Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iga22

ZESPÓŁ POLICYSTYCZNYCH JAJNIKÓW

Polecane posty

agnieszka ja to lekarzem nie jestem ale z tego co sie orientuje masz cienkie endometrium (1,5nm) macice o prawidlowej wielkosci (nie ma tylo zgiecia:)) a to ze z. daglasa wolna znaczy ze nie bylo u ciebie owulacji (nie napisalas w ktorym dc mialas robione badania) a co do wieku jestem w tej samej sytuacji co ty mam tez 27 lat i mimo iz lecze sie od roku to niestety stoje w mniejscu:( mi gin powiedzial ze przy pco jest 65 procent na zajscie w ciaze oczywiscie przy leczeniu... ja czekam teraz na okres i chce sie leczyc w jakies klinice we wroclawiu tatiana z tym wygasnieciem jajnikow to nie wiem czy nie chodzi czasem o rezerwe jajnikowa jest tp badanie hormonu fsh.

Gość Agnieszka79
Marto719... Ostatnią miesiączkę dostałam 14. marca, a badanie robione miałam 23. marca. Był to więc 9. dzień cyklu - jeśli w ogóle pamiętam o co chodzi... Jak wspominałam, przez ok. 9 lat brałam pigułki i z tego powodu nigdy nie zajmowałam się swoim cyklem, bo przy pigułkach okres miałam zawsze idealnie, czyli co 28 dni. Jeżeli wiesz coś na temat prawidłowej grubości endometrium w poszczególnych fazach cyklu, to bardzo Cię proszę o informacje. Czy 1,5 mm to w 9. dniu naprawdę mało, czy też jest to norma? Proszę o więcej informacji. I bardzo dziękuję za odzew. Ze swojej strony życzę Tobie (jak i wszystkim kobietkom z tym problemem) szczęścia. Swoją drogą, zaczęłam zazdrościć dziewczynom, które "wpadły" ;) Mam nadzieję, że nam także się uda... Pozdrawiam serdecznie i czekam z niecierpliwością na kolejne rady, wiadomości i uwagi.

Gość magnolia_24
Cześć dziewczyny,strasznie dawno sie nie odzywałam,ale jakos nie miałam kiedy.U mnie po dwóch miesiacach przyjmowania metforminy @nie miałam ani razu.Ja mimo zbliżającej sie wiosny jakos nie mam lepszego samopoczucia,ale to nie z powodu PCOS. Pozdrawiam wszystkie forumowiczki i mam nadzieję,że starającym się w końcu sie uda i napiszecie o maleństwach:-) Więc pozdrawiam i do popisania wkrtóce:-)

Gość goudus
a o co chodzi z zatoką douglasa? ja podczas ostatnich 2 usg mialam napisane ze zatoka jest wolna, czy to naprawdę oznacza ze nie ma owulacji? mi lekarz patrzac na jajniki mowil ze jest to jak jest owulacja to jaka powinna byc ta zatoka?

Gość Agnieszka79
Witajcie, dziewczyny! Mam jeszcze jedno pytanie: czy któraś z Was jest może z Torunia i może polecić jakiegoś naprawdę dobrego ginekologa? Pozdrawiam!

goudus mi sie wydaje ze jak zatoka daglasa jest wolna to nie ma w niej plynu owulacyjnego zatem nie bylo owulacji ale nie jestem pwena i moge pisac bzdury zetem mam nadzieje ze ktos mnie poprawi jak sie myle..... agnieszka ja mialam endo 4mm wiem ze inne dziewczyny jak obsrewowaly cykl to niely 10-12mm al;e ty to badanie robilas w 9 dc wiec nie mam pojecia jakie endo powinno byc....moze jest ok pozdrawiam i wszystkim pcowiczko zycze dzidzi:) :)

hejka laseczki czy moze mi ktoras pomoc chodzi mi o te \"brzydkie \" nie szczesne jajniki:(

ostatni okres mialam 9 listopada i do dzis sie nie pojawil lekarz przepisał mi luteine dopochwowo biore juz 6 dzien i nadalk nie pojawil sie okres mialam robione usg 2 razy i za kazdym razem jajniki byly nie widoczne martiw sie tym bardzo help laseczki

Gość Zielona Łąka
Ale masz stwierdzone PCO? Jeśli nie, to ten brak miesiączki może być spowodowany PCO, ale to dziwne, że nie widać jajników na USG... Bardzo dziwne.

