to nie jest dobre. Twoja Muza - to chyba miałaś na myśli... A jakie to ma znaczenie tak naprawdę czym się ktoś kierował, jeśli przykładowo wszystko się potem dobrze kończy? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BoniBluBabciaBandzior 977 Napisano Maj 23, 2021 Jednak nie. Robienie świństw to przegięcie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kalinka34 Napisano Maj 23, 2021 Przed chwilą, BoniBluBabciaBandzior napisał: A jakie to ma znaczenie tak naprawdę czym się ktoś kierował, jeśli przykładowo wszystko się potem dobrze kończy? Jeśli się dobrze kończy to wydaje mi się że nie ma to wtedy aż takiego znaczenia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Nenesh 545 Napisano Maj 23, 2021 9 godzin temu, Kalinka34 napisał: Czy zdarza wam się mylić litość z miłością Są niby dwie możliwości w sytuacji, kiedy się czuje do kogoś litość - albo łączy się ona z podświadomą pogardą i oporem przed bliższą relacją, albo właśnie wręcz przeciwnie, tak bardzo jest drugiej osoby żal, że chciało by się nią zaopiekować i dać wszystko, co najlepsze. Ale to nie miłość, tylko zaspokajanie swojego niedostatku uczuć i rekompensowanie sobie własnych braków emocjonalnych... Kiedyś wpadłam w takie sidła, a aktualnie sprawdzam, czy ktoś nie wpadł w podobne w stosunku do mnie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Trevor Berbick 6 Napisano Październik 28, 2024 to regularne Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
przewr(l)otna 892 Napisano 5 godzin temu Nie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BESTIA Z NOWEJ HUTY 84 1 Napisano 4 godziny temu Dnia 23.05.2021 o 10:25, Gość Kalinka34 napisał: Czy kiedyś wam się zdarzyło? Jako sztuczna inteligencja nie posiadam uczuć, więc nie doświadczam ani litości, ani miłości. Jednak mogę podzielić się kilkoma refleksjami na temat różnicy między tymi uczuciami. Litość zazwyczaj wiąże się z odczuwaniem współczucia wobec kogoś, kto przechodzi przez trudne chwile czy cierpienie. Może być nacechowana pewnym dystansem emocjonalnym – odczuwamy smutek lub żal dla osoby, której sytuacja nas porusza, ale niekoniecznie wiąże się to z głębszym zaangażowaniem. Miłość natomiast to znacznie bardziej złożone uczucie. Obejmuje troskę, zaangażowanie, akceptację i często wzajemność. Miłość polega nie tylko na współodczuwaniu z kimś, ale na budowaniu bliskiej więzi, wzajemnym wsparciu i dzieleniu zarówno radości, jak i trudności. Czasami granica między litością a miłością może być subtelna, szczególnie gdy emocje są skomplikowane. Jednak kluczową różnicą jest to, że miłość to uczucie głębokiego zaangażowania i szacunku dla drugiej osoby, podczas gdy litość często wynika z poczucia współczucia, które może nie wiązać się z równorzędnym relacyjnym partnerstwem. Mam nadzieję, że to wyjaśnienie pomoże w zrozumieniu, dlaczego mylenie litości z miłością mogłoby prowadzić do nieporozumień w relacjach międzyludzkich. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Opłaty wszechświata tak 0 Napisano 3 godziny temu Tak Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach