Gość pseudonimkkaaaa Napisano Styczeń 17, 2009 najpierw zadzwon i umow sie na wizyte do ortodonty on powie Ci co i jak na pierwszej wizycie :) jesli chcesz przyspieszyc troche to wez sie za leczenie zebow (musza byc wszystkie wyleczone przed zalozeniem aparatu) i zrob zdjecie pantomograficzne (koszt ok 50 zl) i wtedy idz do orto. On powie CI co jeszcze musisz wyleczyc (jesli bedzie jakis ubytek ) i co ewentualnie usunac Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość tobianna Napisano Styczeń 17, 2009 Do Ni11ka: jestem z Wrocławia, mam aparat od 4 dni, na razie dolny łuk i HASa (do rozszerzenia podniebienia). Zakładał mi go dr Tochmann w przychodni stomatologicznej Dental Project na ul. Bezpiecznej. Już dosyć długo jestem pacjentką ich przychodni i nic złego nie mogę powiedzieć. Zawsze uprzejmi, gdy są jakieś obsunięcia, dzwonią i informują, żeby człowiek nie jechał na łeb na szyję, a potem siedział jak głąb w poczekalni:) Udzielili mi wszelkich informacji dot. aparatu, odpowiedzieli na pytania (a miałam ich naprawdę sporo - szczególnie tych dot. ciąży, bo kto wie, co może się przez 2 lata wydarzyć;)) Jeśli chodzi o ceny u nich, to za aparat metalowy z gumkami biorą 1500zł za łuk, metalowy bez gumek (ja mam taki) 2000zł za łuk, estetyczny 2500zł za łuk. Za HASa musiałam zapłacić 500zł. Nie pamiętam, ile będzie kosztował aparat ruchomy utrzymujący, gdy już mi ściągną po 2 latach druty, ale chyba ok. 400zł. Wizyty są raz w miesiącu i kosztują 100zł. Zmiany drutów i przyklejanie zamków, gdy się ew. odkleją jest bezpłatne. Na razie nie mogę nic powiedzieć o skuteczności, bo za krótko noszę aparat:) Nie wiem, też jak wyglądają ceny u innych ortodontów, bo jak już wspomniałam, długo jestem ich pacjentką, ale z tego, co rozmawiałam ze znajomymi, to ceny są porównywalne. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość tobianna Napisano Styczeń 17, 2009 Do Ni11ka: jestem z Wrocławia, mam aparat od 4 dni, na razie dolny łuk i HASa (do rozszerzenia podniebienia). Zakładał mi go dr Tochmann w przychodni stomatologicznej Dental Project na ul. Bezpiecznej. Już dosyć długo jestem pacjentką ich przychodni i nic złego nie mogę powiedzieć. Zawsze uprzejmi, gdy są jakieś obsunięcia, dzwonią i informują, żeby człowiek nie jechał na łeb na szyję, a potem siedział jak głąb w poczekalni:) Udzielili mi wszelkich informacji dot. aparatu, odpowiedzieli na pytania (a miałam ich naprawdę sporo - szczególnie tych dot. ciąży, bo kto wie, co może się przez 2 lata wydarzyć;)) Jeśli chodzi o ceny u nich, to za aparat metalowy z gumkami biorą 1500zł za łuk, metalowy bez gumek (ja mam taki) 2000zł za łuk, estetyczny 2500zł za łuk. Za HASa musiałam zapłacić 500zł. Nie pamiętam, ile będzie kosztował aparat ruchomy utrzymujący, gdy już mi ściągną po 2 latach druty, ale chyba ok. 400zł. Wizyty są raz w miesiącu i kosztują 100zł. Zmiany drutów i przyklejanie zamków, gdy się ew. odkleją jest bezpłatne. Na razie nie mogę nic powiedzieć o skuteczności, bo za krótko noszę aparat:) Nie wiem, też jak wyglądają ceny u innych ortodontów, bo jak już wspomniałam, długo jestem ich pacjentką, ale z tego, co rozmawiałam ze znajomymi, to ceny są porównywalne. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość czerwone korale Napisano Styczeń 17, 2009 jak pierwszy raz poszlam do ortodonty to on mi powiedzial ze mam zrobic to zdjecie i dał mi adres Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość stella23 Napisano Styczeń 17, 2009 do luki239 cierpliwości...nosze hyraxa juz miesiac i nawet nie pamietam ze go mam.....problemy z wymową były(i to duze) ale teraz juz mowie naprawde bardzo dobrze!! takze nie przejmuj sie tylko bądz wytrwały...a jesli boisz sie ze do sesji Twoja wymowa sie nie poprawi to moze poczytaj sobie na głos ksiązke,poćwiczysz wtedy mówienie... Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wajlot Napisano Styczeń 17, 2009 Aiga 998 czy mozesz podac jakis kontakt do tego swojego ortodonty z Sochaczewa?Bylabym bardzo wdzieczna...Albo czy ktos moze polecic jakiegos dobrego ortodonte w Warszawie lub okolicach?Z gory dziekuje! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wajlot Napisano Styczeń 17, 2009 Aida 998 czy mozesz podac jakis kontakt do tego swojego ortodonty z Sochaczewa?Bylabym bardzo wdzieczna...Albo czy ktos moze polecic jakiegos dobrego ortodonte w Warszawie lub okolicach?Z gory dziekuje! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wajlot Napisano Styczeń 17, 2009 Aida 998 czy mozesz podac jakis kontakt do tego swojego ortodonty z Sochaczewa?Bylabym bardzo wdzieczna...Albo czy ktos moze polecic jakiegos dobrego ortodonte w Warszawie lub okolicach?Z gory dziekuje! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość stella23 Napisano Styczeń 17, 2009 wajlot ja dojeżdzam do Legionowa do doktora Marcina Doleckiego polecam!!!!! ma on swoją strone internetowa www.mojdentysta.com.pl moze to pomoże podjąć Ci decyzje.....pozdrawiam!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość specu Napisano Styczeń 18, 2009 do luki239: Ile kosztował Cię ten ekspander? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość luki239 Napisano Styczeń 18, 2009 do specu trudno mi powiedzieć ile to kosztowało, bo ja w sumie będe płacił 3400zł za całe leczenie (nie wliczając wizyt po 100zł). W tym jest odrazu cena aparatu na 2 łuki. Ze tego co tu czytam jeden łuk kosztuje w granicach 1500zł więc wychodzi na to że ekspander kosztuje jakoś 400zł. do stella23 ale hyrax wygląda troche inaczej niż to co ja noczę, ja tam nic nie podkręcam tylko działą to na zasadzie sprężyny która rozpycha moję zęby. Budowa tego jest całkowicie inna i zapewne porblemy z mową też są inne. Wiele osób pisze ze ma problem z wymową "i", ja z tym nie mam problemu i tu całe moje neiszczęście bo wolałbym nie umieć mówić i niż ć,cz,dź itp. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość luki239 Napisano Styczeń 18, 2009 do specu trudno mi powiedzieć ile to kosztowało, bo ja w sumie będe płacił 3400zł za całe leczenie (nie wliczając wizyt po 100zł). W tym jest odrazu cena aparatu na 2 łuki. Ze tego co tu czytam jeden łuk kosztuje w granicach 1500zł więc wychodzi na to że ekspander kosztuje jakoś 400zł. do stella23 ale hyrax wygląda troche inaczej niż to co ja noczę, ja tam nic nie podkręcam tylko działą to na zasadzie sprężyny która rozpycha moję zęby. Budowa tego jest całkowicie inna i zapewne porblemy z mową też są inne. Wiele osób pisze ze ma problem z wymową "i", ja z tym nie mam problemu i tu całe moje neiszczęście bo wolałbym nie umieć mówić i niż ć,cz,dź itp. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość stella23 Napisano Styczeń 18, 2009 luki239 ja uważam ze Ty poprostu nosisz ten łuk zbyt krótko i dlatego Twoja wymowa jest niewyraźna i zapewne Cie krępuje....ale moge Ci obiecac ze za jakiś miesiąc bedzie o niebo lepiej.....tymczasem musisz sie przemeczyc!! Ja przez pierwszy tydzien strasznie bełkotałam,powtarzałam wszystko po 3 razy zanim ktokolwiek z rodziny cos zrozumiał :) Na pokrzepienie moge Ci tylko powiedziec zebys w momentach trudnych pamiętał ze nie jestes odosobniony z tym problemem i ze przede wszystkim robisz to dla siebie!!!! takze warto!!! pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nikita26 Napisano Styczeń 19, 2009 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ewelka8989 Napisano Styczeń 19, 2009 ile kosztuje hyrax? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość stella23 Napisano Styczeń 19, 2009 mój 600zł Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mianownik Napisano Styczeń 20, 2009 witam.... wlasnie jestem po wizycie i konsultacji leczenia u ortodonty ...teraz czeka mnie usuwanie 4 ale zastanawiam sie jeszcze nad wyborem rodzaju aparaciku...co sądzicie o aparaciku z zamkami bezligaturowymi...system Damon ....zamki metalowe czy jest bardziej widoczny i czy faktycznie okres leczenia skraca sie o max 6 miesiecy....? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość cytryna01 Napisano Styczeń 21, 2009 czesc wszystkim nosze hyrax od wrzesnia 2008r i w piatek jade na separacje mam nadzieje ze nie bedzie bardzo bolalo moi znajomi mowia roznie jedni ze to wszystko strasznie boli i ze nie dam rady a inni ze nic nie boli juz nie wiem komu wierzyc jak bylo u was? P.S. ciesze sie ze jest takie forum bo troche sie boje i nie jestem pewna co mnie czeka a dzieki wam wiem chociaz ze nie jestem sama pozdzawiam :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość stella23 Napisano Styczeń 21, 2009 separacja czyli zdjęcie hyraxa czy o co chodzi?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Izus79 0 Napisano Styczeń 22, 2009 oj kochani, wy tak narzekacie na ceny ale nawet porownujac zarobki w polsce i niemczech to w niemczech jest to o niebo drozsze.Jak was czytam to mi zal gardlo sciska, ale trudno..Za dolny i gorn luk zaplacilam 3700 EUR. Za te kase to moglabym sobie cycki w polsce podwojne DD zrobc;))Tragedia, i to tylko za rok czasu a prawdopodobnie sie wydluzy i bedzie wiecej kosztowac....coz za urode trzeba placic, ponoc warto;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pcheła Napisano Styczeń 23, 2009 Cześć! Od kilku dni poczytuję wasze forum i coraz bardziej przekonuję się do założenia aparatu ortodentycznego :) A miałby co robić z moimi zębiskami ;) Mam 25 lat i do niedawna myślałam, że straciłam szansę na proste zęby... Ale dzięki wam wiem, że tak nie jest :) Jako dziecko miałam ruchomy aparacik, ale prawie go nie nosiłam - wiem, wiem byłam młoda i głupia... Mam nadzieje, że przez "błędy młodości" nie wszystko stracone i da się coś z moimi krzywusami zrobić. Macie naprawde fajne forum, dlatego postanowiłam do Was napisać. Chciałabym jak najszybciej dołączyć do grona zadrutowanych :) Pozdrowionka! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość specu Napisano Styczeń 24, 2009 Pewnie pcheła, dołączaj do nas :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość olaś Napisano Styczeń 24, 2009 Witam, noszę aparat od października ubiegłego roku a teraz dopadły mnie wątpliwości. A to dlatego, że Pani doktor kazała usunąć mi górną lewą czwórkę i prawą górną szóstkę. Czy tak może być? Zastanawiam się teraz czy zęby ułożą mi się symetrycznie i czy między zębami nie pozostaną szczeliny ponieważ moja wada nie była aż tak spora (po czterech miesiącach noszenia aparatu zęby już są prawie wyprostowane a szczelina po czwórce jest dalej duża). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość iza1983 Napisano Styczeń 24, 2009 Witam wszystkich, od kilku miesięcy szukam dobrego ortodonty w Bydgoszczy. Zaczęłam leczenie u Pani Bogusz-Ryszkowskiej, wszystko jest tam ok miła Pani, w tej chwili mam separatory między zębami. Chciałabym się od Was dowiedzieć, czy koszt 1.800,00 za jeden łuk metalowy to dużo? Wczoraj byłam u niej drugi raz, za tydzień mam zakładać aparat. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość m.be. Napisano Styczeń 24, 2009 Mam 23 lata i od niedawna aparat na ząbkach, więc nic straconego ;) Miałam pewne prawdopodobieństwo rwania czwórki, ale ortodonta stwierdziła, że rwanie młodemu człowiekowi zębów bez próby ocalenia całego łuku jest czymś straconym. Po 7 miesiącach leczenia odeszła od tego pomysłu, co nie ukrywając cieszy mnie :) Jednak tak jak koleżanka wyżej pyta - może zajść taka potrzeba, czym starszy człowiek na leczeniu tym ciut gorzej. Jeżeli chce go rwać, no cóż lekarz na pewno wie co robi i chyba należy ulec :) Powodzenia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Dosiek Napisano Styczeń 25, 2009 Witam! sporo sie tu naczytalam o tych aparatach... Ja wlasnie zaczelam prace i mam zamiar sobie zafundowac taki aparacik... Moja wada zgryzu jest widoczna i nie mam zamiaru dluzej z tym zyc:] Mam pytanie czy macie namiary na jakiegos dobrego ortodonte w Sosnowcu?? I mniej wiecej jaki jest koszt? Jesli ktos jest w stanie udzielic mi jakichkolwiek informacji prosze o kontakt na e-maila skromna@buziaczek.pl Z gory dziekuje i juz niedlugo dolacze do was!!!:] a tymczasem 3mam kciuki i zycze wytrwalosci bo efekty naprawde sa super:] Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Dosiek Napisano Styczeń 25, 2009 Witam! sporo sie tu naczytalam o tych aparatach... Ja wlasnie zaczelam prace i mam zamiar sobie zafundowac taki aparacik... Moja wada zgryzu jest widoczna i nie mam zamiaru dluzej z tym zyc:] Mam pytanie czy macie namiary na jakiegos dobrego ortodonte w Sosnowcu?? I mniej wiecej jaki jest koszt? Jesli ktos jest w stanie udzielic mi jakichkolwiek informacji prosze o kontakt na e-maila skromna@buziaczek.pl Z gory dziekuje i juz niedlugo dolacze do was!!!:] a tymczasem 3mam kciuki i zycze wytrwalosci bo efekty naprawde sa super:] Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Pietka17 Napisano Styczeń 25, 2009 Hej!!!! Zna ktoś może dobrego orto i dnetyste w Ponaniu???? Prosze o odp. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pietka17 Napisano Styczeń 25, 2009 HEJ!!!!!!!! Zna ktoś może fajnego, ale niezbyt drogiego orto w Poznaniu???? Z góry thx za odp. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach