Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nuśka

Ile chcecie mieć dzieci?

Polecane posty

Gość nuśka

Witam! Jestem ciekawa ile chcecie mieć dzieci? Napiszcie czy macie już dziecko i jak jego poród, wychowanie wpływa na decyzję o następnym. Czy nie zniechęciłyście się, spełniłyście jako matki i raczej nie planujecie, a może właśnie jest tak cudownie, że chcecie więcej? Ja nie mam dzieci, i myślę, że chciałabym 2. Mój narzeczony mówi, że właściwie wystarczyoby mu 1 :) Jak to jest u Was? Pozdrawiam!

witaj! jest mnóstwo topików na temad porodu, ciąży, imion dla dzieci, wiec tam poczytasz duuuużo. :-)

Witaj, Ja własnie spodziewam się pierwszego. 2gi miesiąc. Na razie więc nie myślę o kolejnym, mam pewne obawy dotyczące przebiegu ciązy i samego porodu i to mnie w tej chwili absorbuje. A mój Mąż chce mieć 2jkę - standardowo. Pozdrawiam.

Gość nuśka
Czytam, czytam! :) Jedne posty mnie przerażają, drugie rozbudzają mój instynkt. Nie widziałam jednek takiego topiku, a jestem ciekawa, jak to jest teraz ze współczesnymi młodymi kobietami. Jak plany, marzenia realizaują się (albo i nie) w późniejszym życiu.

Ja mam już jedno dziecko i spodziewam się drugiego :-) I na tym chciałabym zakończyć. Jeśli kiedyś zdarzy nam się się trzecia ciążą, to urdzimy i wychowamy, ale planowana była 2. Głównie ze względów mieszkaniowych i finansowych :-)

jak widac po nikcu jestem mama 2 letniej dziewczynki (wlasciwie to juz 2 lata i 5 miesiecy) o drugie dziecko sie staramy. Sama jestem jedynaczka wiec nie chciaalbym zeby nasza corcia miala tak jak ja (czyt. do kogo buzi otworzyc zwlaszcza jak bedzie ciut starsza, na kim polegac na w razie czego etc) jednak marzy mi sie 3 dzieciaczkow... penwie jednak na 2 poprzestaniemy ze wzgledow jak to powiedziala Madi mieszkaniowo finansowych ale jesli za iles tam lat przytrafiloby sie jeszcze jedno to ja nie mowie \"nie\" a w ogole w mojej rodiznie tak jakos bywa ze kuzynki i ciocie rodza tuz przed 40 urodzinami wiec moze trzeba bedzie tradycje podtrzymac kto wie :) pozdrawiam

jak widac po nikcu jestem mama 2 letniej dziewczynki (wlasciwie to juz 2 lata i 5 miesiecy) o drugie dziecko sie staramy. Sama jestem jedynaczka wiec nie chciaalbym zeby nasza corcia miala tak jak ja (czyt. do kogo buzi otworzyc zwlaszcza jak bedzie ciut starsza, na kim polegac na w razie czego etc) jednak marzy mi sie 3 dzieciaczkow... penwie jednak na 2 poprzestaniemy ze wzgledow jak to powiedziala Madi mieszkaniowo finansowych ale jesli za iles tam lat przytrafiloby sie jeszcze jedno to ja nie mowie \"nie\" a w ogole w mojej rodiznie tak jakos bywa ze kuzynki i ciocie rodza tuz przed 40 urodzinami wiec moze trzeba bedzie tradycje podtrzymac kto wie :) pozdrawiam

Gość Tomek_22
Ja bym chciał mieć 1 córkę w 2010 roku

Gość karolajjjna
Dziewczyny które nie mają dzieci, najczęściej mówią, że chcą 2 - chłopca i dziewczynkę. Gdy rozmawiam z młodymi mamami parolatków - mówią - choć nieco szeptem - że już się spełniły jako matki.

Gość ja minimum dwoje
nie chcę chować emocjonalnego inwalidy jakimi sa jedynacy

Gość hmmmm
Znam emocjonalnych popaprańców, którzy mają rodzeństwo i super jedynaków. Nie można tak generalizować.

Gość madzia24
nie mam i nie chce miec.

Gość za mloda
ja w przyszłości chcialabym mieć 2 dzieciaków :) sama słodycz

Ja jestem mama szesciomiesiecznej cudownej coreczki...Wczesniej planowalismy dwoje...ale porod byl dla mnie koszmarem...i raczej nie bede w stanie zdcydowac sie na druga ciaze...Poza tym...jakos nie potrafie i nie chce sobie wyobrazac...ze dziele milosc do coreczki z jeszcze jednym potomkiem...A inwalidow emocjonalnych...jak ktos sie tu wyrazil...tworza rodzice zastepujacy milosc i uwage poswiecana dzieciom- prezentami...a nie ilosc dzieci...

Gość conajmniej dwoje
pozostaje jednak faktem, że jedynacy częściej bywają egoistami, nie potrafią się dzielić, uważają, że wszystko im się należy. gorzej pracują w zespole, trudniej się aklimatyzują w szkole i przedszkolu, rzadziej tworza udane związki, ze względu na trudną od odcięcia "pępowinę". do tego sami zostają z problemami opieki nad rodzicami gdy Ci są starsi. nie chciałbym być matką jedynaka, jakże często dziecko jest wtedy jedynym sensem życia, a wtedy łatwo je zranić i samamu łatwo z jego powodu cierpieć. wiem że moja wypowiedź bardzo generalizuje, ale takie mam życiowe doświadczenie.

Gość nie wiecej
niz 1

Gość Tomek_22
Wszystkie dzieci nasze są

Gość Dwójkę własnych
i jeszcze dwójeczkę adoptowanych :-)

Mam jednego syna i więcej dzieci nie planuję. Poród miałam łatwy i szybki, tak więc nie to jest powodem mojej decyzji. Główny powód to nasza sytuacja ekonomiczna, niepewność jutra. Nie chciałabym skazywać moich dzieci na wegetację, a i temu jedynemu nie mogę zapewnić zaspokojenia wszystkich potrzeb, niestety. :O

Gość ja chciałabym trójkę
ale zobaczę jak to się ułoży, głównie myślę o finasnsach, aktualnie mam jedno, ale jeszcze w brzuszku (5ty m-c)

Gość MarekM
Mam trójkę, i chyba dość, szczególnie, że 4 cięcie cesarskie to już spore ryzyko. Nomos: Minie jeszcze kilka miesięcy i uraz Ci minie. Nomos, hmmmm: Może się to Wam nie podoba, ale psychologia i statystyka mówią swoje, dzieci mające rodzeństwo są trochę inne. Rodzeństwo jest doskonałym kompanem do zabaw, uczy życia w grupie. Czasem moje dzieci są odwiedzane przez jedynaków i ich obserwacja utwierdza mnie w przekonaniu, że dobrze mieć więcej dzieci.

Gość iwonka34
Mam 8-letniego synka i starczy mi on w zupelnosci, wiecej dzieci nie planuje . hehe

Gość jedno
ja mam jedno i nie chce wiecej,moze i bym chciala ale perspektywa bycia w ciazy po raz drugi...o nie napewno nie!!!nie chce wielkiego brzucha wilekich cyckow itp.Chce zyc swobodnie i normalnie nie myslac ze wszystko co robie wplynac moze zle na moje dziecko.Nie uwazam ze jezeli jedynak to odrazu musi byc egoista to zalezy od wychowania i rodzicow.

Gość Shalla
Ja troche nie na temat moze powiem.... Moj maz jest jedynakiem. W dodatku spod bardzo ( podobno ) dominującego znaku ( o ile ktoś wierzy w te rzeczy... ) i cóż. Nie znam nikogo bardziej serdecznego, uczynnego, wręcz altruistycznego wobec innych. Ma wielkie serce do ludzi i zwierząt, w ŻADNYM wypadku nie mogłabym określić go mianem egoisty, czy samoluba. Jest bardzo otwarty w kontaktach z innymi ludźmi i pewnie przez to bardzo lubiany. Nie chodzi mi tu o to, żeby się chwalić mężem. Chcę tylko przez to powiedzieć, że jaki człowiek JEST nie zależy od tego czy ma rodzeństwo czy nie. Po prostu nie znoszę generalizowania. Ja też chciałabym mieć conajmniej dwoje dzieci, ale powód tego jest inny. Ja sama jestem jedynaczką, choć...może bardziej standartową, bo dostrzegam w sobie cechy egoisty, ale powodem dla którego chcę mieć wiecej dzieci jest....poczucie osamotnienia, które często towarzyszy jedynakom w dzieciństwie. To jedna rzecz. A druga to życie dorosłe. Kiedy nasi rodzice już odejdą, to przy wigilijnym stole usiądziemy tylko we dwoje, plus nasze dzieci ( o ile się nie pożenią i nie ułożą sobie życia na drugim końcu świata ). A tak bardzo bym chciała móc zaprosić swoją np. siostrę z rodziną....ot, takie marzenie nie do spełnienia. Dom pełen ludzi, serdecznej rodziny....ech. I coś jeszcze. Nie podoba mi się argument o jedynakach, że nie potrafią się tak szybko zsocjalizować w grupie ( przedszkole, szkoła ), że trudniej nawiązują przyjaźnie itd. Bo to nie prawda. Równie dobrze można wychować jedynaka w otwartości na świat i ludzi, jak i wychować piątke dzieci w oparciu o wieczną rywalizację, zawiść i zazdrość. - co obserwując wśród ludzi, hymmm....zdarza się jakoś zadziwiająco często....

jastem z rodziny wielodzietnej-bylo nas siedmioro.I co ztego ze skromnie?Nie wyobrzam sobie zebym mogla miec tylko 1lub 2 dzieci.Co najmniej trojka, ale chce byc otwarta na nowe życie. narazie mam jedno i juz marzymy z mezem o drugim. pozdrawiam wszystkie mateczki i tatusiów!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość edyta_1977
mam chłopca i dziewczynkę i kto wie,może jeszcze jedna miniaturka.....zobaczymy :-)

Gość gość
mam 27 lat, dziecko dwuletnie i zaczynamy się od niedawna starać o kolejne.

Gość gość
Trójeczkę. A czy Wasze rodziny i znajomi mieszają się do tego ile macie mieć dzieci? Gdy byłam w ciąży z pierwszym moja teściowa powiedziała "no trudno" (mieliśmy wtedy prawie 30 lat, mieszkamy w innym mieście). Teraz jestem w ciąży z drugim spodziewam się gorszego komentarza. A na wieść, że nasi znajomi mają trzecie, powiedziała "No to są już uziemieni... Czy oni mają tyle kasy? Nie wiem co powiedzieć". :-)