Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iga22

ZESPÓŁ POLICYSTYCZNYCH JAJNIKÓW

Polecane posty

Wróciłam z Poznania. Moje jajniki są duże, mają oczywiście pęcherzyki, testosteron po 2 miesiącach nie brania leków odrobinkę się podniósł, ale ja tego po sobie nie widzę. Mam teraz przez 4 miesiące mierzyć tempkę, nie brać leków prócz Verospironu na obniżenie testosteronu i czekać. Zobaczymy jakie będę miała cykle. Ostatni (bez leków) był regularny, więc moja pani prof. postanowiła zobaczyć co będzie dalej. Tusia trzymam kciuki!!! arla ja mierzę cały czas od kilku miesięcy, bo mi moja pani profesor każe :)

Przeszłam 2 poronienia, w szpitalu powiedzieli mi że wszystko jest ok i że nie znają przyczyny. Dostałam poradę że mam powtórnie się starać o dziecko. Byłam też prywatnie u 3 ginekologów którzy radzili dikładnie to samo. Wczoraj z polecenia koleżanki wybrałam się do ordynatora szpitala w innym mieście - oczywiście prywatnie. Na wizycie po 1 min badania lekarz ten postwaił diagnozę - przyczyną poronień były pęcherzyki na jajniku. Zlecił mi badania hormonalne i zagwarantował że jeszcze urodzę niejedno dziecko. Powiedział też że dużym plusem dla mnie jest młody wiek (mam25). Trzeba mieć naprawdę szczęście żeby trafić na dobrego lekarza. Teraz kiedy znam już powód moich niepowodzeń nabrałam chęci do życia. Ostatni rok był dla mnie koszmarem. Pozdrawiam :)

Gość Zielona Łąka
Cześć dziewczyny! Ja się dziś dowiedziałam, że prawdopodobnie mam PCO. Badanie USG wykazało liczne pęcherzyki na obu jajnikach(nie miałam okresu przez 3 miechy od odstawienia tabletek, więc lekarz zlecił to badanie). Zabrzmiało to dla mnie jak wyrok... Boję się tego wszystkiego jak tak czytam... Obecnie nie mam żadnych dodatkowych objawów, takich jak histuryzm, nadwaga (wręcz przeciwnie) czy trądzik. Czy jest mozliwe, że mam policystyczne jajniki, ale to nie jest to samo co zespół policystycznych jajników? Lekarz coś takie mówił, ale nie mialam jeszcze badań hormonalnych. Powiedział, że zrobimy je jak sie będę starać o dziecko (czyli za jakieś 2 lata) a teraz może mi przepisać tabletki anty żeby nie tworzyły się nowe pęcherzyki. Tyle że ja nie chcę juz brac tabsów. Zastanawiam się nad zrobieniem prywatnie badań hormonalnych, ale nawet nie wiem jakich... Słyszałam że nie należą do najtańszych. Załamałam się jak usłyszałam, co mi jest, a tym bardziej, jak czytam o tym wszystkim... mam dopiero 22 lata.

Gość berta 86
czy wysokii poziom prolaktyny również prowadzi do niepłodności?

berta prolaktyna jest odpowiedzialna za pękanie pęcherzyka, jeżeli jest za wysoka, to pęcherzyk nie pęka i co za tym idzie, nie ma owulacji :( Nowe koleżanki powzolą, że nie wypowiem się na temat tabletek anty przy pco, bo już dosyć się w tej kwestii nadenerwowałam. Jeżeli chcecie to poczytajcie poprzednie wypowiedzi tam jest wszystko czego szukacie.

mozecie odpowiedziec mi na pytanie w ktorym dc robi sie badania: glukozy, insuliny i testosteronu oraz czy znacie jakas dobra klinike we wroclawiu? z gory dzieki za pomoc;)

Gość Nadziejka..
Dzień dobry wszystkim. Dziewczynki czy podpowiecie mi coś....bo ja starajac sie o dzidziusia dowiedziałam sie że mam PCOs:(Usg wykazalo brak owu i dostalam clostilbegyt i duphaston na drugą faze Ale z tygodnia na tydzien widze że przybywa mi włosków na ciele,nie są takie ciemne bo jestem ciemną blondynką ale stają sie widoczne i odstają wszedzie;na ramionach i ostatnio na piersiach i brzuchu,przejęłam sie tym! Zrobiłam testosteron i wyszedł w gornej granicy.Dlatego mam pytanie,czy starając sie o ciąze i przyjmujac clo..mozna brac inne leki na nadmierne owłosienie(np spironol czy inny) Prosze podpowiedzcie mi...bo wrazie jakby udało sie zajsc w ciaze czy ten lek nie zaszkodzi do czasu kiedy sie nie dowiem o ciazy? Czy wogole można go przyjmować z clo???

Gość Nadziejka..
Marta -testosteron -można robic w dowolnym dniu cyklu POZA okresem okołoowulacyjnym.

Gość Tusia20
hej dziewczyny wspierałyście mnie:)dziękuje wam za to.. Dzisiaj dostałam okresu:(:( To 35 dni wyszedł mi cykl.. Strasznie jest mi smutno nigdy nie myślałam że na okres będę taka smutna..A jednak.. Mam nadal wszystkieobjawy jak wcześniej jadyna szansa w tym że tak jak moja mama, ciocia i babcia do 3 miesiąca będę mieć okres.. Teraz tylko czekam jak mi się skończy..może razem z końcem okresu przyjdzie koniec dolegliwości.. Może i są lekko męczące ale jednak chciałabym je nadal mieć i być pewna że urodzę maluszka.. nie martwi mnie jednak ten okres ponieważ kiedyś któraś z dziewczyn napisała że poronienia naturalne się zdażają i podczas nich właśnie są skrzepy krwi i biały czop.. Nic takiego nie mam jest jasno czerwona krew:)

Gość Ewkaanna
Witajcie kobitki! Jeszcze nie byłam u lekarza z moją fasolką ( a ma już prawie 4 tygodnie) zapisana jestem na czwartek - tak mi kazał przyjść lekarz - jak już będzie coś widać:) np. spodziewam się że będzie już serduszko. Zdarza mi się że okropnie mnie boli brzuch ale lekarz mówi że tak może być i się nie przejmować, jeśli bóle się nie nasilają:) Mąż już mówi że będzie drugi chłopczyk - szkoda że na takie rzeczy trzeba czekać. Przykro mi Tusia, że dostałaś @. Ale pamiętaj zaczyna się nowy cykl i można zacząć starania od nowa. Wiem że to i tak boli :( Nadziejko - Ja trafiłam do lekarza podobnie jak ty - gdy się staraliśmy - i wtedy też dowiedziałam się o PCO. Jeśli chodzi o nadmierne owłosienie to mi lekarz mówił że jeśli się staramy to nie dostanę od niego żadnych leków powstrzymujących objawy nadmiernego testosteronu. Niestety. Jednak moja mała fasolka już mi pomaga - mam coraz rzadsze włoski na nogach i pod pachami, no i wstyd się przyznać ale te na pojedyncze wokół sutków też już wypadły :) W poprzedniej ciąży zdążyły mi nawet zarosnąć męskie zakola na czole. Mamy są piękne - kwitną - widać to zwłaszcza przy PCO. Pozdrawiam was wszystkie i życzę miłego dnia :-*

Nadziejka, a ja mam clo i spironol i metformine i staram sie o dziecko. I nawet jak zajde mam nie odstawiac. Wiec lekarze roznie zalecaja. A po spironolu tez mi wloski w duzej mierze powypadaly.

Gość alessia27
Przy badaniu USG wykryto u mojej kuzynki brak jajnikow...Czy to jest mozliwe miala przecierz calkiem normalnie miesiaczke...Ona kocha dzieci i chce je miec ale lekarz powiedzail ze to niemozliwe.Prosze odpiszcie to bardzo wazne dla mnie ona jest zalamana.Piszcie na moje GG 8113911

Gość zuzanka_83
Tusia2 ja 2 m-ce temu miałam podobna sytuacja :-( myslalam ze jestem w ciazy, bo bolal mnie brzuch, takie dziwne kłucie z jednej strony miałam opuchniete piersi i zrobilam 4 razy test i na kazdym wychodzila bardzo blada ledwo widoczna kreseczka:-( wkoncu po 3 niach spozniania sie @ zrobilam bete i wynik byl bliski dolnej granicy 2-go tyg ciazy i bylam bardzo szczesliwa w nastepny dzien powtorzylam badanie i juz bylo źle, bo dostalam @ a beta spadła o połowe odrazu pojechalam do gin i powiedzial, ze byla fasolka i juz jej niema :-( byłam załamana .... :-( @ spozila mi sie wtedy 4 dni i moj gin powiedzial ze gdybym sie nie pośpieszyla z badaniami to zaoszedzilabym sobie wielesmutku i goryczy.... :-(

Gość Nadziejka..
BArdzo dziekuje za odpowiedzi:) Rzeczywiście co lekarz to inna opinia; Ewkaanna nie dostała nic na owłosienie a Surfitka jednak bierzesz spironol...hmmm Ja w poniedziałek ide do gin i zobaczymy co mi powie,ale dziewczynki czy mając to nadmierne owłosienie i wypadające włosy to jest trudniej zajść w ciąże? Bo tak sobie myśle że skoro mam wysoki poziom androgenów to nawet biorąc clo to może być ciężko czy to nie ma znaczenia???Martwie sie że clo nie pomoże skoro mam takie widoczne objawy a wiec wysoki poziom androgenów:(

Gość Nadziejka..
Ewkaanna bardzo ci gratuluje fasolki!!! Super że mając Pco udało sie.A czy ty brałaś clo czy miałaś owulacje bez jej wywołania? Bo ja niestety nie mam owulacji dlatego clo..jest moją deską ratunku,jakoś sie boje ze nie zadziala na mnie...

Gość hania22
Przykro mi Tusiu że dostałaś okres. Nawiasem mówiąc wiem co czujesz. Ja też bardzo pragnę maleństwa. Ewkaanna bardzo gratuluje i cieszę si ez Tobą.

Gość hania22
Nadziejko, ja też już kiedyś brałam clo... Nie pomogło. Ale może na Ciebie podziała. Zuzanko świetnie Cię rozumiem, byłam w podobnej sytuacji. Ciąża 4 tydzień, zrobiłam test i radość. Poszłam do doktora wyliczył termin porodu itd. Po dwóch dniach zaczęłam krwawić, a lekarz powidział zdarza się a ja płakałam..Gdybym nie zrobiła testu nawet bym nie wiedziała.

Gość zuzanka_83
hania22 no właśnie ... pośpiech jest złym doradcą... ale łatwo sie tak mówi ja Ciebie też rozumiem... bo sama tak bardzo chciałam dzidziusia ze nie mogłam sie doczekać i zrobiłam badania... ale moj gin mnie pocieszyl ze przynajmniej mam pewnosc ze maz jest płodny i ze moge zajść w ciaze tylko problem jest z jej utrzymaniem :-( i 2 tyg temu sie okazało że mam niedoczynnosc tarczycy i gin mnie pocieszyl ze jesli tylko wyniki sie ustabilizuja to juz nie powinno byc problemu.... ale bardzo sie teraz boje... i chyba nastepnym razem jak okres bedzie mi sie spoznial to bardzo sie bede bala zrobic test :-(

Gość hania22
To samo usłyszałam od swojego byłego lekarza, że nie jest tak żle skoro wogóle byłam w ciąży. Ja też cierpnę kiedy mam zrobić test. A masz regularne cykle?

Gość alessia27
BOze dziewczyny blagam o pomoc CZY JEST MOZLIWOSC ABY KOBIETA SIE URODZILA BEZ JAJNIKOW ??? Blagam odpiszcie bo nie moge nic znalezc na ten temat w necie.TOTALNA ZALAMKA

Gość hania22
Spokojnie alessiu. Czy to stwierdził tylko jeden lekarz czy kilku? Czy wogóle masz miesiączke?

Gość zuzanka_83
haniu... no właśnie mam regularne cykle i to nawet bardzo bo odchylenia wynosza tylko do kilku dni gora do 4-ch, a Ty masz tez regularne cykle? pocieszam sie caly czas, ze to wszystko przez tarczyce, bo to ona produkuje hormon Fsh, ktory jest odpowiedzialny za rosniecie pecherzyków a to u mnie z tym jest chyba problem :-(

Gość hania22
Zuzanko no niestety ja mam bardzo nie regularne cykle i wogóle typowe objawy pcos. Ale moja szwgierka ma problemy z tarczycą i z jajnikami...

Gość zuzanka_83
a jakie ma problemy? lekarka od tarczycy powiedziala mi ze niedoczynnosc i PCO bardzo czesto lubia isc ze soba w parze... :-( a ja wlasnie mam regularne cykle, niemam nadmiernego owłosieia tylko nie kazdy cykl mam owulacyjny no i pecherzyki w jajniku;/

Gość hania22
Ona właśni ma podobnie. Cykle ma regularne, ale co jakiś czas ma problem z pęcherzykami na jajnikach. Czasem na jednym czasem na obu. Teraz właśnie ma ogromny pęcherz wielkości śliwki i bierze jakieś lekarstwa ale nie wiem jakie. Niby nie stwierdzono u niej pcos.

Gość zuzanka_83
a u mnie learz stwierdzil PCO i powiedzial ze bedzie mnie leczyl hormonalnie albo laparoskopia wszystko mialo zalezec od wyniku prob wątrobowych, ale w miedzyczasie bylam u dietetyka i robilam badanie na tarczyce TSH i jak pokazal gin wyniki to powiedzial ze narazie nie bedziemy leczyc PCO zabiegu narazie tez nie bedzie tylko poczekamy az TSH sie unormuje i ze wtedy jest bardzo duza szansa ze wszystko wroci do normy powiedzial zebym tylko zazywala Mastodynon N na bolesne piersi przed miesiaczka no i te tabletki tez reguluja poziom hormonow przysadka-jajnik

Gość alessia27
Miesiaczka jest ale nieragularna.Stwierdzil to jeden lekarz na podstawie badania USG .Boze blagam o pomoc odpisz na moje GG 8113911

Gość Zielona Łąka
Mam pyatnie, proszę odpowiedzcie!!! Czt rzeczywiście skoro lekarz wykrył u mnie pęcherzyki na jajnikach, choć wcześniej nie miałam, a zarazem nie mam żadnych innych objawów, to może to oznaczać, że nikoniecznie mam zespół PCO? Czy rzeczywiście, jak to napisała jedna z dziewczyn, może to być powodem hormonów tarczycy (ostatnio lekarz, rodzinny, zwrócił mi uwagę, że mogę mieć chorą tarczycę) i po leczeniu tarczycy wszystko wróci do normy? Odpiszcie proszę!