murb 425 Napisano 9 godzin temu 15 minut temu, Śliwka w Majonezie napisał: "Ubi tu Gaius, ibi ego Gaia" A wiązki jednopłciowe? Postęp mamy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
murb 425 Napisano 9 godzin temu Co za niespodzianka. Blokada tematu. Ojej, ojej Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
WychodzeNaChwile 981 Napisano 7 godzin temu 1 godzinę temu, murb napisał: Co za niespodzianka. Blokada tematu. Ojej, ojej Przeklinaj ze mną — oni klątwy warci. Bogdaj doznali, co pomór i głody! Bogdaj piorunem na poły pożarci, Padając w ziemi paszczą rozdziawioną, Proch mieli płaszczem, a węża koroną. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
NieTakiKróliczekZły... 34 Napisano 7 godzin temu 2 godziny temu, Śliwka w Majonezie napisał: "Ubi tu Gaius, ibi ego Gaia" Zawsze mnie to wzruszało, jest tak genialną przysięgą miłości w swej doskonałej prostocie. Paradoks, że pochodzi z czasów, gdy małżeństwa niewiele miały wspólnego z uczuciem. A dziś z kolei feminizm by tego nie wytrzymał 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
murb 425 Napisano 6 godzin temu 30 minut temu, WychodzeNaChwile napisał: Przeklinaj ze mną — oni klątwy warci. Bogdaj doznali, co pomór i głody! Bogdaj piorunem na poły pożarci, Padając w ziemi paszczą rozdziawioną, Proch mieli płaszczem, a węża koroną. Dostaną świerzbu i uwiądu rąk aby się drapać nie mogli. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pokraka 1734 Napisano 5 godzin temu 1 godzinę temu, NieTakiKróliczekZły... napisał: Zawsze mnie to wzruszało, jest tak genialną przysięgą miłości w swej doskonałej prostocie. Paradoks, że pochodzi z czasów, gdy małżeństwa niewiele miały wspólnego z uczuciem. A dziś z kolei feminizm by tego nie wytrzymał I się dziwisz? Bo właściwie to nie jest przysięga miłości tylko podległości. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
NieTakiKróliczekZły... 34 Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, Pokraka napisał: I się dziwisz? Bo właściwie to nie jest przysięga miłości tylko podległości. Domyślam się więc, że starego prl-owskiego kawałka: "bo męska rzecz być daleko, a kobieca wiernie czekać", też nie nucisz pod prysznicem Współcześnie to by znaczyło po prostu "Gdzie ty, tam ja" i można potraktować obustronnie i wzajemnie ;) Choć mnie się podoba ta patriarchalna patyna na oryginale Poza tym jestem troszkę pensjonarska (romantyczna) :P Mam nadzieję, że to jasne, że poruszamy się trochę w sferze niedosłownej (rozumienie tego jest ważne w miejscu, w którym połowa userów nie rozumie abstrakcji, metafory, czy ironii, a o związkach ma pojęcie takie, że to albo seks "za michę" albo piekło na ziemi) ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pokraka 1734 Napisano 2 godziny temu 25 minut temu, NieTakiKróliczekZły... napisał: Domyślam się więc, że starego prl-owskiego kawałka: "bo męska rzecz być daleko, a kobieca wiernie czekać", też nie nucisz pod prysznicem Współcześnie to by znaczyło po prostu "Gdzie ty, tam ja" i można potraktować obustronnie i wzajemnie Choć mnie się podoba ta patriarchalna patyna na oryginale Poza tym jestem troszkę pensjonarska (romantyczna) Mam nadzieję, że to jasne, że poruszamy się trochę w sferze niedosłownej (rozumienie tego jest ważne w miejscu, w którym połowa userów nie rozumie abstrakcji, metafory, czy ironii, a o związkach ma pojęcie takie, że to albo seks "za michę" albo piekło na ziemi) Mi bardziej chodziło o historycznie implikacje tej formuły. Z drugiej strony tak, w ogóle nie czuje tej romantyczniej konotacji i tęsknoty za czasami słusznie minionymi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
NieTakiKróliczekZły... 34 Napisano 2 godziny temu Przed chwilą, Pokraka napisał: Mi bardziej chodziło o historycznie implikacje tej formuły. Z drugiej strony tak, w ogóle nie czuje tej romantyczniej konotacji i tęsknoty za czasami słusznie minionymi. Za tym ostatnim ja też nie, zresztą rozmawiałyśmy o tym, chyba nawet także z Tobą (na pewno z Salix), dlatego wolałam się upewnić, czy nie jestem brana zbyt dosłownie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
NieTakiKróliczekZły... 34 Napisano 2 godziny temu Żeby była bowiem świadomość, ja mam wiedzę na temat pozycji i praw kobiety (a także dziecka) w czasach rzymskich - miała tyle praw co dowolny przedmiot w domu męskiego członka rodziny. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baba 288 Napisano 2 godziny temu 21 minut temu, NieTakiKróliczekZły... napisał: Żeby była bowiem świadomość, ja mam wiedzę na temat pozycji i praw kobiety (a także dziecka) w czasach rzymskich - miała tyle praw co dowolny przedmiot w domu męskiego członka rodziny. Zaczęłam trochę czytać o życiu średniowiecznej kobiety. Jeśli miesiączkująca kobieta obejdzie naga pole zboża, to gąsienice, robaki i inne szkodniki pospadają na ziemię. I komu to przeszkadzało? Ludzie płacą za opryski chemią, a wystarczy babę z gołą doopą pogonić w pole. Robactwo zginie i baba zawsze szczupła będzie 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
murb 425 Napisano 2 godziny temu 3 minuty temu, Baba napisał: Zaczęłam trochę czytać o życiu średniowiecznej kobiety. Jeśli miesiączkująca kobieta obejdzie naga pole zboża, to gąsienice, robaki i inne szkodniki pospadają na ziemię. I komu to przeszkadzało? Ludzie płacą za opryski chemią, a wystarczy babę z gołą doopą pogonić w pole. Robactwo zginie i baba zawsze szczupła będzie Baby, baby, ach te baby Czymże byłby bez nich świat? Robaki by było na potęgę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pieprz w moździerzu 23 Napisano 2 godziny temu 8 minut temu, Baba napisał: Zaczęłam trochę czytać o życiu średniowiecznej kobiety. Jeśli miesiączkująca kobieta obejdzie naga pole zboża, to gąsienice, robaki i inne szkodniki pospadają na ziemię. I komu to przeszkadzało? Ludzie płacą za opryski chemią, a wystarczy babę z gołą doopą pogonić w pole. Robactwo zginie i baba zawsze szczupła będzie Dlaczego mi tego pięć lat wcześniej nie napisałaś! Wtedy miałam dłuższe miesiączki, byłby zarobek z całej gminy! 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baba 288 Napisano 2 godziny temu 1 minutę temu, murb napisał: Baby, baby, ach te baby Czymże byłby bez nich świat? Robaki by było na potęgę. Kurde, ciekawie się ta książka zapowiada Nie chce mi się tego przypisywać, ale zakazów baba miesiączkująca miała duuużo więcej. Wręcz była izolowana od spoleczeństwa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baba 288 Napisano 2 godziny temu 2 minuty temu, Pieprz w moździerzu napisał: Dlaczego mi tego pięć lat wcześniej nie napisałaś! Wtedy miałam dłuższe miesiączki, byłby zarobek z całej gminy! Dopiero teraz zaczęłam czytać Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
murb 425 Napisano 2 godziny temu 1 minutę temu, Baba napisał: Kurde, ciekawie się ta książka zapowiada Nie chce mi się tego przypisywać, ale zakazów baba miesiączkująca miała duuużo więcej. Wręcz była izolowana od spoleczeństwa. A kiedy nie miesiączkowania to oznaczało, że leży na cmentarzu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Cynamon 7 Napisano 2 godziny temu 4 minuty temu, Pieprz w moździerzu napisał: Dlaczego mi tego pięć lat wcześniej nie napisałaś! Wtedy miałam dłuższe miesiączki, byłby zarobek z całej gminy! zaraz rzygne Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pieprz w moździerzu 23 Napisano 1 godzinę temu 5 minut temu, Cynamon napisał: zaraz rzygne Głowa nisko nad sedesem żebyś nie musiał potem sprzątać dokoła. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pieprz w moździerzu 23 Napisano 1 godzinę temu 6 minut temu, murb napisał: A kiedy nie miesiączkowania to oznaczało, że leży na cmentarzu. Hah dobre Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach