Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość tosik

aparaty ortodontyczne

Polecane posty

Gość zazebiona
czesc dziewczyny mam zamiar w najblizszym czasie zalozyc aparat na zeby poleccie dobrego i w miare taniego ortodonte we wroclawiu w ogole to jestem lekko zalamana bo mam podobna wade jak DELSOLECZKA19 -potwornie wystajaca 3 z prawej strony gornej szczeki, jest calkiem nasunieta na 4:( zastanawiam sie czy w ogole uda sie to wyprostowac aparatem:( pare namiarow dostalam na innym topiku o aparatach ale rad nigdy nie za wiele wiec czekam na odpowiedzi:)

Gość marem
W poniedziałek zdjeto mi ekspander. Orto powiedziała "na razie zdejmiemy"... Słowa "na razie" trochę mnie zaniepokoiły...czy może być tak,że np za miesiąc zaloży mi go z powrotem? Może okazac się , że dalsze rozszerzenie podniebienia jest konieczne? (przednie zęby nieco mi sie ścieśniły od zdjęcia) Napiszcie jesli wiecie

Gość dagussss
ok, zaraz ide zakladac.. troche sie boje.. powiedzci mi jak lagodzic bol w na poczatku, oprocz tabletek przeciwbolowych? ;(

Gość dagussss
zalozony ;D oba luki, trwalo to troche ponad godzine i juz jest, nie boli, dopiero zaczyna, ale to tylko tydzien i bedzie lepiej. ;)

kolezanko aparti tak sobie czytam wasze wypowiedzi bo mam chec tzn. chce zalozyc aparat wlasnie ten przezroczysty... Czy moglabys powiedziec ile zaplacilas za caly zabieg tzn. chodzi mi o zalozenie aparatu góra/dół. No i własnie najwazniejsze czy mocno go widac z bliska i daleka.. Czy ten caly metalowy dużo gozej wygląda ??? Slyszalem ze ten przezroczysty z blisk wyglada duzo gozej niz zelazny a z daleka na odwrot bo g nie widac:) Jezeli chodzi o twoje żółte zęby to poradziłbym taki żel wybielający choćby na allegro:) kupowałem sobie jakies 2 lata temu i do tej pory mam bialutkie zeby:) nie wiem jak to wplynie na sam aparat i co na to ortodontka... Chociaz oni sami takich zeli uzywaja do wybielania zebów tylko w gabinecie kosztuje to ponad 1000zł a to jest dosc tanie bo niecalą stówke :) Pozdrawiam

Gość aparti
do Damian87p ;-) ceny są pewnie bardzo zróżnicowane, ja jestem z Gdańska i płaciłam 4400 za górę i dół, ale poza ceną mi chodziło o podejście lekarza a z tym niestety różnie bywało, jedna Pani orto przyjmowała na raz 3 pacjentów, ja na fotelu, obok jakiś dzieciak też na fotelu a przy biurku jeszcze jedna pacjentka której wymieniała gumki, podziękowałam grzecznie ;-) jestem dość dociekliwa płacę i chcę wiedzieć jak najwięcej a nie być załatwiana w "międzyczasie ", co do koloru zamków to opinie są różne jedni twierdzą że są mniej skuteczne, drudzy że po metalowych zostaja ślady, ja zdecydowałam się na przezroczysty po pierwsze z racji wieku, po drugie w przyszłym roku biorę ślub i zamków odkleić nie można ale drucik wyjąć to i owszem, więc będzie mniej widoczny niż metalowy, z tą widocznością to moi znajomi rozmawiali ze mną rozmawiali i dopóki im nie powiedziałam że mam aparat to twierdzili że nie zauważyli, z daleka nie widać bo przeprowadzałam testy z koleżanką ;-) ale i tam mam wrażenie ze się na mnie ludzie gapią np. w autobusie ale co mi tam, niech sie gapią tyle ich co se popatrzą ;-) mam przezroczyste gumki palę piję kawę i po 2-3 tygodniach gumki żółkną i nie wygląda to zbyt ładnie , ale co miesiąc będę je wymieniać może nawet se jakiś kolorek ochronny wybiorę ;-)) bardziej martwię się o zęby - może i bym skusiła się na jakąś pastę wybielającą ale zastanawia mnie to jak to będzie po zdjęciu zamków a nuż będą kwadraciki na ząbkach ( żółte?? ) tego nie wiem ortodontka mi mówi że przesadzam że wcale mi nie pożółkły a to gumki dają taki efekt ale ja tam wiem swoje ;-) aha i jeszcze jedno te aparaty ( zamki ) kosmetyczne ( przezroczyste, porcelanowe ) są ponoć większe niż metalowe i na początku bardziej haczą o wargi ;-)) ale nie mam porównania tak tylko słyszałam, moje mi nieźle dały na początku popalić, najgorsze jest to że jestem łasuch i nie mogę sobie podgryźć wafelka i innych pyszności wszystko najpierw rozdrabniam jak babinka bezzębna, mam go trzy tygodnie a juz mi się ruszają zęby !!!! za tydzień idę na podkręcenie i znowu se nie pojem a tu święta za pasem ;-))) Wesołych świąt wszystkim zadrutowanym ;-))))

Gość karolcia22
hej od czwartku mam aparat, a dopiero dzis usunęłam ząb (górną 4).Czy to normalne? Poza tym zęby wszyskie okrutnie bolą, a jedynka (martwa) najbardziej! Tochę się boję bo to wszysto jakieś dziwne jest i nie tak to sobie wyobrazałam:( pozdowienia dla agentki monk-wracaj do zdrowia aparatko!

Witam. Mam 16 i chciałbym założyć aparat stały na dolne zęby. Byłem już na konsultacji, lecz dowiedziałem się, że mam na dole zbyt ciasne zęby i konieczne jest usunięcie czwórek. Moje zęby nie są masakrycznie krzywe, ale jednak jestem zdecydowany. Co mam zrobić w takim wypadku???????dzięki za odpowiedzi:)))

Gość dagussss
ja mam aparat od soboty. nie boli mnie zupenie, tylko przy nadgryzaniu troszeczke, z całowaniem też jest ok. :) Fatalnie jest natomiast z czyszczeniem aparatu po jedzeniu, jest to naprawde trudne i zajmuje mi duzo czasu. Mam nadzieję, że jeszcze pare dni i zjem cos twardszego ;D pozdrawiam wszystkich. :*

Gość karolinaanilorak
Hey, jezeli chodzi o czyszczenie to bardzo pomocny jest irygator...ja zanim umyje zeby szczoteczka to najpierw plucze irygatorem...woda pod cisnieniem wyplukuje resztki pokarmu i pozniej pozostaje tylko normalne mycie szczoteczka i plukanie plynem do jamy ustnej.

Gość 3 kropki
witajcie, mam pytanie skierowane do osob ktore noszą dolnego hyraxa, macie pierscienie na czworkach i na szóstkach?? czy tylko na szóstkach??

Gość Ania9106
(: A moze te bóle nie maja powiązania z aparatem. chyba że Twój organizm broni sę przed \"obcym ciałem\" i moze od tego ten ból :/ ? W każdym bądź razie pozdrawiam i trzymam kciuki za Was- kochane aparatki i aparaci :))). ja mam właśnie od soboty założonego HASa (czyli to na rozciąganie podniebienia) i boję się jak cholera bo ma mi to szczękę rozciagać 15 dni (TYLKO 15 dni!!! bo kolejne 2 miesiące na UTRWALENIE rozciągnięcia)... tzn. chyba PRZECIEŻ MI JĄ ROZERWIE :,( jak to jest??????? czy to rzeczywiście tak strasznie boli :/ ????????? proszę odpiszcie. DZJOLA troche mnie pocieszyłaś opowieściami o tym HASIE (czy tam w Twoim prypadku Hydraxie) ale mam jeszcze aparat na dół założony... i jest MASAKRA. Nie mogę jeść normalnie... CZY TO TAK PRZEZ TE 2 CZY TAM 3 MIESIĄCE trzeba jeść te papki itd??? bo trochę mnie to meczy przyznam szczerze i boli jak mi się aparat z hasem zderzy... ogólnie mam wrazenie ze moja orto trochę się pospieszyła z aparatem. nie powinam miec przypadkiem samego hasa? bo tak to normalnie nie mogę NIC praktycznie (dobrze ze pisac mogę!) Ale to jeszcze najgorsze nie jest (A TAM JEDZENIE! ;P ) NAJGORZEJ Z MÓWIENIEM!!! seplenie tak że ja nie mogę... chodzę do pierwszej Liceum i wcale nie jest mi z tym fajnie. mam jak na razie zwolnienie z pytania ale przeciez nie będą mnie nauczyciele nie-pytac przez 2 miesiące (!!!) koleżanki podsumowały to \"ALE SUPER TO JEST!\" i ogólnie z koleżankami myślę ze będzie spoko. Koledzy w sumie chyba też (w sumie jeden sepleni z natury więc hehe. xD) TERAZ DOPIERO PRZEKONAM SIĘ KTO TAK NA PRAWDĘ WART JEST TEGO ZEBY SIĘ Z NIM ZADAWAĆ ;) ale przez dwa ostatnie dni to praktycznie cały czas ryczałam (Orto nie uprzedziła mnie że nie będzie można mówić!!! w ogóle mówiła o Hasie jak o czymś \"małym i bezproblemowym\" a to jest BEZNADZIEJNE!) >DOŚWIADCZENI napiszcie proszę!!! CZY BĘDĘ W TYM MÓWIĆ JESZCZE TAK \"w miarę\" NORMALNIE??????????? ... dziekuję z góry. :)

Gość Ania9106
podtrzymuje mnie myśl ze niedługo świata. potem ferie. i potem mi to ściągną :D i bedę miała piękne ząbki ;D ( no oczywiście to jeszcze aparat ale teraz wydaje mi sie on takim małym pikusiem w porównaniu z tym ;) ) tylko trochę to niekomfortowo tak nie mówic jak wszyscy gadają :/ (moja mama sie w sumie ucieszyła że nie będę gadać...ale jak tak mi się tematów nazbiera to biedni ludzie ;))) ) OPRÓCZ ODPOWIEDZI NA PYTANIE CZY BĘDE MOGŁA MÓWIĆ JESZCZE KIEDYŚ tak "w miarę" po ludzku proszę jeszcze o : jakieś trafne odpowiedzi na głupie docinki ( co prawda watpię żeby ktos mi dogryzał jakoś bardzo ale myślę ze niektórym INNYM moze się to przydać bo niby nie warto zwracac uwagi na takie głupie infaltywne zachowanie ale jak sie nie zwróci to się tak na prawdę wychodzi na słabeusza i "biedne pokrzywdzone dziecko") 1. jednym z takich sposobów jest po prostu odpowiednie spojrzenie na "dogryzającego" albo po prostu stwierdzenie ze nie dorósł do takich;P tematów jak znacie jakies fajne sposoby mozecie się podzielić :]

Gość Dzjola
Hej Ania9106 Nie przejmuj się...z mówieniem będzie coraz lepiej...ja mam juz miesiąc to cudo i juz spoko...tzn nie wiem w sumie czy się przyzwyczaiłam - ja i znajomi - czy poprostu jest mi wszystko jedno...czy może jednak jakiś cud - i nie seplenie:] hehe A z jedzeniem jest spoko...na początku to nie mogłam nic...bo miałam wrazenie, że wszystko mi się zawiesza o ten drut na podniebieniu...a le teraz luzik...tzn teraz znowu przerąbane, bo dziś wyrywałam zęba (na dole ostatniego, bo zakładam w piątek drutyu na doł) i nie je znowu, ale już nie przez hydrax:) Kręciłam ten Hydrax chyba przez 10 dni...w szoku byłam, bo no ide spać wieczorem..podkręcam, budze się a tu szapara między 1ką a wką:) (ale nie brutalna, więc nie przejmuj się)! Jeśli chodzi o jakiś ból, to nic nie boli...przymajmniej mnie...czuć lekki nacisk w momencie podkręcania...i koniec. No..może jeszcze z max 5 minut i wszystko! Moja orto tez mówiła, ze to jest malutki hydraxik i troche się sepleni...a jak zobaczyłam ten aparat to łoo....jak sztuczna szczęka:P Szok! O seplenieniem, to się nie przejmuje...premier też sepleni i ma to gdzieś:P Nie spotkałam się ze złośliwymi uwagami, ale jak widze, że ktoś krzywo się na mnie patrzy jak mówi że mam aparat, to wystarczy, że spojrze w jego zęby (albo krzywe, albo żółte:D) i zaraz mina mu się zmiania:D Jesli ktoś jednak reaguje źle to znaczy tylko o jego niezbyt wysokim poziomie intelektulnym...ja tam aparat traktuje jak gips na ręce...więc mam gdzieś jakieś głupie uwagi...jeśli oczywiscie by się pojawiły pod moim adresem. Hydrax nie jest taki zły....czasami się nawet zapomina o nim..hehe, podczas twardego snu:P Zobaczymy jak bedzie z moim piątkowym, nowym rusztowaniem na dolne ząbki w postaci drucików..:) Pozdrawiam wszystkich

Gość karolcia22
Wiecie co, dziewczyny? Jak tak poczytałam o waszych problemach i bolączkach to zmieniam zdanie w kwestii "jak to ja się muszę nacierpieć z tym aparatem". Mój ból mniejszył się o 90% po 9 dniach od założenia aparatu, Wy natomiast nawet nie macie konkretów od orto kiedy Wam się polepszy dieta i samopoczucie. Osobiście nie miałam doczynienia z hydraxem czy czymś i bardzo się z tego cieszę, a Wam szczerze współczuję!!

Gość Ania9106
E tam współczucie... z powodu tego żelastwa...:P Mi tam dziewczyny współczują bardziej z powodu zbliżającej się wigilii i tysąca makołyków których nie tknę ;) Ale za to potem... one bedą rozpukłe i ociężałe a ja smukła i wiotka (...idiotka :] ). Dzieki Dzjola po raz drugi :))))) a jeśli chodzi o druty na dół to MAM (haha xD ). W sumie mnie tam to w ogóle nie bolało (no może nazajutrz po założeniu przy jedzeniu "czułam, że mam zęby" ale poza tym nic) ;D Nam-hydraxo-hasom nic nie straszne xD ...Fajnie w tym hasie udaje sie wampira. Wszyscy leją. :) Napisz Dzjola jak ważenia po tych drucikach piątkowych. xD Pozdrawiam wszystkich.

Gość Ania9106
słyszałam fajne powiedzonko... od koleżanki... jakiś ktoś (do aparatki/ aparata) : Żelazne kły!!! aparat/aparatka: Trzeba mież żelazne kły, żeby rozgryźć takiego gada jak Ty! Jakis ktoś: Oo aparat/ aparatka: xD Pozdrawiam jeszcze raz. :)

moze i tak być. ja tez tak mialam i mam . żadnego bólu ani przy podkrecaniu ani przy zakładaniu :) Nie martw sie:) ortodontka zapewniała mnie ze to normalne i sie zdarza .

Czesc mam na imie Marcin mam 20 lat jestem z Lodzi 1,5 tyg temu zakladałem aparat stały na górną szczękę wybrałem przezroczysty(koszt 2800 na 1 łuk) przez pierwsze 3 dni czułem delikatny ból i miałem problemy z jedzeniem teraz nie czuje żadnego bólu ani ucisku i jem już normalnie czy tak ma byc?? moje gg 11782801 Pozdrawiam!!

Gość Martuś aŁć
Po dłuugiej przerwie WRACAM ;) Mam pytanie, czy jak sie nosi aparat stały na górę (noszę od kwietnia b.r mam też wyciąg na zęba który miałam hirurgicznie odsłaniany i który jest teraz centymetr nad swoim miejscem) to konieczne jest założenie aparatu za dolne zęby? I jeszcze jedno. Miał ktoś może odsłanianego zęba chirurgicznie? Jak długi taki ząb potrafi schodzić na miejsce?

Gość Ania 9106
Moje dwie kooleżanki miały coś podobnego. ;) jedna miała zabieg w styczniu a druga w lutym 2007 roku... i ta co miała w lutym mówi że jakos po paru miesiącach było wszystko ok. teraz juz ma pieknego ząbka :) a ta co miała w styczniu... to do tej pory jej nie wyszedł (czy tam nie zszedł czy coś... ) . ale nie cierpi zbytnio przez to jakoś... nie widać tego pozdrawiam. P.S. przez tego Hasa (przypominam ze mam go od soboty) juz zpięłam się dzisiaj na jedną dziurkę paska wcześniej hahaXD (ten kto ma pasek z ćwiekami zrozumie ze te odstepy między dziurkami nie sa takie małe;) ).... ja nie moge .... ja chyba pzrez te dwa miesiące komletnie zniknę :/ pozdrowienia.

Gość m15236
mam pytanko w piatek zalozyli mi staly aparat na gorna szczeke i w ten sam dzien odkleil mi sie jeden zamek... czy ktos mial podobny przyapdek?? placiliscie za przyklejenie

Gość miksio
absolutnie nie płać , żądaj przyklejenia i tyle!!!

Gość natka ..
Hej ja własnie wczoraj załozyłam aparat troche poli ale da sie przezyc dziwnie mi z tymi drutmi ale ja mm gorszy probllem bo dwie 1 mi do konca nie wyrosły i śa zatrzymane i krzywe;/ trzeba je ściągnąc i wyprostować :( jeju ale daje rade hehe jescze długa droga do prosciutkich zabków przede mna mam nadzieje ze w 3 albo 2 lata sie wyrobie heheh :P

Gość Kaellina
Czy ktoś mógłby polecić dobrego ortodontę z Warszawy? Pozdrawiam serdecznie

Gość maja78
Zalezy mi na znalezieniu bardzo dobrego ortodonty na terenie dolnego ślaska i tu pytanie do pana Romka, poniewaz orientuje sie Pan troche w tym srodowisku moze moglby Pan mi kogoś polecic? Mam wade zgryzu i chce rozpoczac leczenie aparatem, szczeka jest dosc waska i w sumie moje zeby sa proste ale gorna szczeka jest mocno wysunieta do przodu no i jest maly problem poniewaz kiedys mialam wypadek i nie mam jednej gornej jedynki. Skutkiem tego mam zalozony most na 4 gorne zeby. KIlka osob powiedzialo mi ze noszenie aparatu jest w tej sytuacji nie mozliwe wiec pojechalam na konsultacje do Warszawie i tam pani doktor nie widziala przeszkod, ale oczywiscie powiedziala ze trzeba usunac gorne czworki. No i do Warszawy jest troche za daleko aby jezdzic co miesiac Nie chcialabym usuwac zebow bo zostaloby mi na gorze 12 zebow a 4 z nich i tak sa juz sztuczne.:( Jesli zna Pan kogos kto moglby mi pomoc prosze o odpowiedz. Leczył Pan juz moze taki przypadek?

Gość Dzjola
Mam pytanie do nosicieli:) porcelanowych aparatów. Zakładam taki za miesiac na góre (po zdjeciu aparatu Hydrax). Wiem, ze te zamki w tych aparatach są większe...ale czytałam gdzies na forum, ze są tak duze że wypychają usta do przodu...to prawda? Czy ktoś pisze bzdury... Od piątku mam druty na dole...nie powiem, że super komfortowo mi się z nimi żyje, bo rysują mi wewnętrzną część ust...drapią mnie, ale z każdym dniem coraz mniej. Już nawet z jedzeniem sobie radze...baa-już pierwszego dnia poszłam na kebab:P ale z ryżem i odrazu połykałam... Prosze o odpowiedz odnośnie tych zamków porcelanowych. \ Pozdrawiam

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować