Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Szybka pomoc

masz pytanie odnosnie antykoncepcji? wstąp -

Polecane posty

Matuś: moniak dobrze mówi (pisze) - przez pierwsze opakowanie NIE jesteś jeszcze zabezpieczona, dopiero od drugiego będziesz. Tak to niestety bywa, jak się zaczyna brać pigułki w środku cyklu.

Gość naiwana
BŁAGAM O POMOC BO CHYBA UMRE...!!!!! Siedzielismy z moim męzczyzną na fotelu ,wsunęla mu ręke pod spodnie, przesunęłma mu napletek i pojawiał sie juz płyn ejakulacyjny - mała ilość. Wziełam ciutek na palec i włożyłam mu do buzi by sprubował .Przesunełam troche po ustach..po jakiś 5-10 minutach zaczła mnie piescić ustami...Wkłądał mi jezyk do pochwy...możliwe jest ze mogły plemniki znależc się w mojej pochwie...??? Miałam wtedy dni płodne a słyszałam także, że w tym płynie ejakulacyjnym znajdują sie plemniki...!? Tym razem starałam się napisać ładnie Ps. Czy ja dobrze się dowiedziałam ze pemniki z spermy na rękach, dłoniach jak kto woli wytrzymują tlyko kilka minut? To pytanie drugie nie dotyczące pytania pierwszego...;) Bardzo prosze on odpowiedz na obydwa pytania... Z góry serdecznie dziękuje;)

Gość naiwana
Teraz ładnie? czy mam jeszcze raz napisać...;)? Przyznnaje racje... nie czytelnie pisze...oze to z nerwów...bo on paru dni oczekuje odp. szczegółnei od "CASANOVA", gdyz widze że kobieta to wykształcona...Proszę ponownie o odpowiedz do mojego postu:)

Gość maggiz
cześć, mam takie pytanko, co radzicie robić - sprawa jest złożona, postanowiłam ostatnio nie robić przerwy między tabletkami i brałam dwa opakowania pod rząd bez przerwy. Z drugiego opakowania wzięłam tylko 8 tabletek, bo wyjechałam na wakacje bez nich Po jakiś 3 dniach zaczęło mi się krwawienie - czy takie krwawienie z odstawienia eliminuje ryzyko ciąży? w sumie to mnie tak bardzo nie martwi, bo tak na 3 doby przed pierwszą zapomnianą tabletką seksu nie było, ale zawsze jakaś tam obawa jest. Zastanawiam się jednak co robić z resztą opakowania? brać teraz? a jak czekać to do kiedy? spotkałam się w necie z info żeby wyrzucić pominięte tabletki, brać resztę normalnie i przez 7 dni jeszcze się jakoś inaczej zabezpieczać... Miałyście taką sytuację? Jak powinnam zrobić? Do ginekologa mogę się udać dopiero za tydzień, ale na razie nie mam takiej możliwości, więc pytam. Dzięki za radę.

naiwana: już znacznie lepiej. :) Poczytaj sobie zatem poniższe wypowiedzi o tym, że plemniki nie przeżyją jednak długo w ślinie (choć to różnie bywa): http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=2217082 http://www.forumginekologiczne.pl/forum/vt,48,237,7790 http://forum.antykoncepcja.pl/viewtopic.php?t=10773 http://beztabu.com/showthread.php?p=226965 http://www.biomedical.pl/forum/-vp31624.html I jeszcze coś: Znany jest przypadek Borisa Beckera (tenisista) - jakaś laska pieściła go oralnie - on skończył w jej ustach a ona szybciutko poleciała do lekarza - inseminacja nasienia i teraz płaci alimenty pan Becker na tego dzieciaka - śmieszne ale prawdziwe...

I jeszcze jedno - plemniki mogą co najwyżej żyć w wilgotnym środowisku. Jak sperma wyschnie, to plemniki giną. Więc nawet późniejsza wilgoć (włożenie \"brudnego\" palucha do pochwy) \"życia\" im nie przywróci (i dobrze :P).

Gość naiwana
Troche by to było dziwne..mówie ci tego płynu... było mniej niż kropelka... na moim paluszku. JA nie wiem już sama...;) Ale gdyby była możliwość, że była bym wciązy przez taki cop...to naprawde..TO JEST GŁUPIE... Hm...liczmy, ze mój męzczyzna ale to już innego dni, miał wytrysk....Poszedł do łazienki wytarł ten płyn...Dotnął go oczywiście swoimi placami..no i chcę wiedzieć ile plemniki ze spermy moga wytrzymać na suchej powierzchni bo to jednak ręka.. eee ja już chyba panikuje...."CASANOVA" wystraszyłaś mnie totalnie;)

Gość naiwana
A to dziękuje za odp. Nie zauwazyłam ze napisałaś... A z twojego punktu widzenia... to ze on mnei piescił językiem, gdzie przedtem znalazła sie mega odrobina tego płynu...jest możliwe by w konsekwencji mogła zajać w ciąże;) te zdanie troche nie składnie;) ale musze usłyszec odpowiedz bo zaraz strace wszystkie włosy z głowy;)

maggiz: trochę nieodpowiedzialnie podchodzisz do kwestii brania pigułek. To nie są jakieś tam witaminki, że można sobie zrobić przerwę lub później znowu zacząć kiedy się chce. Pigułki ingerują mocno w system hormonalny organizmu i powinnaś sobie z tego zdawać sprawę! Oczywiście możesz robić co chcesz, bo to jest Twój organizm, ale po to są pewne zasady, by minimalizować ewentualne niekorzystne skutki brania pigułek. Zajrzyj tutaj w celu ewentualnego rozwiania wątpliwości (lub skonsultuj się z ginekologiem): http://www.federa.org.pl/publikacje/ulotki/antykul.htm http://www.kobietaintymna.atupartner.pl/antykoncepcja/ilosc%20hormonow.html (należy usunąć ewentualne spacje - wstawiane automatycznie). A czytałaś ulotkę? I jeszcze coś o krawieniu (okresie) - u kobiet może wystąpować okres przez pierwsze 3 miesiące kiedy ona już jest w ciąży. Więc wystąpienie krwawienia (miesiączki) NIE świadczy o tym, że nie jesteś w ciąży!

Gość naiwana
dobra "casanova" nie musisz odp;) to moje nerwy:) poczytałam i zdania sa bardzo podzielone;) Ale uznaje, że w ślinie żyją kilkanaście sek;)

naiwana: prędzej wygrasz w Totolotka, niż będziesz w ciąży. :P Ale pamiętaj - jak będziesz taka nieodpowiedzialna (Ty i Twój facet), to kiedyś w końcu się \"doigrasz\"... :( To Twój facet po wizycie w WC NIE myje rąk???!!! :(

Gość naiwana
no myje;):):) nie dodałam tego, bo myślałam, ze wszyscy myją ręce..uwazałam to za zbędne;) idzie na ginekologie;) hihi wyobrażasz to sobie? wolałam się zapytać na forum, bo gdyby to tylko były jakieś moje widzimisie to nie chciałabym żeby on mnie wyśmiał;)

Gość maggiz
Dzięki za odpowiedź. Tabletki biorę od jakiś 5 lat i pierwszy raz zrezygnowałam z 7-dniowej przerwy. Wiem od ginekologa, że w wyjątkowych przypadkach można tak zrobić. Z kolei to że przerwałam drugie opakowanie, bo nie wzięłam go ze sobą na urlop to oczywiście moja głupota. Ale już nic na to teraz nie poradzę. Chciałabym za to teraz nie popełnić błędu przy wracaniu do tabletek. Natomiast co do ulotki... to w mojej ulotce (Novynette) jest tylko informacja co robić jak się zapomni przyjąć 1 tabletkę. Dlatego nie wiem co teraz powinnam zrobić. W linku od Ciebie znalazłam zupełnie przeciwne informacje do tych które znalazłam na portalu farmaceutyczno-medycznym http://www.pfm.pl/u235/navi/199178#P2 Tam jest napisane żeby wyrzucić pominięte tabletki i jak w opakowaniu zostało więcej niż 7 to brać do końca a na http://www.federa.org.pl/publikacje/ulotki/a ntykul.htm jest napisane żeby nie brać pozostałych tabletek z opakowania, poczekać 7 dni i zacząć nowe opakowanie. Znasz jeszcze inne źródła potwierdzające tę opcję.

naiwana: swego czasu czytałem raport, w którym było napisane, że ginekolodzy (jako zawód) mają najgorsze życie seksualne... No cóż... powodzenia życzę! ;) maggiz: może poszukaj w internecie coś o tym? www.google.pl :) Może jeszcze ktoś fachowy Ci tutaj doradzi?

Gość naiwana
hihi możliwe...;) winkac jeszcze nie będe...mam 17 lat i chodzimy ze sobą od 7... no i jakoś nikt nie był nigdy gotowy na nic wiecej;) najlepsze po ślubie;) impotentem nie chce zostać;)hihi

naiwna: czyli Ty chcesz czekać z seksem do ślubu? Jak masz dostępo do internetu i trochę czasu, to możesz sobie poczytać trochę o antykoncepcji - ta wiedza na pewno Ci się przyda (w końcu kiedyś zaczniesz uprawiać seks). Polecam serwisy: www.antykoncepcja.pl www.antykoncepcja.com.pl (to są dwa różne serwisy)

Gość naiwana
Tak chce... może chodzimy ze sobą już bardzo długo i dla niektórych moja decyzja może wydawac się dziwna, ale doświadczyałam co to jest zdrada(nie fizyczna,ale psychiczna).Być może, gdyby nie to to miałabym inne do tego podejście. Ale ja zawsze marzyłam o tym by oddać sie tej jedynej osobie...tej z która będe miała przyjemność spędzić całe życie..... Antykoncepcja hmm? Ja mam silną wole...poczekam...;) A jak juz mój mężczyzna poczeka...to będzie świadczyło, że jednak jesteśmy dobrym związkiem:) Ps. nie sądz ze ja impotent..czasem myśl tez mi przechodzi przez głowe... ale widocznie za dużo mysle;) Ps2.za stronki dziękuje poczytam sobei już na przyszłość;)

Ależ ja Cię wcale nie namawiam na seks. Każdy ma swoje podejście, poglądy w tej kwestii, więc to jego sprawa. Jesteś jeszcze bardzo młoda, więc możesz sobie myśleć \"ja zawsze marzyłam o tym by oddać sie tej jedynej osobie...tej z która będe miała przyjemność spędzić całe życie\". Tylko że życie jest niestety inne, niż nasze marzenia. \"Antykoncepcja hmm? Ja mam silną wole...poczekam...\" - chyba mnie źle zrozumiłaś - ja zachęcałem Cię byś sobie o antykoncepcji POCZYTAŁA, a nie byś z niej korzystała (na razie)! Chyba wiedza o tym w niczym Ci nie przeszkodzi - a w przyszłości będzie Ci łatwiej podjąć pewne decyzje (świadomie). \"nie sądz ze ja impotent..\" - chyba nie rozumiesz tego pojęcia (poczytaj tu sobie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Impotencja) - to występuje TYLKO u mężczyzn i jest chorobą NIE związaną z unikaniem (lub nie) seksu. Osoba unikająca seksu lub mająca małe potrzeby seksualne jest określana jako aseksualna lub mająca niskie libido. To tak gwoli poszerzenia Twojej wiedzy - nie piszę tego by się czepiać (np. nie czepiam się błędnej oceny mojej płci - jestem facetem :P). \"za stronki dziękuje poczytam sobei już na przyszłość\" - no i oto mi własnie chodziło! Wiedza to podstawa. :)

Gość naiwana
hmm jestes facetem? spadam z tąd;) heh eeee...szczerze to faceci chyba bardziej rozumieją dziewczyny ;) hmm...a pewne jest jeszcze to ze mezczyzna jest bardziej delikatny w słowach baba jak zapierdoli;) hihhihh to normalnie obłęd;) ale przyznam ze same babki na tym forum wiec się nie dziw, że ludkowie myślą, że jesteś babka;) dobra dzięki dowiedizałam sie tego co chciałam...;) dziękuje bardzo jak bede miała jakiś problemos to sie jeszcze tam odezwe;) Dziękuje pa

Gość lusko
Witam, moja dziewczyna rozpoczęła niedawno zażywanie Minisistonu. Wg ulotki pierwsza tabletkę powinno sie przyjąć w pierwszym dniu krwawienia, nie wiem czemu ale ginekolog kazał rozpocząć zażywanie w 5 dzień po krwawieniu. Czy to ma jakieś znaczenie? W powyższej sytuacji kiedy tabletki będą spełniały swoja funkcje zabezpieczająca. chciałem jeszcze dodac , ze w internecie w opisie Minisistonu spotyka sie taka informacje -------- W zapobieganiu ciąży stosuj 1 dawkę dziennie przez 21 dni (pierwszą w 5 dniu od początku krwawienia miesięcznego).

lusko- odpowiedzialam Ci juz w 2 tematach jakbys był troche cierpliwy to bys juz znał odpowiedz a nie dopisywał sie do setki tematów

czesc od jakiegos czasu mieszkam w anglii. tu nawet kobiety w ciazy nie maja ani jednej wizyty u ginekologa tak ciezko sie do niego dostac. zeby dostac recepte na tab idzie sie do GP( lekarza pierwszego kontaktu) mowi sie mu jakie sie bralo, bierze i on ci przepisuje. ci lekarze w anglii sa bardzo malo kompetentni i moj na pewno nie zna sie na tab anty. ale do czego zmierzam... bralam yasmin - cera fatalna, bole nog, hustawki nastroju( glownie niespodziewany placz) i jeden plus chyba to niezatrzymywanie wody w organizmie mi posluzylo bo czulam sie taka lekka schudlam jakies 5-6kg. ale moja cera i bole nog wywalczyly zmiane. moj gin przepisal mi cilest, cera piekna zadnych boli nog, kilogramy wrocily z nadwyzka. ale najgorsze jest to ze non stop jestem zla, wsciekla, krzycze na wszystkich ciagle mi cos nie pasuje. zastanawiam sie na zmiana tab ale wiem ze moj GP sie nie zna na tab i da mi pierwsze lepsze jakie mu przyjda do glowy. moze ty masz jakas propozycje na jakie powienna zmienic? pozdrawiam ps z tym roku na pewno nie pojade do polski i nie odwiedze polskiego ginekologa

Przepraszam, że tak obcesowo, ale Ty może jesteś dlatego taka zła, bo brakuje Ci (dobrego) seksu?

Gość Lady F
Witam. Jestem w rozterce. Niedawno zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne i przy pierwszym opakowaniu zapomniałam przedostatniej tabletki (zawsze biorę o 21), wzięłam ją popołudniu następnego dnia i ostatnią tabletkę normalnie. Potem tydzień przerwy i następne opakowanie bez zapominania. Jeżeli kochałam się po drugim opakowaniu w tygodniu przerwy jest możliwośc żebym zaszła w ciążę? Wiem że brzmi to troszkę paranoicznie ale cóż nie bardzo chciałbym mieć teraz dziecko =]. Proszę o odp.

