Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
_Gretta

Sezon na bób

Polecane posty

🙂

Nastraszyliście mnie że koniec sezonu.

Sezon jest praktycznie do końca sierpnia. Dzisiaj kupiłam, jutro będę gotować.  

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja już trochę podjadlem. Nie wiem czy w sierpniu dostaniesz bob w sklepie, a co dopiero na koniec miesiąca.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, Malowany napisał:

Ja już trochę podjadlem. Nie wiem czy w sierpniu dostaniesz bob w sklepie, a co dopiero na koniec miesiąca.

Do końca lipca chociaż jeszcze ze dwa razu kupię.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, _Gretta napisał:

Do końca lipca chociaż jeszcze ze dwa razu kupię.

To na pewno 😉 ja teraz mam chrapkę na kukurydzę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nigdy tego nie jadłam. 

Ale obecnie u mnie króluje sałata zielona, papryka, rzodkiewka, pomidory, ogórki i cukinia. Kanapka musi być z czymś zielonym cały rok. 

Uwielbiam też leczo. Kiedyś bawiłam się w paprykę czerwoną nadziewaną ale dawno nie robiłam. 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Na straganach można popytać do kiedy będzie dostępny... i na robaczywki trzeba ponoć uważać, siostra lubi i zdarzyło jej się, że musiała cały worek wywalić bo bób był robaczywy... a wcześniej to jakieś pojedyńcze się trafiały. Chyba w tym dojrzałym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

E tam bób. Kurki i jagody już lepiej zjeść.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, Onaaaa napisał:

E tam bób. Kurki i jagody już lepiej zjeść.

Porzeczki czarne podjadałam ostatnio. Bób też dobry.Masło na patelnię, ząbek czosnku i na to ugotowany bób. Pychotka 🙂 Sam też dobry do podgryzania.  

22 minuty temu, Malowany napisał:

To na pewno 😉 ja teraz mam chrapkę na kukurydzę

Nie jadłam nigdy kukurydzy. Jak to się przyrządza? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Agrestoporzeczka jest pyszna... : ) jak ktoś ją ma to pewnie mu teraz dojrzewa podobnie jak czarna porzeczka.

Dobranoc 

Edytowano przez marawstala

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
13 minut temu, marawstala napisał:

Na straganach można popytać do kiedy będzie dostępny... i na robaczywki trzeba ponoć uważać, siostra lubi i zdarzyło jej się, że musiała cały worek wywalić bo bób był robaczywy... a wcześniej to jakieś pojedyncze się trafiały. Chyba w tym dojrzałym.

gratisowe białko i jeszcze narzeka 😄

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
9 minut temu, _Gretta napisał:

Porzeczki czarne podjadałam ostatnio. Bób też dobry.Masło na patelnię, ząbek czosnku i na to ugotowany bób. Pychotka 🙂 Sam też dobry do podgryzania.  

Nie jadłam nigdy kukurydzy. Jak to się przyrządza? 

Porzeczki mam w ogrodzie i czarne i czerwone. Dobre sa choć czerwone bardziej lubie. Fasolkę szparagowa też pyszna.

Kukurydza to moje ulibiona przekąska.  Gotujesz w osolonej wodzie. Wycuagasz, masło na nią i sól i jesz.

Edytowano przez Onaaaa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, WychodzeNaChwile napisał:

gotujesz

Ale te kolby? Czy jakaś na wagę kukurydza jest?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, Onaaaa napisał:

Kukurydza to moje ulibiona przekąska.  Gotujesz w osolonej wodzie. Wycuagasz, masło na nią i sól i jesz.

Z puszki mi nie smakuje, tylko do jakiejś sałatki. 

Edytowano przez _Gretta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, _Gretta napisał:

Ale te kolby? Czy jakaś na wagę kukurydza jest?

całe kolby 😄 

nie taką z puszki 😉 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, WychodzeNaChwile napisał:

całe kolby 😄 

nie taką z puszki 😉 

Nie jadłam dlatego że z puszki mi nie pasuje. 

 

5 minut temu, Onaaaa napisał:

Kukurydza to moje ulibiona przekąska.  Gotujesz w osolonej wodzie. Wycuagasz, masło na nią i sól i jesz. 

 Może taka gotowana jest lepsza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, _Gretta napisał:

Z puszki mi nie smakuje, tylko do jakiejś sałatki. 

Kolby gotujesz w wodzie bez soli, po ugotowaniu polewasz rozpuszczonym masłem z solą, pycha. Ale z kukurydza jak z bobem, stare są niedobre.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, _Gretta napisał:

Nie jadłam dlatego że z puszki mi nie pasuje. 

 

 Może taka gotowana jest lepsza.

Gotowana o wiele lepsza ale ja też lubie i z puszki do tortilli czy sos meksykański do makaronu, do sałatki czy pizzy.

Edytowano przez Onaaaa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
4 godziny temu, _Gretta napisał:

Porzeczki czarne podjadałam ostatnio. Bób też dobry.Masło na patelnię, ząbek czosnku i na to ugotowany bób. Pychotka 🙂 Sam też dobry do podgryzania.  

Nie jadłam nigdy kukurydzy. Jak to się przyrządza? 

Serio?😄 Gotujesz i ja posypuję później solą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, Malowany napisał:

Serio?😄 Gotujesz i ja posypuję później solą.

Nie dziw się. Temat bobu jest tu  ostatnio popularny, a ja nigdy nie jadłam. Podpytałam swojego małorolnego ze wsi czy jadł za dziecka, czy smaczne. Kupił mi, ugotował, spróbowałam i o kluskach z bobu już pisać nie będę 😁

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
5 godzin temu, salix napisał:

Kolby gotujesz w wodzie bez soli

To jest bardzo ważna zasada. 

Nie wiedziałam tego, posoliłam wodę, wrzuciłam kolby i gotowałam godzinę żeby miękka była 🤣 Zrobiła się twarda i ohydna.

Teraz już wiem. Solić dopiero na talerzu, gotować górą 15 minut i przed gotowaniem zdjąć zielone liście  i włoski 🤭

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
6 godzin temu, niemaszuprawnień napisał:

 

 Kiedyś bawiłam się w paprykę czerwoną nadziewaną ale dawno nie robiłam. 

 

Robię czasem farsz jak do gołąbków i faszeruję nim te żółte stożkowe papryczki. One są tańsze i chyba się pojawią w sklepach  za miesiąc? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
8 godzin temu, Onaaaa napisał:

E tam bób. Kurki i jagody już lepiej zjeść.

Chodzisz grzybki zbierać, masz dobre lasy rosną? Coś uzbierałaś?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
8 godzin temu, WychodzeNaChwile napisał:

gratisowe białko i jeszcze narzeka 😄

A w czereśniach (debowkach) jeszcze więcej ich jest... wielka szkoda.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×