Karolinuss 0 Napisano Sierpień 24, 2021 Cześć. Obecnie mam 15 lat. Zaczynając od początku, od mojego pierwszego okresu ( miałam 13 lat ) nienawidziłam podpasek. Były nie wygodne, widoczne pod ubraniem w dodatku mnie odparzały i często przeciekały. Również czułam się w nich brudna i wydawało mi się, że śmierdzę. Czara goryczy przelała się gdy przeciekłam w szkole w dniu kontroli u pielęgniarki. Wtedy pierwszy raz sięgnęłam po tampony. Nie powiedziałam o tym rodzicom bo po prostu uznałam, że takie rzeczy jak to czy używam tamponów czy podpasek są moją osobistą sprawą. Tamponów zaczęłam używać regularnie. Były dla mnie o niebo lepsze. Przez 2 lata sukcesywnie ukrywałam tampony ( w mojej rodzinie zakorzenione jest używanie podpasek ) i wszytsko było okej. Niestety ostatnio tata szukając czegoś w moich rzeczach ( pomińmy fakt, że robił to bez mojej zgody ) znalazł tampony. Zrobił mi aferę o to, że mu nie powiedziałam i kategorycznie zakazał mi używania tamponów argumentując to tym, że nie badałam się u ginekologa i jestem dziewicą. Dodał jeszcze, że nie chce na basen więc mam używać podpasek. Moja mama miała złe doświadczenia z tamponami dlatego tata uznał, że patrząc przez pryzmat jej doświadczeń ja również nie mogę ich używać. Tłumaczenia i pokazywanie artykułów na nic się zdały. Ojciec co prawda tamponów mi nie zabrał i nadal mam zamiar ich używać jednak chcę po prostu mu wytłumaczyć, że środki chigieniczne których używam są moją prywatną sferą i on nie ma prawa zakazywać mi używania czegoś w tej kwestii oraz to, że czuje się lepiej w tamponach i są one bezpieczne. Ma ktoś może jakieś rady jak mu to dobrze wytłumaczyć ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kotkaa 83 Napisano Sierpień 24, 2021 O jezu! Ja bym zapytała czy sam chce pochodzić z podpaska w spodniach, najlepiej w upadały. Niech sam spróbuje czy to wygodne. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Sylwia1991 1158 Napisano Sierpień 24, 2021 24 minuty temu, Karolinuss napisał: Cześć. Obecnie mam 15 lat. Zaczynając od początku, od mojego pierwszego okresu ( miałam 13 lat ) nienawidziłam podpasek. Były nie wygodne, widoczne pod ubraniem w dodatku mnie odparzały i często przeciekały. Również czułam się w nich brudna i wydawało mi się, że śmierdzę. Czara goryczy przelała się gdy przeciekłam w szkole w dniu kontroli u pielęgniarki. Wtedy pierwszy raz sięgnęłam po tampony. Nie powiedziałam o tym rodzicom bo po prostu uznałam, że takie rzeczy jak to czy używam tamponów czy podpasek są moją osobistą sprawą. Tamponów zaczęłam używać regularnie. Były dla mnie o niebo lepsze. Przez 2 lata sukcesywnie ukrywałam tampony ( w mojej rodzinie zakorzenione jest używanie podpasek ) i wszytsko było okej. Niestety ostatnio tata szukając czegoś w moich rzeczach ( pomińmy fakt, że robił to bez mojej zgody ) znalazł tampony. Zrobił mi aferę o to, że mu nie powiedziałam i kategorycznie zakazał mi używania tamponów argumentując to tym, że nie badałam się u ginekologa i jestem dziewicą. Dodał jeszcze, że nie chce na basen więc mam używać podpasek. Moja mama miała złe doświadczenia z tamponami dlatego tata uznał, że patrząc przez pryzmat jej doświadczeń ja również nie mogę ich używać. Tłumaczenia i pokazywanie artykułów na nic się zdały. Ojciec co prawda tamponów mi nie zabrał i nadal mam zamiar ich używać jednak chcę po prostu mu wytłumaczyć, że środki chigieniczne których używam są moją prywatną sferą i on nie ma prawa zakazywać mi używania czegoś w tej kwestii oraz to, że czuje się lepiej w tamponach i są one bezpieczne. Ma ktoś może jakieś rady jak mu to dobrze wytłumaczyć ? Olej i nos dalej. Jak nie to zapytaj czy masz stracić cnotę dla comiesięcznej wygody=) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nowka_sztuka123 6 Napisano Sierpień 25, 2021 A jakie złe doświadczenia miała Twoja mama, bo jeśli było to coś co zagrażało jej zdrowiu to nie dziw się, że tata Ci zabrania - martwi się. Może poproś mamę żebyście razem poszły do ginekologa, miesiączkujesz, więc powinnaś już pójść na pierwsze badanie i lekarz najlepiej wytłumaczy co i jak Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach