Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Polecane posty

Ostatnio odwiedziła mnie koleżanka z dzieciakami. Umówiłyśmy się tylko na kawę ale dzieciaki się dobrze bawiły a my się tak rozgadalysmy ze się wszyscy głodni zrobili. Na szybko zrobiłam zwyczajne tosty bo za wiele w lodówce nie było. A co wy robicie kiedy wizyta się przedłuży albo goście wpadną niespodziewanie a w lodówce szalu nie ma? Poza zamawianiem oczywiście 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

W zaleznosci co jest w lodowce. Staram sie zazwyczaj miec jakies zamrozone pierogi lub cos w ten desen. Najlatwiej jest zamowic pizze i luz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja zazwyczaj zamawiam pizzę, to lubi chyba każdy. Dla facetów z boczkiem i kurczakiem, dla dzieci z ananasem, dla Vege z warzywami itp... tutaj łatwo wszystkim dopasować 🙂

Zawsze mam makaron i sos, więc spaghetti jest daniem dostepnym u mnie 24h na dobę. Mrożonki też są super opcją. Ja korzystam też z fixow typu "pomysł na..." itp, lub pesto (makaron, gotowy sos, płatki migdałów, kurczak lub krewetki) 

Czesto robię też fasolkę po bretonosku, bo wszystko jest z puszki, więc tylko wrzucam do garnka 😁 ogólnie uwielbiam produkty w puszkach (najbardziej pomidory) mogę zrobić np szakszukę, żeby była bardziej syta robię ją z ryżem.

Zawsze w lodówce mam 3 rzeczy : gotowe ciasto na pizzę, gotowe ciasto francuskie, placki tortilli. Z tymi prpdukatmi serio nie zginiesz, bo na szybko jesteś w stanie wyczarować z nich spoko przekąskę dla gości. Przepisów na necie z wyżej wymienionymi jest mnóstwo, i wszystko robi się w mniej niż pół godziny. (serio SIĘ robi, bo siedzi sobie samo w piekarniku, i SIĘ piecze). 

Przydatny jest też grill elektryczny, to uważam za cud techniki dla takiego kucharza-amatora jak ja. Wszystko gotowe w 5 min. Często robię np rybę, szparagi, wrapy, nuggetsy, polędwiczki itp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

O, daniem które często u mnie gości to wszelkiego rodzaju makarony, zapomniałam o moim popisowym daniu czyli makaronie ze szpinakiem. Tutaj szpinak mrożony, makaron, smietana, trochę żółtego sera, czosnek. I w 15 min obiad gotowy dla gromady ludzi. 

Dla gości bardziej wykwintych makaron z krewetka i, tak samo czosnek i smietana, pietruszka, pomidory koktajlowe + białe wino daje super smak. 

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie wychodzę z siebie. Jak ktoś wpada bez zapowiedzi na dłużej to na własną odpowiedzialność. W ostateczności pizza lub coś co jest z obiadu. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, DropKick napisał:

Ja zazwyczaj zamawiam pizzę, to lubi chyba każdy. Dla facetów z boczkiem i kurczakiem, dla dzieci z ananasem, dla Vege z warzywami itp... tutaj łatwo wszystkim dopasować 🙂

Zawsze mam makaron i sos, więc spaghetti jest daniem dostepnym u mnie 24h na dobę. Mrożonki też są super opcją. Ja korzystam też z fixow typu "pomysł na..." itp, lub pesto (makaron, gotowy sos, płatki migdałów, kurczak lub krewetki) 

Czesto robię też fasolkę po bretonosku, bo wszystko jest z puszki, więc tylko wrzucam do garnka 😁 ogólnie uwielbiam produkty w puszkach (najbardziej pomidory) mogę zrobić np szakszukę, żeby była bardziej syta robię ją z ryżem.

Zawsze w lodówce mam 3 rzeczy : gotowe ciasto na pizzę, gotowe ciasto francuskie, placki tortilli. Z tymi prpdukatmi serio nie zginiesz, bo na szybko jesteś w stanie wyczarować z nich spoko przekąskę dla gości. Przepisów na necie z wyżej wymienionymi jest mnóstwo, i wszystko robi się w mniej niż pół godziny. (serio SIĘ robi, bo siedzi sobie samo w piekarniku, i SIĘ piecze). 

Przydatny jest też grill elektryczny, to uważam za cud techniki dla takiego kucharza-amatora jak ja. Wszystko gotowe w 5 min. Często robię np rybę, szparagi, wrapy, nuggetsy, polędwiczki itp

 

Jak robisz szakszuke z ryzem? Uwielbiam ja. Co prawda sama wrzucam papryke, cukinie, pomidory,  cebule i na koniec co jasne, jajka ale z ryzem nigdy nie robilam. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, AgsAgsAgs napisał:

Jak robisz szakszuke z ryzem? Uwielbiam ja. Co prawda sama wrzucam papryke, cukinie, pomidory,  cebule i na koniec co jasne, jajka ale z ryzem nigdy nie robilam. 

Stara, to samo tylko więcej pomidorów żeby było rzadsze (bo ryż zagęści) + ryż 😄

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
13 minut temu, DropKick napisał:

Stara, to samo tylko więcej pomidorów żeby było rzadsze (bo ryż zagęści) + ryż 😄

Musze kiedys tak zrobic. Dzieki za podpowiedz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, AgsAgsAgs napisał:

Musze kiedys tak zrobic. Dzieki za podpowiedz.

Wiesz, o ile ty czy ja najemy się pomidorami z jajem i warzywami, tak faceci mogą mieć ciężko. Stąd u mnie ten ryż. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, cashewnut napisał:

Jestem pod wrazeniem,

Notuje kilka pomyslow x

Z tortilli robię np wrapy, quesadille lub taką roladkę którą kroje później jak sushi. 

Z ciasta francuskiego np ciasto z cukinią, feta i pomidorkami koktajlowymi,  roladkę ze szpinakiem którą później kroje jak sushi, takie hmm koszyczki tzn kroje ciasto na kwadraty, smaruje je keczupem, do środka daje farsz np pieczarki, papryka, kurczak, cebulka i rogi kwadratów zaklejam do środka. Za każdym razem oczywiście do piekarnika żeby się upieklo 🙂 broń boże nie jeść na surowo 🙂

Z ciastem od pizzy wiadomo - na wierzch ulubione składniki i do piekarnika, to jest spoko opcja bo po 20min macie wyżerkę. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jezu, kiedyś nawet zawinęłam w ciasto francuskie parówki, i upiekłam, to teść się zachwycał 😄 nie jest zbyt wymagający haha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

O, dawno już nie robiłam, ale to był hit - buritto. To wymaga troszkę więcej czasu niż pozostałe przekąski, ale można się obezrec. Bo tutaj potrzebujemy ugotować ryż, usmazyc kurczaka, pozniej wszystko na patelnie, do tego pomidory z puszki, kukurydza z puszki, fasola z puszki, duuuuuzo przypraw, z patelni na placek tortilli (ja dodatkowo kładę jeszcze plaster sera, bo uwielbiam ciągnący się żółty ser) i zawijamy jak krokiety/gołąbki. Układamy w naczyniu żaroodpornym i do piekarnika. Jak zjesz 2 takie burrito, to ledwo żyjesz. Baaardzo syte. Dobre, jak masz stado facetów do wykarmienia. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedzi. Fajny patent na te 3 rzeczy w lodówce. A makaron że szpinakiem że też na to nie wpadłam. Zawsze mam szpinak w zamrażarce bo to i nas częste danie 

  • Thanks 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
54 minuty temu, DropKick napisał:

Jezu, kiedyś nawet zawinęłam w ciasto francuskie parówki, i upiekłam, to teść się zachwycał 😄 nie jest zbyt wymagający haha

Co ty chcesz od parówek w cieście francuskim? 😄 Ja kiedyś zrobiłam właśnie w takiej sytuacji jak opisuje autorka i okazało się, że był to hit 😄

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
10 minut temu, monika1908 napisał:

Co ty chcesz od parówek w cieście francuskim? 😄 Ja kiedyś zrobiłam właśnie w takiej sytuacji jak opisuje autorka i okazało się, że był to hit 😄

Nooo dla teściów to raczej każda się stara, bo chce wypaść jak najlepiej 🙂 koleżanka ostatnio teściowi na uro zrobiła taki tort na uro że wywaliłam oczy 😳 perfekcyjny, jak z instagrama. A ja tu parówki 😅

 

  • Haha 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×