Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iga22

ZESPÓŁ POLICYSTYCZNYCH JAJNIKÓW

Polecane posty

Apsik, duza juz z ciebie dziewczynka a zachowujesz sie niepowaznie..jaki \"glupi Jas\"? Tak jak pislam wczesniej, hsg jak dla mnie to byla formalnosc. Tez sie balam, nie powiem, ale warto to sprawdzic. W przed badaniem wzielam 3 tabletki ibupromu i przeszlo bez echa :) A clo to ty lepiej nie bierz bez zgody lekarza !!!! To nie cukierek. Ja mimo leczenia tez mam wrazenie, ze czym jestem starsza tym gorzej. Taka jedyna, witaj na topiku kobietek z policystycznymi jajnikami :)

Fajnie, że mogę... No cóż diagnoza była jakieś Mam ponad 30 latek :-) PCOS wykryto u mnie 2 lata temu. Już 2 razy zmieniałam doktora (jeden nic nie robił tylko brał kasę i kierował na badania, drugi wepchnął mi tylko Bromergon i Diane 35...żadnych badań, dopiero trzeci dal mi Androcur (ale potem przez ponad 2 tyg miałam krwawienie, które nie można było zatrzymać) i teraz Metforminę i ten Clo. Clo już brałam w zeszłym roku, ale miałam silne napady migreny i od stycznia już nie brałam. Testy na owulację przez Clo i Metformina wychodziły negatywnie. W tym roku mam cykle regularne i wg temp, śluzu i testów na owulacje...jest jajeczkowanie. Kiedyś cykle miałam dośc nieregularne...do tego hirsutyzm :-( Obecnie mam zamiar starać się o dziecko od listopada (wcześniej będzie ślub :-)) Teraz ginko kazał mi brać Folik. Zrobiłam badania na Toksoplazmozę , różyczke i cytomegalie (ostatnie wyszło niepewne a reszta ok). Moje badania (robione dawno) wyszły klasycznie źle czyli stosunek LH do FSH 2:1. Pierwszy ginko stwierdził, ze same jajniki są ok tylko mają za grubą troche otoczkę. Niestety prawy jajnik nie wyszedł na USG. Trzon macicy przodozgiety. Lewy jajnik o wym 38,1 na 29,1 mm. Krzywa cukrowa za duza. Test z metoclapramidem PRL \"0\" 19, 8 ng/ml po 1 godz 208,5 a po 2 godz 133,5 ....więc ponoć nie za dużo (hiperprolaktynemia funkcjonalna). Testosteron 3,7 nmol/l...więc ciut za dużo. Obecny ginko powiedział, że dopóki nie będę chcieć dziecka to nowe badania bez sensu. Teraz dał mi znowu Clo....ale nie będzie starań...więc waham sie i zastanawiam co robić???

Taka jedna jedyna- 🌻 Witam na topiku :) Dziewczyny na moim usg które robiłam rok temu mam wymiary jajników 36x24 mm prawy, lewy 24x19mm - czy to są normalne wymiary? Niestety z ostatnich usg nie mam wydruków bo robilam je prywatnie i gin po prostu mi nie dał :O a czy możecie mi wytłumaczyć jakie znaczenie w tym wszystkim mają nadnercza?? Skoro wedlug mojego gina ja mam lekkie pco to moze to kurde te nadnercza? Sugeruje sie tym co napisała A-psik.

Taka jedna - skoro Twój jajnik nie wyszedł na usg to znaczy że możesz go w ogóle nie mieć? U mnie działa tylko jeden a drugi ma zbyt dużą otoczkę:O

Ejmi....ginko twierdzi że jest:-) Z resztą to \"on\" zwykle boli mnie przy miesiaczce...daje więc znaki życia.... Z tego co wiem podwyzszony poziom DHEA lub DHEAS wskazuje na nadnerczowe pochodznie testosteronu. Natomiast wzrost samego testosteronu (zwłaszcza z wysokim stosunkiem LH : FSH na jajnikowe źródło testosteronu. Można zrobic badanie 17-)H progesteron...w pierwszej fazie produkowany jest tylko przez nadnercza w drugiej także przez ciałko żółte. Acha podniesiony poziom testosteronu może być też u otyłych kobiet.

Dziewczyny dzieki za wsparcie :o Boje sie jak cholera chyba mnie rozumiecie3 ???? Surfitko jesli mozesz to opowiedz na czym rzezc polega ???? Ejmi nadnercza a zwlaszcza nadczynnosc nanerczy objawia sie podobnie jak pcos tylko nie ma sie jajnikow z duzą iloscia pecherzykow, moj gin pytal sie mnie czy NAPEWNO nie mam cos z kora nadnerczy bo nie pasowaly mu do pcos moje wyniki niektore tzn wolny testosteron, male jajniki natomiast pasowaly mu zle wyniki np DHEAS ktore wiąża sie z nadnerczami a ja mam tego za duzo............ sama nie wiem. Przeraza mnie ten zabieg, tym bardziej ze bede go mniala w szpitalu gdzie pracuje moja mama tata i brat :o co ja im powiem ???? U mnie nikt nie wie ze sie starama tak dlugo i ze mam jakies problemy . Druga sprawa to moj gin kazl mi schudnac jakies 10-15 kg bo jest pweny ze wtdy mi owulacjawroci sama :) (ja tez w to wierze) Taka jedna witaj 🌼

Taka jedna - dziekuje za wyjaśnienie. ja zrobiłam sobie TTS z ciekawości i wyszedł mi nie wiele podwyższony 1.07 ng/ml, gdzie norma to 0.1-0.9 ng/ml, nie mam zrobionej całej gamy badań hormonalnych tak wiec nie wiem jeszcze jaki jest u mnie stosunek LH do FSH- to bede wiedziała pod koniec września. mam nadwagę ale nie jestem otyła- może jak schudne nad czym teraz dosc mocno pracuje to i hormony tez zmienią swój obraz.

a-psik - w ogóle z czego robisz problem? Skoro rodzina nie wie to się dowie, czy to jakieś przestępstwo? Masz problemu zdrowotne i dobrze ze je leczysz..a ukrywanie nie ma sensu. Nie bój sie zabiegu, lepiej jeśli go wykonasz! Ja tez sie boje ze mam zrosty..moj gin powiedział ze wyczuł zrosty przy badaniu palpacyjnym - czy to jest w ogóle możliwe?- Na prawym jajowodzie, powiedział ze z pewnością one są od tego, że miałam robiona operacje na wyrostek jako dziecko. Ja mam czarne myśli bo tylko ten prawy jajnik mi pracuje i jak sie okaże ze rzeczywiście mam zrosty na tym prawym jajowodzie..to kaplica...:( czuję że jeszcze dużo badan przede mną:O

A_psik🌻 Ejmi...kiedy robiłąś to badanie? 3dc (ew 2 lub 4): norma: 3-12mlU/ml . Badanie LH powinno być robione jednocześnie z FSH lub później w celu wykrycia piku LH przed owulacja. A w ogóle to odsyłam WAS do stronki to same Kobietki poczytacie:-) Znalazłam...więc się dzielę;-) http://wiki.28dni.pl/normy_laboratoryjne_dla_kobiet_oraz_interpretacja_wynikow_badan_hormonalnych

Apsik - ja chce zrzucić 10 kg (minimum) dieta plus ćwiczenia, walczę od tygodnia, waga sie ruszyła przez tydzień mam 1.5 kg mniej....no ale prawdziwa walka dopiero przede mną!

Taka jedna - badanie robilam w 2 fazie cyklu to byl chyba 22 d.c. teraz mam skierowanie na wszystkie badania i tak jak piszesz LH i FSH mam zrobic w 15 d.c, E2 w 2 d.c i TTS,progesteron i prolaktyne w 21 d.c. Czekam tylko na @ i bede robic badania.

Mnie też ginko kazał zrzucic pare kg. Kiedyś było 78...teraz 65. I nadal staram się coś robić z wagą;-) Podobno kom tłuszczowe produkują testosteron. No cóż PCOS to żaden wstyd....

Ejmi...poczytaj na tej stronce...też jest o prolaktynie:-) PRL....rośnie przy owulacji i w czasie miesiaczki. Doadtkowo stres, seks, badanie piersi a nawet dieta bogata w białko powoduje podniesienie tego hormonu.

Taka jedna - tak właśnie czytam, prolaktyne tez sobie zrobiłam i wyszła mi w normie 314.11 mU/L - norma 59-694 mU/L, według tego przelicznika na stronce wychodzi mi 15.07 ng/ml - wynik dobry. No ale to sa badania sprzed kilku miesięcy jak jest teraz to nie wiem :O Widze ze znasz serwis 28 dni:) Mi gin powiedzial ze przed badaniem testosteronu prolaktyny i progesterony mamy 2 dni sie nie kochac mam chodzic w luznym staniku zeby nie podfrazniac sutkow i najlepiej zebym w ogole nie oddychala :) Wiem ze te hormony skaczą jak im sie chce.. tak wiec musze byc tez wyluzowana bo nerwy sa nie wskazane:)

Ja tam nie wierze juz ze mi owu samoistnie wroci...wszedzie pisza ze jak sie schudnie 10 % to juz owu powinno sie poajwic, ja schudlam 15 % i nic :( Fakt, ze wciaz waze za duzo, ale moje BMI wynosi 26, wiec nie jest juz tak tragicznie....sama nie wiem co z tym moimi jajnikami i czemu sa az tak uspione. aczkolwiek moj gin twierdzi ze nie jest tak zle, mam malo pecherzykow i hormony tez sa w normach...ale dzidzia nie ma :( Apsik, hsg to nic innego jak zdjecie Rentgenowskie macicy i jajowodow wypelnionych kontrastem. Badanie polega na tym, ze poprzez cieniutka rurke lekarz wprowadza kontrast do macicy przez szyjke...plyn swobodnie wypelnia jame macicy i jajowody. Jak cos jest nie tak plyn nie wplywa do konca jajowodu...albo jak jest zator podobno plyn czasem potrafi przepchac go i wtedy boli. Mnie nie bolalo...uczucie porowanalabym do bolu miesiaczkowego..gorzej bylo po badaniu, podbrzusze dosc ostro mnie kulo, ale do zniesienia. No i troszke plamilam. A rodzina? Przeciez nie musza wiedziec co robisz, to nie jest zaden zabieg, to jest zwykle badanie.

Taka jedna >>>> hormony LH i FSH robi sie w 2-4 dc a nie w 15 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ejmi...tylko jak sie tu nie denerwować:-( Osobiście jestem przerażona jak 100 diabłów. Trochę mnie Surfitka dziś pocieszyła...Ale bardzo się martwie...Ja już \"nie mam czasu\", aby starać się przez kilka lat..:-( Bardzo, bardzo chce mieć dziecko, ale...nie wiem jak to będzie...Starania dopiero bedą....:-( A ten serwis 28 dni....poznaje właśnie;-) Przeczytałam że problemy z ciążą mogą byc jeżeli IBM jest większe niż 25... Mój ginko tez tak powiedział i...kazał zejść do 58-60 kg. Wierzę mu..tylko jak to zrobić;-) Ale uszka do góry...zawsze jest nadzieja, prawda? Musimy w to wierzyc!!!!!:-D

Surfitko- BMI to ja miałam zawsze duze bo zawsze dużo ważyłam - po prostu taka budowa wiec tym sie nie sugeruje bo nawet jak będę chuda jak patyk to i tak ważyć będę sporo. A ta walka z wagą to w sumie dla mojego lepszego samopoczucia bo gin mi nic nie mówił żebym zrzuciła kg. Surfitko- może spojrzysz na wymiary moich jajników?

I jeszcze jedno - hsg zalicza sie do podstawowych badan nieplodnosci obok usg owulacji i spermiogramu. Jak nie ma owu sprawdza sie hormony. Sa to badania wykluczjace problem jesli istnieje. Przy czym z owulacja moze to byc powtarzane wielokrotnie, bo mozna trafic na "felerny" miesiac bez owu...A u kobiet z pco latwo mozna zobaczyc policystyczne jajniki.

A-psik mi gin tak rozpisał badania i tak zrobię.....ja nie wiem kiedy sie powinno a kiedy nie. mam wypisane jak byk 15 d.c LH i FSH.

A-psik...napisałam, że.. \"Ejmi...kiedy robiłąś to badanie? 3dc (ew 2 lub 4): norma: 3-12mlU/ml . Badanie LH powinno być robione jednocześnie z FSH lub później w celu wykrycia piku LH przed owulacja\". To fragment mojej wypowiedzi. Dlaczego 15???

Ejmi, nie mam pojecia jakie wymiary powinny miec jajniki. Przykro mi :( Nawet nie wiem jakie maja moje, bo mi nie mowia...Chyba nastepnym razem spytam gina o to. A w USA podaja, ze BMI niesprzyjajce owulacji to otylosc czyli pow. 30. A najwazniejsza jest nie tyle BMI tylko zawartosc tkanki tluszczowej...bo on produkuje testosteron. :( Mi gin kazal schudnac, schudlam, zmienilam gina i nowy juz nic nie mowi, ale ja wiem, ze jeszcze jest pare kilo za duzo.

FSH/LH robi sie 2-4 d.c. ...potem nie ma po co, bo LH sie zmienia i moze byc znacznie wyzsze przed owulacja ( nawet jak jej nie ma) wiec stosunek moze i wyjsc ci 4. Gin sie na bank pomylil !!!!!!!!

No to kurde co ja mam teraz zrobić. Wy piszecie tak a on stanowczo mi powiedział że tak... i sama nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć :(ahhh głowa mnie rozbolała od tego wszystkiego.....czasami mnie to przerasta :O

Sorki Taka jedna... ❤️ to miało byc do Ejmi :D Ejmi skoro tak to dobrze, sugerowałam sie tym ze na 28 dni tez tak pisze :D

Mi teraz co miesiac w klinice robia badania w 2 .d.c. fsh/lh/e2..nie wiem po co, ale twierdza, ze tak trzeba przed stymulacja owulacji..moze dobrze, bo wiedza co sie u mnie w organizmie dzieje.