Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
oubli

Do Pokraki

Polecane posty

Czytałam Twoje odpowiedzi, ale chyba zbyt długo zbierałam się z własną, a w tym czasie mój temat zdążył trafić na wysypisko.

Już wiem, co tak bardo drażni mnie w książkach typu wspomnienia przeze mnie:  "Wczoraj byłaś zła na zielono". To, że autorowi wydaje się, że jego wnętrze, doznania, punkt widzenia, są  niezwykle unikatowe i godne uwagi, a każde zdanie ( w uproszczeniu) zaczyna się od "ja". Jest w tym jakaś megalomania, której nie cierpię. 

Czytałam "Ten się śmieje, kto..." I jak dla mnie o dwa nieba lepsza od tej, na którą ja bezmyślnie roztrwoniłam kasę. 

Może są jeszcze jakieś nagrody literackie, które mają wartość. Może Nagroda Bookera? Czasem lubię zajrzeć do rankingów, np najlepsze książki New York Times'a. Trafiają się perełki, chociaż przeplatane szmirami. 

Kiedyś Nike, czy Paszporty Polityki, były niemal jednoznaczne z gwarancją dobrej literatury. Dziś to kupa na patyku, owinięta w złotko, a w środku abstrakcyjne bohomazy. 

9 godzin temu, oubli napisał:

Może są jeszcze jakieś nagrody literackie, które mają wartość. Może Nagroda Bookera? Czasem lubię zajrzeć do rankingów, np najlepsze książki New York Times'a. Trafiają się perełki, chociaż przeplatane szmirami. 

Kiedyś Nike, czy Paszporty Polityki, były niemal jednoznaczne z gwarancją dobrej literatury. Dziś to kupa na patyku, owinięta w złotko, a w środku abstrakcyjne bohomazy. 

Też nam takie wrazenie. Tylko się zastanawiam czy to fakt czy obiektywny, czy mi odpala się narzekanie starej baby na koniec czasów. Trzeba by zapytać kogoś z młodego pokolenia ale oni nie czytają. Tzn moi czytają ale rzeczy z naszej biblioteczki, albo mojego rodzestwa czyli też gust starego pokolenia. 🤷‍♀️

Może ci mający chore dziecko bardziej się wczuja bo w książkach też chodzi o to, żeby pozwoliły oderwać się od przyziemnej rzeczywistości, mogą też inspirować i dawać nadzieję, nie tylko pouczać i umartwiać 😴trudno, hedonizm...

2 minuty temu, Kocopoł napisał:

Może ci mający chore dziecko bardziej się wczuja bo w książkach też chodzi o to, żeby pozwoliły oderwać się od przyziemnej rzeczywistości, mogą też inspirować i dawać nadzieję, nie tylko pouczać i umartwiać 😴trudno, hedonizm...

Może umierający pod respiratorem wczują się jeszcze bardziej bo w książkach też chodzi o to, żeby pozwoliły oderwać się od przyziemnej rzeczywistości, mogą też inspirować i dawać nadzieję, nie tylko pouczać i umartwiać 😴trudno, hedonizm...

13 minut temu, carewicz rzeczywistości napisał:

Może umierający pod respiratorem wczują się jeszcze bardziej bo w książkach też chodzi o to, żeby pozwoliły oderwać się od przyziemnej rzeczywistości, mogą też inspirować i dawać nadzieję, nie tylko pouczać i umartwiać 😴trudno, hedonizm...

Chore dziedzko też woli coś innego, tu rodzice chcieli się wygadać w książce dla podobnych masochistów albo bohaterów i tyle...

22 minuty temu, Kocopoł napisał:

Czytają tylko ludzie w tragicznej sytuacji życiowej? Ciekawe spojrzenie, osobiście wątpię. 😉

28 minut temu, Kocopoł napisał:

Czytają tylko ludzie w tragicznej sytuacji życiowej? Ciekawe spojrzenie, osobiście wątpię. 😉

Ps. Nie odnoszę się do książki  "Wczoraj byłaś zła na zielono". Bo nie czytałam i nie gustuje w takiej literaturze. 

36 minut temu, Pokraka napisał:

Też nam takie wrazenie. Tylko się zastanawiam czy to fakt czy obiektywny, czy mi odpala się narzekanie starej baby na koniec czasów. Trzeba by zapytać kogoś z młodego pokolenia ale oni nie czytają. Tzn moi czytają ale rzeczy z naszej biblioteczki, albo mojego rodzestwa czyli też gust starego pokolenia. 🤷‍♀️

Nie wykluczam narzekania starej baby ale pewnie bardziej chodzi o to, że ocierałaś się o rożne pozycje literackie i przez to człowiek jednak się wyrabia oraz wzrastają jego oczekiwania. Do niektórych lektur trzeba też dorosnąć. Inaczej odbierasz coś mając lat 18 a zupełnie inaczej 20 lat później. Przynajmniej ja tak mam, choć rzadko wracam do książek. BArdzo nawet rzadko. Czytam, zamykam i to jest koniec obcowania z lekturą. Czytam dla samej przyjemności czytania. Nie do końca liczy się, co opowiada ale jak to jest napisane.

1 minutę temu, murb napisał:

Nie wykluczam narzekania starej baby ale pewnie bardziej chodzi o to, że ocierałaś się o rożne pozycje literackie i przez to człowiek jednak się wyrabia oraz wzrastają jego oczekiwania. Do niektórych lektur trzeba też dorosnąć. Inaczej odbierasz coś mając lat 18 a zupełnie inaczej 20 lat później. Przynajmniej ja tak mam, choć rzadko wracam do książek. BArdzo nawet rzadko. Czytam, zamykam i to jest koniec obcowania z lekturą. Czytam dla samej przyjemności czytania. Nie do końca liczy się, co opowiada ale jak to jest napisane.

Tak 😊 też nie czytam dwa razy. Jednak z oczywistych powodów wracam teraz do lektur szkolnych i powiem, że inaczej teraz na nie patrzę 😉

4 minuty temu, Pokraka napisał:

Tak 😊 też nie czytam dwa razy. Jednak z oczywistych powodów wracam teraz do lektur szkolnych i powiem, że inaczej teraz na nie patrzę 😉

Też tak mam z lekturami szkolnymi. Chociaż niektórych nie tknę drugi raz chyba, że będę za to płacili. Za Orzeszkową musieliby mi dużo zapłaci.

Edytowano przez murb

5 minut temu, murb napisał:

Też tak mam z lekturami szkolnymi. Chociaż niektórych nie tknę drugi raz chyba, że będę za to płacili. Za Orzeszkową musieliby mi dużo zapłaci.

Mi też, "Nad Niemnem" to taki rolnik szuka żony i straszne nudy. Za Dostojewskiego też musiałaby być gruba kasa. 😏

2 minuty temu, carewicz rzeczywistości napisał:

Co kto lubi.

Zgadzam się, są różne dewiacje 😉

14 minut temu, Pokraka napisał:

Mi też, "Nad Niemnem" to taki rolnik szuka żony i straszne nudy. Za Dostojewskiego też musiałaby być gruba kasa. 😏

Żeromski też nie znajdzie się na liście lektur powtórnych. I Sienkiewicz. 

W sumie z takich klasycznych klasyków to tylko Prus jest dla mnie do ponownego przyjęcia. 

12 minut temu, Pokraka napisał:

Zgadzam się, są różne dewiacje 😉

Ja byłam na przykład wniebowzięta czytając "Księgi Jakubowe" Tokarczuk chociaż przez 3/4 książki nie wiedziałam o co chodzi. 

6 minut temu, murb napisał:

Żeromski też nie znajdzie się na liście lektur powtórnych. I Sienkiewicz. 

W sumie z takich klasycznych klasyków to tylko Prus jest dla mnie do ponownego przyjęcia. 

Tak! 

Dodatkowo Bułhakow " Mistrz i Małgorzata" Orwell "Rok 1984" i "Folwark zwierzęcy" Grudziński "Inny świat" 

Edytowano przez Pokraka

4 minuty temu, murb napisał:

Ja byłam na przykład wniebowzięta czytając "Księgi Jakubowe" Tokarczuk chociaż przez 3/4 książki nie wiedziałam o co chodzi. 

Tokarczuk czytałam tylko "Prowadź swój pług przez kości umarłych" i się nie zachwyciłam.

Tokarczuk czytałam tylko "Prowadź swój pług przez kości umarłych" i się nie zachwyciłam.

Ja czytałam kilka. Są trudne ale językowo byłam oszołomiona. Chociaż wolę czytać współczesnych chłopaków. Tak mi jakoś bardziej odpowiadają. 

6 minut temu, murb napisał:

Ja czytałam kilka. Są trudne ale językowo byłam oszołomiona. Chociaż wolę czytać współczesnych chłopaków. Tak mi jakoś bardziej odpowiadają. 

Wczoraj właśnie "liznęłam" kilka kartek 

"Ości" Karpowicza. 

Czytałaś? Wydaje się być ciekawie napisana. Chyba warto dojść do ostatniej strony 🤔

22 minuty temu, murb napisał:

12 minut temu, Baba napisał:

"Ości" Karpowicza. 

Czytałaś? Wydaje się być ciekawie napisana. Chyba warto dojść do ostatniej strony 🤔

Która z was świeciła twarzą aż do incydentu ze smokiem, bo mi się mylicie węglolaki

14 minut temu, Baba napisał:

"Ości" Karpowicza. 

Nie czytałam. Nie znam pana ale wpisuję na listę. 

1 minutę temu, 0a2eee4 napisał:

Która z was świeciła twarzą aż do incydentu ze smokiem, bo mi się mylicie węglolaki

Ja jestem od incydentu ze wzbijaniem na priva.

1 godzinę temu, Kocopoł napisał:

Chore dziedzko też woli coś innego, tu rodzice chcieli się wygadać w książce dla podobnych masochistów albo bohaterów i tyle...

Totalnie 3 osoby znam o twojej figurze xD zawsze razem, z mafią lub bez 

19 minut temu, Baba napisał:

"Ości" Karpowicza. 

Karpowicza to Balladyny i romanse przeczytaj i Sońkę. 😉

Edytowano przez Pokraka

Przed chwilą, murb napisał:

Ja jestem od incydentu ze wzbijaniem na priva.

moim zdaniem to ty... Elcia wszystkie zdjęcia sobie z kafe zapisuje, prawdopodobnie siedzi tutaj 24/7

nie ma pojęcia, że wśród tych wszystkich nimfetek jest FSB

27 minut temu, murb napisał:

No cóż. 

Będę uciekać mam pracę. 

1 minutę temu, Pokraka napisał:

Karpowicza to Balladyny i romanse przeczytaj i Sońkę. 😉

Straż graniczna > polucja, sorry

1 minutę temu, 0a2eee4 napisał:

moim zdaniem to ty... Elcia wszystkie zdjęcia sobie z kafe zapisuje, prawdopodobnie siedzi tutaj 24/7

Robiejaklubie nie miała takiej finezji jak brum.

No cóż. 

Będę uciekać mam pracę. 

Ciał. 🌻

5 minut temu, 0a2eee4 napisał:

Grabisz sobię...

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się