Gość Zielona Łąka
A co do luteiny, to nie martw się, pewnie wkrótce okres się pojawi.

czesc Agnieszka , ja w zatoce douglasa mialam plyn po stwierdzonej owulacji, wiec chyba cos w tym jest co pisala marta. Jesli chodzi o endometrium, to tylko raz w zyciu mialam robione usg w 11 d. c bodajze i endo mialam grubosc 6 mm, a w okresie owulacyjnym 10-12 mm. i nigdy gin nie mial zastrzezen. Zancia, nie mam pojecia czy mozna nie miec jajnikow, ale chyba to niemozliwe. A dostala s kiedykolwiek naturalna @, bo jesli tak na pewno masz jajniki.

Gość Zielona Łąka
Myślę, że albo lekarz ma jakiś stary sprzęt, albo nie potrafił ich znaleźć na obrazie USG ;)

Gość iska26
Miesiąc temu dowiedziałam się że mam PCO.. Z tego względu że mam uszkodzoną wątrobę nie mogę za bardzo brać żadnych pigułek bo to w znacznym stopniu pogarsza jej stan. Niewiem za bardzo co robić bo z tego co wiem to jedynym skutecznym sposobem na to schorzenie są leki hormonalne! Słyszałam coś o laparoskopii.. Jeśli miał ktoś to wykonywane to proszę o informację na czym to polega i jakie są tego skutki? A jeszcze tak dla ciekawości.. Jaki poziom androstendionu macie kobietki przy zespole PCO? Bo mój wynik to 980 ng/dl

iska jezeli chodxi o laparo to ma ona tyle samo zwolennikow co przeciwnikow wszystko zalezy od lek prowadzacwgo plusem jest duza szansa na zajscie w ciaze (chociaz nie wszystkim to sie udaje) minusem jest to ze laparo to zabieg inwazyjny pod znieczulewmiem ogolnym i znacznie moze uszkodzic tzw rezrewe jajnikowa tzn jajniki moga sie po nim znacznie \"starzec\" co do twoich wynikow niestety ci nie pomoge bo nie wiem nic na ten temat:) pozdrawiam: ewkaanaa jak tam twoja ciaza- przebiega prawidlowo- nic juz sie nie odzywasz a nap pcowiczka bardzo potrzebne sa dobre wiesci....

Gość goudus
to ja nie wiedzialam o co chodzi z tą zatoką Douglasa, miałam jeszcze nadzieję ze miewam owulację, lekarz tez robiąc mi usg powiedzial ze chyba owulacja była, no ale tę zatokę mam pustą

Gość Agnieszka79
Witajcie, dziewczyny! Dzięki za wypowiedzi! Nie ukrywam jednak, że bardzo mnie one zmartwiły... Bo wynika z nich, że moje endometrium jest bardzo lichutkie i pewnie nie nadaje się do zagnieżdżenia zapłodnionej komórki :( O ile w ogóle owuluję... Mam nadzieję, że temat nie jest zamknięty i że w dalszym ciągu będziecie dzieliły się swoją wiedzą. Pozdrawiam serdecznie!

Gość rybcia007
cześć mam 20 lat i podejrzewam u siebie Pco, mam sporą nadwage, madmierne owłosienie, przetłuszczają mi sie włosy a miesiączke ma tak raz na dwa miesiące, jakiś czas temu byłam u ginekologa i po 5 wizytach z które wywaliłam sporo kasy powiedziala mi ze nie może mi pomóc szukam teraz specjalisty który potrafi mi pomóc, może któraś z was zna dobrego specjaliste najlepiej w warszawie lub okolicach pozdrawiam

agnieszka nie przejmuj sie endometrium mozna poprawic lekami zatem nic straconego:) rybcia ja slyszalam ze novum w w-wie to dobra klinika pozdrawiam:)

Gość rybcia007
dzięki dowiem sie o niej coś wiecej jesli nzacie inne to piszcie

Gość Kami32
rybcia, ja juz kilka razy pisałam na tym formum o swoim lekarzu, którego moge z czystym sumieniem polecić. Wcześniej przez 10 lat chodziłam regularnie do jednej lekarki, która wciskała mi, że wszystko jest super i jestem stworzona do rodzenia dzieci. Teraz mam 32 lata, staramy sie z mężem od jakiegos czasu o dziecko i nic. Poszłam więc do innego lekarza i ten przy pierwszej wizycie zdiagnozował PCO i powiedział, że mam to co najmniej 8 lat! Rozszarpałabym te babę! Lekarz do którego trafiłam nazywa sie Wiesław Kurach i przyjmuje w swoim gabinecie niedaleko Metra Politechnika. To jest link do Jego strony: http://www.wieslawkurach.ginweb.pl/ Facet jest cierpliwy, dokładny, odpowie na każde pytanie, ma nowoczesny sprzęt, na miejscu możesz zrobić badania krwi, USG, cytologie, itp. Pozdrawiam :-)

Gość Zielona Łąka
Kami -> a możesz mniej więcej podać cennik tego gabinetu? Za parę miesięcy przeprowadzam się do Wawy i dobrze byłoby znaleźć odpowiedniego lekarza :) A czy słyszałyście coś o ziołach o. Klimuszki na pobudzenie pracy jajkników? Xzy w przypadku naszego schorzenia mogą pomóc?

Gość midka81
nie znam cennika poszczególnych usług tego lekarza, bo to lekarz mojej ciotki; ostatnio mówiła że za wizytę z usg wew. płaci się 170 zł; pewnie 100 wizyta i reszta usg swoją drogą ciekawa jestem czy jak się jest pacjentką tego lekarza, to idąc tylko na usg , zawsze będzie się płacić też za wizytę? jest jednak różnica zapłacić tylko za usg i za usg z wizytą

Gość Kami32
Zielona, z tego co pamiętam wizyta kosztuje 100 zł. Jak byłam u Niego pierwszy raz to zapłąciłam chyba 240 zł - tyle kosztowała wizyta, dowcipne USG i cytologia. Ja głównie chodze teraz do niego na monitorowanie cyklu, więc nie płace za wizytę jako taką tylko za samo badanie USG. Wczesniej USG kosztowało 80 zł, ale pan doktor kupił niedawno nową zabaweczkę - super ultra nowoczesny ultrasonograf i podniósł cenę za USG do 100 zł - w końcu aparatura musi się zwrócić ;-) Lekarz jest naprawde super - delikatny, dowcipny, potrafi rozluźnić napięta atmosferę. Odpowie na każde pytanie, poświęci Ci tyle czasu ile będziesz potrzebowała (w związku z tym są spore opóźnienia w wizytach, więc z własnego doświadczenia wiem, że najlepiej zapisać się do niego na wizytę do południa, bo wtedy poślizg jest do pół a nie do półtorej godziny...) Jeśli cennik się zmienił - to dam Ci znać, bo za godzinkę jadę na wizytę - pośledzić mój pęcherzyk, jajeczko i endometrium ;-) Pozdrawiam!

Gość Kami32
Aha, zapomniałam dodać, że lekarz ma dość szeroką specjalizację - jest ginekologiem-endokrynologiem-cytologiem-położnikiem - taki mix ;-)

do zuzanki83 euthyrox biorę ok.5 miesięcy - a po dwoch miesiacach wyniki TsH byly rewelacyjne.(dzidzi dalej brak :-( ) POdobno tez najlepiej miec 0.5-1.5 TsH do zajscia w ciaze. pozdrawiam .

Gość Kami32
no i jestem po wizycie u ginekologa... Dzisiaj mam owulację!! W lewym jajniku uhodowałam 2 pięęękne pęcherzyki po 25 mm, które dzisiaj pękną :-) Zaprzęgam więc wieczorem męża do roboty ;-) Jesli w tym cyklu nam się nie uda, to następny krok - badanie nasienia męża, a jeśli wyjdzie ok - to badanie drożności jajowodów... Niezłe "atrakcje" nas czekają... Ale nic to - jestem dobrej myśli (choć się nie napalam), kibicujcie nam dzisiaj wieczorkiem ;-) Zielona, dzisiaj za USg zapłaciłam 70 zł. Dziwny jest cennik pana doktora ;-)

Gość Trini
Sprzedam plastry Evra. Opakowanie kupione w aptece w grudniu 2006 roku, niestety pudełko otwarte, ale oczywiście wszystkie plastry są zapakowane i nieruszane. Skleję pudełko i będzie jak nowe. Kupiłam, bo przepisała mi moja lekarka, na moją prośbę. Mam PCO, ale było ze mną bardzo dobrze i regularnie. Otworzyłam, bo chciałam przeczytać ulotkę i dowiedzieć sie wszystkiego na ich temat zanim zacznę stosować. Pod koniec grudnia okazało się, że niestety moje PCO 5 lat po operacji (klinowa resekcja jajników) wraca ;((( i nie moge tego używać. Na razie leczą mnie zdecydowanie innymi lekami. Jeśli ktoś by reflektował to chętnie odsprzedam za 40 zł (sama dałam około 60). Zainteresowane osoby proszę o kontak na e-maila justynek25@o2.pl Pozdrawiam bardzo serdecznie i zachęcam do zakupu. Ja jak nikt się nie zgłosi pewni będę musiała wyrzucić ..;(

Gość Trini
Acha, mieszkam w Poznaniu, ale mogę wysłać, aczkolwiek na koszt kupującego ;-)))

Gość berta_86
hey dziewczyny przepraszam,że się tak długo nie odzywalam,ale byłam parę dni u narzeczonego co u was slychać jest w końcu jakaś szczęśliwa mamusia wśród nas?trzymajcie się i nie poddawajcie zawsze jest nadzieja.....