Lady F: nie masz się czym przejmować - jesteś jak najbardziej chroniona nawet podczas tygodniowej przerwy między braniem pigułek anty. Tamto zapomnienie jednej pigułki i tak nie powinno osłabić ochrony w tamtym cyklu - a w kolejnym przecież brałaś pigułki regularnie. :) Wprawdzie pigułka nie daje 100% pewności, ale ten margines błędu jest bardzo mały - najczęściej jest on spowodowany ludzkim błędem (zapomnienie wzięcia pigułki, leczenie się antybiotykami - które osłabiają działanie antykoncepcyjne pigułek, wymioty niedługo po wzięciu pigułki - zanim się ona wchłonie do organizmu, itp.). A zatem - bez obaw... :)

Gość iwona19850502
mam pytanie wiem ze zrobiłam głupote. Ostatnia tabletke wziełam 2 sierpnia ale zblizała mi sie impreza w niedziele i wziełam jeszcze kolejne trzy z nowego opakowania i odstawiłam tabsy 6 sierpnia. No i nie wiem jak mam liczyc teraz cykl. ad ktorego dnia czy od 3 sierpnia czy tez od 7 sierpnia. a moze wcale nie liczyc. Brałam pigułki od 3 miesiecy czy po przerwaniu jest wieksza szansa na zajscie w ciaze

Teraz pozostaje Ci czekać na okres (nic nie napisałaś o krwawieniu w tym czasie). A jak Ci się zacznie krwawienie, to tego dnai powinnaś zacząć nowe opakowanie pigułek (bo zakładam, że chcesz je brać = być dobrze zabezpieczona przez ciążą). Większości pigułek jest jednofazowa (to oznacza taki sam skład hormonalny w każdej pigułce), więc obojętne, czy na razie będziesz brała pozostałe pigułki z napoczętego opakowania, czy już z nowego - i tak nie ominie Cię zakup nowego opakowania, bo powinnaś wziąć 21 pigułek i potem zrobić 7-dniową przerwę. A takie \"zabawy\" z braniem/ niebraniem pigułek inne niż \"zalecane\" może skutkować potem zakłóceniem równowagi hormonów w organizmie i jakieś długie krawienia, plamienia, itp. Dlatego jakaś impreza nie powinna być powodem by nagle robić przerwę lub jej nie robić. Pamiętaj - takie \"niestandardowe\" zachowania warto lepiej wcześniej skonsultować z ginekologiem!

I jeszcze coś: \"czy po przerwaniu jest wieksza szansa na zajscie w ciaze?\" Ja uważam (z tego, co do tej pory wyczytałem), że tuż po zaprzestaniu brania pigułek organizm jest trochę bardziej \"płodny\" (czyli podatny na zapłodnienie). Ale spotkałem się też z innymi opiniami, więc pewności 100% nie mam. Tak czy inaczej trzeba wiedzieć, że u zdrowych osób pełny stosunek (bez zabezpieczenia) i tak nie da 100% pewności, że zajdzie się w ciążę. Podobno szansa wynosi coś około 36% (statystycznie) - ale domyślam się, że to się dotyczy całego cyklu, czyli również dni niepłodnych. Poza tym szansa zajścia w ciążę silnie zależy od płodności kobiety oraz wartościowości (ruchliwości) plemników faceta. Obecne badania wskazują na obniżanie się płodności, zarówno u kobiet, jak i facetów (u facetów jest nawet tragicznie) - a duży na to wpływ na zanieczyszczone środowisko, niewłaściwy tryb życia, odżywania się, stres, nałogi, itp.

cześć dziewczyny. włażę wam w środek tematu, moze takie pytanie już było ale nie chce mi się czytać tylu stron:P Mam pytanie. Odstawiłam w tym miesiącu pigułki anty. Wzięłam ostatnie opakowanie a po jego zakończeniu dostałam @ trzeciego dnia. Kiedy teraz powinnam dostać? jak to obliczyć? pomóżcie proszę:)

Gość Akilles
moja dziewczyna miala okres 16.07 a 11 przed okresem lezelismy nago na sobie.. ja na niej... i moj niechcacy wszedl do jej... doslownie na 5 sekund... po 11 dniach miala okres czyli 16.07 a teraz powinna miec 16.08 a jej sie spoznia juz 8 dni... czy mozliwe ze jest w ciazy??