Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Śnieżny Koczkodan

Którego Minta wybrać na Ubuntu czy na Debian ?

Polecane posty

Mint jest świetny dla początkujących i uczących się, oraz dla ludzi którzy chcą raz zainstalować i nie kombinować, cieszyć się stabilnością.

Ubuntu jest znakomitym wyborem dla przeciętnego użytkownika, ma nowoczesny interface GNOME lub KDE - w wersji Kubuntu, również jest stabilny i dobrze wspierany (szczególnie wersje LTS)

Debian jest dobry dla tradycjonalistów, którzy lubią sami sobie instalować sterowniki i własnościowe oprogramowanie, które Ubuntu i Mint mają zainstalowane od razu, decydować jakie pakiety chcą a jakich nie i generalnie dłubać sobie w systemie, czyli Debian zdecydowanie lepszy dla zaawansowanych użytkowników.

Edytowano przez _RC+
  • Like 1

A co do Minta, to zdecydowanie polecam wersję opartą na Ubuntu - znacznie stabilniejsza, lepiej rozwijana.

Mint oparty o Debian to wciąż trochę poligon testowy, może być więcej problemów ze stabilnością systemu.

Edytowano przez _RC+

5 minut temu, _RC+ napisał:

Mint jest świetny dla początkujących i uczących się, oraz dla ludzi którzy chcą raz zainstalować i nie kombinować, cieszyć się stabilnością.

Ubuntu jest znakomitym wyborem dla przeciętnego użytkownika, ma nowoczesny interface GNOME lub KDE - w wersji Kubuntu, również jest stabilny i dobrze wspierany (szczególnie wersje LTS)

Debian jest dobry dla tradycjonalistów, którzy lubią sami sobie instalować sterowniki i własnościowe oprogramowanie, które Ubuntu i Mint mają zainstalowane od razu, decydować jakie pakiety chcą a jakich nie i generalnie dłubać sobie w systemie, czyli Debian zdecydowanie lepszy dla zaawansowanych użytkowników.

Nie zgodzę się mint na wszystkie sterowniki. Niewiem dokładnie  z ilu lat ostatnich mają w jądrze? Mają aktualne.

Wziął laptop bardzo stary 1 rdzeniowy albo 2 kicha.

Ogólnie jak piszesz Debiana można na archiwalnych  maszynach zainstalować, choć  nawet tam 86 już się wycofuje, ale co zrobić 

Wziął kartę vodooo zainstalujesz taki przykład z akceleratorem, czy od modemu choć nie używa ale karty. Z lat 90 czy 2000 tam wsparcie jest, drukarka igłowa na lpt  itd 

Edytowano przez Fifofa

Dawno temu ja na debianie i komputerze Intel Pentium 1?  120mhz  Turbo taki przycisk był. Miałem serwer kart Canal+ . To chodziło całe miesiącami tylko śtare lata jak się dało.

2 minuty temu, Fifofa napisał:

Ogólnie jak piszesz Debiana można na archiwalnych  maszynach zainstalować, choć  nawet tam 86 już się wycofuje, ale co zrobić 

Debian ma multum portów na przeróżne egzotyczne architektóry od PowerPC, przez SPARC i oczywiscie x86, ale zdecydowanie nie polecam Debiana ludziom, którzy dopiero uczą się Linuxa, bo odbiją się od niego jak od ściany.

Debian jest świetny, ale dla zaawansowanych użytkowników, którzy dobrze czują się w terminalu, nie boją się rozwiązywać problemów i zarządzać systemem.

Dla nowicjuszy Mint i Ubutnu lepsze, bo zaznaczasz przy starcie pobierz sterowniki własnościowe i system ci wyszukuje wszystkie możliwe i dostępne oprogramowanie. Np. Mint którego mam teraz na PC bez problemu mi sterowniki do RTX 5070 Ti znalazł i w zasadzie od pierwszego uruchomienia wszystko śmiga... nawet Windows tego nie robi, tam musisz ręcznie pobrać ze strony Nvidii.

Wtedy był system Windows 98  to się sypało. Później był xp

4 minuty temu, Witek2 napisał:

A ten deebil dalej instaluje po 20x dziennie system xD

Każdy linuksiarz przechodzi fazę Distro Hooping. Jest to faza w której jesteś już na tyle obeznany z Linuxem, że potrafisz sobie jako tako radzić i chcesz wypróbować jak najwięcej dystrybucji zanim znajdzesz swoją ulubioną - po prostu korzystasz z ogromnego wachlarza dystrybucji, środowisk graficznych jaki Linux oferuje. 

W końcu przychodzi faza zasiedzenia, gdy już się nie chce skakać po distro, a ma się swoje ulubione i sprawdzone, ja już w niej jestem i moje ulubione distro to Ubuntu LTS i Mint ze względu na wysoką stabilność i tolerancję wobec nowych kart Nvidii.

Edytowano przez _RC+

2 minuty temu, _RC+ napisał:

Debian ma multum portów na przeróżne egzotyczne architektóry od PowerPC, przez SPARC i oczywiscie x86, ale zdecydowanie nie polecam Debiana ludziom, którzy dopiero uczą się Linuxa, bo odbiją się od niego jak od ściany.

Debian jest świetny, ale dla zaawansowanych użytkowników, którzy dobrze czują się w terminalu, nie boją się rozwiązywać problemów i zarządzać systemem.

Dla nowicjuszy Mint i Ubutnu lepsze, bo zaznaczasz przy starcie pobierz sterowniki własnościowe i system ci wyszukuje wszystkie możliwe i dostępne oprogramowanie. Np. Mint którego mam teraz na PC bez problemu mi sterowniki do RTX 5070 Ti znalazł i w zasadzie od pierwszego uruchomienia wszystko śmiga... nawet Windows tego nie robi, tam musisz ręcznie pobrać ze strony Nvidii.

Tak z przesiadki Windowsa Mint najpierw stare przyzwyczajenie przenieść z Windows do Linuxa, później trzeba nauczyć Linuxa.

Ogòlnie działanie instalowanie Linux od Linuxa za bardzo nie różni, są inne komendy ale tak.wszystko podobnie działa i zależności między pakietami 

Po Pentium 1 i 2 były Althony jakoś tak się pisało od AMD

Pentium 1 czy 2 z pamięci na oko pisze jakiej technologi były to ile 95nm?

Gruba PlayStation z rod i Xbox też miały rod ekran śmierci też były procki w 95nm

Edytowano przez Fifofa

2 minuty temu, Fifofa napisał:

Po Pentium 1 i 2 były Althony jakoś tak się pisało od AMD

Pentium 1 czy 2 z pamięci na oko pisze jakiej technologi były to imię 95nm?

A pamiętasz te stare CPU AMD Althon co miały bardzo prymitywny thermal throttling i grzały się jak tostery? To były czasy 😆 

2 minuty temu, _RC+ napisał:

A pamiętasz te stare CPU AMD Althon co miały bardzo prymitywny thermal throttling i grzały się jak tostery? To były czasy 😆 

To był hit i podkręcanie procesora, wtedy komputer kosztował z 5 wypłat albo i więcej.

Jak były bardzo drogie kompy poszedłem nie pamiętam były takie sklepy używanymi starociami wykorzystałem staruszka Pentium 2  czy 1

Edytowano przez Fifofa

Ja windows xp milo wspominam

Raz sobie zainstalowałem lxde na swoim systemie operacyjnym, posciagalem ikony i look z githuba i zrobiłem sobie pulpit jak windows xp xD.
Ikony te same, niebieski pasek z zielonym start i tapeta ta sama w sensie góra i trawa xD

Fajnie mi się przy tym siedziało. Miałem fun

Miałem takie karty graficzne jak karta TNt miałem tą voodoo z akcelaretorem i grałem w Domm  MaxPain 

Czy najlepiej ulubiona Wolfshtein.

Mogę robić błędy w tytułach gier to dawno było. FIFA 98

Edytowano przez Fifofa

1 minutę temu, KochamĘlciē napisał:

Grałem kiedyś w FIFA 98. To był klasyk xD

Na Windowsie 98 wtedy nie umiałam instalować itd,  nieraz wysiadał Windows 98 i koledzy mi instalowali  

Ja na swoim retroid mogę wgrać armbian na Ubuntu lub debian, to jednak wolę Debian, bo na Ubuntu dużo syfu

Tak wygląda FIFA z roku 98 jak się nawet teraz patrzy to źle nie jest 

Oczywiście były monitory stare  rozdzielczość 800x 600 albo mniejsza 480p czyli rozdzielczość CRT telewizora. Telewizor kineskopowy można było podłączyć ale na karcie gifors NVIDIA po svhs.

Przed chwilą, Prześcieradła jusz tak napisał:

Kupić kadłub za 150-200 i mieć wgrać Windows 10/11

Ale FiFy 98 nie zainstalujesz, kontabilne tylko z XP

1 minutę temu, Fifofa napisał:

Oczywiście były monitory stare  rozdzielczość 800x 600 albo mniejsza 480p czyli rozdzielczość CRT telewizora. Telewizor kineskopowy można było podłączyć ale na karcie gifors NVIDIA po svhs.

Ja miałem pierwszy pc siostry to jeszcze monitor był czarobialy i fifa zacinala

1 minutę temu, Prześcieradła jusz tak napisał:

Ja miałem pierwszy pc siostry to jeszcze monitor był czarobialy i fifa zacinala

Ja miałem. kolorowy nawet rozdzielczość 800x 600 tak jak dzisiaj patrzysz na 4k

Lepiej było widać gre Komandos 

Kineskop jednak kineskop.

Edytowano przez Fifofa

Przed chwilą, Fifofa napisał:

Ale FiFy 98 nie zainstalujesz, kontabilne tylko z XP

Może pójść w trybie kompatybilności xp np. 3d mark 2001 tak chodzi 

Zawsze jest emulator ps1 

Osobiście do retro mam dwa mff z oryginalne xp

ja tam juz pieerdole te starocie, moja konsolka retroid z androidem to najlepszy komp jaki kiedykolwiek mialem xD

Jedna z moich ulubionych gier na PSX. Była też wersja na N64 i Dreamcast, ta ostatnia była najładniejsza.

3 minuty temu, Prześcieradła jusz tak napisał:

Może pójść w trybie kompatybilności xp np. 3d mark 2001 tak chodzi 

Zawsze jest emulator ps1 

Osobiście do retro mam dwa mff z oryginalne xp

Ale PS1 był bardzo kiepski porównaniem gry co wychodziły na Pc takie same .

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować