neone 54 Napisano piątek o 13:23 Widać że szybkie, bo niewielki format kartki i widzę też, że użyłaś chyba kredek - fajnie. Powiem Ci że fajny efekt a mimo, że podobne, każdy z nich się różni. Na zajęciach córka też często korzysta z A5 (mniej pracy, szybszy efekt a wszystko co ma być się mieści i zostaje ujęte w obrazie. Zaleciało taką wiosną za przyczyną tych kolorów... 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 54 Napisano piątek o 13:23 No to miłego. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 189 Napisano piątek o 15:26 2 godziny temu, neone napisał: Tak czytałam wczoraj co nieco o sukulentach, przeglądałam też kaktusiarki, niby te okrągłe są do bonsai ale sadzą z tego co widzę dowolnie i robią mixy : ) Ładna, lubię zielony kolor. Nie tylko owalne bo w formie bardziej kanciastej też... chodzi o to, że musi być odpływ w razie gdyby wody było za duzo i dużo zależy jaka jest masa korzeniowa. Do kaktusów też będzie ok Nie potrzebują wysokich donic. A kolor ładny... są jeszcze ecru i czarne. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 189 Napisano piątek o 15:41 2 godziny temu, neone napisał: Widać że szybkie, bo niewielki format kartki i widzę też, że użyłaś chyba kredek - fajnie. Powiem Ci że fajny efekt a mimo, że podobne, każdy z nich się różni. Na zajęciach córka też często korzysta z A5 (mniej pracy, szybszy efekt a wszystko co ma być się mieści i zostaje ujęte w obrazie. Zaleciało taką wiosną za przyczyną tych kolorów... Dzieki... Zawsze ich używam .) ale kredka kredce nie równa. Niektóre są miękkie, dobrze się rozprowadzają, a inne twarde i trzeba użyć siły... Tu niby te same bo Astra dwa opakowania po 12 kolorów, ale na rysunkach widać roznice... te blade to akurat kredki akwarelowe które nie dość że nie są aż tak dobrze napigmentowane to na dodatek pod wpływem wody też niekoniecznie chcą się rozpuszczać... słabe jak na tę markę. Tak ten format jest wystarczający... łatwiej utrzymać systematyczność. : ) Jeśli chodzi o kolory to mają one coś wspólnego z czakrami... tak chyba można je czytać... w tym temacie raczej powinny dominować: brąz, czerwień, pomarańcz, żółty, ale babeczka mówiła, że pełna dowolność no to ok : ) W neurografice nie używa się srebra, ani złota... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 189 Napisano piątek o 15:47 A nawet coś znalazłam : ) "Kolory w neurografice służą do transformacji emocji, harmonizacji umysłu i intuicyjnego wyrażania stanów wewnętrznych. Ciepłe barwy (żółty, czerwony) dodają energii i pasji, natomiast chłodne (niebieski, zielony) przynoszą ukojenie, spokój i kreatywność. Proces nakładania koloru (archetypizacja) pozwala zintegrować rysunek i przetworzyć emocje, łącząc barwy z żywiołami. Znaczenie poszczególnych kolorów w neurografice: Czerwony: Pasja, ogień, energia, miłość, intensywne emocje. Żółty: Radość, optymizm, ciepło, stabilność, integracja. Niebieski: Mądrość, spokój, intuicja, zaufanie, woda. Zielony: Natura, rozwój, kreatywność, równowaga. Pomarańczowy: Entuzjazm, ciepło, przyjaźń. Fioletowy: Kreatywność, tajemnica, duchowość. Brązowy/Beżowy: Ziemia, stabilność, równowaga. Metal/Szary/Biały: Struktura, klarowność, siła woli. Kluczowe zasady pracy z kolorem: Intuicja: Wybieraj kolory, które intuicyjnie czujesz w danym momencie, zamiast trzymać się sztywnych schematów. Archetypizacja: Etap dodawania koloru, w którym scalamy małe komórki w większe obszary, co symbolizuje jednoczenie energii i harmonizację. Transformacja: Przejście od złości (czerwień) do spokoju (niebieski/zieleń) poprzez odpowiednie mieszanie barw na rysunku. Intencja: Kolorowanie z konkretnym celem (np. rozwiązanie problemu) wzmacnia terapeutyczny efekt procesu. W neurografice kolory powinny wychodzić poza granice wyznaczone liniami, integrując się ze sobą i tworząc spójną całość. " Jeśli chodzi o to wychodzenie poza granice to nie wiem, większość osób powtarza, że trzeba pilnować by choć trzy komórki sąsiadujące ze sobą były pomalowane tym samym kolorem... niektórzy wychodzą, a niektórzy nie. : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 189 Napisano piątek o 15:51 "Różowy kolor w neurografice, podobnie jak w psychologii barw, jest utożsamiany z delikatnością, miłością (w szczególności bezwarunkową), troską i uzdrowieniem. Stosuje się go w celu wprowadzenia do rysunku (i podświadomości) spokoju, ciepła oraz poczucia bezpieczeństwa. Oto główne znaczenia koloru różowego w kontekście neurografiki: Pielęgnacja i miłość własna: Różowy pomaga w rozwijaniu współczucia, empatii oraz miłości do samego siebie, co jest ważne przy pracy nad poczuciem własnej wartości. Łagodzenie emocji: W procesie neurografiki róż może być używany do wyciszenia silnych emocji, takich jak złość czy irytacja, zamieniając je na delikatniejsze odczucia. Uzdrowienie i regeneracja: Symbolizuje energię, która wspomaga regenerację emocjonalną i przywraca poczucie komfortu. Pozytywna transformacja: Użycie różu często przynosi inspirację i radość, pomagając przeprogramować myślenie na bardziej optymistyczne. Jak stosować różowy w neurografice? W neurografice kolory często łączy się w większe plamy (tzw. neuro-kolor), łącząc sąsiednie komórki, aby zintegrować znaczenia. Różowy jest doskonały do wprowadzania harmonii, gdy rysunek staje się zbyt "ciężki" lub agresywny (np. przy nadmiarze czerwieni)" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 189 Napisano piątek o 16:12 Z czatem można sobie te prace przeanalizować : ) podając temat i pisząc na jakie silne punkty powinien zwrócić uwagę... : ) ciekawie interpretuje. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 54 Napisano piątek o 17:23 1 godzinę temu, yeya napisał: Nie tylko owalne bo w formie bardziej kanciastej też... chodzi o to, że musi być odpływ w razie gdyby wody było za duzo i dużo zależy jaka jest masa korzeniowa. Do kaktusów też będzie ok Nie potrzebują wysokich donic. A kolor ładny... są jeszcze ecru i czarne. Już wczoraj pierwsze strony pochłonęłam w całości, a zaczęłam właśnie od sukulentów, zwracałam w tekście uwagę na to, które się nadają tylko na parapet (w pobliżu okien) a które potrzebują mnie światła (np. na szafce rtv pod telewizorem) Plan już w głowie ułożony : ) jeszcze tylko zrealizować ; ) no i oczywiście must have ładne doniczki - więc internet poszedł w ruch : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 54 Napisano piątek o 17:34 1 godzinę temu, yeya napisał: Dzieki... Zawsze ich używam .) ale kredka kredce nie równa. Niektóre są miękkie, dobrze się rozprowadzają, a inne twarde i trzeba użyć siły... Tu niby te same bo Astra dwa opakowania po 12 kolorów, ale na rysunkach widać roznice... te blade to akurat kredki akwarelowe które nie dość że nie są aż tak dobrze napigmentowane to na dodatek pod wpływem wody też niekoniecznie chcą się rozpuszczać... słabe jak na tę markę. Tak ten format jest wystarczający... łatwiej utrzymać systematyczność. : ) Jeśli chodzi o kolory to mają one coś wspólnego z czakrami... tak chyba można je czytać... w tym temacie raczej powinny dominować: brąz, czerwień, pomarańcz, żółty, ale babeczka mówiła, że pełna dowolność no to ok : ) W neurografice nie używa się srebra, ani złota... Na kreskach niestety aż tak się nie znam, ale miło poczytać. Czakry to mi się z kolei kojarzą z różnego rodzaju chorobami, dolegliwościami i niewyrażonymi emocjami... Czerwony - czakra korzenia - podstawa kręgosłupa Pomarańczowy - czakra sakralna - dolna część brzucha poniżej pępka Żółty - czakra splotu słonecznego - pomiędzy pępkiem a mostkiem Zielony - serca - środek klatki piersiowej Niebieski - gardła Indygo - między brwiami Fioletowy - czubek głowy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 54 Napisano piątek o 17:37 Różowy kolor jest taki ciepły i delikatny, po prostu fajny - kojarzy mi się z płatkami róż. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 54 Napisano piątek o 17:41 Jedyne czego nie rozumiem z tymi kolorami w neurografice to tego znaczenia powiązania z czakrami, czy to coś oznacza odnośnie ciała człowieka i jego emocji? Np. wyszedł mi pomarańczowy w neurografice, tzn. takiego nieświadomie koloru użyłam, to oznacza czakrę sakralną i jakieś nieprzerobione problemy z nią związane? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 189 Napisano piątek o 18:13 49 minut temu, neone napisał: Już wczoraj pierwsze strony pochłonęłam w całości, a zaczęłam właśnie od sukulentów, zwracałam w tekście uwagę na to, które się nadają tylko na parapet (w pobliżu okien) a które potrzebują mnie światła (np. na szafce rtv pod telewizorem) Plan już w głowie ułożony : ) jeszcze tylko zrealizować ; ) no i oczywiście must have ładne doniczki - więc internet poszedł w ruch : ) Jakieś konkretne już masz na myśli? : ) sukulenty to dobry wybór, lepiej znoszą przesuszenie... No i ładne też są : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 189 Napisano piątek o 18:18 39 minut temu, neone napisał: Na kreskach niestety aż tak się nie znam, ale miło poczytać. Czakry to mi się z kolei kojarzą z różnego rodzaju chorobami, dolegliwościami i niewyrażonymi emocjami... Czerwony - czakra korzenia - podstawa kręgosłupa Pomarańczowy - czakra sakralna - dolna część brzucha poniżej pępka Żółty - czakra splotu słonecznego - pomiędzy pępkiem a mostkiem Zielony - serca - środek klatki piersiowej Niebieski - gardła Indygo - między brwiami Fioletowy - czubek głowy Te kreski są bardzo ważne w tej metodzie tworzą sieci nowych połączeń : ) Czakry to takie centra energetyczne, ale tu chyba po prostu chodziło o znaczenie kolorów tego jak są czytane... Ale sprawdzę : ) Szczegóły to podają na certyfikowanych kursach gdzie sam kolor to jeden z poziomow... pamiętam, że jest jeszcze kompozycja i kilka innych... na tych darmowych materiałach to trzeba słuchać i wyłapywać smaczki : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 189 Napisano piątek o 18:19 Tak to wyjaśnia "Wpraktyce neurografiki kolory często są łączone z systemem czakr, ale warto wiedzieć, że to bardziej symboliczne i intuicyjne powiązanie niż coś potwierdzonego naukowo. Skąd to się bierze? Neurografika została stworzona przez Pavel Piskarev jako metoda pracy z podświadomością poprzez rysunek. W jej podstawowej metodologii kolor nie ma „sztywno przypisanych” znaczeń — jest narzędziem emocjonalnym i symbolicznym. Natomiast wiele osób łączy ją z energetyką i systemem czakr wywodzącym się z tradycji hinduistycznej i jogicznej. Typowe powiązanie kolorów z czakrami Czerwień – czakra podstawy (Muladhara) bezpieczeństwo, stabilność, pieniądze, ciało 🟠 Pomarańczowy – czakra sakralna (Swadhisthana) relacje, seksualność, kreatywność 🟡 Żółty – czakra splotu słonecznego (Manipura) sprawczość, pewność siebie, wola 🟢 Zielony – czakra serca (Anahata) miłość, relacje, współczucie Niebieski – czakra gardła (Vishuddha) komunikacja, wyrażanie siebie 🟣 Granat / indygo – czakra trzeciego oka (Ajna) intuicja, wgląd Fiolet / biel – czakra korony (Sahasrara) duchowość, połączenie z wyższym" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 189 Napisano piątek o 18:24 39 minut temu, neone napisał: Jedyne czego nie rozumiem z tymi kolorami w neurografice to tego znaczenia powiązania z czakrami, czy to coś oznacza odnośnie ciała człowieka i jego emocji? Np. wyszedł mi pomarańczowy w neurografice, tzn. takiego nieświadomie koloru użyłam, to oznacza czakrę sakralną i jakieś nieprzerobione problemy z nią związane? Nie wiem : ) nie zastanawiam się nad tym... w trakcie rysowania nakładam kolory tam gdzie chce oczywiście można się sugerować znaczeniem jakiegoś koloru dając go gdzieś więcej... ale takich rzeczy to raczej ode mnie się nie dowiesz... : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 189 Napisano piątek o 18:27 (edytowany) Najpierw piszesz temat, wypisujesz wyrazy jakie przychodzą nam do głowy w ciągu 2 minut najlepiej jakby ich było minimum 20 a później pracuje się z danym algorytmem rysując... po narysowaniu (najczęściej) piszesz temat 2 i to samo... patrzysz co wyjdzie tym razem to nic magicznego... Ten sam temat można wielokrotnie rysować. Tylko raz rysowałam mandale rodu. Chyba ją kiedyś pokazałam, ale top był grubszy temat i ponoć nie trzeba powtarzać. Trochę z nią schodzi. Edytowano piątek o 18:30 przez yeya Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 189 Napisano piątek o 18:31 (edytowany) Ta metoda jest dobra dla osób które wyrażają się poprzez obraz, jak ktoś woli słowo i pisanie to może pisać dzienniki. Jest pewnie wiele ciekawych metod... Edytowano piątek o 18:32 przez yeya Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 54 Napisano piątek o 18:36 17 minut temu, yeya napisał: Jakieś konkretne już masz na myśli? : ) sukulenty to dobry wybór, lepiej znoszą przesuszenie... No i ładne też są : ) Tak, jatrofa podagriowata : ) nie jest chyba dostępna tak zwyczajnie, trzeba zamawiać, widziałam że mają w OBI w mieście obok. Pasowałaby mi w to miejsce w które chciałam ją dać, bo nie wymaga wielkiego nasłonecznienia : ) pasowałby mi też kaktus zygzak, ale on podobno świetnie wygląda w wiszącej makramie a ja jeszcze nie mam na to w głowie koncepcji (też nie wymaga naslonecznienia, chociaż jest w stanie je znieść : )) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 54 Napisano piątek o 18:38 19 minut temu, yeya napisał: Te kreski są bardzo ważne w tej metodzie tworzą sieci nowych połączeń : ) Czakry to takie centra energetyczne, ale tu chyba po prostu chodziło o znaczenie kolorów tego jak są czytane... Ale sprawdzę : ) Szczegóły to podają na certyfikowanych kursach gdzie sam kolor to jeden z poziomow... pamiętam, że jest jeszcze kompozycja i kilka innych... na tych darmowych materiałach to trzeba słuchać i wyłapywać smaczki : ) Tak, kursy. Wiadomo, że nie będą niczego zdradzać jeśli jest to tym bardziej w modzie teraz. Ale też zagłębienie tematu wymaga odpowiedniego szkolenia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 54 Napisano piątek o 18:40 6 minut temu, yeya napisał: Ta metoda jest dobra dla osób które wyrażają się poprzez obraz, jak ktoś woli słowo i pisanie to może pisać dzienniki. Jest pewnie wiele ciekawych metod... Ja chyba (moja pociecha również) wyrażamy się przez pisanie, słowo, dzienniki, pamiętniki, książki (?), wiersze : ) a ten obraz to u nas takie uzupełnienie tylko. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 54 Napisano piątek o 18:49 Oczywiście mam jeszcze w planach inne kwiatki, ale na razie szukam w głowie miejsca dla nich : ) Tak informacyjnie, przyszła mi jeszcze książka o ogrodach i tarasach. Dopiero przeglądam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
WywaloneJåjaBoże 73 Napisano piątek o 18:51 Ciekawy temat na kafe xD niemożliwe Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 189 Napisano piątek o 19:01 25 minut temu, neone napisał: Tak, jatrofa podagriowata : ) nie jest chyba dostępna tak zwyczajnie, trzeba zamawiać, widziałam że mają w OBI w mieście obok. Pasowałaby mi w to miejsce w które chciałam ją dać, bo nie wymaga wielkiego nasłonecznienia : ) pasowałby mi też kaktus zygzak, ale on podobno świetnie wygląda w wiszącej makramie a ja jeszcze nie mam na to w głowie koncepcji (też nie wymaga naslonecznienia, chociaż jest w stanie je znieść : )) Sama nazwa nic mi nie mówiła, ale mam coś... czekam teraz na roślinkę zamówiona u nich (pewnie po niedzieli wyślą bo pogoda bardziej sprzyjająca) ale : ) widziałam u nich coś takiego : ) https://loveplants.pl/pl/p/Jatropha-Podgorica/1504 Lubię ten sklep, mają konto na YT Kaktus zygzak też fajny... nawet chciałam zamówić, ale zmieniłam zdanie. Bardzo ładna roślina : ) 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 189 Napisano piątek o 19:06 25 minut temu, neone napisał: Tak, kursy. Wiadomo, że nie będą niczego zdradzać jeśli jest to tym bardziej w modzie teraz. Ale też zagłębienie tematu wymaga odpowiedniego szkolenia. Teraz jest tego coraz więcej, ale robiłam sobie ten podstawowy poziom i było tam zastrzeżenie... umowa, że zobowiązuje się do nieprzekazywania tego dalej. : ) takie metody stosują... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 189 Napisano piątek o 19:07 26 minut temu, neone napisał: Ja chyba (moja pociecha również) wyrażamy się przez pisanie, słowo, dzienniki, pamiętniki, książki (?), wiersze : ) a ten obraz to u nas takie uzupełnienie tylko. Czyli lepsze będą te pamiętniki : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 189 Napisano piątek o 19:08 17 minut temu, neone napisał: Oczywiście mam jeszcze w planach inne kwiatki, ale na razie szukam w głowie miejsca dla nich : ) Tak informacyjnie, przyszła mi jeszcze książka o ogrodach i tarasach. Dopiero przeglądam. Upsi jak tak to jednak trzeba selekcjonować roślinki biorąc tylko te które faktycznie chcesz mieć i Ci pasują... Oki : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 189 Napisano piątek o 19:09 (edytowany) 18 minut temu, WywaloneJåjaBoże napisał: Ciekawy temat na kafe xD niemożliwe Chyba nikt nie zauważył bo jeszcze wisi : ) tylko cichutko : ) Edytowano piątek o 19:09 przez yeya Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
yeya 189 Napisano piątek o 19:10 Uciekam, na serial... : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
neone 54 Napisano piątek o 19:12 19 minut temu, WywaloneJåjaBoże napisał: Ciekawy temat na kafe xD niemożliwe Nom prawie jak serial brazylijski : ) a tak serio to z tą kobietą nie da się nudzić - mam na myśli uzytkowniczkę yeya i jej wszechstronne zainteresowania 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
WywaloneJåjaBoże 73 Napisano piątek o 19:24 11 minut temu, neone napisał: Nom prawie jak serial brazylijski : ) a tak serio to z tą kobietą nie da się nudzić - mam na myśli uzytkowniczkę yeya i jej wszechstronne zainteresowania To prawda. Mara to jedyna stała w necie xD 2 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach