Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Ewelina1995

Komunia 2025 ile do koperty?

Polecane posty

Tak się już zastanawiam. Przyjęcie komunijne kuzyna będzie w restauracji. Mam zamiar jechać na nie z moim 1,5 rocznym synem,ja weganka,więc nawet nic tam za bardzo nie zjem,jedynie synek trochę zje. Myślałam żeby dać 300zł i czekoladki czy to będzie okej? Czy raczej więcej się daje.

W zależności czy dziecko będzie miało swoje miejsce czy nie. Płaci się za talerzyk, za dziecko zazwyczaj pół kwoty. Dobry zwyczaj to przynajmniej oddać za talerzyk. Ty wiesz ile kosztuje talerzyk w twojej okolicy. To może być ok. 300 zł. Wówczas zakładając, że dziecko nie ma swojego miejsca to taka kwota jest jak najbardziej ok 

Dobry pomysł. Patrzyłam właśnie,że tam za talerzyk mniej niż 200zł,a dzieci do 3 lat za darmo. Więc chyba 300 bedzie okej plus jakiś dodatek czekoladki np. 

Niestety przez te prezenty komunia dziecku kojarzy się z pieniędzmi - których i tak zazwyczaj nie dostanie, a przecież to ważny sakrament.

Możesz zamiast dawać pieniądze kupić różaniec lub coś podobnego i też będzie dobrze.

Różaniec na pewno już będzie miał,bo z tego co pamiętam,to już z kościoła dla wszystkich dzieci się zamawia,myślałam nad jakimś religijnym prezentem zamiast czekoladek i może tak zrobię. Też nie wypada nie dać,bo wiadomo w lokalu też wszystko kosztuje, każdy daje pieniądze czy dobrze czy źle nie będę oceniać,ale tak już jest. Wszystko też trzeba dopasować do dziecka. Widziałam,że są różne fajne gry i rzeczy,ale ten chłopczyk i jego rodzice nie chodzą z tego co wiem nawet do kościoła,do tego cały czas on bardziej na internecie siedzi i też z drugiej strony szkoda coś kupić żeby leżało chwilę na półce,a później pewnie w koszu. Więc też trzeba wszystko dopasować do dziecka. Za pieniędze może kupić sobie co chce. Jeśli chciałbyś coś religijnego,to na pewno rodzice by mu kupili. To jedynak i podejrzewam,że rodzice raczej po komunii coś mu kupią. Wiem,że marzy o jakimś iPhone. 

2 godziny temu, Ewelina1995 napisał:

Też nie wypada nie dać,bo wiadomo w lokalu też wszystko kosztuje, każdy daje pieniądze czy dobrze czy źle nie będę oceniać,ale tak już jest. Wszystko też trzeba dopasować do dziecka. Widziałam,że są różne fajne gry i rzeczy,ale ten chłopczyk i jego rodzice nie chodzą z tego co wiem nawet do kościoła,do tego cały czas on bardziej na internecie siedzi i też z drugiej strony szkoda coś kupić żeby leżało chwilę na półce,a później pewnie w koszu. Więc też trzeba wszystko dopasować do dziecka. Za pieniędze może kupić sobie co chce. Jeśli chciałbyś coś religijnego,to na pewno rodzice by mu kupili. 

Masz rację, tylko moim zdaniem te komunie zmierzają w złym kierunku. Najbardziej ciekawią mnie ludzie którzy w ogóle nie chodzą do kościoła ale wysyłają dziecko do komunii.....

Podsumowując daj te 3 stówy do koperty i będzie ok 🙂

To prawda też tak uważam. Wiadomo jak dziecko i rodzina jest bardzo wierząca,to wtedy można kupić jakiś fajny prezent,który dla dziecka pewnie byłby bardziej ciekawy niż kolejna koperta z pieniędzmi. 

Żadnych prezentów tylko pieniądze.Komunia jest raz w życiu to wypada trochę dać w kopertę.Ja chrześniakowi dałam 1 tys.zl.pomimo tego,że nie pracuję.Miał komunię w tym roku.

Dnia 15.11.2024 o 18:39, Lampka napisał:

Żadnych prezentów tylko pieniądze.Komunia jest raz w życiu to wypada trochę dać w kopertę.Ja chrześniakowi dałam 1 tys.zl.pomimo tego,że nie pracuję.Miał komunię w tym roku.

Mylisz komunie św z urodzinami..... Komunia to nie prezenty i koperty tylko ważny sakrament....

W tym roku byłam na Komuni siostrzenicy z synem i do koperty włożyłam 700zl  z racji że to córka siostry ale nie chrześnica.Chrzesniaka mojego Komunia była 8 lat temu wtedy laptop kupiłam .U nas w rodzinie wszyscy dają podobne kwoty.

Dnia 15.11.2024 o 18:39, Lampka napisał:

Myślę że dałaś w sam raz tym bardziej że nie pracujesz.

Dnia 10.11.2024 o 07:25, Ewelina1995 napisał:

Tak się już zastanawiam. Przyjęcie komunijne kuzyna będzie w restauracji. Mam zamiar jechać na nie z moim 1,5 rocznym synem,ja weganka,więc nawet nic tam za bardzo nie zjem,jedynie synek trochę zje. Myślałam żeby dać 300zł i czekoladki czy to będzie okej? Czy raczej więcej się daje.

Dasz tyle ile możesz na ile cię stać.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować