Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Anonim2022

USG piersi w ciąży

Polecane posty

Witam, mam pytanie. Czy konieczne jest zrobienie USG piersi w ciąży w pierwszym trymestrze. Ciąża druga, nie zagrożona. Mam 25 lat. W pierwszej ciąży nie miałam robionego USG.

38 minut temu, Anonim2022 napisał:

Witam, mam pytanie. Czy konieczne jest zrobienie USG piersi w ciąży w pierwszym trymestrze. Ciąża druga, nie zagrożona. Mam 25 lat. W pierwszej ciąży nie miałam robionego USG.

A dlaczego miałabyś tego USG nie robić?

1 godzinę temu, Foko Loko napisał:

A dlaczego miałabyś tego USG nie robić?

Czytałam trochę na internecie że konieczne jest dopiero po 30 roku życia. No i dlaczego akurat w ciąży zasugerował ginekolog o konieczności zrobienia USG piersi... To mnie zastanawia🧐

Żaden mi nie sugerował, a chyba któryś powinien, bo chodzę prywatnie, więc dodatkowa kasa. Nie miałam jednak takich propozycji. Nie mam nawet w karcie ciąży jako obowiazkowego badania. Ale jak chcesz to zrób, przecież to tylko usg.

15 minut temu, Anonim2022 napisał:

Czytałam trochę na internecie że konieczne jest dopiero po 30 roku życia. No i dlaczego akurat w ciąży zasugerował ginekolog o konieczności zrobienia USG piersi... To mnie zastanawia🧐

Nieprawda, że jest konieczne dopiero po 30 roku życia. Powinno się je robić co roku regularnie przynajmniej od 20tki.

Jak Ci dają skierowanie to idź i zrób, trafiłaś na dobrego lekarza. I to nie ma nic wspólnego z ciążą. Po prostu to usg się powinno zrobić.

1 minutę temu, Foko Loko napisał:

Nieprawda, że jest konieczne dopiero po 30 roku życia. Powinno się je robić co roku regularnie przynajmniej od 20tki.

Jak Ci dają skierowanie to idź i zrób, trafiłaś na dobrego lekarza. I to nie ma nic wspólnego z ciążą. Po prostu to usg się powinno zrobić.

Dziękuję za radę 😊 chyba mam za dużo czasu i doszukuję się problemów tam gdzie ich nie ma 🤦 

Mi mój ginekolog prowadzący zalecił  zrobienie USG piersi profilaktycznie, bo miałam je robione z dwa lata temu. W trakcie ciąży USG i tak nie wyjdzie w 100% dokładne przez powiększone gruczoły i poszerzające się kanaliki mleczne. Jednak lekarz wykonujący USG i tak zauważy jakby się działo w piersiach coś niepokojącego. Foko Loko ma rację, USG piersi powinno się rutynowo robić co roku.