Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość tosik

aparaty ortodontyczne

Polecane posty

Gość maga92
Aniiiiia -->> no więc moim zdaniem DROGO! to ja płace za górę 1,300 i za dół 1,300 to w sumie 2,600 a za każdą wizyte płacę 50 zł! jak dla mnie to to jest drogo! :P buziaki ;* paa CZY KTOŚ Z WAS MIAŁ ZAKŁADANY APARAT I NIE MIAŁ PRZED TEM SEPARATORÓW????

Gość Aniiiiia
Maga92 --> moze to tez zalezy od tego w jakim miescie? Mieszkam we Wrocławiu ale w takim razie sprobuje sie porozgladac za kims tanszym ;)

Gość Nilia
Aniiiiia --> ja jestem z okolic Wrocławia akurat , ale mam 15min pociagiem.. powiem ci ze to chyba na wrocek nie jest drogo.. napewno tanszych znajdziesz..ale trzeba sie liczyc ze glownie material na aparat kosztuje , nie powiem ze im drozszy tym lepszy no ale jednak . ja place 3200zł za gore i dol (ale lecze sie poza Wro). Powiem ci kolezanka ma niby ten sam aparat co ja (metalowy drut, mikrozamki) , placila za wizyty ok 80zł a jakos dziwnie ten aparat wygladal..jak patrzylam na nia :starsznie masywny, i jakos drut pleciony:| tak jak pisalam wczesniej ja za wizyte mam od 50zł do 200zł . Ale narazie 2 wizyty od zalozenia aparatu mialam za darmo .Jutro kolejna.

Gość lana28
Witam wszystkich:) Już jestem po pierwszej wizycie, niestety będę musiała usuwać ząbki wszystkie 8-ki, dwie górne czwórki a co do usuniecia na dole mam sie dowiedzieć za 2 tygodnie. Aparat będzie mnie kosztował 1800zł (metal) za jeden łuk, wizyta 80zł normalna a 120zł z korektą łuku, no i zapłaciłam juz 320 zł za pełną diagnostyke czyli zdjęcia rtg i wyciski. Z tego co sie dowiedziałam płaci się w dużej mierze za wykształcenie lekarza prowadzącego czyli różnego rodzaju szkolenia nie bez znaczenia jest też miejsce w Bielsku specjalistów znalazłam dwóch z czego jednego poleciła mi moja stomatolog. A co do łuku podniebiennego jestem już na takowy za stara:) orto powiedział, że taki łuk się zakłada młodzieży która jeszcze rośnie a nie dorosłym osobom. Trzymajcie kciuki za mnie żebym miała odwagę wyrwać te moje kochane ząbki:)Wyrywał ktoś już tyle zębów? Buziaki dla wszystkich:)

Gość Aniiiiia
Nilia, pierwszy raz slysze o mikrozamkach! Teraz wszystkim takie robia czy musialabym powiedziec ortodontce, ze takie chce? Takie mikrozamki sa o wiele drozsze od normalnych? Czyli cennik mojej orto jest ok? :) Lena28, rzeczywiscie strasznie duzo masz ząbkow do wyrwania :o ja bede miala dłutowanie ósemek (brr...) ale tylko dwoch i tez chyba dwoch czworek bede musiala sie pozbyc... wiec mam prawie taka sama sytuacje jak ty... ;) juz chcialabym miec to wszystko z glowy. Dłutowanie mialam miec dzisiaj ale chirurg przelozyl :o

Gość lana28
Aniiiiia napisz jak będziesz już po dłutowaniu tych 8-ek, ja idę 31 sierpnia, chyba umrę ze strachu do tego czasu:0

Gość Aniiiiia
lena28, ja wlasnie tez sie boje tego dłutowania :o wyrywania czworek w ogole bo to bedzie sekunda i po kłopocie ale takie dłutowanie to juz powazna sprawa ;) wiem, ze szwy potem trzeba miec przez 10 dni, ehh.. Jak bede juz po to dam znac jak bylo, napewno bede miala ten zabieg wczesniej nic Ty...

Gość Nilia
Aniia---> niekoniecznie wszystkim robia, wiekszosc takie ma ,bo sama widocznie wybrala...mi moja pokazala rózne zamki te wieksze metalowe, te mniej widoczne metalowe(mikro) , przezroczyste itp. wiec ja niewiem jak u Ciebie jest... mi kazała sie zastanowic i tydzien przed zalozeniem mialam powiedziec ortodontce jakie chce zamki i aparat.

Gość Nilia
a co do ich ceny to sa troche drozsze..no ale naparwde nie jest to wielka roznica.. mozna sobie pozwolic na troche mniejsze...zawsze to mniej zelastwa widac przez 2 lata ;)

Gość Aniiiiia
Nilia, no wlasnie, zawsze to miej zelastwa na zębach :D w takim razie tez poprosze ortodontke o te mikrozamki, szczerze mowiac to nawt nie wiedzialam, ze cos takiego istnieje :P ale dzieki Wam bede obeznana w temacie ;)

Gość marzena23
hej

Gość marzena23
cześć aparatki.18 sierpnia bede miała zakładany aparacik, metalowy tradycyjny.jestsem po usunięciu czterech zębów!!!! dwie 4-ki na dole i 4 i 5 na górze.czekam na założenie separaratorów.co do wyrywania.nie bójcie sie bo to naprawde nie boli. oczywiście miałam znieczulenie.wyrwałam nawet dwa naraz.ale zastanawia mnie jedno dlaczego niektórzy muszą wyrywać ząbki a niektóre osoby mają zakładany łuk podniebny od czego to zależy?????pozdrawiam

Wyrywane ząbki muszą być gdy ząbki nie mieszczą się w szczęce i między innymi dlatego się wykrzywiają. A łuk podniebny nosi się do rozszerzenia górnej szczęki gdy jest za wąska. Ja już w tą środę będę miała aparacik na dół :) I też biorę różowe gumki - tak jak na górze :)

Gość marzena23
mam pytanko.czy miałyście przed założeniem aparatu oczyszczane zęby np z kamienia nazębnego itp.bo ja już w środę mam zakładane separatory a mnie ortodontka nie wspomniała o czymś takim.wiem że niemam idealnych zębów i coś tam napewno sie znajdzie.a ile takie oczyszczanie może kosztować???Przecież musi być zachowana szczególna higiena no nie

Gość bach26
witam, minął już miesiąc od założenia aparatu. nie jest żle, ale łuk na podniebieiu doprowadza mnie do szału. szczególnie w czasie jedzenia - wszystko trwa trzy razy dłużej i jest bardziej męczące. dzisiaj pierwsza wizyta od założenia - ciekawe co powie ortodonta odp Marzena 23 ja miałam oczyszczane zęby już po przyklejeniu zamków. warto to zrobić bo poprzednim razem (już 11 lat temu nosiłam aparat) po zdjęciu aparatu zostały mi odbarwienia na zębach -spowodowane pewnie niedostateczną higieną. zawsze lepiej przygotować zęby do takiego "wysiłku" ja zapłaciłam za czyszczenie i lakierowanie + fluoryzacje (normalnie jak w przedszkolu) 200 złoty(warszawa!!) - sporo ale mam nadzieje ze uchroni mnie to od niemiłych plamek na zębach pozdrawiam i miłego noszenia

Gość Aniiiiia
Lana28, ide na dlutowanie za 4 dni, nie wiem dlaczego lekarz na dobe przed kazal mi zaczac brac antybiotyk :o to normalne??? I zapisal mi kuracje antybiotykowa na 4 dni... Nie podoba mi sie to bo staram sie unikac antybiotykow jak ognia no ale chyba ten zaczne brac, moze po dlutowaniu zbyt czesto wdaja sie jakies infekcje i antybiotyk to norma?

Gość lana28
Aniiiiia będę trzymać kciuki:)Trochę jestem zdziwiona tym antybiotykiem bo jeśli nie masz jakiegoś stanu zapalnego to raczej nie jest on potrzebny ale najlepiej słuchaj lekarza. Buziaki:)

Gość Nilia
a co to jest to DŁUTOWANIE ??

Gość ewelka66
Dłutowanie jest to "rozkruszanie"zęba na mniejsze kawałki;) pózniej dentysta wyciaga je z dziasła.stosuje sie to gdy zęba nie da rady wyrwac.nie jest to przyjemny zabieg;)z tego cio wiem ósemki zazwyczaj sie łutuje a nie wyrywa;)

Gość marzena23
lana 28 widzę że problem wyrywania zębów ciebie też dotyczy.to że mamy wywrywane zęby świadczy o tym, że mamy małą wąską szczękę? no nie? ale ja ciągle niewiem dlaczego nie zastosowano u nas aparatu na rozszerzenie szczęki a nie od razu wyrywanie!!!ja usunęłam już trzy 4-ki i 5.przeiceż nie jesteśmy chyba za stare bo z tego co tutaj czytałam były osoby pod trzydziestką i go noszą.jak to jest

Gość marzena23
bach 26 ty pewnie nie musiałaś wyrywać ząbków bo nosisz łuk podniebny.jego zadaniem jest rozszerzenie szczęki tak aby nie musieć wyrywać ząbków tak??.dlaczego ty musisz go nosić?

Gość Nilia
ja np mam łuk podniebienny, któy trzyam sie na 6 a miałam wyrywane 5 u góry .. wiec to chyba nie ma reguły.

Gość lana28
Marzena23, mnie lekarz powiedział że jest za późno na noszenie łuku (mam 28 lat) bo podniebienie jest juz ukształtowane, zasklepione i nie rośnie i że taki łuk zakłada się osobom u których proces rośnięcia się jeszcze nie zakończył czyli u osób do tak ok.20 roku życia. Dziewczyny a jak jest u was, ile macie lat i czy nosicie łuk podniebienny? Buziaki:)

Gość goosiulka11
ja mam np. 24 lata i nosze luk podniebny, moja orto powiedziala że trzeba spróbować bo może sie coś przesunie a 200zl dodatkowe za założenie luku wiec stwierdzilam, że warto zaryzykować a przy wizytach nie place nic dodatkowo, narazie mosze aparat 2 tygodnie więc trudno mi określić efekt , poczekamy... zobaczymy...

Ja też mam 24 latka. Nie musiałam mieć łuku podniebnego na szczęście. Aparat (góra - porcelana) noszę 1,5 miesiąca. Dziś zakładam dół - tym razem metalowy.

Gość Marusia25
Ja mam od czwartku założony Hyrax (chyba to samo co łuk podniebienny). MAm go podkręcać codziennie, jedno podkręcenie to 1/4 mm szerokości i tak przez 37 dni, a później jakiś czas żeby kości sie zrosły. Nic doktor nie wspominał o przeciwskazaniach zwiazanych z wiekiem. Zęby górne bolą jak cholera, ale tylko przy gryzieniu. Podkręcanie nie jest przyjemne, ale da sie przeżyć. Boję się tylko tego co będzie dalej, bo dopiero 4 razy podkręcałam aparacik, a czeka mnie jeszcze kilka milimetrów do zrobienia. Czytałam dzisiaj, ze możliwe są jakies różne powikłania, torbiele, krawienia wrrr... na samą myśl gęsiej skórki sie dostaje. Jak skończę podkręcanie to zakładam stały aprat na górę. Usuwałam juz górne 5-tki obie, a teraz dolne 4-ki mnie czekają. Dół za jakiś czas. Ech...nie jest lekko, ale mam nadzieję, ze warto...

Gość marzena23
Marusia25 ty masz usunięte zęby ale nosisz też aparat na rozszerzenie szczęki.dlaczego tak.przeciceż jeśli masz usunięte zęby to już jest miejsce w szczęce do nasunięcia się zębów.aparat na rozszerz.dodatkowo jeszcze poszerza.czy potrzebujesz aż tyle miejsca.czy chcesz mieć poprostu większą szczękę.ładnie to wygląda to taki większy i pełniejszy uśmiech

Gość goosiulka11
hyrax to zupelnie cos innego jak luk podniebienny, twoj jest o wiele drastyczniejszy, ja nic nie podkręcam, ale nie wiem czemu juz zęby wyrywałas, chyba najpierw powinnas rozszerzyć szczęke a potem zadecydować czy wyrywać, bo może wcale nie jest potrzebne wyrywanie zębow jeśli masz hyrax.

Gość kaśka-b
Witam wczoraj robilam odcisk szczęki i po raz 2 podchodze do ortodontycznego sprzetu ..z tym ze teraz jestem starsza i chyba mam wiecej w głowie ....ja zdecydowalm sie na aparat 1/2 porcelana i 1/2 metal tyl jest metalowy a pierwsze 6 zebów gornych i dolnych porcelana ...mam nadzieje ze dobrze zrobiłam ....bo sie wachalam przed calym metalem .... w praniu wyjdzie a moze ktoś ma taki jak ja ...? napiszcie czy dobrze zrobiłam

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować