Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kochająca jeść

uwilebiam curry, znacie przepisy??

Polecane posty

Gość kochająca jeść

Uwielbiam tą przyprawe, ale umiem tylko zrobic z nia ryz i piers z kurczaka. A tak mi smakuje ze moglabym jesc sama przyprawe;) znacie moze jakies fajne przepisy??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja robię marynatę do mięsa w skład której wchodzi właśnie curry, alb wołowinę curry w chlebkach pita, albo mam taki fajny przepis na sos do sałatki też z dodatkiem tej przyprawy generalnie mam hopla na punkcie aromatycznych przypraw:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość koniec świata
twarożek z warzywami i curry

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tez lubie curry, uzywam do wielu dan, np: dodaje miesa mielonego na kotlety lub klopsiki, posypuje curry kurczaka do pieczenia, dodaje do duszonych warzyw (super pasuje do marchewki - gotujemy pod przykryciem z lyzka masla i paroma lyzkami wody, na koncu dodajemy curry i sol, odparowujemy troche), jak mam nastroj, to sypie na jakiekolwiek plastry miesa lub ryby do pozniejszego uzmazenia lub upieczenia, dodaje do kapusty z grzybami (dusimy poszatkowana kapuste + cebule + pieczarki na odrobinie oleju, z sola i pieprzem, gdy wszystko jest miekkie wrzycamy ze 2 lyzki masla i curry, odparowujemy ew. nadmiar wody, ktora sie wytworzyla z kapusty), dodaje do zupy kalafiorowej (curry swietnie pasuje do kalafiora), albo kalafiora tluczonego a la ziemniaki (z odrobina masla i smietany). z przyprawa curry jest jednak jedno niebezpieczenstwo - wiekszosc polskich producentow dodaje do mieszanki glutamian sodu, wiec trzeba spojzec na sklad skladnikow i wybrac taka bez ... chyba, ze oczywiscie ktos jest uzaleznionym zwolennikiem glutamianu sodu, ale to juz inny temat ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kochająca jeść
no właśnie nie znosze glutaminianu i unikam go jak moge. Niestety ciezko znalesc curry bez niego :( ale udaje sie :) wszystkim dzieki za pomysly!!!! spodobal mi sie ten kalafior,mam go od groma pomrozonego a zadnego pomyslu jak go zrobic. duszone warzywa sama robilam z curry ale wylecialo mi z glowy :D ulotna chwila odezwe sie ale jutro, w sprawie marynaty i sosu :)teraz zmykam spac:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kochająca jeść
Aha mi jeszcze przypomniała się jedna potrawa z curry:) Kiedyś miałam sporo ugotowanego mięsa z indyka. Samo było trochę suche i nie widzieliśmy żadnych perspektyw na zjedzenie jego. Więc mięsko pokroiłam, dodałam majonez (sporo go wyszlo,chodziło o konsystencje:) )i przyprawiłam właśnie curry. Wszystko potraktowałam blenderem, i wyszła przepyszna pasta z indyka znakomicie pasująca do świeżych bułeczek:) Nie pamiętam czy czyms dodatkowo przyprawiałam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pierś z kurczaka zamarynować w marynacie z curry i oliwy. Niech postoi jakiś czas. Pociąć ją w kostkę. Posolić, popieprzyć, usmażyć. Cebulkę pociąć w koskę, marchew i piertuszkę w słupki, kapustkę w paski, por w talarki (generlanie co tam masz z włoszczyzny) i wszystko podsmażyć poczynając od najtwardszych. Polączyć warzywa z mięsem, zlać oliwę z patelki. Zalać to wszystko sosem z jogurtu naturalnego (duzy kubek) z 2 łyżkami curry. Podawać z ryżem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość frajda
kiedyś niechcący mi się zrobił mi się indyk w sosie curry. Podsmażony filet z indyka pokrojony w kostkę, podsmażone: pieczarki, marchewka starta i cebula w kosteczke drobną. to do garnka z małą ilością wody, sól, paparyka , curry właśnie, troszkę cukru. Pod koniec gotowania - groszek zielony. Sosoik zagęściłam maką ziemniaczaną, więc był klarowny. Wyszło naprawdę niezłe. do ryżu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość truskavkova_landrynka
Smażony kalafior z curry i piwem polecam:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja robie tak
piersz kurczaka kroje w paski (mozna w kostke-wg. uznania), wrzucam na olej i smaze. Gdy odparuje "woda" wrzucam pokrojona cebule i curry (ja sypie b. duuuuzo :D ) Nast. gdy cebula sie zeszkli dorzucam ugotowany ryz i groszek z puszki. CHwile przesmazam, dodaje slodka smietanke i jeszcze chwilke zostawiam na ogniu, mieszajac oczywiscie co jakis czas. PYYYCHAAAAA- polecam! :D (pieprzu i soli tez uzywam ;) )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×