Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Bawidamek z Szczywilka

kącik kulinarny dla leniwych

Polecane posty

Ta tradycyjna kuchnia polska, ktora teraz znamy i tak jest glownie z czasow komuny tak naprawde. 

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Miecz napisał:

Tutaj chodzi o coś innego. Nigdy coś przyrządzone na ziemi polskiej nie będzie smakowało tak jak w oryginale.

Ty widzisz w tym problem, a ja nie widzę. Nie musi smakować jak w oryginale. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
14 minut temu, kiii napisał:

Chciałem z słoikową pisać o słoikach, które do miana celebracji było pisane l,  wręcz stawiane słoiki w centrum wszechświata.

Zapewne już są zrobione i czekają tak samo jak się robiło.

Odczep się Ogór, jesteś uposledzony.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Pokraka napisał:

A jestem przekonana, że nasze składniki są lepsze niż amerykańskie, to tarcie może wyjść tylko na plus.  😁

Nie. To tak nie działa. Nie nazywajmy czegoś wprost. Bigos może powstać tylko u nas, nigdzie więcej. To co powstaje gdzieś tam, jest bigosopodobnym tworem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Maryyyś_/ napisał:

Odczep się Ogór, jesteś uposledzony.

Dała ci parę słoików okey.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Z czasów komuny to jest fasolka po bretońsku, której w Bretanii nie znają😎

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, Pokraka napisał:

Ty widzisz w tym problem, a ja nie widzę. Nie musi smakować jak w oryginale. 

W takim razie nie mówmy, że lubimy kebab, pizzę, makaron, żur i rosół.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Miecz napisał:

Nie. To tak nie działa. Nie nazywajmy czegoś wprost. Bigos może powstać tylko u nas, nigdzie więcej. To co powstaje gdzieś tam, jest bigosopodobnym tworem.

To jest Twoje podejście, ja nie widzę w tym problemu, że to będzie moja fantazja na temat amerykańskiego ciasta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, Miecz napisał:

Z czasów komuny to jest fasolka po bretońsku, której w Bretanii nie znają😎

Ja tą potrawę poznałam w 2009 roku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, parabatai napisał:

Ja tą potrawę poznałam w 2009 roku.

Problem w tym, że w Bretanii jej nie znają.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Pokraka napisał:

To jest Twoje podejście, ja nie widzę w tym problemu, że to będzie moja fantazja na temat amerykańskiego ciasta.

Gotuj jak umiesz, ale nie nazywaj dań. Po prostu jest jak jest.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, Miecz napisał:

Z czasów komuny to jest fasolka po bretońsku, której w Bretanii nie znają😎

Do dziś robią fasolkę po bretońsku w słoikach.

  Otwierasz słoik jak na święto zmarłych w piwnicy jak znalazł.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Miecz napisał:

W takim razie nie mówmy, że lubimy kebab, pizzę, makaron, żur i rosół.

Dlaczego? Bo coś nie jest dokładnie takie?  W USA pewnie w każdym stanie tez jest trochę inne? Pizza w różnych regionach Włoch też jest inna, podobnie kebab.  Nie widzę powodu byś my mieli nie mówić.

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, Miecz napisał:

Problem w tym, że w Bretanii jej nie znają.

A jaki to problem tak konkretnie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, Pokraka napisał:

Dlaczego? Bo coś nie jest dokładnie takie?  W USA pewnie w każdym stanie tez jest trochę inne? Pizza w różnych regionach Włoch też jest inna, podobnie kebab.  Nie widzę powodu byś my mieli nie mówić.

Jasne! Owoce morza wyłowione godzinę temu inaczej smakują niż te zamrożone kwartał temu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, Miecz napisał:

Gotuj jak umiesz, ale nie nazywaj dań. Po prostu jest jak jest.

To po prostu jest jak jest też można nazwać.  Ogólna idea pozostaje taka sama.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, parabatai napisał:

A jaki to problem tak konkretnie?

Żyjemy w świecie iluzji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zaznaczam jak ktoś jest spostrzegawczy popatrzcie na nazwę tematu.

Szkoda ludzie nawet niewiedzą w jakim temacie piszą.

Leniwych wystarczyło słoik otworzyć do tego trzeba mieć ciu ciut  

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Pokraka napisał:

To po prostu jest jak jest też można nazwać.  Ogólna idea pozostaje taka sama.

Nie! Dlatego napisałem wcześniej, że kluski śląskie, modra kapusta i rolady najlepiej smakują na Śląsku Cieszyńskim.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Miecz napisał:

Jasne! Owoce morza wyłowione godzinę temu inaczej smakują niż te zamrożone kwartał temu.

Tak, Twoim zdaniem to oznacza, że mamy nie jeść mrożonek?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, Pokraka napisał:

Tak, Twoim zdaniem to oznacza, że mamy nie jeść mrożonek?

Moim skromnym zdaniem nie uważajmy się za koneserów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
38 minut temu, Pokraka napisał:

Tarta z dyni 😜

Pięknie wygląda tylko dużo roboty z tym, dynie trzeba piec najpierw, tak przeczytałam. Nic nie piekłam nigdy z dynią. Tradycyjne i szybkie wypieki u mnie były / są  jeszcze.  

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, Miecz napisał:

Żyjemy w świecie iluzji.

Życie to jeden wielki matrix, jedna iluzja mniej czy więcej już naprawdę nie robi różnicy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, parabatai napisał:

Życie to jeden wielki matrix, jedna iluzja mniej czy więcej już naprawdę nie robi różnicy.

Ludzie są święcie przekonani do swoich racji, a to już wykracza poza matrix.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, Mar_Gret napisał:

Pięknie wygląda tylko dużo roboty z tym, dynie trzeba piec najpierw, tak przeczytałam. Nic nie piekłam nigdy z dynią. Tradycyjne i szybkie wypieki u mnie były / są  jeszcze.  

W dyni można wódkę nalać jak do arbuza?

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, Miecz napisał:

Nie! Dlatego napisałem wcześniej, że kluski śląskie, modra kapusta i rolady najlepiej smakują na Śląsku Cieszyńskim.

To, że kluski śląskie, modra kapusta i rolady najlepiej smakują na Śląsku Cieszyńskim , nie oznacza, że inni sobie nie mogą robić i jeść gdzie indziej.  Mogą i mogą się nie zgadzać z Mieczem uważając, że gdzie indziej są smaczniejsze. Bo to kwestia subiektywna.

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, Miecz napisał:

Moim skromnym zdaniem nie uważajmy się za koneserów.

A kto się uważa? Ja cały czas powtarzam, że dla mnie nie musi być idealnie. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, Pokraka napisał:

To, że kluski śląskie, modra kapusta i rolady najlepiej smakują na Śląsku Cieszyńskim , nie oznacza, że inni sobie nie mogą robić i jeść gdzie indziej.  Mogą i mogą się nie zgadzać z Mieczem uważając, że gdzie indziej są smaczniejsze. Bo to kwestia subiektywna.

Na tym polega smak prawdziwej kuchni. Jeżeli będziesz kiedykolwiek w USA, to burgery są najlepsze w przydrożnych knajpach Środkowego Zachodu. Mówimy i piszemy o kuchni a nie erzacu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Co więcej, swoim chamskim podniebieniem zapewne nie potrafiłabym odróżnić tych dobrych od tych złych produktów .😏

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Pokraka napisał:

A kto się uważa? Ja cały czas powtarzam, że dla mnie nie musi być idealnie. 

Dlatego wymyśl nazwę dla swoich dań.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×